köpa soffa

Att köpa en soffa är inte lätt

Nu när vi boat in oss mer och mer i huset så kände vi att en ny soffa skulle göra stor skillnad för oss. Den vi har är inte särskilt skön att sitta i faktiskt.

Efter att ha bott i husbil och van i tre år var längtan stor efter att kunna slänga sig i en soffa. Att sitta mjukt och bakåtlutat. När vi efter hårt arbete med huset till slut kunde flytta in så köpte vi nästan allt på IKEA för att snabbt få möbler på plats och vi tyckte då soffan var helt underbar (vilken den var i jämförelse med soffan i husbilarna). Dessutom var den billig vilket ju var perfekt. Men efter snart tre år så tycker vi inte så längre. Vi har andra preferenser nu och därför har vi i januari ägnat oss i flera dagar åt att prova soffor.

Vi har besökt stora möbelkedjor, små fristående butiker i avlägsna byar och allt däremellan. Har provsuttit så många soffor att det till slut räckte att titta på en soffa för att veta om vi skulle gilla den eller inte.

Men soffor är dyrt. I alla fall soffor som lever upp till de önskemål vi har. Att köpa en soffa som inte är någon skillnad mot den vi har (nedan bild) är att kasta pengarna i sjön. Då kan vi ju lika gärna behålla den som jag nu sitter i när jag skriver detta.

Vi har insett att soffor med utdragbara sittytor inte är lika bekväma när de är utdragna som när de är inte är utdragna. Det är så vi har det nu. När vi provat andra soffor med den funktionen så upplever jag samma sak. Därför är utdragbara sittytor inget för oss.

Här kan du se bilder från vårt vardagsrum

Våra kriterier för en ny soffa

Vi sitter mycket i soffan båda två, inte bara när vi ser på film/serier utan vi läser, bloggar, handarbetar, redigerar bilder, googlar, äter frukost etc. Det kan bli många timmar på raken som vi sitter där, särskilt kvällstid.

Så vad är viktigt för oss med den nya soffan? Ja det allra viktigaste är att den är skön. Både att sitta och ligga i. Sen vill vi den ska vara snygg också, det är en möbel som tar upp en stor del av vårt lilla hem och dessutom används väldigt mycket.

Sittytan ska vara djup, men inte för djup och så ska hela soffan vara bredare än den vi har idag, så vi nyttjar det space som finns. En schäslong för mig samt att det ska vara en elektrisk recliner på Rogers plats. Det är viktigt att reclinern inte sprider ut sig för mycket så det behövs mycket tomyta bakom soffan.

Vi vill att soffan är skön att sitta i även utan att fälla ut den i recliner-läge. Många fåtöljer och soffor är väldigt trånga och obekväma om de har en relaxfunktion.

Det är viktigt att ryggstödet är högt, vi är båda långa och vill ha huvudstöd. Dessutom ska ryggkudden ge stöd hela vägen, på många varianter så faller en framåt med axlarna det gillar vi inte. Nackstödet ska vara reglerbart, men behöver inte vara elektriskt.

Det ska också vara lätt att gå i och ur soffan, som inte får vara för mjuk eller för hård.

Skinn är vackert, men det vill vi inte ha. Någon typ av textil, microfiber är praktiskt men inte särskilt snyggt. Visste inte exakt vad vi vill ha när vi letade.

Portugisiskt, Italienskt eller spanskt

Fyra soffor och fyra olika butiker hade vi till slut valt ut som ”finalister”.

Vi köper helst portugisiskt så mycket vi kan. Vill verkligen gynna landet vi bor i. Hos soffkedjan ”OKsofás” så görs allt i Portugal och vi blev väldigt väl mottagna i butiken i Ferragudo. Sofforna går att anpassa i storlek vilket är viktigt för oss som har väldigt begränsad yta och de hade 60% rabatt när vi var där.

Hittade en soffa som vi tyckte levde upp till våra behov och önskemål. Fick offert efter några dagar och priset blev högre än vad vi tänkt. Men ett av de lägsta priset av de fyra finalisterna. När vi dock tittar på soffan på bild efteråt så tycker vi inte den är särskilt snygg.

