camping-savigny-les-beaune

Vi är försiktiga med markisen, men…

Det är en luring den där markisen. För även om den sitter fast ordentligt så kan den med en kraftig vindpust slitas loss, även från stormlinor, och landa på t.ex. taket.

Det har inte hänt oss, vi har haft tur med vindarna. Peppar, peppar… Men vi har läst om andra som drabbats och fått skador av att markisen inte klarat av vindbyarna. Vi använder oftast vår markis som regnskydd faktiskt, för när solen skiner vill vi njuta av den. Vi befinner oss sällan i så varmt klimat att den behöver skugga oss, även om det händer också. Tycker också om att använda markisen när vi boar in oss lite extra, för det är mysigt med ett krypin utomhus under tak.

Vi har en väldigt stor markis, den är typ 6x3meter. Alltså ett 18 kvm stort segel när den är fullt utfälld. En plötslig och kraftig vind kan slita loss fastsättningen och förstöra både markis och bil.

Nära vänner berättade tidigt för oss att detta kan hända. Den kunskapen är vi väldigt tacksam för, så vi vill dela med oss till dig som kanske är ny på det här med husbil, att markisen är en riskfaktor.

Om du har en markis så rekommenderar vi följande för att minimera risken att den och din husbil skadas eller att grannens husbil förstörs om den slits loss. Markisens stödben är ganska långa och kan lätt hamna på en nära granne.

 1. Lämna aldrig bilen med markisen ute
 2. Ta in markisen på natten
 3. Sätt alltid fast markisen med stormlinor där det är möjligt
 4. Använd inte markisen när det blåser
 5. Sätt alltid fast markisbenen, låt dem inte bara stå på marken

Om dina markisben kan sättas fast i husbilens vägg, så är det ändå inte fullt pålitligt, för de plastdetaljerna kan lätt gå sönder om markisen slits iväg av vinden.

Även om allt detta följs finns det alltså ändå risk för att markisen kan få fart. Det finns inga garantier och vädret makter är otäcka ibland. En kraftig vind kan komma väldigt plötsligt trots att det precis innan varit vindstilla.

Hoppas du kan njuta av markisen när solen steker eller regnet öser ner och få en härlig utomhusvistelse. Men var aktsam.

Bilden återanvänder jag, finns på ett annat inlägg här på bloggen, från en camping i Frankrike, då använde vi markisen som solskydd faktiskt.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”Vi är försiktiga med markisen, men…”

 1. Profilbild för Yanica Eliasson
  Yanica Eliasson

  Jag vill ha ut markisen så ofta det bara går! Blir så ombonat & mysigt tycker jag. ?☀️
  Men vi är väldigt väldigt noga med att alltid fästa ordentligt! Minsta risk så åker den in igen! Det är inte värt en olycka… ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja jag gillar också at ha markisen ute om vi är vid bilen, men ofta får en inte boa in sig på ställplatserna, så då blir de ändå inte av. På kvällarna är det riktigt mysigt! Bra ni är försiktiga.

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Så sant som det var sagt. Vi har ingen markis på vår nuvarande bil. Det vill jag inte ha på nästa heller, om vi byter nångång. Förra sommaren stod vi nånstans i hettan. Då saknade jag markis. Fast å andra sidan hade grannen, så vi bjöd in oss dit och fick en väldigt trevlig stund ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Himla bra sätt att få markis när en behöver 😀 Trots vikt och risk så vill jag ha markisen, den fyller sin funktion, som jag inte vill vara utan.

 3. Profilbild för JoY

  Att lämna bilen med markisen ute, vill vi inte göra. Vädret vänder snabbt och då måste man vara på plats.

  1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

   Vi tycker det är mysigt med markis, speciellt på varmare breddgrader, men även som skydd mot lätt regn.
   Den förankras med både hängslen och livrem för visst har vi sett hur fort vädret kan ändra sig.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Jag vill också gärna använda markisen, och hoppas vi slipper olyckan med att den flyger iväg trots stormlinor, vilket den gjort för en bekant.

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt så!

 4. Profilbild för Conny Larsson
  Conny Larsson

  Spännband tvärsöver i markisens absoluta framkant och 1 spännstång på varje sida i ytterkant som spännbandet trycker emot, håller markisen på plats i alla väder även, kanske inte orkan men storm är inga problem.
  Använt detta både på Thule och Dometic markis.

  Conny

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Alltid bra med tips! Det är ungefär så vi sätter fast vår, med bälten och livrem. Me överdriven försiktighet är nog inte fel när det gäller markisen, hellre det än att olyckan är framme, som den bevisligen varit för många.

 5. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Vi stod förra vintern på en camping utanför Torre del Mar, vinden ökade och då kastar jag mig ut och vevar in. De längre bort satt under sin markis men han inte veva in eller greppa. Två Cartago och två andra fick sina stora markiser, förankrade med stormsäkringar, hängslen och livrem utslitna på taket. Dyra historier och snabbt. SÅ veva in om det blåser…om ni hinner. Mitt råd.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Lite smått atletisk kan en behöva vara ibland 🙂 Ja – det är det bästa rådet tycker vi oxå. Vid minsta tveksamhet vevar vi in, hellre än att chansa.

 6. Profilbild för Reiselinda

  Ja, markisen är vi försiktiga med efter, speciellt efter att vi upplevde en rejäl plötslig storm förra året. Vi stod och såg på att den kom in över sjön bredvid campingen och insåg lite för sent att vi behövde ta hand om markisen. Det slutade med att jag stod och höll i den till några grannar kunde komma och hjälpa då vi behövde vara flera än två för att få in den säkert. Det gick bra för oss, men det var på håret. Det gick inte lika bra för en av grannarna, men tror inte det blev så stora skador.
  Det är i alla fall mysigt med markis!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Usch vad otäckt! Skönt att det gick var för er. Och ja, markis är fantastiskt mysigt!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.