Att dela kunskap är centralt för Maria

Egentligen hade jag tänkt att avsluta den här serien i och med mina egna svar på ”6 frågor om webben”. Men har ändrat mig och tänker att när och om det kommer in fler som vill svara på de här frågorna så kan den här intervjuserien få fortgå. Maria är en god vän till mig och vi har känt varandra länge, tack vare internet! Hon är otroligt klok, eftertänksam och härlig person.

Vem är du på och utanför webben?

Jag är en nyfiken beteendevetare som älskar möjligheterna med internet. Webben är alltid närvarande i mitt liv. Jag är väldigt glad över att jag lever i denna tid när vi kan nå andra människor över hela världen genom bara några knapptryckningar, dela kunskap och på så sätt göra verklig skillnad i människors liv.

Jag heter Maria Gustafsson men många känner mig mer som mikumaria eftersom det är mitt handle i sociala medier.

Jobbmässigt driver jag företaget MIKU sedan starten 2005 under mina studier. I MIKU jobbar jag som kommunikationsstrateg med uppdragsgivare inom både privat och offentlig sektor, stora som småföretag. Oftast jobbar jag som rådgivare, föreläsare med trendspaningar och som digital strateg. Jag pratar också i Sveriges Radio om teknik i vardagen vilket jag gillar lite extra.

Min familj består av mig, min man Janne och våra fyra vuxna barn och tre barnbarn.

Vad är dina favorittjänster/webbplatser på webben, och varför?

Facebook, Twitter och Google är nog de webbplatser som jag använder oftast. Om frågan gällde appar skulle jag svara Instagram också. Jag lyssnar mycket på podacasts och då gillar jag att leta upp mer information om de jag hör.

Utöver dessa stora sajter och tjänster så gillar jag mina egna sajter som jag uppdaterar med olika plugins, nya bilder och inlägg med ojämna mellanrum.

Vad är det absolut bästa du gjort/sagt på webben?

Det var den 3 november 2010 när jag efter att ha känt frustration över avsaknaden av ett riktigt bra webbevent i Göteborg twittrade att jag ville starta ett webbevent i Göteborg. Jag önskar verkligen alla att få uppleva en sådan överraskande känsla någon gång för det var som att öppna ett vattenfall. Tweets bara forsade på. Twittrare hörde av sig för att säga att de ville vara med. Resultatet blev WebCoast i mars 2011. Där myntades ordet knytkonferens som togs in som ett nyord i Svenska Akadmiens nyordslista.

När hundratals människor kommer samman, med gemensamma intressen så händer det nya saker. Det kallas serendipity och är något av det häftigaste jag vet. jag vill vara med och skapa mötesplatser för oväntade möten och det gör vi år efter år.

Så den tweeten förändrade livet för mig och många andra. Nu har vi genomfört fyra WebCoast och det kan sägas vara en institution i Sverige. Inte bara på Västkusten. Jag har lärt mig massor och fått vänner för livet. Amazing!

Vilka personer har du inte träffat annat än digitalt men skulle vilja äta middag med och varför?

Eftersom jag engagerar mig i olika konferenser och reser en hel del så har jag förmånen att träffa många av de jag pratar med online. Det finns såklart många som jag ännu inte träffat, en av dem är Jennie Danehav som jag har följt länge online. Henne skulle jag gärna äta middag med. Jag tror att vi skulle få en kul kväll.

Vad brinner du mest för på webben?

Att dela kunskap.

Jag lever som jag lär genom att blogga på flera bloggar, exempelvis från månadsträffar i Social Media Club Göteborg. På träffarna filmar jag med Bambuser så att intresserade kan följa med på distans. Vi har haft tittare i New York, Sydkorea och Östersund. Efter träffarna samlar jag ihop texter, filmer och länkar till blogginlägg till sajten som är en kunskapsbank kring sociala medier och digital utveckling i Sverige sedan 2009.

Dela kunskap är centralt i WebCoast och även i Lilla Gumman som jag skrev i flera år. Om teknik av kvinnor för alla.

Att hålla mig uppdaterad och känna av så jag kan ligga före för mina kunder.

Vem skulle du vilja besvarade dessa frågor?

Det kan Jennie Danehav göra efter att vi har ätit middag.

Foto: Sofia Sabel

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.