Hos Feira dos Sofás hittade vi också en modell som var skön. Där var det dock ett problem att vi inte kunde testa funktionen med recliner på den modellen, utan bara på en annan modell. Och då blir vi ju osäkra på hur funktionen påverkar sittkvaliteten i den soffan vi var intresserade av. Här fick vi det lägsta priset och gratis hemleverans, men en stor osäkerhet hos säljaren på våra frågor gör att vi väljer bort det här företaget. Det kändes alldeles för osäkert med att inte kunna prova komforten. Osäker på om det var portugisiska soffor, men jag tror det.

I Guia hittade vi en möbelaffär med italienska soffor, Chateau dÁx. Vi förstod genast att det skulle bli andra prislappar men de hade också rabatt så vi gick in där ändå. Och självfallet så hittade vi en superskön och snygg soffa. Försäljaren var väldigt pratig, vi fastnade där i 2 timmar och det var lite frustrerande. Men soffan tog mig med storm och jag hade svårt att släppa den. Nackdelen med den var också att de bara hade den i skinn och jag visste inte hur den skulle vara att sitta i med tyg istället. Det kan bli en helt annan känsla och det kändes osäkert, särskilt för det priset.

Skitsnygg skinnsoffa. Men hur blir den i tyg? Och för dyr.

En annan dag besökte vi ett par möbelbutiker i östra Algarve och i Loulé hos Manuel António Interiores så föll jag pladask för en soffa, men faktiskt hela butiken. En möbelfirma som har möbler med en design som verkligen tilltalar mig. Diskreta och snygga detaljer. En firma som funnits i 35 år, har bra recensioner och gav oss space när vi provade runt i butiken men ändå fanns nära till hands när vi behövde fråga något. De säljer mycket portugisiskt men soffan vi fastnade för är från Spanien, från Pedro Ortiz,

Alice från Pedro Ortiz

Den här soffan hade allt vi hade på vår lista. Dessutom älskar vi färgen, tyget (ser ut som mocka men är tvättbart tyg) och att det går att dammsuga under. På bilden är soffkuddarna 92cm breda, vi behöver ha smalare, men det erbjuder de till samma pris. Och det är det enda som vi inte kunde prova på ”vår” modell men vi provade på andra modeller av samma tillverkare och det känns inte trångt alls.

Det blev karamellen Alice!

Vi som är så spontana har haft problem att bestämma oss för en soffa. Eller rättare sagt så hade jag redan bestämt mig för vilken soffa jag ville ha, men priset gjorde att spontaniteten försvann. Till slut landade vi ändå båda två i att antingen så köper vi den här karamellfärgade soffan eller så köper vi ingen ny soffa alls. Vi inser att våra kriterier puttar upp oss i en högre prisklass än vad vi hade hoppats på.

Men innan vi tog ett slutligt beslut så åkte vi tillbaka till Loulé (ett inlägg från vår promenad i stan) en annan dag och provade soffan igen. Och så testade vi även andra soffor i den butiken, soffor vi tidigare bara sneglat på eftersom de kom liksom i skuggan av Alice som jag verkligen tyckte om. Men ingen annan soffa var lika skön som denna.

Vi satt där i butiken, provade alla lägen, höll handen som vi gör hemma i soffan och funderade på vårt space, på vår budget och vad vi skulle göra.

Innan vi lämnade butiken hade vi beställt soffan och betalat handpenning! Så någon gång i slutet av mars eller början av april så ska leverans ske. Blir roligt att välkomna Alice hem till oss!

Och allt detta hände innan ”the shit hit the fan” och vi funderade på att kolla om vi kunde avbeställa soffan, men det gjorde vi inte, vi vill och behöver en ny soffa så det blir något vi får glädjas åt framöver!

Publicerat:

i:

50 svar till ”Att köpa en soffa är inte lätt”

 1. Profilbild för En vanlig man

  Tycker att soffor har haft samma modell nu i många år. Med i mitt tycket alldeles för breda armstöd som tar upp onödigt utrymme från sittdel eller att soffan blir för bred. Den ni valde tycker jag har ett bra armstöd och ser riktigt skön ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här har många soffor förvaring i armstöden. Vilket hade passat mig som har allt möjligt vid soffan. Men vår soffa har inte det. Jätteskön var den.

