Skrämselpropaganda funkar helt klart. För vi får frågor om ifall det är farligt att bo i husbil, det har en nämligen hört och läst.

När det gäller att bo i husbil så finns det så klart risker, som med allt annat. Så nu tänkte vi bena ut några vanliga ”farligheter” utifrån vår erfarenhet. Detta är alltså inget vetenskapligt alls, utan bara vad vi har erfarit och vad våra vänner & bekanta har berättat. Grundregeln är att försvåra för tjuven och inte ha så mycket attraktiva prylar, tänker vi. Men här kommer lite mer reflektioner och tankar kring detta.

Rastplatser

Att sova på en rastplats där lastbilar ställer sig är tydligen en stor risk om en ska tro vad en läser. Vi har aldrig parkerat så av den enkla anledningen att vi inte får något som helst utbyte av en sån plats. Men om en bara ska transportera sig och behöver stanna för att sova några timmar så förstår vi behovet. Oavsett skulle vi aldrig parkera så. Om inte otryggheten hade styrt det beslutet så skulle oljuden från lastbilarna och vägarna avgöra.

Vi tror att rastplatser är lättåtkomligt för tjuvar. Det är också ett ganska säkert kort att det står bilar där. Både husbilar och lastbilar. Tjuvar känner till platsen och de vet att det finns möjligheter att lyckas med en stöld där och snabbt komma därifrån. Vi bedömer risken hög för att bli utsatt där.

Gasläcka/explosion

Kylskåp, spis och värme drivs av gasol i FrankieBoy och många andra husbilar. Gasolen har ett medel tillsatt som luktar starkt. Om det skulle bli ett läckage så känns det på lukten, om en är vaken och/eller i närheten. I utrymmet där tankarna står är det hål i golvet för att gasolen ska kunna läcka ut ur fordonet. Gasolen är tyngre än luft så om en väljer att investera i ett gaslarm så ska det sitta utmed golvet. Det har skett otäcka olyckor med gasexplosioner.

Vår gasol är fabriksinstallerad. Vi gör gastest varje år där hela installationen kontrolleras i förebyggande syfte. Ett pålitligt gaslarm som går på batteri hade vi gärna investerat i. Har du något tips?

Bli gasad/nersövd

Det går många rykten om att en kan bli nersövd av tjuvar som sprutar in narkosgas i husbilen så en somnar och de då kan bryta upp bilen och gå in och härja ostört. Detta sägs vara en myt. Narkosläkare har uttalat sig och sagt att det är väldigt svårt att bedöma hur mycket narkosgas som behöver sprutas in i bilen eftersom en inte vet hur många personer som ska sövas och vad de väger. Det är tydligen en stor risk att överdosera och därmed döda personerna i stället. De tror inte alls på denna metod.

Vi tror på narkosläkarna men vi tror dessvärre att tjuvarna är ruskigt skickliga och om de ser en husbil som känns lätt att bryta sig in i så gör de det. Men vi tror inte på narkosgas.

farligt bo i husbil

Inte många bilar, men ordnad ställplats nära Mont Saint Michel i Frankrike

Enslig parkering

Att stå helt själv på en mörk parkering lite avsides är inget att rekommendera. Det är ju tillfället som gör tjuven. Och skulle det komma förbi en tjuv så är nog risken stor för påhälsning.

Vi tänker att det är bra om det är fler på platsen, eller att platsen ligger så ödsligt att risken är minimal att en tjuv skulle spatsera förbi. Gatubelysning är bra att parkera under. Vi står oftast på anordnade ställplatser och då är vi inte ensamma. Vår magkänsla styr var vi stannar över natten och vid minsta tveksamhet så åker vi vidare.

Parkering vid stora mataffärer

Vänner har blivit utsatta för inbrott vid en mataffär. De hade parkerat i kanten och med en mur. Inbrottstjuvarna kunde ostört gå igenom bilen under tiden de var och handlade. Vi har hört om ligor som samarbetar genom att en person är på parkeringen och ser husbilen rulla in. När alla i bilen klivit in i butiken så ser en annan person det och då kan den första göra inbrottet. Personen vid dörren signalerar när husbilisterna kommer tillbaka.

När vi handlar sitter alltid en av oss kvar i bilen. Oavsett var vi parkerar så står vi alltid så att FrankieBoy är synlig. Vi har larm så skulle någon ta sig in så skulle det synas och höras och om bilen då står synligt så syns det förhoppningsvis att det är ett inbrott. Det tror vi avskräcker. Det har i alla fall gjort det hittills.

Beroendet

När jag skrev det här inlägget bad jag om lite input från Anette som bloggar på Kors och Tvärs och hennes slutkommentar vill jag så klart delge er, för bättre slutreplik får en leta länge efter.

Det farligaste med att bo i husbil är beroendet!

Vi kan definitivt skriva under på det. För beroendet av friheten blir bara större för varje dag som vi lever detta livet!

Vi har i alla fall bott i FrankieBoy i över 500 nätter och har bara blivit bestulen på en olåst cykel utanför bilen… Vi gör riskbedömningar överallt för att det är viktigt för oss att känna trygghet där vi bor. Vi har ju även trygghet med som en punkt i vår Approved by Boihusbils bedömning. Där ett av kriterierna är att vi ska kunna lämna FrankieBoy hela dagen utan oro, för att få ett av de 11 poängen.

Har du varit med om något inbrott eller annat otäckt får du gärna berätta det i en kommentar. 

Översta bilden är från en ordnad och bra ställplats i La Rochelle, med många grannar. Och i vackert höstljus.

/Anna & Roger