Att bygga en pool i torka är egoistiskt

Jag kan inte säga emot den meningen alls. Det är definitivt egoistiskt att vi bygger en pool. Vi vill svalka oss.

Men jag vill berätta om historien till att vi bygger vår pool trots torkan.

Självfallet ville jag ha en pool när vi bor i värmen. Men jag motarbetade den önskan för jag ville inte bidra till den enorma vattenförbrukningen som det innebär.

När vi pratade med arkitekten om ett garage så rekommenderade han att vi skulle bygga en pool, för det skulle bli lättare att få godkänt garaget då. Logiken kring det?

En pool på landsbygden hjälper brandkåren. Det blir en vattendepå som de har tillgång till vid bränder.

Så om vi har en pool, så har helikoptrarna rätt att hämta vatten här till närliggande bränder.

brand São Marcos da Serra
Här syns helikoptrar med vattensäcken under. Fotat från bilen när vi passerade en brand förra sommaren.

Det var argumentet jag behövde för att väga över till att bygga en pool, något som jag nämligen drömt om i över 20 år. Bränder här på Portugisiska landsbygden är ett stort problem, helt plötsligt kunde vår önskan bli räddningen för någon annan.

Så visst är det egoistiskt, men det är också ett beslut som vi faktiskt tagit tillsammans med kommunen eftersom de har godkänt bygget. Vi kommer fylla poolen med svindyrt vatten från en tankbil, för att inte ta av dricksvattnet mer än nödvändigt.

Vi dövar även vårt samvete när vi tänker på allt regnvatten vi samlar och använder. Det är inte många som gör det här i Portugal, husen är inte byggda med stuprännor t.ex. En ganska dyr investering som vi gjort för att vi tycker det är viktigt och är rätt väg att gå.

Att vi genom åren med husbil också lärt oss att snåla med vattnet gör ju att vi faktiskt inte är den allra största boven när det gäller vattenförbrukningen.

Men jo, vi har snart en pool. Något som sticker i ögonen i vattenbristtider, och jag har full förståelse för det. Jag håller liksom med. Egentligen. Men.

Jo, det finns förutsättningar som gör att jag tycker vår pool är okej ändå. I den egoistiska hjärnan finns de här argumenten:

 • Vi har 1 timme med bil till havet, vi kan inte snabbt och enkelt gå eller cykla till havet för att svalka oss. Vi skulle med andra ord påverka miljön ganska mycket om vi skulle åka till havet ofta.
 • Brandkåren vill ha vattendepån vi ger dem.
 • Vi bor i en region där temperaturen ofta är högre än kroppsvärmen. Som i söndags t.ex.
 • Vi har gjort en ganska liten pool (även om den blev större än vad som var tänkt, men det är en annan historia)
 • Vi har investerat i en saltvattenpool, vilket är dyrare, men bättre för både oss som badar i den men framför allt för miljön.

Hade vi bott nära havet hade vi inte byggt en pool.

Nu har vi en pool snart och vi fortsätter att snåla med vattnet för oss själva och väljer att lägga det på plantor och träd, regnvatten vill vi samla mer av och funderar på hur vi ska kunna göra det. Vi vill absolut göra vad vi kan för att inte belasta det kommunala vattnet mer än nödvändigt.

Snart njuter vi av svalkan och glädjen poolen kommer ge oss, och våra vänner är varmt välkomna att joina så klart!

Här njuter vi i en pool, typ för 5 år sedan… hos kompisar i Sverige.

Alla inlägg om poolbygget:

Översta bilden är från poolbyggets status den 30 maj 2023.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Att bygga en pool i torka är egoistiskt”

 1. Profilbild för MDDE

  Vissa saker man gör är man dubbel till. Jag har en bil fast vi bor mitt i göteborg t.ex, men så länge kollektivtrafiken inte fungerar som den ska så har jag inte dåligt samvete. 1,5 timme med buss till jobbet och och 20 minuter med bil… Till det har jag ofta mycket packning med och gör andra ärenden på vägen också 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det bevisligen 🙂 Det är inte hållbart att sitta på bussen så länge, förstår absolut att du har en bil!