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Grattis till Alice, den hade jag valt också, förmodligen Uffe med. Skitsnygg är den också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ni får provsitta den om ni kommer till fastlandet i år 🙂

 3. Profilbild för ann-christine andersson
  ann-christine andersson

  Det var en riktig karamell. Jättesnygg soffa, verkligen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tycker vi också 🙂

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Alice ser verklige fin ut, jag tror att ni kommer att bli superbra kompisar =)
  Ha en bra torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror jag det finns alla förutsättningar för. Tack detsamma!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Lätt är det väl inte, finns mycket att välja på. En bäddsoffa kan vara praktiskt att ha.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte lätt. En bäddsoffa är inte bra för oss heller eftersom sittkomforten offras för att det även ska vara en säng. Dessutom har vi redan en gästsäng 🙂

 6. Profilbild för Znogge

  Jag håller med er helt. Antingen köper man den soffan som har vad man söker efter eller så avstår man. Det är sällan som en enklare och billigare kompromiss gör en nöjd i längden. Sedan är det så klart en ekonomisk fråga ändå. Alice är supersnygg och färgen är tilltalande så jag tror att ni gjorde ett bra val. Bra soffor kostar och jag tänker att man får vad man betalar för.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker absolut att det är bättre att lägga lite mer pengar och få det vi verkligen vill ha, men det finns ju alltid en gräns 🙂 Det känns bra!

 7. Profilbild för Sara i Barcelona

  Vilket bra val ni gjorde! Jättefin soffa verkligen 🙂 Vi har också divan-del på vår soffa och det är min favoritplats 😀 Så mysigt att ni tom testade att hålla handen i soffan <3 Nu vet ni att soffan är top notch verkligen 🙂 Ni kommer att få många härliga år tillsammans, det är jag säker på! Kram 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror vi också att vi gjorde! Längtar efter divanen. Kram!

 8. Profilbild för Marianne

  Den soffan var absolut den snyggaste i mina ögon och jag tror ni kommer att bli helnöjda, det är ju bättre att lägga på lite på priset och köpa den ni tycker mest om, istället för att köpa den näst bästa.
  Men det var ni ju inne på, den eller ingen!
  Men det är verkligen svårt att köpa möbler, jag impulsköpte min soffa och soffbord då jag var med min bästa vän som skulle titta på barstolar. Jag skulle ju ha en soffa, men inte just då, så jag fick be att få den levererad några månader senare 🙂
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tror också vi kommer bli väldigt nöjda. Vi har i alla fall gjort allt vi kan för att göra ett bra köp. Här är leveranstiden ofta 3 månader på grund av att det saknas material. Men den här fanns allt hemma til tydligen. Tack detsamma! Kram

 9. Profilbild för Marianne

  Jag glömde ju tillägga att jag varit jättenöjd med mitt impulsköp,trots att det översteg min budget ganska rejält.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så bra du är nöjd! Kram

 10. Profilbild för Kraka

  Alice är ju klart den snyggaste av sofforna du visat bilder på. Jag valde bort soffa den senaste gången jag bytte möbler. Jag har hunnit med några soffor under livet och med flera av dem har jag valt att sitta i en separat fåtölj. Därför valde jag två schäslonger och har ett soffbord mellan dem. Minns inte när jag köpte dem, men det är mellan 10 och 15 år sedan. De följer med till nya hemmet för jag är nöjd med den lösningen. Jag har stort sett enbart IKEA-möbler. Schäslongerna är Ektorp, en av deras soffgruppsserier. Jag bor i stort sett i schäslongen när jag är hemma. Där läser jag, ser film, vilar och allt man kan tänkas göra.
  Tycker ni gjorde rätt i att inte avbeställa. Jag vet ju inte vilken ekonomi ni har, men jag utgår från att det ordnar sig. Lycka till med Alice! Tiden går fort och hon är snart där. 🙂

 11. Profilbild för Mamma C

  Verkligen en snygg soffa som ni hittat. Tyget var jättefint och den ser mycket bekväm och skön ut.
  Vi är också behov av en ny soffa men vi har inte ens börjat att leta efter någon ännu.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Carin

