beskriva bilder

Berättar om bilder, på portugisiska

I förra veckan kom jag på en variant till på hur jag kan träna på portugisiska!

Jag tycker det är svårt att bilda meningar med de ord jag lärt mig. Att böja verben korrekt och hitta rätt bindeord för att meningen ska hänga ihop. Jag kan en del adjektiv så att beskriva saker tänkte jag kunde vara en bra väg att gå.

Tänkte jag skulle utgå från mina egna fotografier, kanske rent av bilder här på bloggen eller Instagram. Men så ändrade jag mig. Tecknade bilder där det händer mycket. Det vill jag skriva meningar om.

Väljer bild och ord själv

Hittills har det bilvit två bilder som jag skrivit meningar till. De ord jag inte kan eller minns använder jag google translate till. Men jag bygger meningarna själv, det är ju det jag främst vill träna på med den här övningen.

Jag använde bilder jag hittade på nätet och eftersom jag inte vet om det är copyright eller inte så kan jag inte dela dem här. Men jag sökte på ”beskriva bilder” och hittade några bra. Samma sak på engelska ”describe pictures”. Denna teknik används av språklärare har jag insett då jag hamnar på både bloggar och språkinstitut och hittar kanonbra bilder att berätta om.

Fördelen med den här typen av träning är ju att jag själv väljer bilden och dessutom väljer jag vad jag vill berätta. Jag kan alltså hålla det på en lagom utmanande nivå. Och därmed utveckla det mer och mer.

Nedan är några av meningarna jag skrev utifrån bilderna jag hittade, ska bara be min portugisiska vän att rätta mig också så jag lär mig ännu mer!

 1. Na cozinha há uma mesa e duas cadeiras.
 2. Em cima de mesa há pão, manteiga e queijo.
 3. Duas laranjas, uma banana, um limão e uvas há em cima do frigorífico.
 4. O tempo está ensolarado e quente.
 5. A porta é verde e a mesa é azul.

Kan du översätta allt eller något till svenska?

Översta bilden som övning

När jag skulle hitta en bild till det här inlägget så fann jag en gratis bild utan copyright. Så om du vill göra samma typ av övning så hittar du originalbilden här.

Förslag på meningar:

 • TVn står på skrivbordet
 • Det finns skräp på golvet
 • Tidningen är bredvid den oranga bollen
 • Nallen kollar kanske på Netflix på datorn

Du hittar säkert egna meningar som passar din vokabulär. Om du vill. Och det funkar ju för vilket språk som helst, så oavsett vilket språk du vill utveckla kan det här vara en väg att gå.

Jag tycker detta var både roligt och väldigt lärorikt i alla fall.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Berättar om bilder, på portugisiska”

 1. Profilbild för Lena
  Lena

  ????????????
  Hujeda mig. Så himla svårt och uttalet sen…
  Duktig du är????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är riktigt svårt. Men kämpar på!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.