varmast i världen

Vi hade det varmast i världen igår!

Igår så visade vår termometer 42,2 grader vid 18-tiden, som du kan se här ovan är det den högst uppmätta temperaturen. Då kollade jag in världskartan.

Eftersom vi använder Netatmos väderstation så kan vi se uppmätta värden hos andra användare världen över.

Just då, kl. 18:08, portugisiskt tid, så var vi de enda som hade 42 grader. I Sudan hittade jag en som hade 41 grader, annars visade alla 40 grader eller lägre.

Sevilla 40, Marocko hade 39, Dallas i Texas 38, Key West 35, Brasilien 36, Saudi Arabien 38, Indien 29, Thailand 32, Malaysia 30 & Hawaii 24 grader, Tavira i Algarve 39 och i Lissabon 32 grader.

Luftfuktigheten spelar ju roll för hur varmt det är också, och vi har ganska låg luftfuktighet här i inlandet.

Detta är ju inget vetenskapligt eftersom alla som har de här väderstationerna placerar sina mätare på olika sätt. Vår sitter i skugga, men på väster sida av huset, där det är som varmast på eftermiddagarna.

Att vi har det väldigt varmt några dagar varje sommar vet vi ju om. Men att det skulle vara varmast i världen trodde jag inte. Det är ju lite kul faktiskt.

Så här ser det ut när jag kikar hur det ser ut med temperaturerna runt om i världen 42:an där i södra Portugal är alltså vår station.

42,2 grader

Som mest mätte vi 42,2, då gick jag ut och bytte ut vattnet till fåglar och insekter samt tog in kläder som hängde på tork. Missade att ta en skärmdump just då, men en halvtimme senare hade det redan sjunkit en grad (översta bilden).

Jag blev inte svettig. Det var inte fuktigt och klibbigt. Men så klart varmt. På en åker i närheten odlas det för fullt och de jobbade hela dagen. Det gjorde inte vi. Vi sov en stund på förmiddagen i solsängarna, i skuggan. Sen läste vi i princip hela dagen. Efter lunch (rester) körde jag med skottkärran ett par varv, sen njöt jag i uteduschen innan jag gick in. Vi stannade inne hela eftermiddagen och fortsatte att läsa. Det är typ det vi gör när det är så här varmt. Middagen blev en sallad.

Alla takfläktar går på max och vi tycker vi har det ”svalt” inne, med de igång så visar innetemperaturen 27 grader, men det är så klart lite missvisande på grund av fläktarna.

Förra året hade vi 43 grader som mest en dag. Vi har de varmaste månaderna framför oss, så det blir spännande att se hur varmt det blir.

Idag ska det bli 42 grader igen, men sen sjunker det under veckan, ända ner till 32 grader enligt prognosen!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Vi hade det varmast i världen igår!”

 1. Profilbild för Madde

  42 grader känns som lite för varmt. Runt 25 är perfekt, kan gå upp till 30 kanske men där får det räcka. Sen spelar naturligtvis andra faktorer in också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är 42 grader för varmt. Men vi har hellre de här varma dagarna några dagar på sommaren än att ha kylan i Sverige på vintern 🙂

 2. Profilbild för ANETTE

  Oj så varmt.
  Jag är ju rätt van vid värme sedan åren i Bangkok men tycker inte om när det är över 30. 25-27 är bäst för mig.
  Även här i norra Italien har vi det varmt nu men inte så som ni.
  Hoppas att poolen snart är badbar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är varmt, blir inte mycket gjort, men det gör ju inget 🙂 Ett par vilodagar är säkert bara bra. Jag gillar 32 grader bäst, i alla fall när det är låg luftfuktighet. Snart så…

 3. Profilbild för znogge

  Oj, så varmt ni hade i går! Har varit med om än lite varmare på Sicilien i augusti. Luftfuktigheten är väldigt avgörande för hur man upplever värmen. När det går över 37 som vår kroppstemperatur tycker jag det kan bli lite jobbigt. Det blir skönt med en engen pool att svalka er i.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja över 37 grader då är det för varmt, även om luftfuktigheten är låg. Då går jag in 🙂 Ja vi längtar efter poolen!

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  nästan lika varmt ska det vara i Göteborg idag…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Över 40 grader i Göteborg? Eller menar du vår innetemperatur 27 grader kanske?

 5. Profilbild för Anki

  För varmt för mig … även att jag veta att den låga luftfuktigheten gör att det inte blir alltför besvärande …
  Ha en fin start på veckan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det för varmt, tror ingen stortrivs i över 40 grader. Tack detsamma!

