makro fotografering

Allra första fotosessionen med makroobjektivet

När Roger gjorde frukost gick jag ut i morgonljuset, ut i trädgården och fotade med makroobjektivet. Resultatet är det här.

Jag hade kollat igenom lite filmer från Moderskeppet, påmint mig om det speciella med att fota makro. Som att t.ex. använda manuell fokus, ställa in auto-ISO och förslagsvis bländare 11. Dock gäller det att hålla koll på ISO:n i displayen för det blir lätt gryniga bilder om den är för hög och jag gillar ju knivskarp skärpa.

När inställningarna var klara gick jag ut i trädgården och letade motiv. Insekter fanns det inte så många, de låg väl och sov fortfarande. Däremot en hel del dagg på växterna och det gjorde så klart att motiven fick en extra dimension.

Jag är väldigt nöjd med de här bilderna. Av 39 bilder kunde jag behålla 17, det tycker jag är riktigt bra. Visst förstår jag att det går att knäppa bra många fler bilder på varje motiv för olika resultat. Men detta är en riktigt bra början från den där halvtimmen i trädgården.

En inhemsk växt jag inte minns vad den heter.
En stackars insekt fastnade också. Men på långt håll då jag inte ville skrämma den.

Det här var så otroligt roligt! Det innebär att jag behöver krypa omkring på marken och det är ju bra för ökad rörlighet i kroppen. Det är lite omständligt att krypa på alla fyra samtidigt som en ska försöka få till fokus med en tung kamera. Men det går och övning ger färdighet!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Allra första fotosessionen med makroobjektivet”

 1. Profilbild för Anette

  Du är riktigt bra med kameran. Bilderna med daggdroppar är väldigt vackra.
  De får mig att tänka på Karin Boyes ” ja visst gör det ont”.

 2. Profilbild för Barbro

  Ja det är så himla kul – (tror att jag precis) förstår hur du känner.

  Blir lite full i skratt…
  Minns en episod från förr när jag låg på mage i ett strövområde för att få bra bilder. En äldre man passerade och tittade konstigt på mig. Jag hasplade ur mig en förklaring om att jag fotograferade vitsippor. Fast det kanske han redan hade förstått.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fantastiskt roligt är det! Hahah, jag tror han redan hade förstått 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Övning ger färdighet och jag tycker att det gick riktigt bra! Lycka till med den fortsatta träningen. Det blir så effektfullt när det är fuktigt och man jobbar med makroobjektiv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag fortsätter leka 🙂

 4. Profilbild för Marianne

  Där kombinerar du olika sorters träning, smörjer lederna samtidigt som du tränar fotografering, bra kombo.
  17 av 39, det är väl riktigt bra? Jag tror sparrisen blir min favorit här, men annars är dagg eller regndroppar i spindelnät vackert och sån’t kan jag fastna för då gärna i sol som får dropparna att glittra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, 17 av 29 är ju toppenbra tycker jag. Särskilt när det var första lilla sessionen. Gillar oxå vattendropparna 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så skoj att krypa omkring med makro och riktigt bra resultat!
  Själva är vi ute med lite större objektiv idag och mycket välklädda (underställ, fleecetröja, tunn dunjacka + vindjacka, dubbla vantar osv) Det vi fotograferat i svinottan kommer troligen på bloggen i morgon kväll om vi tinat upp tills dess….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch vad kallt ni har det! Men snart kommer våren och sommaren att värma upp er 🙂 Tack!

 6. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Fint!

 7. Profilbild för JoY

  Riktigt bra jobbat med kameran. Sparrisknoppen blev nog min favorit med sina droppar på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul du gillade sparrisknoppen!

