heltid i husbil

Annika & Mini dyker gärna, både ner i vatten och in i jobbet

Så roligt att igen kunna bjuda på en artikel med ett annat par som bor på heltid i sin husbil. De har i fyra år bott i bilen och de jobbar digitalt.

I lördags kunde ni läsa en jämförelse mellan båtliv och husbilsliv, vi nämnde också att en del båtfolk klivit upp på land. Idag får ni möta Annika och Mini, som planerat båtliv, men det blev husbil istället! Ser fram emot den dagen vi träffas, vilket vi försökt få till under två år, för vi har väldigt lika syn på mycket inser vi när vi läser deras svar på våra frågor.

Varsågoda – Annika, som är journalist, berättar om deras husbilsliv på heltid:

Annika & Daniel (Mini) Majak

Smeknamnet Mini är det många som reagerar på – så det kan vara på sin plats att förklara varför han kallas för just Mini. Man skulle kunna tro att det har med storleken att göra och det har det. Första gången vi träffades så stod han med sina två vänner och då var han mer än huvudet kortare än kompisarna. Mini blev det med andra ord från första dagen.

Vi har varit tillsammans i 15 år och bor i vår husbil permanent sedan fyra år tillbaka. Idag är husbilen vårt enda boende men tidigare bodde vi i Åhus, Skåne. När vi är i Sverige ser vi till att stanna lite extra länge i Åhus för att hälsa på familj och vänner.

Nelson

Vårt hem heter Nelson och är en Bürstner Ixeo Time IT 590 årsmodell 2017. En liten skit med andra ord då den ”bara” är 5,90 meter lång. Däremot så är den helt perfekt för vår del och vi trivs otroligt bra. Med bilens planlösning (sängen hissas ner från taket) har vi mer utrymme än många större bilar.

Meningen var att vi skulle köpa en begagnad bil men det blev kärlek vid första ögonkastet när vi såg vår fina Nelson. Vi har med tiden anpassat utrustningen efter vad vi behöver så det som utmärker honom nu är att vi har två litiumbatterier (bodelsbatterier), inverter och hela taket fullt med solceller – en nödvändighet för att vi ska kunna klara av att arbeta och inte vara beroende av ström. Utöver det så har vi utrustat vårt hem med lite extra säkerhetsutrustning som extralås på dörrarna.

husbil i portugal
Nelson i favoritlandet Portugal

Husbåt ersattas av hus på hjul

Planen var att vi skulle segla och bo på en segelbåt. Mini är utbildad sjökapten så planen var att flytta in på en båt och spendera livet på havet. Det enda kravet jag hade var att vi skulle köpa en katamaran och inte ha en ”vanlig” segelbåt. Om man ska bo på en båt så ville jag undvika att båten lutar mer än nödvändigt. När vi satte igång med vår planering så upptäckte vi att katamaraner är otroligt dyra. Vi ville inte skuldsätta oss och efter ett tag kom vi på att vi troligtvis aldrig skulle kunna starta vårt nya liv.

En kväll frågade jag om vi inte kunde köpa husbil istället. Sagt och gjort – vi köpte husbil utan någon som helst campingvana. Väldigt spontant med andra ord och ingenting som vi planerat, även om vi ville åt den fria livsstilen.

Sålt hus och saker successivt

Under våra första två år som permanentboende i husbilen hyrde vi ut vårt hus. Detta var för att vi inte hade någon aning om vi skulle trivas med husbilslivet. Efter två år visste vi att vi inte skulle flytta tillbaka till huset så då såldes det. Allting är i stort sett sålt med undantag från det som finns i husbilen samt tre banankartonger på vinden hos mina föräldrar där vi bland annat har min brudklänning och alla magasin som vi är publicerade i.

Allt annat är sålt eller bortskänkt så man kan lugnt säga att vi blivit minimalister. Från ett boende på 160 kvadratmeter fullt med saker till en husbil som är under sex meter. Det enda som är kvar är mitt beroende av kryddor. Vi har MYCKET olika kryddor från världens alla hörn. Jag älskar att sminka maten med kryddor!

Journalist, fotograf och bloggare

Efter år av utbildning och mycket arbete kan vi äntligen säga att vi bokstavligt talat lever på att resa. Jag arbetar som journalist (nästan uteslutande reseskribent) och Mini är fotograf. Vi har väldigt nära samarbete med magasinet ”Min Husbil i Sverige” och ”Allt om Resor”.

Utöver att skriva resereportage så driver vi också sidan Finally Lost. Den är på engelska och där delar vi med oss av härliga platser att besöka (både med och utan husbil). Vi reser och sedan säljer vi reportage. Många resor är med husbilen men vi åker även på en hel del pressresor där Nelson får stanna hemma. Vi har otroligt låga boendekostnader och knappt några fasta kostnader så vi klarar oss bra (peppar peppar) på det vi gör. Däremot så arbetar vi otroligt mycket och är aldrig helt lediga. Tack och lov så älskar vi det vi gör så arbete och fritid flyter ihop.

husbil på fuerteventura
Parkerat vid en strand på Fuerteventura.

