solnedgång lundåkra

Alltså Sverige, är det så bra egentligen?

Provocerande rubrik, förstår det. Och jo Sverige är riktigt bra! Fast vi bara väntar.

Att leva i en evig väntan på något som ligger framför oss upplevde vi i några år när vi köpt gården i Vimle. Veckorna var rena transportsträckor till fredagen då vi äntligen kunde åka till landet. Det handlade inte om att vi var lediga på helgen, utan om miljön där i Vimle som vi behövde. Enorm längtan mån-tors och stor ångest på söndagen.

När vi sen flyttade till Vimle så lovade vi oss själva att aldrig utsätta oss för den typen av väntan igen. Den längtan. Vi vill istället agera utifrån känslorna och göra de förändringar som behövs.

Typisk vy i Sverige

Lever i den väntan igen

För den här sommaren är det inte roligt att vara i Sverige. Vi bara väntar på att hösten ska komma, väntar på att allas semestrar ska ta slut så vi kan röra oss friare igen. Faktum är att vi i Sverige vill hänga med familj och vänner, när det inte går så vill vi inte vara här.

Väntan på att lusten att utforska ska återvända.
Väntan på att återvända till Portugal.
Väntan på att upptäcka.
Väntan på det okända.

Vi åker söderut!

Vi vill inte leva i oro för pandemin. Dessutom är vi mer utsatta här än i exempelvis Portugal där restriktionerna är hårdare, men framför allt verkar folket förstå riskerna bättre där. Så vi åker söderut så fort vi tycker det känns bra. Inte än, men vi åker. Tvivlet är borta.

Bilden är solnedgång i Lundåkrahamnen, Landskrona för några veckor sen.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

17 svar till ”Alltså Sverige, är det så bra egentligen?”

 1. Profilbild för Backe
  Backe

  Jag har precis kommit hem från en 4 veckors husbilsresa i Tyskland. Det är verkligen annorlunda där hur man gör med Corona. På alla restauranger och ställplatser måste man fylla i vem man är och när man var där. Många matbutiker kräver att man har kundvagn och de begränsar antalet vagnar som finns för att inte få för många i butiken. Linjer utanför alla mindre butiker i gatan där folk väntar på sin tur. Munskydd i alla butiker och på marknader. Jag kände mej i alla fall väldigt säker där. Väl hemma blev jag dock förvånad hur illa det sköts med avstånd och liknande jämfört med Tyskland. Jag åkte dit den 17 juni till den delen av Tyskland vi fick åka till (delstaten Nordrhein-Westfalen) och var runt där 2 veckor först. Alla ställplatser blev fulla på eftermiddagen av tyskar och någon enstaka nederländare men alla var trevliga och höll avstånd. Många ställplatser hade sina sanitetsutrymmen stängda och de som hade de öppna städade hela tiden. Jag tror ni kan övervintra i södra Europa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!! Ja vi märkte stor skillnad när vi kom hem från Portugal i mars. Kände oss tryggare i PT.

 2. Profilbild för Carl-Henrik

  hej,
  roligt att följa er blogg. Är på väg att köpa en husbil för att kunna dra ner till spanien eller portugal när det blir läge utifrån coronasituationen.
  En fråga ang Portugal, vad är det som gör att ni vill dit och inte till Spanien?

  /carl-henrik

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Här kan du läsa vår jämförelse efter första övervintringen. https://anna-forsberg.se/spanien-vs-portugal-en-jamforelse/

   Kärleken till PT förstärks varje gång vi är där.

   1. Profilbild för Carl-Henrik

    ok, jag skall kolla det

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Skönt att fatta ett beslut. Vi får väl hoppas att Corona håller sig på en hyfsad nivå. Barcelona stänger ju ner nu och i Frankrike pratades det om att stänga gränsen mot Spanien eftersom det är hög spridning i Katalonien just nu. Å andra sidan hinner det ändra sig flera gånger innan avfärd. Vi sitter hellre ”fast” på vår altan i Spanien, än fryser rumpan av oss i Sverige.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det känns riktigt bra! Det kan ändra sig så klart, men nu är vårt fokus att vi åker. Vi känner oss inte så trygga här som vi gjorde i Portugal.

 4. Profilbild för Martin
  Martin

  Hej
  Jag känner verkligen igen mig själv i det du beskriver. Söndagsångesten blev allt värre allt eftersom åren gick i ekorrhjulet, för att till slut vara hemska när jag jobbade i Sverige de sista åren. Vi kände att man kan inte leva så. Man har ju bara ett liv. Sverige är vackert och väldigt fint till vissa delar men klimatet är hemskt och ligger för långt norrut.

