postcrossing

Postcrossing perfekt för mig som älskar att få vykort!

Postcrossing är en plattform där jag registrerat mig för att få vykort från hela världen. Och så skickar jag en massa också så klart!

Först och främst ett varmt tack till Carita (med bloggen Debutsky), hon har hållit på länge och postcrossat. Hon nämnde det på sin blogg för ett tag sedan och det var då jag fick reda på att det ens fanns. Så varmt tack!

Postcrossing, vykort från hela världen

postcrossing.com

Jag är inte ensam om att gilla det här med vykort. Kolla in siffrorna nedan..

Siffror från 14 mars 2023.

Det enda svåra med postcrossing är att det inte är så lätt att få tag i vykort här där jag bor. Men nu när jag vet att jag tycker det är kul att skicka så kan jag köpa på mig när jag väl besöker någon turistisk plats.

Jag pryder vår hallvägg med vykorten jag får, översta bilden är från när jag hade fått sex vykort. Jag älskar att läsa det som skrivs på vykorten. Folk berättar om sig själva, sin stad, sitt land eller om motivet på vykortet.

Så här såg väggen ut i går. Jag använder vykorten till att dölja luckan till elskåpet, som ändå lätt går att öppna, bara ta bort Nokia kortet.
postcrossing
Här har jag skrivit några vykort och skickat iväg till random mottagare, allt enligt instruktioner på webbplatsen postcrossing.com

Hur funkar Postcrossing?

När en ska skicka ett vykort så slumpas mottagaren fram på webbplatsen. Där kan en läsa om personen och då också se om de önskar något särskilt motiv på vykortet (är så klart valfritt att skicka vad en vill) men det är ibland också tips på vad en kan skriva på kortet. Lite inspiration är aldrig fel! Att skriva vykort gör också att jag skriver för hand, något jag försummat under i princip hela digitaliseringen.

För varje vykort jag skickar får jag ett tillbaka. Avsändare och mottagare är inte samma. Alla vykort registreras på postcrossings webbplats och jag kan som mest ha 6 vykort på väg.

Det betyder att jag inte kan dundra iväg 20 vykort på en gång, utan det är max 6 st. som alltså kan vara på väg till sin mottagare samtidigt. Så fort ett har kommit fram (och registreras av mottagaren) kan jag skicka nästa.

hur funkar postcrossing
Så enkelt!

Jag som inte längre finns i sociala medier tycker det här är jätteroligt. Det är inga relationer som byggs utan det är bara det där enda vykortet som antingen tas emot eller skickas iväg. Ett tack på webbplatsen och så vidare till nästa.

Kostnaden för detta nöje är ju priset för vykortet och för frimärket. Inga pengar till Postcrossing. För mig kostar ett vanligt frimärke inom Europa €1,05 och till övriga världen €1,20. Och vykorten kostar som regel €0,5.

Det är tack vare vykorten jag får som jag kunde fotografera fina frimärken i lördags i utmaningen kring ordet Post.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Postcrossing perfekt för mig som älskar att få vykort!”

 1. Profilbild för Kraka

  Ja, det är roligt att få vykort. Men numera skcikar jag väldigt få. Tycker det är dyrt med portot här hemma och när jag är ute och reser är det alldeles för svårt att få ttag på frimärken.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tråkigt att du inte hittar frimärken när du reser. Det är väl lite dyrare i Sverige än här, men för mig är det ett billigt nöje.

   1. Profilbild för Kraka

    Ofta finns bara frimärken på ”posten” och är man på gruppresor så är det inte så ofta man har tid att leta rätt på den. Men jag skickar en del sådana där kort som jag tror heter Riktiga vykort. Men då får man ju hoppas att adressaten inte samlar på frimärken förstås…

 2. Profilbild för Madeleine

  Vilken kul idé- Så roligt att få vykort tycker jag, men visst har man varit så dålig på att skicka senaste tiden. Ska genast gå in och kika på det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du tycker det är kul också!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det var bättre förr… kan man kanske säga, skickar få julkort, på resor hinner jag inte….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När det gäller vykort håller jag med om att det var bättre förr. Men ofta funkar inte den frasen för mig 🙂

 4. Profilbild för Tove

  Vilka möjligheter det finns! Tjusig samling du har 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag har inte hållit på så länge. Carita har många, tror hon nämnde 190 vykort hittills.

 5. Profilbild för Lillan Kind

  Det låter jättetrevligt med Postcrossing. Förr brukade jag skicka kort betydligt oftare, och även få kort oftare. Jag tycker om känslan när man får ett handskrivet papperskort i handen, och oftast har ju korten vackra motiv. Kul att Postcrossing finns, för kortskrivandet verkar ju rent allmänt ha kommit av sig en hel del.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det ju. Mejla mig din postadress så kan jag skicka dig ett vykort 🙂 Jag tycker det är jätteroligt!

