husbil i höstskrud

Är det farligt att bo i husbil?

Skrämselpropaganda funkar helt klart. För vi får frågor om ifall det är farligt att bo i husbil, det har en nämligen hört och läst.

När det gäller att bo i husbil så finns det så klart risker, som med allt annat. Så nu tänkte vi bena ut några vanliga ”farligheter” utifrån vår erfarenhet. Detta är alltså inget vetenskapligt alls, utan bara vad vi har erfarit och vad våra vänner & bekanta har berättat. Grundregeln är att försvåra för tjuven och inte ha så mycket attraktiva prylar, tänker vi. Men här kommer lite mer reflektioner och tankar kring detta.

Rastplatser

Att sova på en rastplats där lastbilar ställer sig är tydligen en stor risk om en ska tro vad en läser. Vi har aldrig parkerat så av den enkla anledningen att vi inte får något som helst utbyte av en sån plats. Men om en bara ska transportera sig och behöver stanna för att sova några timmar så förstår vi behovet. Oavsett skulle vi aldrig parkera så. Om inte otryggheten hade styrt det beslutet så skulle oljuden från lastbilarna och vägarna avgöra.

Vi tror att rastplatser är lättåtkomligt för tjuvar. Det är också ett ganska säkert kort att det står bilar där. Både husbilar och lastbilar. Tjuvar känner till platsen och de vet att det finns möjligheter att lyckas med en stöld där och snabbt komma därifrån. Vi bedömer risken hög för att bli utsatt där.

Gasläcka/explosion

Kylskåp, spis och värme drivs av gasol i FrankieBoy och många andra husbilar. Gasolen har ett medel tillsatt som luktar starkt. Om det skulle bli ett läckage så känns det på lukten, om en är vaken och/eller i närheten. I utrymmet där tankarna står är det hål i golvet för att gasolen ska kunna läcka ut ur fordonet. Gasolen är tyngre än luft så om en väljer att investera i ett gaslarm så ska det sitta utmed golvet. Det har skett otäcka olyckor med gasexplosioner.

Vår gasol är fabriksinstallerad. Vi gör gastest varje år där hela installationen kontrolleras i förebyggande syfte. Ett pålitligt gaslarm som går på batteri hade vi gärna investerat i. Har du något tips?

Bli gasad/nersövd

Det går många rykten om att en kan bli nersövd av tjuvar som sprutar in narkosgas i husbilen så en somnar och de då kan bryta upp bilen och gå in och härja ostört. Detta sägs vara en myt. Narkosläkare har uttalat sig och sagt att det är väldigt svårt att bedöma hur mycket narkosgas som behöver sprutas in i bilen eftersom en inte vet hur många personer som ska sövas och vad de väger. Det är tydligen en stor risk att överdosera och därmed döda personerna i stället. De tror inte alls på denna metod.

Vi tror på narkosläkarna men vi tror dessvärre att tjuvarna är ruskigt skickliga och om de ser en husbil som känns lätt att bryta sig in i så gör de det. Men vi tror inte på narkosgas.

farligt bo i husbil
Inte många bilar, men ordnad ställplats nära Mont Saint Michel i Frankrike

Enslig parkering

Att stå helt själv på en mörk parkering lite avsides är inget att rekommendera. Det är ju tillfället som gör tjuven. Och skulle det komma förbi en tjuv så är nog risken stor för påhälsning.

Vi tänker att det är bra om det är fler på platsen, eller att platsen ligger så ödsligt att risken är minimal att en tjuv skulle spatsera förbi. Gatubelysning är bra att parkera under. Vi står oftast på anordnade ställplatser och då är vi inte ensamma. Vår magkänsla styr var vi stannar över natten och vid minsta tveksamhet så åker vi vidare.

Parkering vid stora mataffärer

Vänner har blivit utsatta för inbrott vid en mataffär. De hade parkerat i kanten och med en mur. Inbrottstjuvarna kunde ostört gå igenom bilen under tiden de var och handlade. Vi har hört om ligor som samarbetar genom att en person är på parkeringen och ser husbilen rulla in. När alla i bilen klivit in i butiken så ser en annan person det och då kan den första göra inbrottet. Personen vid dörren signalerar när husbilisterna kommer tillbaka.

