bank portugal

Bankaffärer i Portugal

Vi trodde det skulle vara mycket krångligare med bankärenden här i Portugal än i Sverige. Särskilt eftersom vi inte kan portugisiska. Än.

Men vi tycker det mesta har funkat supersmidigt. Fast vi kände ändå vi ville byta bank. Så här har våra bankaffärer sett ut hittills.

Credito Agricola

Öppna konto i Luz

Berättat tidigare om när vi tog vår första kontakt och öppnade kontot i Luz, Lagos. Hade en personlig bankkontakt som kunde engelska och som även visade oss hur allt fungerade. Super!

Apple Pay

I Portugal kan vi använda Apple Pay. CA-banken har den tjänsten så Roger använder sin AppleWatch till det.

Betala räkningar

Det är enkelt att betala räkningar via både datorn och app.

Telefonbank

Jag behövde öka gränsen för hur stort belopp jag kunde betala under en dag och kontaktade då vår telefonbank och de hjälpte mig med beskrivning på hur jag skulle göra på internetbanken, han pratade engelska och var väldigt tillmötesgående.

Bankcheck

Inför besöket hos notarien behövde vi ha med oss en bankcheck med köpeskillingen. En bankcheck hämtas ut personligen på banken. För att göra ett bankbesök under lock-down så behövde vi boka vårt besök. Så via ett mejl till Vanda i Luz, vår kontakt där, så bestämdes ett möte två dagar senare, exakt den dagen vi önskade.

När vi kom till vårt bokade möte så fixade hon bankchecken medan vi väntade, inga konstigheter alls.

Byte av bank

Vi behövde ändra adressen på banken, nu när vi har en alldeles egen rolig adress i Portugal. För att kunna beställa ett kontokort.

Men det visade det sig att vi inte kunde göra det på CA i Ourique, utan behövde kontakta CA kontoret i Luz, då det var vår bank. Så trots att det är samma bank så är det alltså Luz som vi ska sköta våra affärer hos. Så då insåg vi att vi att vi lika gärna kunde byta bank helt, då vi inte trivdes med bemötandet på CA i Ourique i alla fall.

Eftersom vi inte hade några automatiska betalningar, kontokort eller annat som skulle kunna krångla vid ett bankbyte så tog vi direkt tag i detta.

BPI i Ourique

Jag frågade i Facebook-gruppen för engelsktalande i Ourique om BPI var enkla att ha att göra med. Om de kunde engelska t.ex. Jajamen, alla var supernöjda med dem. Så då gick vi dit och lämnade alla våra papper så vi kunde få öppna ett konto hos dem. Kopior på pass, NIF-nr samt lönebesked så de ser att det kommer in pengar lite då och då.

De skulle skicka in allt till deras centrala bankenhet som tar beslutet om vi kunde bli bankkund hos dem. Kontakten var utmärkt, de svarar på mejl och håller oss uppdaterade om processen. Två dagar senare fick vi beskedet att allt var klart.

Så vi åkte in till Ourique och gick in på banken för att skriva på alla papper. Fick veta att det billigaste är ett paket med konton (vi behöver ett kortkonto och ett sparkonto, men kanske det ingår fler), 2 bankkort, 2 kreditkort samt internetbanken. Det betalar vi €4,5 per person och månad för. Om vi gör regelbundna insättningar. Annars blir det dyrare.

Kort och säkerhetskoder etc. skickas till vår portugisiska adress. Så när vi fått det kan vi börja handla med kort kopplat till de pengarna vi redan flyttat hit, vi hoppas det dyker upp den här veckan.

Kreditkort

På CA kunde vi inte få ett kreditkort för vi inte bor i Portugal, däremot ett debetkort. Men på BPI var det inga problem att få kreditkort. Vi gillar kreditkort för att det innebär en mindre risk att bli av med pengar vid eventuellt kortbedrägeri. Ett kreditkort gör inte att vi handlar mer, så det funkar fint för oss.

Andra tjänster

De andra tjänsterna som jag beskrivit ovan för CA funkar lika bra på BPI, Apple Pay vet inte om det funkar än, men det är egentligen inte nödvändigt, bara en kul grej.

Kolla in taket på BPI i Ourique i översta bilden.

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Bankaffärer i Portugal”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Härligt att det funkar så bra och enkelt ändå,Portugal lockar ju! 🙂
  Skulle vart fint och dragit i höst o slippa vinter o kyla!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är byråkratiskt här men bankaffärerna är smidiga 😀

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.