perskops ställplats

Plockat min första svamp!

Jag är inte så där överförtjust över att vara i djupa skogen. Men så där i kanten, nära vägen, i en glänta, där det gärna finns utsikt, så som bilden visar. Där trivs jag.

Och där trivs tydligen Karl Johan svampen också. För igår när vi kom till Persköps ställplats i Örkelljunga så tog vi en promenad i intilliggande skog. Skulle upp till den lilla utkiksplatsen och även gå runt den lilla sjön. Vi fastnade i skogen, Roger letade geocache och jag letade efter kantareller…

Det var mängder med svamp av alla möjliga sorter där i skogen. Inga kantareller vad vi kunde se, men väldigt många gula löv…. Men helt plötsligt stod där en ståtlig herre framför mig! Den enda svamp jag känner igen (om man bortser från kantareller som jag aldrig sett annat än i affären eller i andras händer/påsar/kärl), jo där stod en Karl Johan svamp.

karl johan svamp

Snabbt in och googla. Jo men visst ser det ut som en Karl Johan? Messade svärmor och frågade – är det här en Karl Johan? Jajamen svarade hon. Och sen mötte vi en person på stigen som bekräftade, jo det där är en Karl Johan, den är jättegod!

Jag har aldrig plockat svamp förut. Hade ju inte målet att plocka någon nu heller. Men nu har jag plockat min första svamp och jag fick faktiskt mersmak. Tror det blir lite fler svampturer i skogen, en ny hobby som växer fram kanske 🙂 Den här kompisen ska jag steka i eftermiddag och njuta ordentligt av. Min allra första svamp minsann!

Och nej, Roger hittade inte någon geocache.

/Svampplockaren Anna

Publicerat:

i:

18 svar till ”Plockat min första svamp!”

 1. Profilbild för Barbro

  Härliga bilder Anna!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Svamp är bara såå gott på hårdmacka,frugan är duktigare än jag på svamp! 🙂

  Ha det gott o njut….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det var mycket gott! Tack 🙂

 3. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Karl Johan är en underbar svamp. God bara stekt rakt upp och ner, eller i en härlig svamprisotto ( min favvo). Njut@
  Förra året kom vi hem med 10 kg grovrensad Karl Johan från den mest lyckade turen till skogen.
  I år har tiden inte riktigt räckt till för skogsutflykter, men nu kommer förhoppningsvis trattkantarellerna!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag hackade upp den i småbitar och stekte den i smör till en macka. Var jättegott! Får gå ut och leta efter mer 🙂

 4. Profilbild för Husisblogg

  Svamp gillar ju min kvinnliga ägare men inte min manlige ägare. Trevligt att hitta svamp för jag misstänker att ni inte var de första som gick omkring i de skogarna.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag har lärt mig gilla svamp på äldre dar faktiskt. Tyckte denna var jättegod!

 5. Profilbild för Matts Torebring

  En ställplats av bästa klass. Så vill vi bo!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Den var absolut bra, men faktiskt inte den bästa, tycker vi 🙂

 6. Profilbild för Kors och Tvärs

  Dubbelt upp med ditt svampplockande än vad vi har hittat 🙂 Inte har det blivit nån cache sen Sandhem, heller :p VI har nog bara plockat upp tips inför resan 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, nybörjartur tror jag gällde för mig. God var den också. Vi är dåliga på tipsen.. får ta dem efterhand känner jag.

 7. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Underbart med svamp! Träna in dig på att känna igen 2-3 sorter och bli svampplockare på dessa och hoppa resten så kommer du att älska hobbyn hela vägen…från att du drar stövlarna på dig med korg o svampkniv till att du äter en knäcke med smörstekt svamp på kvällen. Så skoj, nlir lite avundsjuk på dig, här finns inga svenska svampskogar där vi befinner oss. ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra tips! Har hittills fokuserat på gula trattkantareller och Karl Johan 🙂 Lär ju inte bli svamp så ofta.. hihi

 8. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jag brukade plocka kantareller, och kanske nån Karl Johan, som barn. Men här i Stockholm har jag ingen aning om vart man ska ta sig för att hitta svamp 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Du får fråga någon som gärna delar med sig 🙂

 9. Profilbild för Reiselinda

  Har ni börjat geocacha? Kul sätt att upptäcka saker och komma ut och röra på sig! Vi plockade våra första kantareller under en husbilsutflykt förra året. Har inte gett oss på andra svampar än, men det har blivit kantareller flera gånger sen dess. Senast i går hittade vi en hundbajspåse full.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi geocachade för första ggn för typ 8 år sen… men hittar sällan några så tröttnar så fort vi försöker igen. Kul att hitta kantareller!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.