arbeta mindre

Att arbeta mindre är det nya svarta

Läste en artikel idag om att det är hållbart att arbeta mindre. Artikeln bekräftar mina egna tankar och jag vill gärna dela med mig till dig. 

Artikeln finns på allabolag.se där du kan läsa den i sin helhet. I bilden nedan ser du författarens fem skäl till varför vi bör arbeta mindre. Mina kommentarer till de olika punkterna finns nedanför bilden.

arbeta mindre

Mina reflektioner till ovan punkter

 1. Klimathotet – egentligen är det inte konstigt alls, att förbruka mindre energi är viktigt, det vet vi nog alla. Vi som bor i en husbil har bra koll på vår förbrukning eftersom vi har en egen solcell och bodelsbatterier. Men vi gör det gärna enkelt för oss och kopplar upp oss på en elstolpe, även om vi egentligen inte behöver, när det finns tillgängligt. Vi behöver med andra ord också tänka till mer. Vi har i alla fall påbörjat processen, vi laddar till exempel datorerna helst när det är dagsljus och solcellen laddar. Det är verkligen en process att ändra ett så invant beteende att alltid ha tillgång till ström. Vår livsstil ligger i alla fall rätt i tiden enligt den här teorin och vi kommer kämpa på med att göra de enkla valen med elstolpen.
 2. Konsumtionen – att minska på köpandet är essentiellt. Vi har börjat. Men har fortfarande en bit kvar att gå. Allt är så lättillgängligt, har vi pengarna köper vi bara, utan att fundera. Vi bara vill och kan. Och då köper vi. Nu handlar vi mest mat, men även där kan vi bli mycket bättre på att aktivt välja. Annan konsumtion som varit stor tidigare är resor, den är i alla fall minimerad nu.
 3. Tempot skapar ohälsa – ja, jag har jobbat på tok för mycket de senaste åren. Så kan definitivt relatera till den här punkten. En ökad konsumtion av resor som finansieras med mer arbete. Snabbare rullande ekorrhjul. Det är slut med det nu! Jobbar mindre och njuter mer. En bättre balans för att må bättre. Leva nu. Här. Reser mer och långsamt.
 4. Digitaliseringen – älskar den! Jag som är en digital nomad och kan försörja mig platsoberoende är väldigt tacksam för den. Men. Det finns också en hel del med digitaliseringen som vi en behöver fundera kring, göra aktiva val och inte bara hänga med i hastigheten. För det går fort. Och en kan inte vara med överallt. Tänker jag. Tycker också att digitaliseringens framfart med AI är spännande, kanske en mix av maskiner och människor är den bästa arbetsresursen snart?
 5. I och med att Roger har börjat jobba med mig i VimleWebb så fördelar vi arbetet på två personer istället för en. Vi jobbar med andra ord mindre men producerar samma, om vi vill.

Det är inte skamfyllt att arbeta mindre

När jag själv började fundera kring att arbeta mindre sköljde skammen över mig. Skam för att jag skulle ”fuska”. Att jag smiter från jobbet, att jag inte jobbar fulltid. Men det har jag aktivt arbetat bort! Jag lyssnar till mig och mina behov. Älskar mina kunder och mitt jobb, men jag väljer själv när jag ska utföra arbetet. På en tid som passar mig. I den mängd som passar mig.

Om en kund inte känner att det är ok att vi arbetar så här på VimleWebb så får de helt enkelt leta sig en annan webbyrå. Vi vet att vi är effektiva och gör ett utmärkt jobb, men bara om vi också får den balans vi behöver. Jag önskar jag hade landat i det här mycket tidigare. Att jag inte skulle hinna bli över 50 år innan jag förstod att jobbet inte är min identitet. Att antal övertidstimmar på något sätt definierar mitt värde.

Vi har precis påbörjat vår nya livsstil där vi balanserar arbete och fritid. Där vi spenderar dygnets alla timmar tillsammans med varandra, jag och Roger. Vi jobbar, sover, äter, utforskar, älskar och njuter. Av tid tillsammans. Av varandra. Av livet. Och vi vill inte tillåta oss att bli överarbetade igen. Nånsin. Igen.