 6. Profilbild för Mamma C

  Har inte blivit dessa temperaturer ännu här hos oss, men det kommer nog längre fram i sommaren.
  Men det är skönast att vara inne då.
  Ha en ny bra vecka.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir allt varmare nu, och vi går in när det är för varmt ute. Takfläktarna är underbara, vill inte ha en AC. Detsamma!

 7. Profilbild för LillaSyster

  Bra att du inte fryser =)
  Bäst att bara ta det lugnt och se till att hålla vätskebalansen så att man inte behöver belasta sjukvården de där varma dagarna. Själv lurar jag på att gå in och fixa våffelsmet och fylla våfflan med skagenröra och räkor. Ha det bäst!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, nä jag fryser inte. Jo jag kan frysa lite när jag använt uteduschen 🙂 Ja vi gör ingenting och försöker dricka en del. Mums med våfflor! Detsamma!

 8. Profilbild för Ingrid

  Hoppas att hettan snart ger med sig. Gränsen för när det börjar bli obehagligt varmt går vid 32-33 grader tycker jag. Sen blir det jobbigt!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då trivs jag som bäst när det är runt 32-33, här i Portugal alltså. I Sverige är det för varmt, åtminstone upplevde jag det för varmt när vi bodde i Sverige. Vi har väl vant oss vid värme också antar jag.

 9. Profilbild för Marianne

  Roligt att se den kartan, jobba ute i 42 grader? Nej tack, men jag antar att de är mer vana vid värmen.
  Vi hade 40 här i gropen vid stranden på midsommardagen, då behövde jag inte röra mej alls, svetten rann oavsett.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo de (och vi numera) är ju vana vid värmen, men när det är varmare än kroppens temperatur tror jag det är bäst att vila.

 10. Profilbild för Anna
  Anna

  Ändå coolt att ha varmast i världen. Sen förstår jag att ni inte gör så mycket under dessa varma dagar. Bra med arbete där man själv kan välja lite!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är lite coolt 🙂 Kul ordval när vi pratar om hetta!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Man vänjer sig säkert men jag är glad att det inte är jag som är där just nu 😀 Stackars alla som måste vara ute och jobba. Men jag förstår att det känns lite kul att ha den högsta temperaturen och ni är kloka som gör så lite som möjligt. Tänk när poolen är klar…då blir det många sköna dopp när det är så här 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst vänjer vi oss, men det är för varmt när det är över kroppstemperatur tycker jag. Men jag klagar inte, detta är bra mkt bättre än minusgrader i Sverige. Detta är ju ett eget val 🙂

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Oj, oj! Över 40 grader har jag bara upplevt någon enda gång när jag var i Indien, under 30 ska det helst vara och inte gör en många knop…
  Blir det ännu varmare fram i augusti, eller tror du det här var en peak?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar bäst ca 33 grader. Det kommer bli såna här temperaturer fler gånger tror jag. Vi är ju bara i början av sommaren. Juli och augusti brukar vara de varmaste månaderna.

 13. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Nej men fy, vilken värme! Ni gör helt klart rätt i att ta det lugnt och sitta mycket i skuggan 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skuggan är det som gäller så mycket som möjligt här hela sommaren, solens strålar är enormt varma.

 14. Profilbild för Jossu

  Vilken värme, men ni har ju fördelen att ni kan hitta svalka i skuggan, inomhus och snart i er pool.
  Idag hade vi närmare 30 grader, och då tar det verkligen emot att ta på sig dom svarta arbetsbyxorna av tjockt material på morgonen och ge sig ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är ju temperaturen i skuggan.. så det räcker inte med att söka sig dit. Vi behöver söka oss till lägre temperaturer, vilket vi har inne. Förstår att tjocka brallor inte är något önskvärt på varma dagar!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Och jag som gnäller över våra 26 grader! Idag läste jag att det någonstans uppmätts 51 grader! Det är ju som i en bastu, och det gillar jag verkligen, men inte att existera med kläder på och försöka fungera o gå o så…
  För min del handlar det mest om att mina sjukdomar och mediciner gör att jag inte tål värmen bra. Hjärtat bankar och slår, yrseln slår till liksom illamåendet. Skulle jag vara frisk hade jag nog inte gnällt så mycket— Men, jag tycker klimatförändringarna är skrämmande att uppleva, det går ju mycket fortare än alla sk experter förutspått. Hoppas ni mår bra, ni har ju lärt er hur man bäst klarar värmeböljor

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En vänjer sig 🙂 Men så klart att sjukdomar och mediciner påverkar hur en kan hantera värme/kyla. För mig är kyla det värsta, särskilt fuktig kyla. Då behövs astmamedicin dagligen. Nu använder jag det bara när jag är förkyld. Vi mår bra, tack för omtanken!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.