Assi är skadad

I lördags morse såg jag att Assi har fått ont i en tass. Jag är väldigt orolig för att han inte får tillräckligt med vätska och näring. Och att han har fått en bestående skada.

Att ha dessa ljuvliga katter hos oss är en sådan enorm glädje, men det är också förknippat med andra känslor. Just nu är det oro för Assi. Jag kommer inte nära honom, kan därmed inte undersöka vad som är fel eller ta honom till en veterinär. Men jag ser att han haltar. Om han t.ex. har fastnat med klon någonstans, blivit stungen av en skorpion eller trampat snett vet jag inte. Det kan ha hänt precis vad som helst och därför vet jag inte heller om det är något som är övergående eller inte.

Jag brukar inte vara orolig av mig, särskilt när det är sånt jag inte kan kontrollera. Men djuren, ja de påverkar mig enormt, hela känsloregistret. Som det ska vara tänker jag.

Så här har förloppet sett ut hittills.

Lördag

När jag ska ge frukost till dem så är det bara Semlan och Sombri på balkongen. Jag ser att Assi ligger utanför hönshuset, men han kommer inte upp och äter. Förstår då att något är fel. När de andra åt gick jag mot Assi, för att se hur allvarligt det var. Men då var han redan borta. När jag gick in igen såg jag honom på räcket. Han hoppade inte ner och åt med de andra utan vände och la sig i solen på plåttaket. Där låg han sedan ett bra tag. När de andra drog iväg på ängen för dagens äventyr så såg jag Assi med dem. Men fram på eftermiddagen hörde Roger honom inne bland tankarna vid balkongen. Han hade troligen insett sin begränsning och dragit sig tillbaka till tryggheten vid tankarna.

Tidigt på kvällen såg jag Assi vid de andra tankarna på ängen. Och då verkade han yr, snubblade och vinglade. Tror att han la sig under de tankarna istället. Såg Sombri komma dit och sedan var det stilla. Jag tänkte Assi åtminstone hade sällskap av syrran ett tag.

När vi skulle gå och lägga oss vid midnatt hörde jag att någon hoppade ner på balkongen. Det var Assi, och han luktade i matskålen men åt inget. Han hoppade direkt upp på filten i fåtöljen. Där låg han och tittade på ödlorna och senare även på Sombri när hon kom upp och lekte. Han var med andra ord inte helt utslagen och jag såg inget tecken på yrsel.

Eftersom jag ville han skulle känna sig trygg där på balkongen så gick jag inte ut och kollade till honom, ställde inte heller ut något. Vi gick och la oss med vetskapen om att han känner sig trygg hos oss i alla fall, även om vi inte får komma nära.

Söndag

Jag sov dåligt, mina tankar var hos Assi. Hade svårt att komma till ro. När klockan närmade sig 7 gick jag upp för att se om alla tre var på balkongen för att få frukost.

Men det var samma visa som på lördagen. Sombri och Semlan väntade på maten medan Assi låg vid hönshuset, helt ointresserad av att komma upp och äta. Jag la då upp 2/3 av maten till katterna på balkongen och så tog den mesta vätskan från mjukmatsburken samt 1/3 av maten och la på ett fat som jag gick iväg med till Assi. När jag skulle ställa ner fatet ca 2 meter från honom så blev han rädd och galopperade iväg in under tankarna vid balkongen. Han såg ut som en hare ungefär när han sprang/studsade.

Jag tänkte att jag om jag lämnar fatet så kommer de andra två att äta upp det också när de är klara på balkongen. Så jag tog med mig det in igen, men när jag såg att Semlan och Sombri var långt ner på ängen, på väg till dagens äventyr, så gick jag ut med det igen och ställde det i närheten av tankarna, klirrade med det för att Assi skulle höra att det var mat på gång.

