fika

En eftermiddag med portugisiska grannar

I helgen visste vi att huset som ligger närmast oss skulle vara bebott, det står annars oftast tomt. Men nu skulle det alltså komma folk och vi ville bjuda på fika!

Grannhuset ägs av en portugisisk kvinna som bor i Lissabon. Hon är några år äldre än jag och är änka sedan ett antal år. När vi flyttat hit såg vi att hon och hennes syster kom på helgerna ibland, men det senaste året har hon arbetat i Angola och ska så göra 1-2 år till. Så det har varit ganska stilla i det huset.

Men systern och hennes man kommer ibland. Och de händer att de har med sig något av sina barn och deras familj. I våras promenerade de förbi när vi jobbade i trädgården och de stannade och vi kunde prata en stund. Oftast åker de förbi i sina bilar och tutar/vinkar och vi pratar oftast inte mer än några hälsningsfraser. Men då i våras så gick de alltså och vi hade ett ganska långt och trevligt samtal på en blandning av portugisiska och engelska över muren. Systerns dotter och hennes man kan engelska bra.

Vi la till varandra på WhatsApp och bestämde att nästa gång de kommer ska vi ta en fika ihop!

I lördags var det dags, så jag bakade lite kakor. Hallongrottor, fast med egen plommonsylt, jordnötskakor (skippade chokladen) och citronsockerkaka (citronen finns inte i receptet men saft och skal från en citron åkte med i smeten). Jag bytte ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl.

De hade med sig en stor sockerkaka med apelsinsmak också, Roger tyckte den var jättegod och åt två stora bitar. Så vi hade ett riktigt kak-kalas, det var vi två, husägarens syster och hennes man, deras dotter och hennes man. Resten av kakorna åkte in i vår frys.

Vi hade så mycket att prata om. Vi visade huset, både ut- och invändigt, berättade om våra renoveringar och intresse för odling och olika typer av lösningar. De berättade om sin kärlek till Porto Covo, vilket ju är vår favoritstad på kusten och visade på karta var de bodde söder om Lissabon. Vi fick höra storyn om hur huset här i vår lilla dal hamnade i deras ägo och lite om planerna för framtiden. När vi fikat och gått husesyn så hoppade vi alla i poolen. Det var 37 grader i luften så det var skönt att glida ner i vattnet. Där höll vi till i en timme ungefär, det var 29-30 grader i poolen, medan samtalen fortsatte.

Men till slut så blev det lite kallt, skymningen var på väg och vi behövde ju alla äta middag. Så de fick med sig en stor påse med körsbärstomater och gick hem till sitt och vi hann äta vår middag innan mörkret föll.

Samtalen skedde på både portugisiska och engelska, de var otroligt vänliga och talade långsamt samt översatta enstaka ord lite här och där så vi lättare skulle förstå. Men vi gled över i engelskan ofta, det går ju fortare då 🙂 Två av dem behövde lite tolkning till portugisiska ibland så då lyssnade jag med öronen fladdrandes för då visste jag ju vad som sas, eftersom det var mina ord som översattes. Jättebra träning och dessutom i öppenhjärtliga samtal!

Ser fram emot att ses igen, då har vi också blivit lovade att bli bjudna på en fantastiskt god bacalhau, då de vill överbevisa oss, för det är gott med bacalhau! Vi har bara haft otur på restauranger säger de. Hoppas verkligen de har rätt!

Det blev inte några bilder alls den här eftermiddagen, precis som det ska vara tycker jag. När vi är sociala fokuserar vi på det, inte på att fotografera. Särskilt när det är första gången vi träffas. Då vill vi ju att samtalen ska flyta och intresse för varann visas. Vi kan fota varandra för våra fotoalbum en annan gång 🙂

Publicerat:

i:

30 svar till ”En eftermiddag med portugisiska grannar”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Trevligt att ni ibland har trevliga grannar. Så avkopplande att baka, här blir det mest bröd, fat inte nu när barnen inte bor hemma, egna scones blev det i helgen. I går besökte jag favoritbageri, den hade två sorters småkakor med russin! Havrekakor och Selma-kakor 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är skönt att ha grannar en kan ha en bra relation till. Scones är så gott, det var väldigt längesen jag åt! Småkakor är gott, så det var kul att baka ett par. Vad gott att du också fick hem lite goa kakor.

 2. Profilbild för LillaSyster

  Åå vilken mysig fika stund med fina grannar♡
  Idag ska jag ha fika stund med bloggvänner Anki, men jag har tänkt att bjuda på äppelpaj.
  Ha en bra tisdag

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mums för äppelpaj och trevligt besök av Anki! Detsamma, hälsa!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Så fint att läsa!
  En toppen eftermiddag helt enkelt och med grannar. Kan det bli bättre.
  Kan de överbevisa er att bacalhau är gott så ska du begära receptet. Jag är också svårövertygad vad gäller bacalhau, har bara ätit gräsliga varianter av den rätten. Urk!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är väldigt tveksam, men vill så klart ge dem chansen. De är uppväxta med bacalhao och kan så klart inte begripa att jag inte gillar det. Men jag lovar vara ärlig och om det är gott så ber jag om receptet!

