En sak i taget ger livet mening

En sak i taget ger livet mening

Lästid: 3 minuter

Att göra en sak i taget – är det möjligen ett tecken på lathet eller svårighet att koncentrera sig? I hela våra arbetsliv har det jagats effektivitet. Att multitaska och överarbeta är något som hyllas och efterfrågas. 

För oss handlar det inte om att hinna göra många saker, det handlar om kvalitet. Inte kvantitet. Vilket jag (Anna) faktiskt påstått i många år, men inte själv levt efter fullt ut. Inte förrän nu i denna livsstilen. Visst har vi långa bucket lists, men det är mer som en hjälp när vi planerar våra resor, inte sånt vi ”måste” göra innan vi lägger näsan i vädret.

Vi gör väldigt gärna en sak i taget

Inte av lathet eller koncentrationssvårigheter, utan för att vi mår så mycket bättre av långsamhet och eftertanke. Vi har ju berättat om hur vår vardag tar tid. En av anledningarna till det är bland annat att vi väljer att göra en sak i taget, men också för att utrymmet i vårt hem inte tillåter att vi diskar och lagar mat samtidigt. Inte heller att sätta på en tvättmaskin samtidigt som vi städar badrummet. När vi arbetar fokuserar vi på det, gör inget annat samtidigt.

Att göra flera saker samtidigt och t.ex låta notiser störa det vi sysslar med påverkar sömnen, uppmärksamheten, impulskontrollen och beslutsfattandet. Genom att faktiskt göra en sak i taget blir det mer fokus på just den saken en för tillfälligt gör, det blir roligare, bättre och faktiskt lättare.

Handtvätta gör vi så mycket vi kan när förutsättningarna finns.

Att låta vardagen ta tid tycker vi om, det känns rätt att ägna mycket av vår tid till att ta hand om oss själva, laga mat från grunden, sticka våra disktrasor och handtvätta och laga våra kläder. Kanske du upplever det som att gå tillbaka till stenåldern, men det är verkligen inte det vi gör. Vi nyttjar mycket moderniteter, men vi gillar att blanda det snabba digitala med det långsamma analoga.

Vår uppfattning är att vi vill leva livet långsamt, hinna uppleva det och njuta av det. När vi multitaskade, sprang fortare och skulle knö in allt som bara gick så hann vi inte med att leva. Det gör vi nu.

Har bloggat om att jobba 50% borde vara nya normen, vilket handlar lite om dessa tankar också.

Inspirationskällor

Tankarna till detta inlägg inspirerades främst av..

TV-serien After Life

I denna Netflix TV-serie handlar det om en man som förlorat sin hustru, som dött i cancer. En riktigt bra och annorlunda serie, känns liksom på riktigt. I ett program säger mannen att han saknar inte allt de gjorde tillsammans, han saknar att göra ingenting med sin Lisa.

En tankegivande serie, verkligen en rekommendation!

Kalle Flodin

Jag följer Kalle Flodin som lever i en stuga i skogen, ett enkelt och långsamt liv. I denna filmen pratar han specifikt om att göra en sak i taget. Gillar verkligen hans ord, att höra det om och om igen.

Han delar med sig i videoformatet. Den här filmen är inspirerande, den finns på hans Facebook och YouTube.

 

Att göra en sak i taget behöver så klart inte betyda att en ska bo i en enkel stuga i skogen, eller som oss på heltid i en husbil. Det finns så många vägar till ett meningsfullt liv!

Kanske du också vill inspireras till att göra en sak i taget. Då har du nu två tips från oss!

Bilden är från Tjörn där vi cyklade förra sommaren. Vilket är en utmärkt aktivitet för att göra en sak i taget. Särskilt om telefonen bara används till fotografering 😀

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till “En sak i taget ger livet mening”

 1. Så rätt, en sak i taget. Allt en gör blir gjort ordentligt och energin finns kvar för att ta tag i nästa. Ett perfekt liv ????

  • Enkel lösning egentligen, men väldigt svårt att få till i ekorrhjulet

  • I en tillbehörskatalogen i Algarve 🙂 Finns säkert på andra ställen. Kolla efter en variant en kan sätta fast i marken!

  • Ursäkta att jag lägger mig i, de finns på Biltema, har precis köpt ett ????

 2. Det är verkligen något fint och rofyllt med att lägga fokus på en sak i taget ???? Tack för att ni delar min film ????

 3. Otroligt bra och vad vi ser fram mot när vi tar steget in i husbilslivet och kan släppa olika måsten????

  • Härligt! Känner igen det, kanske du berättat om det förut? Ledsen om jag inte minns. Önskar er lycka till med försäljningen!

Translate »