thessaloniki-grekland-resereportage

Resereportage – mitt första – hur går det till?

Mitt resereportage om Thessaloniki är i sin linda och jag försöker hitta rätt vinkel och berätta det som faktiskt är intressant. Jag vill verkligen det ska bli riktigt bra och det är en rolig utmaning.

Kunskap är trygghet

Att skriva ett resereportage är något helt nytt för mig, jag behöver all kunskap jag kan skaffa mig. När jag bestämde mig för att försöka skriva ett resereportage köpte jag en Resereportagekurs hos Vagabond som jag avklarade direkt. Jag läser en del bloggar och insuper så mycket jag kan från resemagasin.

Men det bästa och absolut trevligaste sättet att få mer kunskap var en fin fika och pratstund med en av mina författarvänner, Kristina H Svensson, som skriver reseguider, hon har bl.a. skrivit Mitt Nice och Mitt Provance, Av henne fick jag flera grymma råd! Tack vännen!

Förberedelser inför resan

Research

Jag är en spontan person och brukar inte läsa på så mycket om resmålen innan, utan vill gärna komma dit med hyfsat blankt papper för att inte ha så höga och/eller fel förväntningar. Men lite fakta om Thessaloniki skaffade jag mig för jag blev rekommenderad att göra det. Jag läste på lite grann.

Noteringar

Beslut måste fattas om hur jag ska göra med noteringar. I telefonen eller analogt i ett litet block i väskan. Jag bestämde mig till slut för att köpa en app som heter Day One där tid, väder och geografisk plats för anteckningen automatiskt loggas. Jag behöver med andra ord inte skriva det i anteckningen.

Bilder

Min kunskap om det tekniska kring fotograferandet skulle verkligen behöva utvecklas, men det får bli ett projekt längre fram. Har gått ett par fotokurser och känner att jag ändå kan få till rätt ok bilder med intressant komposition. Jag har tre kameror.

 • Canon 1000 D med ett extra objektiv, ett fast 50mm
 • Canon PowerShot SX710 HS
 • Iphone 7 plus

Det är mitt fasta objektiv på systemkameran som är min favorit, men det är ju också väldigt begränsande och otympligt att bära med sig. Jag bestämde mig för att ta med alla kamerorna. Dock har jag faktiskt mest använt 50mm objektivet. Även om det helt säkert kommer att dyka upp bilder från alla kameror i resereportaget.

Arbetet under resan

Imorgon åker vi hem. Vi har varit här sedan sent i torsdags och har fått en allmän uppfattning om Thessaloniki.

Har träffat människor som jag frågat lite annorlunda frågor till. Frågor jag nog inte hade ställt om jag inte hade mitt resereportage i åtanke. Jag har fotat mycket mer än jag hade gjort i vanliga fall men inte tillräckligt mycket på grund av det eviga regnandet.

Det är svårt att veta vad som ska med i reportaget och då blir det lätt att jag kanske tänker ”äsch det kommer jag ihåg”. Jag är ju bekväm av mig, att ta fram telefonen och skriva ner allt jag upplever är helt nytt. Men nyttigt. Och något jag ska försöka göra mer av, även om jag inte kanske ska skriva ett reportage om alla resor vi gör.

Oväntade saker sker

Det har regnat varje dag och vi har fått ta skydd under markiser på caféer. Det har dock försvårat fotograferandet. Det var inte med i kalkylen att vi skulle resa till regn och rusk, i Grekland, i maj.

Vinklen, vinkeln, vinklen – så viktig har jag förstått. Jag hade den helt klar för mig innan vi reste, men nu har jag börjat vackla i det jag tänkt ut. Måste bestämma mig!

Hotellet ligger i city, men city är så stort så det ligger inte mitt i smeten som jag trodde. Dock inte så långt att gå heller, men tanken var att jag skulle kunna springa ut och fotografera fler bilder om de jag tagit inte dög men så bra är inte läget på hotellet.

Struktur och utvalda berättelser

Nu återgår jag till att försöka få till strukturen på innehållet. Bestämma vinklen så klart. Berättelser om vad vi upplevt här i Thessaloniki ska blandas med fakta om staden. Vad är lagom balans när det handlar om en väldigt historisk stad? Det beror på vinkeln.. så klart.

När jag anser mig klar ska Kristina läsa igenom mitt reportage, efter justeringar som jag utgår från att det blir, publicerar jag mitt första resereportage här på bloggen.

 

Publicerat:

i:

10 svar till ”Resereportage – mitt första – hur går det till?”

 1. Profilbild för Karin

  Kul att utmana sig själv till att skriva något nytt! Lycka till med vinkeln! Själv får jag bibliska associationer av ditt resmål. Ser fram emot att läsa ditt resereportage!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja det finns mkt bibliskt här, men det kommer jag inte skriva om 🙂

   1. Profilbild för Karin

    Det har nog andra skrivit om så det räcker ☺️

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Så sant! Jag kommer så klart få med lite. går inte att skriva om en så historisk stad utan att få med lite.

 2. Profilbild för Ewa

  Blev så inspirerad så jag köpte också kursen. Tack för tipset!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hihi, vassego. Jag tycker inte den var så väldigt bra dock. Vi kanske ska anmäla oss till en riktig skrivarkurs. I spanien, typ. I höst 🙂

 3. Profilbild för Tess Mabon

  Ser fram emot att läsa och hoppas på att du gör en ”canva”-bild också med kort info som går bra att ”pinnas” till Pinterest. jag gillar de däringa lite stolpiga tipsen som sticker ut i min resemapp på Pinterest.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips! Det ska jag genast kolla upp!

 4. Profilbild för Helena Roth

  Ser med spänning fram emot resereportaget och tackar dig för behind-the-scenes-insynen idag!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, hoppas resereportaget ska vara givande. Har nu satt det mesta 🙂

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.