”Fricampar” med hjälp av litiumbatterier

Vi bor på alla möjliga olika ställen med vårt hem. Allt från campingar och ställplatser till fricamping. Sedan vi bytte batterier och satte upp 420 watt solceller så är vi helt självförsörjande på el så vi behöver inte koppla oss på ström. Detta gör att vi ofta fricampar. Nej, det är egentligen fel ord. Sanningen är den att vi mestadels parkerar.

Tyvärr har vi inte kommit in i det ”riktiga” campinglivet och markisen som vi har används nästan aldrig. Vi besöker campingar och ställplatser när vi behöver underlag till reportage eller om vi har mycket jobb som ska arbetas undan. Vi gillar gemenskapen som finns på campingar. Samtidigt så har vi inget behov av faciliteterna då vi har allt vi behöver i bilen. Tvättar gör vi på tvättomater runt om i Europa eller på en camping. Handtvätt har aldrig varit min starka sida ☺.

Mil efter mil

Hittills har vi bara kört med Nelson i Europa. Det står vi men det går bra att läsa Mini för det är nästan uteslutande han som kör. Nelson har varit med om många tuffa sträckor där han fått visa vad han går för. Ett exempel var på Fuerteventura när han kördes på så dåliga vägar att jag fick hoppa ur bilen och plocka bort stora stenar för att vi skulle kunna ta oss fram. Betalvägar skyr vi som pesten och undviker dessa i största möjliga mån. Ofta har vi inte så bråttom utan vi kan ta mindre vägar som inte kostar. Vart vi kör? Beroende på vad vi sålt för jobb. Det är ett gemensamt beslut med magasinen om vart vi ska. Vi stannar så länge vi känner för det och tycker om att utforska varje plats. Vi styrs av vädret och vill gärna ha ett behagligt klimat året runt.

Allt tar längre tid

Det mesta med husbilslivet är perfekt och så fort vi vant oss vid att allting tar lite längre tid så har vi kommit in en bra rytm och livsstil. Alla som spenderat tid i en husbil vet om att enkla vardagssysslor tar längre tid. Ett exempel är att diska. Tidigare kastades allting in i en diskmaskin och sedan var det färdigt. Nuförtiden är det diska för hand som gäller. Men samtidigt så finns det inget som ger mer frihetskänsla än detta. Ju färre prylar man har desto mer fri är man är vår filosofi. Och i dagens materialistiska era så är det skönt att inte dras med i konsumerandet. För vår del krävs det nästan att överväga alla större inköp så inget spontanshoppande här inte.

Framtiden?

Nästan varje gång vi träffar nya människor så frågar folk oss hur länge vi har tänkt att bo i husbilen. Vi har ingen tid satt utan vi bor på detta sätt så länge det är roligt. Om det är 15 år till eller tre är mindre viktigt. I nuläget kan ingen av oss tänka oss att flytta in i varken hus eller lägenhet. Vi trivs med vår frihet på hjul och har inga planer att ändra på det. Den dagen vi känner att det räcker så kommer vi skaffa något boende men det är inte säkert att det blir i Sverige. Jag pratar ofta om Karibien till någon ö som tillåter oss att flytta dit. Mini har siktet inställt på Portugal för där trivs han bra. Det kan hända att vi skaffar hus igen någon gång men då kommer det att vara ett mindre hus.

Grottdyk i Mexico

Under ytan på fritiden

Mesta tiden som inte går åt att utforska nya platser och ställen spenderas framför datorn. Däremot så älskar vi båda att dyka och så fort vi hamnar i tropiska vatten så är dykning en hobby som vi gärna ägnar oss åt. Nu har ni fått lära känna oss lite bättre och vi vill också tacka Anna och Roger som tog sig tid och engagemang för att lyfta fram oss på sin blogg!

Tack alla ni som tog er tid och läste allt detta också! Vi väntar nu på nästa äventyr som är en rundresa i Sverige. För första gången om vi ska vara ärliga. Tidigare har vi alltid åkt utomlands men med tanke på rådande situation så stannar vi i Sverige i sommar. Hoppas att vi ses på vägarna framöver!

Alla bilder är privata!

/Annika  & Mini

Publicerat:

i:

9 svar till ”Annika & Mini dyker gärna, både ner i vatten och in i jobbet”

 1. Profilbild för Anna Majak
  Anna Majak

  Ett sätt att leva passar er så bra. Fantastiskt! ❤️❤️

 2. Profilbild för Ove
  Ove

  Intressant o läsa tycker jag, tack för det.
  Ha en fin dag.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du gillar!

 3. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Husbilslivet är underbart 🙂 Vi längtar ut men accepterar nuläget. KUL att läsa er historia.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det härligt! Ja nu ska ni bo i lgh i ett år om jag förstod rätt?

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Kul att läsa er historia 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det tycker vi oxå 🙂

 5. Profilbild för Annika

  Ännu en gång! Tusen tack för att ni gjorde det så fint och att vi får synas på er fina sida!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack själva!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.