sociala-medier-bra-for-vanskapsrelationer

Hur bra är sociala medier för våra vänskapsrelationer?

Jag har skrivit om sociala medier i allmänhet och om Twitter i synnerhet i tidigare. Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för att ha koll på världen, hålla sig uppdaterad, hitta vänner och utöka sitt nätverk. Det har nog inte undgått någon att jag gillar SoMe (som man ofta förkortar Sociala Medier). Men… jo jag tycker det finns ett men här.

Saknar vi varandra, får vi känna längtan?

Vi får hjälp att hålla oss uppdaterade om varandra, att varje dag kunna se vad våra nära och kära gör, veta vad man planerar för semester, vilka man umgås med, vad man gillar och inte gillar och så vidare – det mesta kommer till oss via sociala medier. Vi läser om varandras vardag och fest på Facebook, vi läser om varandras tankar och får länkar till personliga blogginlägg om allt möjligt på Twitter, vi får se bilder på hur våra barn växer på Instagram etc. Det är ju fantastiskt att man kan få allt det här genom att bläddra igenom sin telefon emellanåt. Men betalar vi ett pris för den bekvämligheten?

Saknar vi varandra när vi matas med all denna informationen? Kan det vara så att vi inte hinner känna saknad för att man ser varandra i flödet ”hela tiden”. Hjärnan får kanske sin dos av information att längtan efter varandra uteblir.

Färre möten med befintliga vänner

Sociala medier har hjälpt mig till många nya vänner! Massor av nya möten som inte hade skett utan det. Så jag är enormt tacksam för det! Men jag träffar inte mina vänner så ofta utanför tangentbordet som jag gjorde tidigare. Skulle vilja säga att både jag och mina vänner är dåliga på att höra av oss till varandra på andra sätt.

Har pratat med några om det här och det verkar inte som om jag är ensam med den här reflektionen. Är det samma sak för dig? Får du färre FB-meddelanden, SMS och telefonsamtal som är direkt riktade till dig nu än du fick för några år sen, trots att du har fler vänner?

Tycker vi ska skärpa till oss och umgås mer igen. Det ena behöver inte utesluta det andra tänker jag, men en lite annan mix än än hur det ser ut just nu kanske skulle vara sunt? Vad tycker ni?

Till mina kära vänner som jag faktiskt får glädjen att hänga med ganska ofta vill jag skicka en varm kram!

Edit: Fick ett SMS av en nära vän som skrev ”Håller med om att social medier får oss att sträva efter kvantitet och glömma kvalitet en smula.” Så mitt i prick tycker jag!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Hur bra är sociala medier för våra vänskapsrelationer?”

 1. Profilbild för Helena Roth

  Som med det mesta tänker jag ”lite av varje gör susen” – sociala media är underbart, och att mötas på tu man hand, eller en hel drös vänner, är också underbart. Och ja – vi behöver se till att bådadera finns i våra liv!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Precis så! Dessvärre är det uppenbarligen inte alltid så lätt att hitta balansen i livet.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.