 2. Profilbild för znogge

  Jag kan helt förstå att ni skaffade en pool och vi hade gjort det samma. Det är ett väl underbyggt beslut. Sedan förstår jag inte logiken i det här med garaget men man förstår inte alltid tankegången i ett annat land. Hoppas ni får många svalkande bad i den!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske är logiken är att det finns mycket lättantändligt i ett garage. Och då är det bra med en pool i närheten. Jag vet inte. Men här är ju bränder ett stort problem på sommaren, varje år.

 3. Profilbild för Anna
  Anna

  Ha inte dåligt samvete! Det är så många andra som försöker ge er, så skippa det. Många är säkert avundsjuka och det kan jag förstå, men inte att man då önskar skada hellre än erkänna just det.
  Ni betalar dyrt och dessutom finns det risk för bränder och då är ni en tillgång. Min förhoppning är att det aldrig blir någon brand och ni får njuta massor!
  Ta ett dopp för mig också!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte dåligt samvete. Ville bara lyfta detta och synliggöra att jag faktiskt är medveten men att vi ändå tagit beslutet. Lovar att hoppa i en gång för dig, tills du själv kan komma hit och njuta! Kram

 4. Profilbild för Anna

  Det kommer bli så bra. Vi får hoppas att brandkåren aldrig behöver utnyttja sin rätt till vattnet i er pool. Brännder är kusliga. Tar allt i sin väg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bränder är verkligen obehagligt och vi hoppas också de inte behöver hämta vatten här, men självklart är vi glada för att kunna hjälpa till om så krävs.

 5. Profilbild för Marianne

  Det blir win-win kan en väl säga? Det är läskigt med dessa bränder.
  Så bra att använda saltvatten, det visste jag inte att det gick. Igår när jag låg i blöt funderade jag på om det skulle gå, och idag fick jag svar på det, Tack!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir win-win. Det är inte saltvatten per se. Utan vi tillsätter salt istället för klor. Det blir någon kemisk process där saltet utvecklas till klor och därmed håller poolen ren. Det är inga kemiska tillsatser, men det blir klor.. dock inte lika mycket som om en tillsätter rent klor, som dessutom inte bör hanteras. Så här står det på Folkpools hemsida: Saltklorinator renar poolvattnet med salt som omvandlas till fritt klor i en automatisk process. Det är mycket effektivt och ger ett kristallklart, rent vatten. En stor fördel är att vattnet blir mer behagligt för hud och ögon och fritt från klorlukt.

   1. Profilbild för Marianne

    Aha, ja det verkar vara ett mycket bra alternativ till kloret. Jag tänkte på hur mjukt det salta vattnet var när jag badade på Madeira, men då blir det kanske inte riktigt samma sak.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tror det blir mjukare detta också, men vi får se!

 6. Profilbild för Anita

  Jag förstår hur du kan känna men tycker inte alls att ni ska ha något dåligt samvete. Tvärtom så gör ni mycket bland annat genom insamlandet av regnvatten och att dessutom poolen kan bli en resurs för brandkåren vid eventuella bränder i närheten (vilket jag innerligt hoppas att det inte blir).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte dåligt samvete, men jag vill ändå förklara att jag är medveten och vilka underlag vi har för vårt beslut. Det hoppas vi!

 7. Profilbild för Mamma C

  Tycker inte ni ska ha något dåligt samvete för er pool.
  Och nu är ni en bra tillgång om det skulle bli skogsbrand i närheten.
  Ha en fin dag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte dåligt samvete, vill dock belysa vår medvetenhet 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kanske inte lätt att leva helt oegoistiskt… I går +28°C i Göteborg, och rejäl regnskur och blixt, vatten behövdes, otroligt torrt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt med regn! Läst om branden i Sverige, obehagligt.

 9. Profilbild för Ingrid

  Hoppas att ni snart kan njuta av svalkande bad i poolen! Fyller ni den själva från ordinarie vattennät eller beställner ni via tankbil?
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snart så.. men just nu lite problem (beskriver i övermorgon). Blir mestadels med tankbil.

 10. Profilbild för Barbro

  Mycket klargörande inlägg Anna.

  Tänkte på er (och poolbygget) härom veckan när jag såg någon liten nyhetsflash om att man i Frankrike (?) tagit beslut om att förbjuda poolbyggen. Läste inte vidare i artikeln så jag vet inte om jag uppfattade det hela rätt.

