båtliv kontra husbilsliv

Båtliv kontra husbilsliv

Har du också hört att många båtägare har krupit upp på land och blivit husbilsägare istället? Vi har träffat ett par som i alla fall både bor på båt och i sin husbil.

Om det är så att en del husbilar rattas av före detta båtägare vet vi faktiskt inte, men vi har hört att det är så. Det är i alla fall kul att göra en jämförelse mellan båtliv och husbilsliv. Det är ju mycket som är likt men också mycket som är väldigt olikt.

Vår egen erfarenhet av båtliv är väldigt begränsat, även om jag (Anna) hängde med pappa på sjön en hel del som barn. Men vi har i alla fall en stor erfarenhet av att bo i en hamn, då vi gärna väljer ställplatser i hamnar.

När vi träffade Anita & Lars, som bor på heltid i sin båt sedan 17 år och sedan ett år tillbaka även har en husbil, så pratade vi mycket om båtliv kontra husbilsliv. De har ju erfarenhet av båda!

båt som hem
Anita & Lars hem

De kom och knackade på när vi stod på Fotö. De har varit med och provlagat recepten i vår receptsamling så vi har haft en del digital dialog, det var väldigt roligt att träffas på riktigt.

Likheter mellan båtliv och husbilsliv

Friheten – den är detsamma oavsett om det är båt eller husbil en bor i.

Det primitiva och enkla livet är detsamma i en båt som i en husbil. Självfallet beror det på vilken utrustning en väljer till sitt hem, men det mesta kring ström, wi-fi, vatten och avlopp är likt. Även om avloppet kan tömmas på annat sätt med en båt.

Både båtfolket och husbilsfolket skryter gärna när de inte följer reglerna. Om en nu tycker att regler inte behöver följas så anser vi alla fyra att då håller en tyst om det. Finns ingen anledning att inspirera andra till samma beteende.

Naturupplevelserna som de här båda livsstilarna bjuder på är likvärdiga.

Förvarings(o)möjligheterna är lika få i en båt som i en husbil.

Hållbarheten på båten är tillverkad för att klara några veckors nyttjande varje år. Precis som husbilarna. Att bo på heltid i en båt eller en husbil kräver ett kreativt sinne och ständigt omhändertagande.

Skillnader mellan livsstilarna

Den tydligaste skillnaden är att det är mer interagerande med andra båtägare än vad det är med andra husbilsägare. I en hamn hjälps båtägarna åt med tilläggningar, tampar, fendrar och annat. En kliver över varandras båtar för att ta sig i land i knökfulla hamnar på sommaren. En båts sittbrunn är öppen och inbjudande, det är enklare att få kontakt med båtfolk, de är mer ödmjuka och hjälpsamma, tycker Anita och Lars. De har inte alls samma erfarenhet av husbilister, vilka de tyvärr blivit tråkigt bemött av flera gånger.

En båt förflyttar sig långsammare än en husbil. Det gör att resan i sig alltid är en egen upplevelse, med husbil kan en välja att bara blåsa på och inte uppleva något alls under själva färden. Det går inte i en båt.

En båt använder ofta autopilot, vilket gör att besättningen kan göra andra saker än styra samtidigt som båten går. En autopilot är pålitlig, men det är alltid någon ombord som håller koll.

Om något går sönder så är en mer sårbar på en båt. Om grannbåten inte är ordentligt förtöjd kan ens egen båt ta skada till exempel. Om motorn havererar ute till havs gäller det ha avtal med Sjöräddningen så de kan komma till undsättning.

Anita och Lars tycker att det känns tryggare i en båt. De tänker mer på risken för inbrott när de är ute med husbilen än när de är i båten. Det kan så klart ha med deras erfarenhet att göra, de är ju väldigt vana med att bo i båten medan husbilen fortfarande är en ny bekantskap.

Båda livsstilarna är känsliga för väder, men en båt är mycket mer känslig för hårt väder. Även om det gungar friskt i husbilen krävs det mycket för att det ska bli skador. I en båt är det mycket som kan hända om vågorna blir höga och tampar lossnar till exempel.

En båt är en båt! Det är mycket svårt att sälja sin båt för en båtägare, medan husbilister gärna byter titt som tätt, mot mindre, större, nyare och äldre.