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  ljuset är viktigt, ibland får man springa 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ljuset är ju otroligt viktigt vid fotografering

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Heja, heja Anna! Fina foton och många riktigt extra fina, som vattendropparna, sparrisen (suck, jag vill ha, vi hade ett stort sparrisland på Åland. Så synd att vi inte kunde ta det med oss hit) ..
  Fortsätt krypa på alla fyra och förnöj resten av världen, åtminstone alla vi som tittar in här hos dig. Roger, fortsätt laga frukost alla dagar, så att Anna kan gå ut och föreviga!
  Kram till er båda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Roger gör alltid frukosten, så det lär han fortsätta med. Bara jag som behöver omfördela morgonen så jag nyttjar det mjukare ljuset. Kram!

 10. Profilbild för Tove

  En sund kropp i en sund själ och tjusiga makrobilder för ögats sunda fröjd! …och så lite sparris!
  Jag har gjort några alla fyra jag med, med mobilkamera; det resulterade i att jag fick en prat&gåkompis.
  Ihärdiga du!
  Bilderna; ja vad tror du jag tycker … ? … 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du fick en prat och gå kompis när du stod på alla fyra… 🙂 Blir ju väldans nyfiken! Jag tror du gillar bilderna, tack!

 11. Profilbild för Ingrid

  bra jobbat Anna!

 12. Profilbild för Åke

  Fint jobbat 🙂 Blöta knän och armbågar får man ta. Vattendropparna och spindelnäten gillas extra.

 13. Profilbild för Anita

  Riktigt bra bilder, knivskarpa vattendroppar och sparris … så sugen jag blev. Bild nummer två, den inhemska växten, var läcker med alla daggdroppar. För jag antar att det är dagg i och med att du är ute tidigt på morgonen. Morgonljus och sent eftermiddagsljus är bra vid makro. Flugan blev ju också skarp och fin.
  Att krypa omkring hör till och oömma kläder behövs ofta. Jag väntar nu på att få krypa i skogsbackarna och fotografera blåsippor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Eftersom den inhemska växten är full av små knoppar så blir det även många vattendroppar på den. Ja det är dagg. Jag behöver oömma kläder hela dagarna här då jag bor i trädgården och alltid hittar något att ta tag i som smutsar ner mig.

 14. Profilbild för Lillan Kind

  Men wow vilka bilder du tar! Jag förstår verkligen att det är mödan värt att krypa omkring på alla fyra i vegetationen med tung kamera om detta är resultatet! Jag har bara min telefon att fota med, och nya telefonen har sämre kamera än den förra – trots att den påstås ha fantastisk kamera. Det kan bli så att du sporrar mig till att köpa en riktig kamera. Men så ska man ju lära sig använda en sån också, och det förstår jag tar sin tid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Jag har i många år väntat på att tiden ska finnas, att jag ska prioritera fotograferingen. Nu är jag där, och det är så roligt! Vad roligt om du sporras till att utveckla ditt fotograferande också. Överskärpningen i mobila telefoner tycker jag inte längre om. Finns en del inlägg om min kamera och hur jag tänkt kring fotograferingen, så kolla in kategorin Kreativitet så hittar du säkert mer info. Om du vill.

 15. Profilbild för Jag

  Kul och spännande att testa något helt nytt! Så många godkända bilder bådar gott. Bilden på den grågröna växten med dagg på är riktigt läcker. Sen tycker jag om headerbilden och alla bilder med vattendroppar, särskilt den på spetsen av grässtrået. Men jag skulle gärna vilja kunna klicka på bilderna för att titta närmare.

  Jag såg ditt inlägg i år och inspirerad greppade sedan mitt macro för att fota några vårblommor. Jag fotade inte så många bilder – men det mesta blev riktigt dåligt. Jag får nog använda mitt microobjektiv lite oftare. Jo, Nikon kallar det för micro.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen jättekul med något nytt och macro känns verkligen som min grej. Vad kul att kunna inspirera dig lite :). Jag har valt att inte ha klickfunktionen till större bilder. Dels för att bilderna inte är i ett och samma galleri, så du kan ändå inte bläddra mellan dem och för att minimera bildstöld. Du kan alltid zomma in via webbläsarens funktioner dock.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.