Anledningar till att INTE bo i en husbil

Nu är det dags att göra en väldigt subjektiv analys på vad det finns för anledningar till att inte välja livsstilen vi lever, att bo i en husbil. 

Vi har hittat och tidigare skrivit om 100 anledningar att bo i husbil, men det finns faktiskt orsaker till att den här livsstilen inte är den rätta. Och då menar vi att bo i en husbil som rullar. Att stå still på en camping stora delar av året är inte det vi tänker på, för det har vi ingen erfarenhet av.

 • Behov av ett geografiskt ”hemma” på grund av arbete, skola, vård av anhörig etc.
 • Intressen som är platsberoende ex. trädgård, snickeri
 • Äger och vill ha många saker
 • Inte nyfiken på andra platser eller kulturer
 • Jobbar många timmar dagligen, eftersom vardagslivet tar längre tid i en husbil så skulle det bli en stressfaktor tänker vi.
 • Kontraster & förändringar känns obehagligt
 • Inte uppskattar personlig utveckling, nya insikter och omprövade värderingar
 • Inte vill sticka ut och bli ifrågasatt
 • Har husdjur som inte gillar åka bil
 • Trivs inte att umgås med bara sig själv och/eller partner
 • Vill helt enkelt inte
Fotö – en plats att bo på varje sig en bor i husbil eller inte. Översta bilden visar vår plats på Fotö där vi stod länge i juni.

Det finns nog många fler anledningar som vi inte kan komma på, eftersom detta är en livsstil som passar oss så bra (även om vi börjat planera för att flytta till Portugal och bygga oss ett Tiny House). Har du punkter att lägga till på listan, varför bor inte du på heltid i en husbil? Skriv gärna en kommentar så lägger vi till i listan!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

17 svar till ”Anledningar till att INTE bo i en husbil”

 1. Profilbild för Kristina

  Klaustrofobi och känslan av att vara utsatt och rotlös är nog det jag skulle satt högst upp efter trädgård.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Intressant med klaustrofobi 😀

 2. Profilbild för Chatrine

  Eftersom jag älskar att resa har jag självklart tänkt massor på just den frågan. Varför inte på heltid?
  Jag får mina sug emellanåt men beslutet finns aldrig där och är det något jag lärt mig genom åren är det att jag tar snabba beslut. Snabba beslut om jag känner att de leder framåt.
  Jag tror helt enkelt att behovet inte finns. Jag älskar att resa runt i vår lilla buse men jag älskar också att ha tillgång till ytor för mina kreativa behov. Jag vill inte välja eller välja bort.
  Jag har därför satt målet att det ska finnas mer tid för boende på annan ort, på hjul eller i hyrd variant. Men än så länge älskar jag vår fasta bas så jag tänker att jag gör valet att ha både och… 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ditt resonemang hamnar under ”vill inte” tänker jag 😀 Förstår vad du menar och det är väl lite det som gör att vi pratar om en fast pytte bostad i Portugal.

   1. Profilbild för Chatrine

    Det gör det ju förstås 🙂
    Sen vill jag också ha en liten pyttebostad, fast troligen i Småland.

 3. Profilbild för Anna-K
  Anna-K

  En fråga jag länge funderat på om att resa ner med husbilen söderut är , får man in kackerlackor i bilen ? har otrolig rädsla för det, eftersom dom kan föröka sig så . En annan fundering är att jag är kräsen på tvättmöjligheter hur är standarden på tex campingar m m ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nej vi har inte ens sett kackerlackor. Jag skulle få panik – hatar såna kryp. Jag tvättar mestadels för hand (blir bäst då), men använder ibland camping eller automater vid stormarknader för lakan och handdukar. Kvaliteten är varierande skulle jag vilja säga. Men renast blir det nog i de stora maskinerna som finns vid Intermarche till exempel.

 4. Profilbild för Anna-K
  Anna-K

  Skönt att höra :))) är det annat man bör tänka på för att slippa eventuella kryp i bilen eller annat man inte vill ha inomhus? såklart inget ätbart utanför:) men andra tips? Vi leker lite med tanken på att bo i husbilen ett tag så vi ska hyra magasin för möbler och annat ha en liten bas hos dottern med kläder m m. sen får vi väl se hur vi trivs.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skrev om det inte för längesen. Här hittar du inlägget:
   https://anna-forsberg.se/smakryp-i-husbilen/

 5. Profilbild för Kim

  Jag faller redan på första punkten :/

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så kan det vara 😀

 6. Profilbild för Sara
  Sara

  Har kommit flera seriösa utredning ar som visar på stora säkerhetsbrister vid tex trafik olyckor. Känns inte ok och säkert alls tycker jag som har många barn!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är ju vid körning som det är en risk, vilket ju gäller även husbilar som en inte bor i på heltid. Men jag förstår din synpunkt och visst vore det väldigt mycket bättre om det var högre säkerhet i husbilar.

 7. Profilbild för Mona
  Mona

  Stora orsaken till att vi inte bor/åker på heltid utan bara lite, lite grann är pengar.. dvs brist på pengar helt enkelt. Sedan har vi nästan vuxna barn som fortfarande behöver stöd och så en del egna sjukdomar (som är ett mestadels överkomligt hinder i sig men som är stora orsaken till brist på pengar). Men, vi vill ut, vi har en gammal mb508 och drömmer om att vara ute länge….Nu är vi hemkomna från 12 dagar borta, (besökt anhöriga långt borta (coranan till trots (alla är vi ensamvargar i vanliga fall)), det var den längsta bortavaron hittills.
  Men vi drömmer om att bara åka ut, bara vi två, utan några måsten,….Kanske kan det bli nästa år, då borde barnen vara redo.
  Skilsmässostatistiken brukar skjuta i höjden efter semestrar, dvs att vara tillsammans kan vara tufft. För oss är det tvärtom, vi mår som bäst när vi slipper alla måsten i vardagen, (även om bortavaro har måsten….så är de på en betydligt lägre nivå).

  Jag älskar att gräva i trädgården, och jag samlar på mig grejor. Grejorna är på väg bort och vi får se vad som händer med växterna.. Lämnar bort en del till andra nu,

  Vi vill alltså ut, iväg, se om det blir höger eller vänster i korsningen, och möjligen kan det bli nästa år….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är många bitar som kan behöva komma på plats innan en flytt på heltid in i en husbil kan ske. Lycka till att nå era drömmar!

 8. Profilbild för Dennis Hansen
  Dennis Hansen

  Intressant ”försvarslista” för att inte komma iväg. För oss handlar det mest om att våga kliva ut utanför vår komfortzon. Vi har varit ute 6-7 veckor i sträck o det passr oss utmärkt. Planen var att tillbringa denna vintern med start i oktober och komma hem runt mars. Vi får se om det går att förverkliga nästa år.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är lite kul att vinkla åt andra hållen när en är frälst. Den här livsstilen är så klart inte för alla.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.