Efter en stund såg jag honom ligga nere vid de andra tankarna på ängen. Jag gick då ut igen och flyttade tallriken dit ner. Jag tänkte han kanske redan var där nere när jag ställde ut tallriken tidigare. Han blev rädd och gick in under tankarna så klart. Men han behöver ha tillgång till näring och vätska så där fick den stå hela dagen. I gassande sol, så vätskan torkade ju tyvärr bort fort. Men det var det enda jag kunde komma på att jag kunde göra. Jag hoppas han dricker på nätterna i vattenfaten i planteringen på framsidan av huset, och torrfoder har han ju tillgång till hela tiden på balkongen. Vid 17-tiden hämtade jag fatet och då såg jag att han inte hade ätit något alls.

Nu är klockan 20.00 på söndag kväll och för en timme sedan såg jag Assi tillsammans med Semlan på muren nere vid ängen. Semlan kom upp till balkongen och åt torrfoder, då såg jag att minst en av spenarna används och jag hoppas innerligt att Assi får i sig både näring och vätska från sin mamma. Dessutom tyckte jag att Assi rörde sig lite mindre obehindrat, han har ju tagit sig upp på muren och jag såg när han hoppade ner, försiktigt, men ändå.

Hoppas verkligen han är på bättringsvägen, så som jag tyckte det se ut nu ikväll. Men vågar inte ropa hej än! Självfallet berättar jag mer om detta efterhand.

Edit måndag kl. 7.00 (portugisiskt tid) Assi äter med de andra! Han var inte på balkongen och väntade men kom upp när jag serverat.

Bilderna är från en annan dag, innan skadan. En riktigt varm dag då ingen av dem hängde med sin mamma på äventyr utan låg på balkongen och sov nästan hela dagen, utslagna av värmen.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Assi är skadad”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Men lille Assi, det värker i mitt katthjärta också. Vi hoppas på att det bara är något tillfälligt. Låter lite som ett klobrott inget de gör något åt men katten har svårt för att hoppa. Men visst kan han ha fått ett stick eller något i tassen. Håller tummarna för att han snart är okej igen. Vätska och mat behövs ju såklart du får väl fortsätta som du gjort. Mamma Semlan är säkert en klok kattmamma och låter honom dia.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bättre! Idag kom han upp och åt frukost med de andra. Han åt inte mycket, men han åt. Och han rörde sig bättre. Verkar vara både höger fram och bakben som han har ont i. Men han belastar dem båda idag, dock försiktigt!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Klart man är orolig för sina djur, ibland har de förtroende, litar på en och låter en undersöka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Våra är ju vildkatter, så vi håller ju på att bygga upp tilliten. Men är inte där än.

 3. Profilbild för Anita

  Men fina Assi, förstår så väl hur det känns och förstår din oro. Ser i din kommentar ovan att han är bättre idag och har ätit frukost. Nu håller jag tummarna att han fortsätter att bli bättre och bättre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja idag har han ätit frukost och jag såg tydligt att det var både framben och bakben på höger sida som han har ont i. Men han stödjer på båda. Tack!

 4. Profilbild för Madde

  Det är klart man blir orolig. Man vill ju att de små liven ska må bra och då man står bredvid är man så hjälplös. Hoppas han blir återställd snart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen och i det här fallet när jag inte kommer nära så kan jag inte göra mer än se till att det finns mat och vatten. Så som vi gjort sen han föddes.

 5. Profilbild för Marianne

  Men lilla Assipojken då så ledsamt ;( Djuren brukar ju tappa aptiten då de har ont men han dricker säkert på nätterna och får mat av mamma, Hoppas verkligen det är övergående.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det gör ont i hjärtat att se. Idag är han i alla fall något bättre eftersom han kom upp och åt lite frukost med de andra.

 6. Profilbild för Znogge

  Men stackars Assi. Det är i alla fall ett gott tecken att han åt nu på morgonen. I och med att du inte kan närma dig mer så finns det inte mer att göra än att hålla uppsikt och tillhandahålla mat och vatten. Hoppas verkligen att det är något övergående.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var väldigt skönt att se!