 12. Profilbild för Annika

  Alice är skitsnygg!! Vilket BRA val! Hon kommer att se så bra ut hemma hos er. Som soffmänniskor måste ni ha en BRA, bekväm och snygg soffa. Nu har ni det. Eller snart, då hon kommer hem till er. YAY!
  Vi ska också köpa ny inom snar framtid. Tycker det är asvårt också. Vill också ha en schäslong, så skönt. Nu lägger jag upp fötterna på bordet då och då. eller på en puff. Vill inte heller ha bäddsoffa, precis som du tycker jag inte de är bekväma att sitta i heller. Nej, grattis till Alice! Hon är snyggast av alla du visar!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Ja det är viktigt med en skön plats där vi vila våra ömma kroppar efter hårt arbete i trädgården 🙂 Och de dagar jag inte lyfter änden ur soffan för att jag sitter och redigerar bilder en hel dag är det också viktigt att sitta bekvämt. Hoppas ni har lättare att hitta en soffa, men det krävs bevisligen en hel del research och testande. Tack! Kram

 13. Profilbild för Barbro

  Soffor alltså.

  Att det ska vara så himla svårt att hitta en som man är nöjd med till 100%.
  Vi köpte en ny i anslutning till vår flytt, men att säga att den är supergod att sitta i, är att gå till överdrift.
  Något som jag reagerar över är att jag ofta tycker att sittdjupet är FÖR djupt (jag är normallång), passar liksom inte till kroppen.
  Tycker att man ska sitta skönt utan att pallra upp med kuddar bakom ryggen.
  Summasummarum: förstår precis vad du menar/pratar om.

  Den ni fastnade för gillar jag också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår precis vad du menar med sittdjupet! Och jag håller med! Vi hoppas och tror att Alice blir riktigt bra match.

  2. Profilbild för Åke
   Åke

   Det här med möbler har jag noll koll på… facit får stå för möbleriet så bygger jag husen före liksom 🙂 Ja just ja det ska vara färg också 😉 Jag är mest avis på ditt väder… så jag hoppar ditt fina reportage om trädgårdens alla vackra växter du visade upp. Och bara poolen suck !!! Här i mina breddgrader måste man köra värme året runt. Men jag har dock en vedeldat kannibalgryta.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Vi tycker om att göra val av möbler tillsammans. Vädret är härligt, så här vill vi ha det. Vededldad badtunna gissar jag du syftar på, måste vara härligt att glida ner i! Trevlig fredag!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Soffan är kanske den möbel som det är viktigast att den blir så nära perfekt som möjligt. När jag flyttade tillbaka hit för fem år sedan var min gamla soffa väldigt sliten och jag bestämde mig för att beställa en ny med leverans direkt till min nya bostad. Mina viktigaste kriterier var högt ryggstöd (ett måste för rygg och nacke) och att min rumpa inte skulle få det för mjukt eller för hårt. Den är ganska känslig nämligen 😀 Jag blev nöjd och jag håller alla tummar för att ni också ska bli det när er soffa kommer hem. Visst kostar det men om man har hittat rätt soffa så kan det vara värt att göra några omprioriteringar i ekonomin. Det blir säkert väldigt snyggt, bra och bekvämt med er nya soffa 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt att du blev nöjd med din nya soffa! Jag hoppas och tror att vi blir det också. Kram

 15. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Ni blir säkert supernöjda med ”Alice”, så snygg och ser skön ut! Ibland tycker en att något är lite för dyrt men ska man ha det i många år då har man snart glömt den extra kostnaden (inom rimliga gränser) och får det man helst vill ha. Det här hoppas vi blir kanon och tur ni hann att köpa innan de andra tråkigheterna hände….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst glömmer vi utgiften och gläds åt bekvämligheten, så kommer det absolut att bli. En vill ju inte gå omkring och gräma sig över sina inköp, det ligger inte för oss 🙂

 16. Profilbild för Titti Malmberg

  Förstår att en ny soffa stått högt på önskelistan! Ja soffor är inte billiga men man köper ju inte en ny varje vecka 🙂 Bra val!
  Ha en fin kväll…
  Varm kram från Titti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är sant att det inte köps en varje vecka 🙂 Tack detsamma! Kram

 17. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Grattis till en ny skön soffa! Jättefin! Nu har ni något att längta till. Själv har jag under några år suktat efter en färgglad soffa som är svindyr. Får se om jag slår till. Får jag inte den kan jag lika gärna ha soffan vi har nu. Den är helt ok. Alltid kul med lite nytt!

