Läste en artikel idag om att det är hållbart att arbeta mindre. Artikeln bekräftar mina egna tankar och jag vill gärna dela med mig till dig. 

Artikeln finns på allabolag.se där du kan läsa den i sin helhet. I bilden nedan ser du författarens fem skäl till varför vi bör arbeta mindre. Mina kommentarer till de olika punkterna finns nedanför bilden.

arbeta mindre

Mina reflektioner till ovan punkter

  1. Klimathotet – egentligen är det inte konstigt alls, att förbruka mindre energi är viktigt, det vet vi nog alla. Vi som bor i en husbil har bra koll på vår förbrukning eftersom vi har en egen solcell och bodelsbatterier. Men vi gör det gärna enkelt för oss och kopplar upp oss på en elstolpe, även om vi egentligen inte behöver, när det finns tillgängligt. Vi behöver med andra ord också tänka till mer. Vi har i alla fall påbörjat processen, vi laddar till exempel datorerna helst när det är dagsljus och solcellen laddar. Det är verkligen en process att ändra ett så invant beteende att alltid ha tillgång till ström. Vår livsstil ligger i alla fall rätt i tiden enligt den här teorin och vi kommer kämpa på med att göra de enkla valen med elstolpen.
  2. Konsumtionen – att minska på köpandet är essentiellt. Vi har börjat. Men har fortfarande en bit kvar att gå. Allt är så lättillgängligt, har vi pengarna köper vi bara, utan att fundera. Vi bara vill och kan. Och då köper vi. Nu handlar vi mest mat, men även där kan vi bli mycket bättre på att aktivt välja. Annan konsumtion som varit stor tidigare är resor, den är i alla fall minimerad nu.
  3. Tempot skapar ohälsa – ja, jag har jobbat på tok för mycket de senaste åren. Så kan definitivt relatera till den här punkten. En ökad konsumtion av resor som finansieras med mer arbete. Snabbare rullande ekorrhjul. Det är slut med det nu! Jobbar mindre och njuter mer. En bättre balans för att må bättre. Leva nu. Här. Reser mer och långsamt.
  4. Digitaliseringen – älskar den! Jag som är en digital nomad och kan försörja mig platsoberoende är väldigt tacksam för den. Men. Det finns också en hel del med digitaliseringen som vi en behöver fundera kring, göra aktiva val och inte bara hänga med i hastigheten. För det går fort. Och en kan inte vara med överallt. Tänker jag. Tycker också att digitaliseringens framfart med AI är spännande, kanske en mix av maskiner och människor är den bästa arbetsresursen snart?
  5. I och med att Roger har börjat jobba med mig i VimleWebb så fördelar vi arbetet på två personer istället för en. Vi jobbar med andra ord mindre men producerar samma, om vi vill.

Det är inte skamfyllt att arbeta mindre

När jag själv började fundera kring att arbeta mindre sköljde skammen över mig. Skam för att jag skulle ”fuska”. Att jag smiter från jobbet, att jag inte jobbar fulltid. Men det har jag aktivt arbetat bort! Jag lyssnar till mig och mina behov. Älskar mina kunder och mitt jobb, men jag väljer själv när jag ska utföra arbetet. På en tid som passar mig. I den mängd som passar mig.

Om en kund inte känner att det är ok att vi arbetar så här på VimleWebb så får de helt enkelt leta sig en annan webbyrå. Vi vet att vi är effektiva och gör ett utmärkt jobb, men bara om vi också får den balans vi behöver. Jag önskar jag hade landat i det här mycket tidigare. Att jag inte skulle hinna bli över 50 år innan jag förstod att jobbet inte är min identitet. Att antal övertidstimmar på något sätt definierar mitt värde.

Vi har precis påbörjat vår nya livsstil där vi balanserar arbete och fritid. Där vi spenderar dygnets alla timmar tillsammans med varandra, jag och Roger. Vi jobbar, sover, äter, utforskar, älskar och njuter. Av tid tillsammans. Av varandra. Av livet. Och vi vill inte tillåta oss att bli överarbetade igen. Nånsin. Igen.

Hur känns det i dig när du läser de fem påstående i artikeln?

Bilden är från en skön promenad dagtid en vardag på Björkö, hand i hand med bästa sällskapet.