Först tänkte vi bygga ut servicehuset på norrgaveln, men så kom vi på att vi ju har ett hönshus som inte används av annat än fåren och duvorna sen vi kom hit.

Hönshuset var tvådelat med en låg mur och hönsnät. Vi bestämde att vi skulle ta den delen närmast vårt hus och göra det till ett förråd. Kändes bra att inte behöva bygga nytt när vi ju faktiskt har ett uthus vi kan använda.

Jag har inga bilder på hur det såg ut invändigt innan Roger började städa. Men du kan säkert föreställa dig om jag säger att det varit hem för hönor och inte rengjort på evigheter. Reden och annan inredning var i gammalt trä och betong.

Hönshuset (vår del) innan rivning, med gång utanför och utvalt fönster.
Andra änden av hönshuset som fortsätter vara hus för djur.

Tvätta och städa

Det allra första som behövde göras var att ta ut allt gammalt hönsskit på golvet. Utrymmet användes av fåren förra vintern också så även de hade bidragit till beläggningen på golvet. Men ett antal skottkärror med gödsel till köksträdgården och sen var betonggolvet synligt.

Nästa steg var att göra avdelningen mellan rummen tät, så duvorna inte kom in i den delen vi ska ha som förråd. Nätdörren mellan rummen stängdes och övrigt hönsnät tätades.

Därefter satte stora saneringen igång av väggar, golv och tak. Roger använde högtryckstvätten och gjorde ordentligt rent.

Rivning samt montering av fönster & dörr

Träinredningen revs ut och slängdes samt att betonginredningen slogs ner. Likaså lösa prylar som de tidigare ägarna lämnat kvar, och som vi inte har någon användning för då det mesta var trasigt. Men en stege i trä som hönorna använt står nu som stöd för björnbär.

Det fanns ett hål i väggen för ett fönster, men det var för stort. Så Fernando satte dit det lilla fönstret från husets badrum och murade igen resten.

Sen slog Roger upp väggen för att kunna sätta in en dörr, vi återanvände köksdörren med glas i från huset samt att det även är låsbart. Fernando hjälpte till att mura upp till lagom storlek för dörrkarmen. Allt rivningsmaterial lastades på traktor och återanvändes på annan plats i byn.

Dörr och fönster på plats
Rivningen av ytterväggen för fönster och dörr är påbörjad
Befintlig mellanvägg och nätdörr

Gjutning och murning

Eftersom golvet inne i hönshuset är så mycket lägre än marken utanför så gjöt Roger en ramp på insidan av dörren (så det blir enkelt att rulla in och ut cyklar och verktygsvagnar) samt att han byggde upp en liten backe av grus utanför dörren. I marken utanför hönshuset har han grävt diken som han fyllt igen med sten för att regnvatten inte ska bli stående där utan rinna ut förbi hönshuset.

Och väggen inne i hönshuset är nu högre samt att nätdörren är ersatt med tegelblock. Det ska på fler lager med tegelblock och kanske vi även målar det invändigt. Men det blir i så fall senare. Nu är det klart nog för att användas som förvaring och verktygsvagnar samt cyklar står på plats. Dessutom lite andra prylar som stått i vägen, framför allt på balkongen.

Rampen vid dörren
Roger hade ständigt sällskap av duvungarna och fick vara åskådare när de matades av mamma och pappa.
Panormabild på förrådet

Kostnaden för det här är minimal då vi återanvänt material samt att Roger gjort det mesta jobbet själv. Men några tegelblock, cement och sand har det gått åt och ett par av Fernandos timmar.

Duvorna har kvar sin bostad, likaså finns svalornas bo i den andra delen och fåren kan fortfarande söka skydd i huset när de är här. Och vi har en förvaring utan att behöva bygga nytt, utan istället nyttja den yta som redan fanns. Vi är så nöjda med den här lösningen! Vi kommer köpa några plåthyllor så vi kan nyttja utrymmet ännu bättre.