  Jag är hemkommen från Nerja i Spanien. Älskar värmen och solen. Den gjorde mig lycklig. Hoppas vi får en tidig och varm vår.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja nu längtar vi! Läste om Nerja, härligt med sol, have och värme. Må gott du också, kram!

 18. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Det var inget dåligt arbete ni la ner på detta, härligt att ni tillslut hittade ”The One”! Hoppas ni kommer trivas med henne 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas verkligen vi kommer trivas tillsammans! Tyckte det var viktigt med ordentlig research denna gången.

 19. Profilbild för Madde

  Vi köpte precis en ny soffa, och väntar på leverans. Vår gamla hade fallit i småbitar men ville inte köpa nåt dyrt då vi hade katten. Nu ha vi henne kvar så då kunde vi leta nytt. Skulle bara titta, men bestämde oss direkt. Däremot ändrade vi oss med färgen. Hoppas det blir bra då den är på plats.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas ni kommer gilla er soffa när den är på plats! Skönt ni hittade en fort.

 20. Profilbild för Micke

  Man ska ju sitta bekvämt i en soffa, det är väl själva poängen och din erfarenhet av utdragbara soffor rimmar väl med min erfarenhet.

  Ett stort grattis till beslutet där, hoppas tiden går snabbt nu så ni får hem den.

  Ha en underbar fredag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt rätt, det är ju verkligen vitsen med en soffa 🙂 Tack så mycket! Detsamma önskar jag dig!

 21. Profilbild för Paula Merio

  Av sofforna du visar har ni valt den snyggaste, kan ju inte bedöma sittkomfort eller sådant, men jag är så innerligt trött på alla grå soffor som varenda kotte har. Hoppas ni blir nöjda. färgen är så varm och härlig och den kommer att bli ett lyft hemma hos er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är också trött på vår gråa soffa, även om den passar in bra i övrig inredning. Nu får vi mer färg och det känns bra!

 22. Profilbild för Ajli

  Älskar soffan ni valde! Vi skulle behöva köpa en ny soffa, den är fin men den är så liten och vi tillbringar båda mycket tid i den också. Skulle vilja ha en djupare, jag funderar på att köpa samma som vi hade i vår förra lägenhet, för den var billig och höll i typ tusen år innan den blev nedsutten och blev aldrig nopprig. Den här har vi haft i bara ett år lite drygt och den är redan lite nopprig, så störande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad tråkigt när tyget inte håller för användning! Vi älskar också vår soffa, hoppas innerligt den blir en långvarig kompis.

 23. Profilbild för Matilda

  Fin soffa! Härligt att ha hittat en bra. Vi håller också ögonen öppna efter en perfekt soffa, men det är knepigt. Vi råkar dessutom ha två stycken i två olika rum (i en trea…). Den lilla är superbra i komfort och stil, men lite för liten att ha som tv-soffa. Tv-soffan är kanske något stor och äldre besökare brukar tycka att den är lite för djup – men den tillåter två vuxna att bre ut sig ordentligt. Nu fick du lite värdelöst vetande om mina soffor… 😉
  Hoppas ni snart får hem er soffa och kan njuta!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gillar den skarpt. Hahah, det var kul att höra om dina soffor. Vet inte om den perfekta soffan finns, men vi hoppas ändå blir det för oss!

 24. Profilbild för byblixtra

  Det är verkligen ett jättejobb att finna en soffa som man vill ha men soffan Alice ser ut som ett bra val.
  Törs inte berätta hur länge vi letat efter en ny soffa… 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har lagt ner så mycket research vi kan och vi hoppas det ger oss det resultatet vi önskar 🙂 Ajdå.. hoppas ni hittar en snart!

 25. Profilbild för Anni

  Supersnygg soffa! Jag trodde bestämt att den var i mocka och förvånades över att ni valde den. Men sedan läste jag ju texten. Det där kommer att bli bra.
  Kikade bakåt i dina renoveringsinlägg och fascinerades lite över att ni ens såg potentialen i huset. Bara den där öppna spisen skulle ju skämt livet ur en! Sedan tänkte jag på min brors reaktion när han såg vårt hus 😀 😀 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi hoppas och tror det blir bra med Alice! Längtar efter henne nu. Vi är väldigt glada att vi såg potentialen, där ser du – det gjorde bevisligen ni också 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.