  Många av oss har lätt för att döma andra och en del älskar att tala om det också. Att någon vill och vågar titta på sig själv och sitt eget beteende är befriande.
  Är helt säker på att vi alla tar en massa egoistiska beslut – men inte vill ifrågasätta vad vi gör.

  Gillar att lära mig saker och att få kunskap om att poolvatten kan användas vid bränder, det var upplysande.

  Tack Anna för att du delar dina insikter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Barbro! Har läst artiklar om att förbjuda poolbyggen här också, när det är havsnära fastigheter. Men vet inte om det är lobbying eller faktiskt ligger på beslutsborden.

 11. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Igår skulle ni ha haft poolen badbar! Likaså vi för vi hade också varmt – fast fuktigt!!
  Men min gubbe som nu snart är 83 vägrar att dra fram aggregatet (renings- och värmeverk) från verkstan, lyfta av skyddsplåtarna som ligger ovanpå, skrubba ren poolen inuti, fylla med vatten och sen sköta den hela sommaren. Däremot gör han en massa annat onödigt (tycker jag)… *fniss*
  Vi använde inte klor dom första åren för vi hade nån bakteriedödande lampa i poolen, men när jag fått urinvägsinfektion för första gången i livet så började vi med klor. Fast väldigt försiktigt…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det hade varit skönt! Men dessvärre drar det ut lite mer på tiden (beskriver läget i ett inlägg i övermorgon). Jag förstår att Rolle vägrar, och kanske lika bra i år då när du inte är helt bra? Det gäller ju verkligen att det är rent i poolen!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Så självklart det blev med poolbygge när alla fakta kommer fram. Jag har absolut inte funderat över ert val, och jag hoppas att ni inte har fått bittra kommentarer, men jag är ändå glad över att det finns fördelar med privata pooler 😀 Allt ni gör för miljön och allt ni funderar mer på hur ni ska göra kan förhoppningsvis inspirera andra. Se till att njuta så mycket ni kan av härliga bad i poolen och känn ingen skuld eller skam. Ni gör så mycket bra som uppväger den påverkan en pool kan ha 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gör vad vi kan för miljön, har inte dåligt samvete men vill belysa vårt resonemang 🙂

 13. Profilbild för susjos

  Perfekt att ni kan hjälpa till att släcka bränder med er pool, jättebra ju! Snart är den färdig och ni kan njuta av svalkande bad, kan inte bli bättre!

  Svar: Ja, svägerskan är fantastisk med alla sina blomplanteringar här på landet, och det blir nog en del bilkörning tyvärr för henne att åka hit och vattna ibland. Men då hon bara jobbar två dagar i veckan numera ( hon fyller 69 i vinter) så tillbringar hon mycket tid på landet, och det underlättar ju vattningen!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir riktigt bra! Vad bra hon kan sköta om växterna eftersom hon är på landet mycket.

 14. Profilbild för ANETTE

  Hoppas det inte var min kommentar som ställde till det.
  Vi har emellanåt dåligt med vatten i byn och det stängs till och med av nattetid ibland.
  Dessutom är vi inte permanentboende i Italien, det är vårt semesterboende
  Jag förstår er längtan efter pool. Det kommer att bli superhärligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej, inte alls! Det läste jag inte ens förrän nu, för jag gissar du syftar på svaret på min kommentar hos dig. Visst kommer det bli härligt med poolen!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Kanske en dum fråga, men, jag ställer den ändå, varför valde ni inte att bosätta er närmare kusten med närhet till havet? Sen har jag full respekt och tvivlar inte ett ögonblick på att ni tänker på konsekvenserna av ert poolbygge, tycker inte alls att ni behöver tokförklara er, det är rätt sällsynt att överhuvudtaget tänka i de banor som ni gör, så bravo!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här har jag bloggat om varför vi inte köpte hus vid havet. Förutsättningar vad gäller van etc. har ändrats sedan jag skrev inlägget, men annars så stämmer det. Sen skulle vi inte ha råd heller, ett hus utmed kusterna kostar 3 ggr så mer som vårt hus som ligger 1 timmes bilväg från havet.

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.