Pinhão

Besöket i Pinhão gick ganska fort

Mellan övernattningarna på de två vingårdarna jag berättat om så tog vi en promenad genom Pinhão och även en liten båttur.

Jag visste att stationen var något extra, så den hade jag siktat in mig på. Likaså att få uppleva en del av Dourodalen från floden.

Annars är det en liten by precis vid floden Douro, men också vid deltat av en annan mindre flod. Byn är inte särskilt pittoresk men närheten till vattnet gör ju alltid en plats speciell. Vi lockades inte att promenera runt i hela byn, utan höll oss utmed floden och på huvudgatan. Det finns massor av övernattningsmöjligheter i Pinhão, det finns så många vingårdar runt omkring att besöka men alla vingårdar erbjuder inte övernattning.

Vi promenerade fram från Quinta de La Rosa där vi hade bilen kvar efter utcheckningen. Utsikten mot Pinhão i översta bilden är strax utanför vingården, så det är inte så långt att gå.

Vi hade tur att få se tåget köra in mot Pinhão.
Och vindruvsklasar hängde det lite överallt.
Vi passerade också där de större båtarna från Porto lägger till. Härifrån går det sedan bussar till de olika vingårdarna om vi förstod det rätt.
Passerade ett hus med en väldigt vacker blomlåda!
En lite söt gränd hittade vi i alla fall
Huvudgatan, där det passerar en massa bussar, lastbilar och så alla vi turister då.

Pinhão station

Vårt första fokus var att få se den omtalade stationen. Och visst är den vacker med sina kakeldekorationer.

Båttur på Dourofloden

Nästa punkt på dagordningen var en båttur uppåt i floden, en sträcka en inte kan nå med bil, så det tyckte vi lät bra. Men vi bestämde oss för att välja 1-timmars turen (det finns 2-timmars också).

På båten fanns det plats inne och ute under ett plasttak, vi valde utomhus. Vi satt nära en högtalare så vi skulle höra vad som berättades (på portugisiska, franska, tyska och engelska). Det visade sig att det var flera guider med grupper med på turen och de hade egna stories att berätta. Vilket de gjorde samtidigt som det pratades i högtalaren! Det gjorde att vi inte hörde vad som sades i alla fall… sånt kan göra mig oerhört förbannad. Men jag sa inget den här gången, utan svalde ilskan och försökte njuta av vyerna istället.

Bara en bråkdel av passagerarna.
Fina vyer
Fin romersk bro (om jag uppfattade en av guiderna rätt) samt en fin båt.
Den fina båten i hamn igen.
Mötte en stor passagerarbåt och en liten.
Pinhão
Utsikt mot Pinhão från floden
En karta över norra Portugal där floden Douro syns, från Porto till Miranda de Douro vid spanska gränsen. Pinhão ligger där markeringen på kartan finns.

Vi tycker båtturen var ganska meningslös faktiskt. Den kostade bara €10,- per person så det var ju billigt, men även om vyerna var fina så var det samma hela timmen vi var ute och åkte. Det hände inte så mycket utmed slänterna om en säger så.

Vi är glada att vi bodde på vingårdar och njöt av vyerna från dem istället för att hänga länge i Pinhão.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Besöket i Pinhão gick ganska fort”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Den där blomlådan med ”kapamaryllis bella donna” i är ju bara för ljuvligt vacker! Sitter som ett smäck!
  Stationen med alla de fina kakelmotiven är en bit av himlen och visst heter det romerska broar. Tack igen Anna, för ett jättefint inlägg med så fina foton av allt ni fick se och vara med om.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, den var höjdpunkten från Pinhão 🙂 Stationen är också väldigt fin, men jag har sett så mycket kakel här i Portugal så blev lite snopen faktiskt. Trodde det skulle vara mer..

 2. Profilbild för Znogge

  Vilket trevligt stopp i en fin liten stad. Jag tycker stationen är vacker men då är jag inte så bortskämd med mycket kakel.
  En båttur är inte fel det heller och en timme lät lagom. Synd bara att det fanns andra guider som störde. Det hade gjort mig väldigt irriterad kan jag säga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är vacker, bara jag som blivit bortskämd 🙂 Jag var irriterad, tyvärr.

 3. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Härliga stadsbilder och en fin station.
  Vackert kakel hos dig, liksom hos mig i Spanien. Älskar kakel, men ni har fler kakelklädda byggnader än vi har här.
  Härlig båtutflykt. Alltid roligt att se landskap från olika vinklar.
  Vissa bilder påminner om Moseldalen, det gröna och kulliga på första bilden och de senare om den dramatiska Rhendalen.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här finns kakel överallt, ute och inne. Som dekoration, som funktion. Älskar det 🙂 Var längesen vi var i Mosel men kan tänka mig det påminner om varandra.

 4. Profilbild för Anette

  Söt blomlåda och söt station.
  Vackert med fint kakel. I Italien kaklar man väldigt sällan på utsidan, ser det inte i Frankrike heller men hos er verkar det väldigt vanligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja här är det väldigt vanligt med kakel överallt. Älskar blomlådan 🙂

 5. Profilbild för Ditte

  Vilken läcker station! Så fint kakel och en charmig byggnad. Hade gärna tagit en tur med ett tåg i omgivningarna.
  Lite trist att flodturen inte blev så lyckad och en timme känns för mig som ganska kort tid. Men det beror ju på vad en får se och uppleva. Och nu blev ni ju också störda.
  Har vänner nu som just kommit hem efter att ha spenderat 5 dygn ombord på ett mindre (50 passsagerare) och ganska lyxigt, fartyg på Dourofloden. De var supernöjda och hade en del stopp och besökte ett flertal vingårdar efter floden och mycket annat. De har varit mycket i Portugal men inte på Douro innan.
  Vi planerar att i vår göra en liknande flodtur och kombinera det med mer av södra Portugal . Men det är mycket som lockar oss men nära havet eller vatten vill vi ju helst vara.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En 5-dagars båttur är något helt annat så klart. Och är det dessutom kombinerat med turer lite högre upp på slätterna blir det säkerligen en ljuvlig mix av både upplevelser och vyer. Att uppskatta att vara nära vatten är ju något vi båda gillar, men jag vill ändå rekommendera någon avstickare in i landet, det är något helt annat och i alla fall något ja missade första åren vi spenderade vintern här.

 6. Profilbild för BP

  Tycker om den lilla staden och speciellt stationshuset med de vackra kakelkonstverken. Guidade turer är inte min grej, oavsett om de sker irl eller med en ”riktig” guide. Tycker det är roligare att bara njuta av vyerna. Sedan kan man alltid googla efteråt och kolla vad man har sett.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker att hop on bussar eller en högtalare på en båttur hjälper mig att uppskatta det jag ser ännu mer.

 7. Profilbild för Ingrid

  Vilket enormt vackert stationshus! Det pryder verkligen sin plats.
  Så synd att ni inte kunde höra vad guiderna berättade på den där båtturen. Det var verkligen ett väldigt dåligt arrangemang.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det vackert! Ja det blev lite fel där med de pladdrande guiderna

 8. Profilbild för Hannele

  Så mycket vackert!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns mycket vackert i världen!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.