 7. Profilbild för Lillan Kind

  Vilken lättnad att läsa din uppdatering i slutet av inlägget! Man blir ju så förskräckligt orolig när man märker att djur inte mår bra. Det här att dom slutar äta och dricka när dom mår dåligt väcker en enorm oro. Så det är väldigt glädjande att Assi äter igen, för det är ett gott tecken på att måendet är bättre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, djuren står mig alltid nära så det gör ont i hjärtat. Ja att han äter är väldigt bra!

 8. Profilbild för Kraka

  Hoppas han fortsätter krya på sig. Han är så fin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi tycker han är underbar!

 9. Profilbild för Mamma C

  Förstår att du blir orolig. Och värre blir det ju när du inte kan få se om det är något fel på katten. Hoppas det blir bättre nu.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det hoppas vi också!

 10. Profilbild för Ingrid

  Så skönt att Assi verkar krya på sig. Det är verkligen svårt när djur blir sjuka och man inte vet hur allvarligt det är.
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är riktigt jobbigt när de blir sjuka!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Men åååh, jag märker att mitt ansikte skrynklas ihop i en ledsen min medan jag läser. Klart att katternas mående påverkar dig, du som är så engagerad i dem och gör så mycket för dem. Du kan inte göra mer än du gör och vi kan bara hoppas på att det ska bli bra så småningom. Slutet ger i alla fall hopp och om han äter mår han förmodligen bättre. Nu håller jag tummarna hårt för att det ska fortsätta åt rätt håll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du håller tummarna! Det gör vi också, och jag spejar och håller koll också 🙂

 12. Profilbild för Anette

  Jag läste inlägget nu ikväll och blev förstås glad när jag kom till slutet. Det verkar som att han lyckades vila sig i form.
  Jag tror att katter gärna drar sig undan när de är sjuka eller skadade. Så klart ännu jobbigare när han är så skygg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vilandet verkar absolut ha gjort skillnad. Det är svårt när de är försiktiga med närkontakten.

 13. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så ledsamt när djur inte mår bra och inte kan tala om vad som fattas dem. Katter brukar väl dra sig undan och slicka sina sår när de skadat sig, så gjorde vår i alla fall. Så härligt att han verkar må bättre lille Assi.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja han har ju dragit sig undan hela helgen, så det har varit så svårt att se. Men idag har jag fått se honom 🙂

 14. Profilbild för Susjos

  Åh, va tufft med lilla Assi, hoppas innerligt att det är på bättringsvägen! Så jobbigt när du inte ännu får komma så nära och kan ta honom till veterinären, men skönt att han äter nu, och ser ut att kunna belasta tassarna! Håller tummarna hårt för att det ska bli bättre!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jättejobbigt! Mest för honom så klart, men jag lider verkligen när djuren inte mår bra. Tack!

 15. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Man känner sig verkligen hjälplös när pälsklingarna inte mår bra och det måste ju vara extra jobbigt när du inte kan närma dig desto mera eftersom situationen är som den är.
  Jag håller tummarna för att hans onda snart är ett minne blott. Det är nog en naturlig reaktion allt detta från hans håll. När det mest onda har blivit mindre ont så ordnar det sig säkert till det bästa. Jag vill i alla fall tro och hoppas på det. Håller mina tummar hårt!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade det jobbigt i helgen när han mådde så dåligt. Men nu är han piggare och äter varje dag så det går åt rätt håll. Kram

 16. Profilbild för Carita

  Det är svårt att bara se på – från sidan om, då katten inte låter nån komma nära för att kolla måendet. Men hoppas att det går åt rätt håll nu <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är det verkligen. Det ser ut så i alla fall!

 17. Profilbild för Paula Merio

  Ujuj jag höll nästan andan när jag läste ditt inlägg. Jag är likadan, inte särskilt känslosam annars, men när det gäller värnlösa djur! Jag har haft katt ända sedan dottern kom hem med en i 15-årsåldern och hon är nu 47. Känner en stark tillförsikt för Assi nu när du sett att hon rör sig går med familjen o äter. Kanske kan du pusta ut nu?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu kan vi pusta ut, imorgon kommer senaste nytt om Assi!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.