  Vi tog då tag i våra liv eftersom vi hade förmånen att välja hur vi vill leva om man bara anpassade det lite. Blev så trött på alla saker man hade drällande som skulle servas, båt läggas upp på marinan, båt sjösättas på marinan efter vårskötsel, två bilar som ska lämnas in mm mm mm.

  Vi gjorde följaktligen en utförlig analys på våra favoritländer när det stora beslutet väl var taget, där vi skulle kunna tänka oss att sätta ned bopålarna. Vi bor nu i Portugal och västra Algarve sedan 2 år och tokälskar vårt nya liv här nere i detta landet. Att dra ned på alla onödiga ting som tog upp så mkt av ens tid och tankar var en uppenbarelse utan dess like att slippa hålla på med.
  Portugal är ett fantastiskt land att bo och leva i. Finns massor att upptäcka och man känner sig alltid så välkommen var man än tar sig någonstans. Det är ett härligt land med sin vackra natur, underbara Vin, fisk och skaldjur samt magiskt trevliga och hjälpsamma människor. Spanien, där jag jobbat många år, går verkligen inte att jämföra med det mångfacetterade Portugal. Spanien är ärligt inte ens i närheten av allt det magiska Portugal erbjuder utifrån många perspektiv för att ha ett så njutbart liv som bara är möjligt. Så Portugal alla dagar i veckan tycker vi. (Smaka e som baka)

  Angående det som har hänt i världen med kinesviruset så känner vi oss väldigt trygga här nere. Algarve har klarat sig rätt bra fram till nu i skrivande stund, och befolkningen (både den inhemska såväl som alla expats) här har verkligen lyssnat på myndigheterna och agerat därefter, dvs respekterat alla regler och nya förhållningssätt hur man ska stoppa spridningen, eller iallafall förhindra den så mycket det bara går. Det som Sverige pratar om, det gör man här nere.
  Så förstår er längtan till det magiska Portugal och hoppas ni kan tuffa söderut snart igen.
  En sak är säker. Portugal kommer att välkomna er igen med sitt varma & vackra hjärta.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men vilken härlig kommentar Martin! Jag skickar dig ett mejl 😀

 5. Profilbild för Lena

  Vi resonerar som ni och vi känner oss tryggare i Spanien än här i Sverige. Det verkar inte som om folk här hemma har förstått allvaret i det hela. Vi planerar att ta oss till Spanien i oktober, men vi har inte bestämt om det blir flyg eller personbil. Husbilen ska få tillbringa vintern på verkstaden och vi hyr en lägenhet i Albir den här vintern. Var rädda om er! ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ser fram emot att läsa om alla era äventyr ni kommer göra med lägenheten som bas! Var rädda om er också, vänner!

 6. Profilbild för Gösta Evén
  Gösta Evén

  Jag tycker att väntan har gått bra. Hade min karantän i och på Tyresta Nationalpark. Kom dit den 23 mars efter min resa i Marocko.

  Var ca tre månader i Stockholmsregionen. Just nu är jag i Haparanda. Har varit i Norrland i tre veckor nu.

  Hade redan före Covid -19 bestämt att jag ska var i Norden under sommarhalvåret och någonstans i Medelhavet och Marocko under vinterhalvåret. Tycker att det är en bra uppdelning.

  Tycker att det finns mycket vackert att se i Sverige och Norge. Med alla berg och forsar, speciellt Trappstegsforsen och Stekkenjokk är härligt.

  Vi kanske ses någonstans i framtiden.

  Läser med nöje det som du skriver även om jag inte kommenterar så ofta.

  Må väl!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad skönt Gösta att du tycker väntan funkar bra! Och glad att du kommenterar ibland. Må gott du med!

 7. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Läste om er längtan till England och vill bara påpeka att b-körkort tung bil är uteslutet efter brexit. Gäller även Schweiz. Innebär även olovlig körning och händer det något gäller inte försäkringen.Gäller även de som åker till Maroco.
  Vill ni övertyga polisen att ni får köra husbilen finns det papper att skriva ut från husbilsklubbens sida.

  Fortsätt dröm 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja Brexit kommer ställa till det misstänker vi. Allt är väl inte klart i den frågan än om vi förstått våra engelska vänner rätt. Tydligen är, det inte helt tydligt vad gäller Schweiz heller. Men. Vi lär inte passera osäkra gränser förrän vi har svart på vitt att det är okej att köra där, så funkar vi. Vi har alla dokumenten utskrivna 😀

  2. Profilbild för Gösta Evén
   Gösta Evén

   Alternativet är att ta ett s.k. C 1 kort. Det gäller upp till 7,5 tons totalvikt.

   Bör inte vara så svårt när man har kört en lång och tung HB något år.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Det är ett alternativ, men inte för oss 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.