När vi handlar sitter alltid en av oss kvar i bilen. Oavsett var vi parkerar så står vi alltid så att FrankieBoy är synlig. Vi har larm så skulle någon ta sig in så skulle det synas och höras och om bilen då står synligt så syns det förhoppningsvis att det är ett inbrott. Det tror vi avskräcker. Det har i alla fall gjort det hittills.

Beroendet

När jag skrev det här inlägget bad jag om lite input från Anette som bloggar på Kors och Tvärs och hennes slutkommentar vill jag så klart delge er, för bättre slutreplik får en leta länge efter.

Det farligaste med att bo i husbil är beroendet!

Vi kan definitivt skriva under på det. För beroendet av friheten blir bara större för varje dag som vi lever detta livet!

Vi har i alla fall bott i FrankieBoy i över 500 nätter och har bara blivit bestulen på en olåst cykel utanför bilen… Vi gör riskbedömningar överallt för att det är viktigt för oss att känna trygghet där vi bor. Vi har ju även trygghet med som en punkt i vår Approved by Boihusbils bedömning. Där ett av kriterierna är att vi ska kunna lämna FrankieBoy hela dagen utan oro, för att få ett av de 11 poängen.

Har du varit med om något inbrott eller annat otäckt får du gärna berätta det i en kommentar. 

Översta bilden är från en ordnad och bra ställplats i La Rochelle, med många grannar. Och i vackert höstljus.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

22 svar till ”Är det farligt att bo i husbil?”

   1. Profilbild för Lars
    Lars

    Det kan säkert vara lika farligt att stå på en ”trygg camping”. Har man otur så har man. Men man kan ju försöka att sondera hur det ser ut där man ställer husbilen. Men det är ju även farligt att köra bil.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja så är det kanske, campingar kan vara en falsk trygghet. Bra input! Det är fick en fråga vi vill lyfta då vi får den ofta 🙂 sp tack för din kommentar!

 1. Profilbild för Christel

  Vi har stått många gånger på vackra rastplatser och aldrig varit oroliga. Jag har varit orolig en gång då vi stod helt ensamma vid en sjö och skog omkring oss, det var ju hjärnspöken såklart. Jag tror aldrig vi helt kan säga att vi inte råkar ut för något, det kan ske på campingplatser, köpcentra eller när vi minst anar det. Det kan inte förlama våra liv. Vi har haft påhälsningar flera ggr i vår båt, det har varit onyktra människor som förirrat sig och en gång som ett bus, ungdomar som försökte sno vår flagga haha!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det kan hända vem som helst och var som helst. Det går så mkt rykten dessvärre. Hjärnspöken har jag oxå haft på ensliga platser. Och helt rätt tycker jag att inte låta det förlama oss!

 2. Profilbild för Anna-Kari

  Man får väl använda sitt sunda förnuft, känns det obehagligt på ett ställe stå inte där då.
  Vi blev helt ensamma på en ställplats en gång, det var i ett industriområde. Det kändes lite olustigt till att börja med men sen insåg vi att firmorna omkring oss hade vaktbolag som körde sina rundor. Det var olika väktarbolag så det var någon som körde sin runda nästan hela tiden, vi sov tryggt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det sunda förnuftet räcker långt helt klart. Vad bra ni sov tryggt i industriområdet.

 3. Profilbild för Lisa

  Hej vi får inte låta rädslan ta över våra liv. Innan vår Östersjönrunt resa satte vi in safty box plus extra lås på bodelen. Vi utsattes inte för något men känslan var bättre. Tror ofta det är ödet som spelar in och att inte våga lämna bilen känns som ett handikapp. Den stora faran är nog trafiken , där kan allt hända fort om man är på fel plats vid fel tidpunkt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Håller verkligen med. Det är fick en fråga vi vill lyfta då vi får den ofta 🙂 sp tack för din kommentar!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Vi har åkt sen 2005 som sagt,blivit otryggare på sistone!
  Gäller att stanna på trygga platser mer o mer!

  Ha det gott…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi känner oss tryggare för varje natt vi 🙂

 5. Profilbild för Gösta Evén

  Hej!

  Jag fri-campar hela tiden utan när jag behöver en campings tvättmaskin, för min kläder.

  Har kört 9 000 mil i utlandet. Är inte rädd.

  Har även läst om gasattackerna på E6:ans rastplatser. Vilket förmodligen är försäkringsbedrägerier.

  Jag tycker om att stå mellan långtradarna på stora rastplatser och bensinstationer. De kommer och åker ofta. Chaffisarna går runt.

