anpassa husbil

Anpassa sin husbil till egna behov

Känner du också att det finns saker du skulle vilja anpassa efter dina behov i husbilen?

Tror vi är många som tänker tankar på ombyggnad och anpassningar. Men alla är vi inte så kreativa eller kunniga att det verkligen blir av.

Vi har tidigare nämnt att vi tycker att vår soffgrupp tar onödig plats, att vi hellre hade haft ett större kök. Tänk om vi kunde bygga om det själva, det hade ju varit kanon. Men det är inget vi kan eller kommer göra, för det påverkar så mycket, som t.ex. bältade platser och undergolvet.

Men en av våra läsare har gjort en del justeringar i sin husbil och vi tycker det var ett så härligt mejl att vi gärna vill dela med oss av det till dig. Jim verkar ha kompetensen, möjligheten och idéerna för att skapa de anpassningar de vill ha i sin husbil!

Hemma hos Jim

Detta är ett liten hemma-hos-reportage hos en ny husbilsägare, skrivet med stor ironi och fullständig insikt om att jag har mycket att lära. Det är kul att utveckla sig själv och jag får säga att det husbilsfolket jag hittills har träffat har varit fantastiskt trevliga.

När vi köpte vår Nevis 832 så skulle vi dra ut i Europa direkt så då fick man försöka förutse allt man kunde tänkas behöva ha med sig. Med ny erfarenhet börjar vi nu plocka bort och ändra i husbilen så vardagen blir ännu lättare.

Bara taksäng

Det jag tycker är begåvat med denna lilla husbil är att dom har tagit bort sängen bak så man bara använder den i hytten. Den tar liten plats när den är nedfälld och vi använder inte stege för att ta oss upp utan ett kliv i soffan och sen är man uppe. Det klarar vilken pigg 90-åring som helst.

Åtta sittplatser onödigt

Efter borttagningen av sängen bak så tog nog designmötet slut för att istället för att utnyttja den halva meter som man fick över så gjorde man det enkelt för sig och bara byggde på soffdelen. Så sexihusbil blev åttaihusbil. Förnämligt i en bil som bara är 6 meter lång.

Jag har fått för mig att husbilfabrikanternas ”medelperson” är Mick Jagger. En kort, smal person som rör sig i sidled. Givetvis med mycket personer runt sig så man måste ha plats till åtminstone sex personer kring bordet. Och att man skjutsar två passagerare som inte kan sova över!

Jag förstår att husbilar inte kan byggas så att det passar mig perfekt men jag har fått för mig att snittet på dom som köper en bil är ett medelålders par och i flera fall med ett husdjur. Så det hade de ju kunnat ha i åtanke vid designmötet.

Stor och skön plats till hunden
Egen förvaring för hundens tillhörigheter.

Jag byggde om soffan till en säng till vår hund och under fick hon sitt egna skåp. Där är ju också bälte så hon och vi sitter säkert under färd.

Jag har ändrat storleken på bordet. Det blev litet och rundare hörn så att det är lättare att ta sig fram till hytten, vovven får mer plats att röra sig på och man kan ta ner bordet så det blir en säng till. Om vi har bråkat och nån får ligga på soffan så är där 80x200cm.

Köket

Det verkar som att en hylla mitt i överskåpen inte var uppfunnen 2013 så det första jag gjorde var att sätta dit en. Det blir lite lättare att sortera runt sina grejer. Man kan också fundera på hur dom tänker när dom gör tre lika stora lådor i köksdelen. Ska man ha sina bestick liggandes i en halv kubik?

Avdelare i en stor kökslåda

Anpassningar för att minimera skrammel

Den halva meter som blev över när man tog bort sängarna bak kunde lagts på kök och badrum tycker man men nu har jag fått sätta dit en hylla ovanför soffan. Idéen har jag sett på de nyare bilarna och jag tycker att den funkar bra. Man behöver yta och locket till diskhon tycker jag är ivägen när man lagar mat. Man behöver vatten.

hylla till köket i husbil
Hyllan/bordet är i fanérad valnöt så det blir ungefär samma stil i hela bilen.

Ett av mina mål när jag ändrar i bilen är att det ska kännas som hemma och att det inte får skramla för mycket under färd. Jag vill äta på porslin och dricka ur riktiga glas. Det ska vara kul att laga mat. Jag har försökt att anpassa alla hyllor och lådor så att våra grejer har sin plats. Förmodligen kommer man väl även här på hur man kan förbättra. Anpassningen tar ju också plats.

Reflektioner

Jag har turen att i vanliga fall ha ett helt snickeri tillgängligt några timmar om dagen så jag kan bygga mina egna grejer. Eftermarknaden på lösningar till husbil känns ganska skral. Det känns som det blir bättre och mer genomtänkt men det tar tid. Under tiden får man hitta egna lösningar.

Jag funderar på hur man kan bygga ut badrummet ett par meter. Alltid lika jobbigt att byta byxor i husbilen. Det är inte alltid man vill visa vilken färg man har på kalsongerna. Står man i marinan i Karlskrona så brukar det vara ganska trafikerat på kajen av joggare, hundpromenerande folk och framförallt fiskare så det kan vara svårt att hitta en lucka för byxbytet.

Det nästa som jag vill förbättra är batterierna om man fricampar. Vi klarar vattnet i 3 dagar så jag vill att det ska finnas ström för 3 dagar också.

Tack Jim för en härlig berättelse med humor och tips!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

2 svar till ”Anpassa sin husbil till egna behov”

 1. Profilbild för LenaFlink
  LenaFlink

  Vilken rolig läsning och så härligt att få skratta på morgonen ????
  Ligger så mycket i historien. Finns ju så många tokigheter i inredningen. Själv retar jag mig på att vasken på toan sitter under toalettskåpet. Hur i all sin dar ska man kunna skölja av facet utan att vattnet rinner längs armar och inredning och sen slå i skallen????
  Tänker fransmännen så….
  Har en Rapido som annars är ganska genomtänkt????
  Mvh, Lena

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du gillade Lena!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.