saftiga apelsiner i portugal

Apelsinerna är slut

I nästan två månader njöt vi av apelsiner från eget apelsinträd, men nu är de tyvärr slut.

Det är helt fantastiskt härligt att ha ett eget apelsinträd! Att kunna plocka en apelsin när en jobbar i trädgården, när suget sätter in. Eller gå ut i fågelkvittret på morgonen och plocka ett gäng för att pressa världens godaste apelsinjuice till frukosten. Vi har också haft apelsiner i smoothies. Men största njutningen är att äta dem nyskalade, när saften rinner utmed händerna när en drar isär klyftorna. Och helst då stå bredvid trädet och bara ”moffa” i sig.

När jag häromdagen tog de sista apelsinerna var trädet fullt av nya små skira blad och blomknoppar, häftigt att det går direkt från skörd in i nästa cykel.

Gödslar bara med bokashi-vatten, det gör jag på våren några gånger, och vi vattnar rejält en gång i veckan. Men inte när det regnat så klart. Fick tips om att ta bort en massa blomknoppar då trädet ändå inte orkar hålla alla frukter. Men nästa år tror jag att jag provar att låta allt vara kvar så får trädet själv sålla vad den inte orkar hålla.

apelsinträd
Ganska glest med apelsiner

Eftersom vi verkligen tycker detta är enormt gott har vi köpt ett apelsinträd till, som har senare skörd, så förhoppningsvis förlänger vi skördetiden till april om några år.

Jag tror inte vi kommer köpa så mycket apelsiner, för inga kommer smaka ens i närheten av våra egna. Och jag gillar ju att längta.

Det blev totalt 7,5 kg på vårt förhållandevis lilla träd. Nästa år förväntar jag mig färre apelsiner men kanske något större. Jag har nämligen beskurit trädet ganska kraftigt då det var väldigt igenvuxet.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Apelsinerna är slut”

 1. Profilbild för Eva Höjman
  Eva Höjman

  Så underbart med egna apelsiner????
  Måste vara lyckan!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en enorm lycka 😀

 2. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Så läckert! Själv har jag just pressat ett par blodapelsiner. Inte illa det heller. Men – de är ju inte från eget träd utan från affären tvärs över gatan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är absolut inte illa det heller!

 3. Profilbild för Ditte

  Vilken lycka med ett eget apelsinträd. Och en god skörd blev det ju.
  I vår spanska sommarstuga brukar vi kunna få plocka av grannens apelsiner och är så tacksamma för det. Och en annan granne håller oss med citroner. Jag brukar bidra med färskt bröd för vi odlar inget. Terrassen är så liten. Jo, potatis brukar vi odla i en kruka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en underbar lycka! Men vad fina grannar, byteshandel är grymt bra.

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.