  Jag står gärna ensam vid en sjö eller älv.
  Lästa att på Trollhättans camping så har det varit 7 inbrott i våras.
  Det finns inga garantier mot inbrott.

  Det farligaste som jag har varit med om är att åka tunnelbana i Stockholm i rusningstid. En ficktjuv tog min plånbok.

  Så vad skall en göra. Jag försöker att leva och handla efter läge. Men känner mig helt trygg i min HB. Eller att åka HB.

  Har varit i de flesta länder i västra Europa, Grekland, Jugoslavien, Algeriet och Marrokko.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för ditt uttömmande svar Gösta! Campingar kan nog ge en falsk trygghet. Det är en fråga vi vill lyfta då vi får den ofta 🙂

 6. Profilbild för Stefan
  Stefan

  Sunwin har ett batteridrivet gasolvarnare/larm, som vi har i vår husbil. Det klarar även av nya och äldre narkosgaser (men då skall det sitta högre, så man behöver 2st)
  Det skall klara 15 år på det inbyggda batteriet (kan inte bytas)
  Men hur skönt är det inte att slippa dra fram strömkablar överallt!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips!

 7. Profilbild för Mari och Lars-Erik

  Vi har rest med husbil sen slutet på 90 talet. Resorna har gått genom många länder. Vi har sovit på alla möjliga platser. Precis som flera säger, känns inte platsen säker, åk vidare. Vi undviker också lastbilsparkeringar efter större vägar. Främst på grund av oljudet. Vi har larm i husbilen och även skalskydd vilket innebär att vi larmar på natten när vi sover. Förr larmade vi inte på natten om vi stod på camping men efter ett försök till inbrott på en camping i Peniscola så larmar vi nu alltid. Den gången startade vårt naturliga larm- hundarna. Det är för oss det bästa larmet. Inbrottet avbröts och slutade med ett trasigt lås. Vi har även extra yttre lås på alla luckor och dörrar.
  Det är den enda incidenten vi råkat ut för, än så länge.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja den där magkänslan är bra, och att alltid låsa om sig. Hundar är ju grym hjälp, om en har det. Tack för att du berättar!

 8. Profilbild för BME
  BME

  Rest med husbil sedan år 1998. Jovisst har vi blivit bestulna o rånade? När ” tjuven” rycker upp bildörren mitt i natten kallas väl för rån. Det är skrämmande och otäckt men efteråt blir man mest förbannad.

  Frankrike är ett land där jag INTE sover lugnt ( men det finns ju bra platser).

  Men det som har skrämt mig mest var en brand på en camping vi bodde på( gasol). Två ekipage utbrända o ett skadat. Inga människor fysiskt skadade.
  Men alla tankar efter den upplevelsen. Gasolbrand är du vid liv så UT,UT,UT.. Prylar är oviktiga och försöka släcka får man göra utifrån.

  Har aldrig levande ljus inne i husbilen. Det finns så många mysiga el/batteriljus. En del skrattar och tycker jag är löjlig de passar ju sina ljus och glömmer aldrig?

  Försöka köra ut bilen från en camping som brinner? Hur då? Bland alla förtält, möbler och prylar.

  Om jag slarvar eller gör fel så drabbas andra eller tvärt om. Vid en brand är man så maktlös. Kollar alltid efter brandsläckare och nödutgångar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Åh fy tusan vad otäckt att bli väckt på det viset! Och ja, en brand hade varit väldigt skrämmande. Vi har inte heller levande ljus i bilen, finns ingen anledning, vi har jättefina ljus som drivs av batterier av olika slag. Att tänka på andra är viktigt, lätt hänt att en bara ser till sig själv. Varmt tack för din input!

 9. Profilbild för FREEDOMtravel
  FREEDOMtravel

  Haha, underbar kommentar från Anette! Alltså, det är väl lite farligt att leva sådär i största allmänhet 😉 Självklart finns vissa risker (som med det mesta här i livet) och det kan ju vara klokt att undvika onödiga risker, men rånad eller bestulen osv kan man ju även bli utan att bo i husbil.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur! Hon är finurlig den där bönan. Ja det är mycket som är farligt och det går ju inte att skydda sig helt om en samtidigt vill leva. Sen kan det ju samtidigt vara bra att minimera risken tänker vi, oavsett var en bor.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.