 4. Profilbild för Znogge

  Vilken bra och trevlig eftermiddag det blev. Det är roligt att ha en viss kontakt med sina grannar. Även om man inte kan ett språk fullt ut så brukar det lösa sig ändå för det ligger i allas intresse att kommunicera och förstå. Vi är ju så vana vid att alla kan engelska men i många länder är det en generationsfråga. Vår sons före dettas sambo var ju från Brasilien och när jag hälsade på där kunde mormodern inte ett dugg engelska men på något vis gick det ändå när alla hjälptes åt. Väldigt fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, de gillar att vi försöker och vi uppskattar deras hjälp! Det är absolut en generationsfråga, men även en klassfråga. Väldigt fint!

 5. Profilbild för Mamma C

  Vilken trevlig eftermiddag ni haft med era grannar. Pratar du Portugisiska ?
  Hoppas nu fiskrätten blir till belåtenhet nästa gång de ska bjuda på bacalao.
  Ha en fin tisdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var mycket trevligt. Jag försöker, går onlinekurser och kämpar på. Men det är ett mycket svårt språk så det går inte så fort som jag vill. Men det får ta tid, jag får beröm av de jag pratar med, så jag gör något rätt i af.

 6. Profilbild för Ingrid

  Så trevligt att få träffa grannarna och få träna på portugisiska också.
  Bacalhau är så gott, så du har något att se fram emot. När vi var på Azorerna åt vi det flera gånger. Den serverades med stekta matbananer. Så gott!
  Ha en fin dag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja mycket trevligt! Vi åt fisk och bananer på Madeira, men det var inte bacalhão. Gillar en lutfisk så kanske en gillar bacalhao tänker jag, det är ju typ samma tillvägagångssätt, fast här används torsk då.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken trevlig eftermiddag med goda grannar och ett fint sätt att få praktisera er portugisiska. Baka småkakor tycker jag är sådär men en härlig bröddeg tar jag mig gärna an.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar att äta allt bakat.. så att göra småkakor brukar bara ske till jul, men detta var gott också. Bröd är så fantastiskt gott!

 8. Profilbild för Marianne

  Nu är jag här igen, blev avbruten tidigare!
  Vilken fin dag tillsammans med grannarna, och ett riktigt kakkalas 🙂
  Det är verkligen guld att ha så trevliga grannar och att komma så bra överens med de.

  Länkarna till kakorna fungerade inte, bara sockerkakan.
  Så skönt att Assi mår bättre, det gör mej så glad 🙂
  Jag hörde av en slump igår om katten som tappade en hel del päls när den blev ormbiten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ett riktigt kakkalas. Har uppdaterat länkarna då ursprungssidorna bevisligen har problem så har det blivit länk till där jag sparat recepten istället. Ok, då är han inte ormbiten i alla fall, för all päls ser intakt ut .)

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad roligt med grannträff 😀 Lite synd att det förmodligen dröjer till nästa gång men då ska ni ju få njuta av god mat, och överbevisas. Bra med språkträning. Det är lätt att glida över till engelska när man ska prata lite mer ingående men den här dagen gav säkert jättemycket till era språkkunskaper. Ofta handlar det om att våga och den spärren har ni säkert kommit förbi. Massor av godsaker stoppade ni i er också och kakor brukar slinka ner lätt. Men sedan brukar i alla fall jag längta efter något lite mindre sött.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra med språkträningen. Älskar kakor men bakar inte särskilt ofta. Blir väl till jul igen nästa gång. Ja det var gott att grilla och äta grönsaker efteråt 🙂

 10. Profilbild för Carita

  Oj oj, där hade man gärna varit med och pratat och ätit lite sockerkaka och hallongrottor 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var väldans trevligt, och gott!

 11. Profilbild för Susjos

  Så trevligt att träffa grannar och fika ihop, inte dumt med en pool i värmen heller! Jag som inte är så förtjust i kakor skulle minsann smakat både plommongrottorna och jordnötskakorna!
  Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var riktigt trevligt och underbart att hänga i poolen. Roligt att du tyckte kakorna lät goda, för det var de! Detsamma!

 12. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Vilken trevlig eftermiddag och gott fikabröd.
  Alltid roligt med trevliga grannar och ett bra sätt att öva språket på.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en väldigt trevlig, lärorik och god eftermiddag. Detsamma!

 13. Profilbild för Anni

  Så mysigt, jag blir riktigt glad av detta <3 Gott såg det också ut att vara, hälsar Kakmonstret.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Riktigt mysig! Vi blev också glada och väldigt mätta (älskar kakor!)

 14. Profilbild för Paula Merio

  Japp, jag gissade rätt! Hade inte hört talas om maträtten men fick bara för mig att det var fisk. Och det låter ju faktiskt nästan som det svenska kabeljo med lite god vilja, haha! Så trevligt med bra grannar, guld värda. Och inte är dom där jämnt heller. Hur långt är det mellan era hus? Kan ni vinka till varandra? Tycker det ser ut som er tomt ligger avsides.
  Nu ska jag läsa mer om kissarna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej vi kan inte vinka. Men vi hör dem om vinden ligger på från nordväst. Kanske är 250 meter mellan husen, deras tomt är snett emot oss på andra sidan grusvägen. Vi bor avskilt men inte enskilt.

 15. Profilbild för Matilda

  Härligt att få så bra kontakt med grannarna. Ska bli spännande om ni blir överbevisade med bacalhauen 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att träffas och jag ser fram emot att få smaka nästa gång de är här.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.