Påsken i Portugal har vi ingen erfarenhet av än på grund av covid-restriktionerna, men vi reagerade över att Annandag Påsk inte är som i Sverige.

Det är intressant hur svenska vanor och traditioner sitter så inpräglat att vi inte ens tänker på att det kan vara på något annat sätt. Påsk på portugisiska heter Páscoa och för att hälsa Glad Påsk säger de: Feliz Páscoa eller Boa Páscoa.

Påskliljorna blommade i mitten av februari här, så gissar de inte kallas för flores de Páscoa.

Vet att påsken är en stor högtid här, den firas ordentligt, fast vi har inte riktigt koll på hur än. Kan ju googla det så klart, men hoppas jag kan berätta våra egna erfarenheter nästa år istället då pandemin förhoppningsvis inte hindrar firandet som det gör i år.

Mat & godis

Vi har märkt att det säljs påskgodis i affären, precis som i Sverige. Fyllda ägg av olika slag. Men inte påskäggen i papper och plast som vi lägger godiset i, det har jag inte sett här.

Vi vet att det äts lammgryta på påskdagen, för bagaren (igen så himla givmild!) kom förbi med en portion lammgryta till Roger. Otroligt gott och mört hälsar han.

Har också hört talas om påskbrödet ”folar” men inte sett eller smakat det.

Stängt & öppet

På långfredagen är det mesta stängt, mataffären Pingo Doce hade öppet hela dagen, som en lördag. Det är inte uppskattat att väsnas på långfredagen, typ med gräsklippare eller vinkelslip. En vilodag för oss också med andra ord.

Påskdagen stängde till och med Pingo redan kl 14. Så det är den dagen en hänger med sin familj och firar påsken räknade vi ut. Särskilt eftersom det var på påskdagen som Roger fick uppleva den nylagade maten.

Annandag påsk då?

Nej annandag påsk är inget som firas i Portugal alls. Allt är öppet som vanligt och alla arbetar. Långhelgen här i Portugal slutar med andra ord på påskdagen.

Jaha, så var påsken förbi och april månad är här!

Photo by Євгенія Височина on Unsplash