Det finns oskrivna regler för båda livsstilarna, men det finns särskilda lagar som en båtägare måste följa. Som husbilist är det samma regler och lagar som att köra en vanlig bil. Om husbilen väger mer än 3,5 ton är det lite fler regler att känna till, men annars är det inte så mycket nya regler. En båtägare behöver känna till sjövägsreglerna, flaggreglerna och att en inte få förtöja om någons båt oavsett anledning, t.ex.

I en båt måste en acceptera vädret, de kan inte dra över till Öland på 5 timmar för att vädret är bättre där. Så som vi husbilister kan göra. De är däremot fast i vädret i båten.

val av boplats
Favorit i repris – men ljuvliga vyer bjuder båda livsstilarna på!

Fint möte på klipporna

Vi hade ett väldigt fint möte där ute på klipporna. Utöver skillnaderna mellan båtliv och husbilsliv så berättade de att de tränar sin hund Funny i ”nose work”,  de hoppas på många kantareller i höst! Det var även anledningen till att de skaffade en husbil. De planerar inga långresor, varken med båt eller husbil, den närmsta tiden utan vill vandra mycket samt fortsätta arbetet med Funnys nosarbete.

Det är roligt att prata med likasinnade, särskilt när vi har olika erfarenheter och olika drömmar. Tack för några väldigt givande och intressanta timmar i skärgården! På återseende!

Båtbilderna är Lars och Anitas, husbilsbilderna våra.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”Båtliv kontra husbilsliv”

 1. Profilbild för Christel

  Det är väldigt bra sammanfattat, jag känner igen mig i allt. Vill tillägga att båtlivet känns mycket mer äventyrligt, det går aldrig att planera och veta vad som kan hända. Det tilltalar mig. Sedan håller jag med om att det sociala livet är mycket lättare, jag gillar det där att alla hjälps det är en helt annan mentalitet. Jag saknar båtlivet, men ersättningen är inte dum alls, det är enklare när vi blivit äldre.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad kul att du kommenterade just detta inlägget Christel! Ni har ju också erfarenhet av båda. Ja äventyrligt låter som ett utmärkt beskrivande ord.

 2. Profilbild för LenaFlink
  LenaFlink

  Vi har seglat i 40 år, så när vi skaffade husbilen var allt lyx. Segla till Göteborg från Ängelholm har vi alltid gjort på två dagar 14 timmar sammanlagt. Med bil tar de två timmar. Med båten är det väldigt väderkänsligt (öppet hav) och många många gånger har det varit att bara sitta och spjärna emot.
  Det är väldigt enkelt att leva i vår båt. Ligger vi inte på Hallands Väderö så är det någon ö i skärgården. Badar (hygienbad) i havet i alla vädertyper. Handlar en gång i veckan och tankar vatten då också. Mycket begränsat kylskåp 42 l som drivs av solceller. Så när jag kom in i vår husbil med ett kylskåp från golv till tak med frys, trodde jag inte det var sant. Och sängen…sååå skön.
  Men med båten är det ett annat fritt liv. Nära kontakt med grannar och alla hjälps åt och ett riktigt fint sommarlov. Nu har vi sjösatt våran Titti II och väntar på sommaren ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Låter fantastiskt Lena! Det finns många likheter och även olikheter, tack för att du delar med dig av era upplevelser och kontraster!

 3. Profilbild för Åsa

  Så roligt att läsa detta! Vi träffade supertrevliga Anita och Lars och charmtrollet Funny på Persköps ställplats tidigare i våras. Då skrev jag om att ha hund i husbil på vår sajt. Nu står vi på Apelvikens camping, och gissa vilka som kom förbi ???? De berättade att de träffat er och att ni gjort ett inlägg om båtliv kontra husbilsliv. Vi följer er blogg ofta, men hade missat detta. Nu är det i alla fall åtgärdat. Bra skrivet som vanligt! Ha en underbar dag!????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så kul att höra att ni träffades igen! De är verkligen trevliga. Tack! Jag följer bloggar som jag kan lägga till på Bloglovin och förstår att jag inte sett era senaste inlägg pga att ni inte finns med där. Men nu gillar jag er på FB så borde få se när ni publicerar igen.

   1. Profilbild för Åsa

    Så glädjande att ni följer oss nu. I snitt publicerar vi en gång per vecka. Hade önskat att det varit oftare men vi jobbar både heltid så det får bli på vår fritid. Men jag älskar att skriva. Jobbar som kommunikatör så jag har ju på det viset ett drömyrke eftersom jag älskar ord och att få skriva. Ha en fortsatt fin kväll 🙂

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Visst är det fantastiskt med det skrivna ordet!

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.