påsk i portugal

Annandag Påsk firas inte i Portugal

Påsken i Portugal har vi ingen erfarenhet av än på grund av covid-restriktionerna, men vi reagerade över att Annandag Påsk inte är som i Sverige.

Det är intressant hur svenska vanor och traditioner sitter så inpräglat att vi inte ens tänker på att det kan vara på något annat sätt. Påsk på portugisiska heter Páscoa och för att hälsa Glad Påsk säger de: Feliz Páscoa eller Boa Páscoa.

Påskliljorna blommade i mitten av februari här, så gissar de inte kallas för flores de Páscoa.

Vet att påsken är en stor högtid här, den firas ordentligt, fast vi har inte riktigt koll på hur än. Kan ju googla det så klart, men hoppas jag kan berätta våra egna erfarenheter nästa år istället då pandemin förhoppningsvis inte hindrar firandet som det gör i år.

Mat & godis

Vi har märkt att det säljs påskgodis i affären, precis som i Sverige. Fyllda ägg av olika slag. Men inte påskäggen i papper och plast som vi lägger godiset i, det har jag inte sett här.

Vi vet att det äts lammgryta på påskdagen, för bagaren (igen så himla givmild!) kom förbi med en portion lammgryta till Roger. Otroligt gott och mört hälsar han.

Har också hört talas om påskbrödet ”folar” men inte sett eller smakat det.

Stängt & öppet

På långfredagen är det mesta stängt, mataffären Pingo Doce hade öppet hela dagen, som en lördag. Det är inte uppskattat att väsnas på långfredagen, typ med gräsklippare eller vinkelslip. En vilodag för oss också med andra ord.

Påskdagen stängde till och med Pingo redan kl 14. Så det är den dagen en hänger med sin familj och firar påsken räknade vi ut. Särskilt eftersom det var på påskdagen som Roger fick uppleva den nylagade maten.

Annandag påsk då?

Nej annandag påsk är inget som firas i Portugal alls. Allt är öppet som vanligt och alla arbetar. Långhelgen här i Portugal slutar med andra ord på påskdagen.

Jaha, så var påsken förbi och april månad är här!

Photo by Євгенія Височина on Unsplash

Publicerat:

i:

4 svar till ”Annandag Påsk firas inte i Portugal”

 1. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Oj vad tiden går! Vi var i Murcia ( några år sedan ) där var vi och tittade på när det gjorde dekorationer av palmblad till PÅSK positionen. Här har vi Aprilväder i (Skåne) blåst hagel snö och sol.
  God fortsättning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt glada vi slipper det aprilvädret! 😀

 2. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Det firas inga annandagar alls här. De har dock andra dagar som firas i stället. De har även lokala helgdagar, nåt som vi inte är vana vid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Okej! Tack för infon, reflekterade inte över det i julas, men det kanske var för att vi inte hade kontakt med portugiser då direkt. Ser fram emot att lära mig mycket mer om helgdagarna här 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.