 6. Profilbild för Znogge

  Har hört fler som varit med och tyckt det varit väldigt uppskattat. Faktum är att jag ska ta en närmare titt på det. Även om portokostnaden har ökat så tycker jag inte att det är så blodigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det bästa är ju att en kan skicka så många som en vill.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Postcrossing låter ju riktigt kul. Förutskickade jag massor med vykort när vi var ute och reste men tyvärr har sociala medier tagit över den biten. I förra veckan skrev jag mitt första långa handskrivna brev på många år. Jag hade läst en bok om uppväxten i vår lilla by, skriven av en kvinna något år äldre än mig som jag inte sett på 55-60 år. Jag började skriva ett sms men det kändes så opersonligt så det blev ett riktigt brev( håller med om att man knappt använder sin handstil numera). Brevet blev mycket uppskattat och vi har fått kontakt, men numera mest via sms.
  Får fundera på postcrossing.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad roligt med det handskrivna brevet! Förstår det blev uppskattat. Att skriva för hand har liksom kommit bort i digitaliseringen, åtminstone för mig. Nu skriver jag något för hand varje dag.

 8. Profilbild för JoY

  Vilken rolig ide, har inte hört om Postcrossing tidigare, ska ta och titta på det. Tänk tidigare skrev jag långa brev som blev till nästan romaner. Idag blir det på sin höjd några julkort.
  PostNord har så man kan göra ”riktiga vykort” digitalt och det kommer som ett vykort till mottagaren. Det brukar vi använda oss av när vi är ute och reser, speciellt till min mor, vilket är uppskattat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag skrev också långa brev, då när jag var ung. Nu blir det skrivet för hand på vykort och i dagbok.

 9. Profilbild för Susjos

  Just ja, läste ju hos Carita om detta, men har inte hunnit googla om det, nu fick jag veta mycke tmer inne hos dej. Va spännande det låter, det vill jag kolla in närmare!
  Tack för all info!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du fick lite mer inspiration nu 🙂

 10. Profilbild för Paula Merio

  Jag fick också kännedom om postcrossing från Carita i Lovisa. Och jag deltog ett par år, tyckte det var riktigt kul. Men sen kände jag att det blev dyrt att hålla på, nu är utrikes portot från Sverige 30 kronor oavsett land i världen! Kort får man inte tag på för under 15,- så en enda sändning kostar bortåt femtilappen! Himla trist att det har blivit så, för visst var det kul att få så många roliga hälsningar från en massa olika länder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan lätt bli för mycket om en inte kan hejda sig 🙂 Går ju att hålla det till ett vykort i månaden om det passar ens ekonomi bättre, nivån lägger en ju själv.

 11. Profilbild för LillaSyster

  Kul idé =)
  Visst är det trevligt med ett handskrivet vykort.
  Jag sparar min vykort pä insidan av garderobsdörrarna, källardörren osv….så blir man glad av alla fina bilder då man öppnar. Ha en bra kväll =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt smart med insidan av garderobsdörrarna, hoppas jag får så många vykort att de inte får plats och måste sorteras in på dörrarna! Detsamma!

 12. Profilbild för Marianne

  Vilken rolig idé att skicka och få vykort från alla håll, dela med sej av sitt och få lite inblick i hur folk i andra länder har det. Och att få fina frimärken på kuppen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jätteroligt!

 13. Profilbild för Matilda

  Vilken rolig idé (även om jag får lite vibbar av kedjebrev). Jag brukar skicka vykort till min gudson när jag besöker någon ny ort. Men på sistone har jag märkt hur mycket dyrare det är både i Sverige, men också senast i Danmark. Ibland är vykortsmotiven inte alltid så roliga heller. Men, då går det att göra egna vykort via postens app med egna fotografier. Smidigt och billigare, men det tar bort lite charmen med att leta upp fina vykort och frimärken…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I appen är det väl inte handskrivet heller, det tycker jag gör det ännu mer speciellt med ”de gamla vanliga” vykorten. Kanske det påminner om kedjebreven förr i tiden, skillnaden här är ju att det kontrolleras. Har en skickat iväg ett vykort så får du ett tillbaka av nån annan. (om Posten inte slarvar bort det…)

 14. Profilbild för Ingrid

  Jag testade postcrossing för några år sedan, men kom aldrig riktigt igång och nu ligger det nere totalt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok! Jag tycker det är jättekul 🙂

 15. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag har läst om det tidigare men inte desto mera än att jag känner till vad det är.
  Det låter väldigt roligt…postkort är ju billigt och frimärken finns alltid tillhanda i postkortsaffärer eller nära till. Tillsvidare har jag bara sänt postkort åt barnbarnen.
  Fortsätter med detta men kanske lite till…det är ju roligt att få vykort och några skrivna rader. Lite som det var en gång.
  kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det går ju utmärkt att bara skicka till vänner och familj istället om en vill. Kram!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.