Hur känns det i dig när du läser de fem påstående i artikeln?

Bilden är från en skön promenad dagtid en vardag på Björkö, hand i hand med bästa sällskapet. 

Publicerat:

i:

11 svar till ”Att arbeta mindre är det nya svarta”

 1. Profilbild för Malin Lundskog
  Malin Lundskog

  Hoppas innerligt att vi inser grejen med vad som är viktigt i livet i tid. Och att vi kan tänka oss att betala mer för hög kvalitet och färre prylar, så att de ekonomiska förutsättningarna för ett fungerande samhälle finns kvar.

  Driver eget och älskar verkligen mitt jobb, men … för att må bra kan jag inte bara jobba hur passionerad jag än är. Heja er och er husbil!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är lätt att ryckas med av vad alla andra gör. Och alla andra shoppar, jobbar och lever för 4 v semester.. Så ja, jag håller med dig. Vi måste vända på skutan. Normalisera mindre arbete och konsumtion, tänker jag.

 2. Profilbild för Charlotte

  Alltså det är så lätt att säga ja, ja, ja till alla punkterna. Så viktigt att reflektera över detta. Vem tackar dig i slutet av livet om du levt på hög stressnivå? Tänker också att det är bra att inte bara läsa en lista, utan också relatera till den konkret. Tack för det!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja reflektion är viktigt verkligen, den här listan kändes så rätt för mig nu. Det var lätt att relatera till den. Ibland landar ju en lista eller insikt först mycket senare.

 3. Profilbild för Lillan Kind
  Lillan Kind

  Personligen är jag ingen ”pryl-människa”, så det är nästan omöjligt att handla mindre än jag redan gör. Lever under ganska enkla förhållanden på gården, och försöker att hålla ner energiförbrukningen så gott det går. Övertid har jag alltid avskytt som pesten, men har ändå tvingats jobba galet mycket när det varit personalbrist och tighta deadlines. När man inte är sin egen har man inte mycket att säga till om, och det verkar som att ekorrhjulet går i spinn på galet många arbetsplatser. Det är ur askan i elden när man vill slippa många timmar. Jag skulle gärna vara en digital nomad, eller åtminstone bli ”min egen” och jobba som ni gör. Men det gäller ju att komma på vad man ska göra också, eftersom det trots allt finns några räkningar att betala varje månad. Hursomhelst skulle jag gärna jobba mindre. Jag ser absolut inget egenvärde i att jobba bort en massa timmar varje dag. Det känns inte som att jag föddes till att ha en skavande tagelskjorta på mig för jämnan.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Låter som du hittat en riktigt bra balans mellan arbete och fritid. Vårt arbete ger oss andra möjligheter än andra så klart. Men samtidigt finns det ju en massa yrken som en inte känner till ens. Kanske det finns något som passar dig som hand i handske där du kan få ännu mer frihet. Tack för att du delar!

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jag tror på att jobba mindre, men måste erkänna att jag inte lyckas med det. Upplever dock inte att det är skamfyllt idag att jobba mindre (i varje fall inte om man klarar sig ekonomiskt), snarare känns det som en trend att flytta ut på landet och ta det lugnt (i varje fall känns det så när man läser bloggar ;)) Jag jobbar för mycket, men målet är att det ska bli mindre!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är inte lätt att jobba mindre. Det är utanför normen och det är lätt att ryckas med i hastigheten. Hoppas du når ditt mål snart och får bättre balans!

 5. […] vad jag lyckats med de senaste tre åren så vill jag aktivt få in mer fotografering i mitt liv. Bloggade om det nya svarta att jobba mindre på min andra blogg Webbtanten i […]

 6. Profilbild för Karina
  Karina

  Tack för mycket inspirerande bloggar och inlägg! 🙂 Har en fråga angå dofollow i kommentarer. Är ni för eller emot det? 🙂 Tack för allt intressant ni skriver! 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack för din kommentar! Jag tycker inte länkar i kommentarer ska vara dofollow – det skulle grunda för ännu mer spam tror jag.

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.