Återbesök hos läkaren

Så var det då äntligen dags för återbesök hos läkaren efter att jag fått resultatet av min skiktröntgen, och det var ett bra mycket trevligare besök än det första.

Här kan du läsa om mitt första besök hos läkaren i Portugal

Yrsel

Jag sökte för yrsel, en riktigt obehaglig som kom när jag vände på huvudet, när jag tittade neråt och uppåt. Och när jag ändrade läge på kroppen (från sitta till stå, från ligga till sitta etc). När jag haft yrseln i tre veckor och den bara förvärrades så tyckte jag det var läge att kolla upp det. Och jag blev alltså skickad till skiktröntgen samt att det togs en massa prover.

Sedan jag fick veta att det var nacken som skulle röntgas har jag gjort olika övningar där jag rört huvudet åt alla möjliga håll och utsatt mig för att få yrseln. Det har jag läst är bra, för då kan nerverna hitta rätt igen. Och det har hjälpt, för yrseln är nästan borta.

Har också läst om en annan person med mycket värre yrseln än jag (han spydde en hel del också) som blev bra med hjälp av besök hos en osteopat. Så nog kan det hjälpa med rätt övningar och position.

Fruktansvärt tråkigt väntrum på Saúde i Ourique

Resultatet

På läkarbesöket så fick jag veta att jag har problem i nacken. Som alla andra har, sa han. Men jag borde inte ha fått det så tidigt, som vid 55 års ålder. Han konstaterade att det troligen har med mitt arbete framför datorn att göra. Min hållning är inte optimal så att säga. Och eftersom jag nästan mår helt bra igen så ansåg han att problemet är löst.

Om jag är helt bra i december när jag ska göra den sista undersökningen med ultraljud så kan jag avboka den sa doktorn. Han tror inte den behövs.

Glukosvärdet

Han tittade också på mina testresultat, när jag bad om det, och sa att jag behövde vara noggrann med kost och motion för att fördröja diabetes 2. Mina värden är ingen fara (jag hade 6,1 vid testningen i september) tyckte han och inte heller är något av resultaten orsaken till yrseln som ju var symptomen som vi letade orsak till. Men som du nog redan förstått så ser jag allvarligt på den här glukoshöjningen.

Jag tänkte det skulle vara intressant att följa mitt glukosvärdet noggrant så jag frågade läkaren om han kunde rekommendera mig vilken mätare jag skulle köpa. Då gick han och hämtade en och gav mig den! Det är modellen ACCU-CHEK och den skulle kosta €65,- om jag köpte den själv. Jag har kopplat den till en app på telefonen så jag kan se ”spikes”, samla historik och se grafer. Det finns massa finesser i den där appen som heter mySugr. Får säkert anledning att återkomma till både app, mätningar och glukos.

86 mg/dL motsvarar 4,77 mmol/l
Den första enheten är vad det mäts i här i Portugal och den andra vad som används i Sverige.

Summa summarum

Härligt att sjukvården stöttar i förebyggande syfte! Alltså hur bra är inte det att jag får en glukosmätare gratis. Dessutom fick jag recept så jag kan köpa fler stickor och lansetas (nålar) till ett reducerat pris (exakt €2,74 för 100 av varje!). Samt en remiss för nya prover inom ett halvår. Tack Portugal!

Vad gäller yrseln så hindrar den inte mitt dagliga liv alls längre, jag får den fortfarande ibland om jag ändrar läge på min kropp snabbt och om jag lutar huvudet för långt bakåt. Men det minskar hela tiden.

Men huvudbilden till det här inlägget gör mig yr… 🙂

Publicerat:

i:

28 svar till ”Återbesök hos läkaren”

 1. Profilbild för Anette

  Skönt med bättre resultat. Glukosvärdet är ju bra. Dina ansträngningar verkar göra nytta, bra där.
  Det där med nacken känner jag igen. Jag har alltid sovit på magen och det är inte bra för just nacken. Jag försöker nu sova på sida och rygg, funkar ibland. Just nu kan jag bara sova på rygg eftersom foten ska vara i högläge, vaknar faktiskt med en mycket gladare nacke.
  Sover du också på magen?
  Att göra små övningar tycker jag gör susen, försöker komma ihåg det på jobbet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte haft alarmerande glykosvärde, men jag har det i generna så vill vara proaktiv. Nej sover inte på magen, utan på sidan. Rygg går inte, då snarkar jag. Men ibland så slumrar jag till utan kudde och det är bra för nacken.

 2. Profilbild för Kraka

  Jag tror att det är en accu check jag har. Men jag har betalat den själv förstås. Jag kollar av blodsockret ibland bara, men jag brukar ligga under 5 mestadels. Eller runt 5 i alla fall. En gång om året kostar jag på mig en stor blodprovskontroll med en massa prover, där är långtidssocker och C-peptid med också.

  Yrsel är väldigt vanligt och oftast hittar man ingen direkt orsak. Just nu verkar va och varannan i bekantskapskretsen få diagnosen kristallsjuka.

  Ha en fin fredag och helg! Min helg blir förhoppningsvis okej, men jag hade föredragit att vara ledig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra att ligga under/runt 5 och att ha koll. Nu är det mest ”spikarna” jag försöker minimera eftersom jag fått ner morgonvärdet. Alltid skönt att vara ledig, det ska jag vara i helgen.

 3. Profilbild för Znogge

  Så skönt att få en förklaring till yrseln. När jag läste var min spontana tanke ”kristallsjukan” som inte är helt ovanlig heller. Hittar man inget annat så brukar det bli den diagnosen.
  Så smidigt att du fick mätaren gratis och tillbehören på recept. Nu kan du hålla koll vilket kan kännas bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en trolig förklaring i af 🙂 Jag trodde oxå kristallsjukan men inte när den aldrig släppte, dessutom gjorde tabletterna som jag fick av doktorn mig än mer yr. Ja nu kan jag hålla koll på glukosen, det känns bra!

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så BRA! Du är på rätt väg.
  Så där ser väntrummen ut här också på Saúde, ännu tråkigare faktiskt för där var det ju riktigt snygga stolar i jämförelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns riktigt bra! De får gärna vara tråkiga om läkarna fortsätter vara så här trevliga och bra 🙂

 5. Profilbild för LillaSyster

  Jo även jag kan bli yr av att titta på din huvudbild…..
  Schysst att bjuda på mätaren – fast å andra sidan ett väldigt billigt ”knep” nu är det bara att sköta sig =) Och det kommer du att göra. Ha en bra kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ett billigt sätt, men samtidigt har jag ju inte diabetes så att mäta är ju ”bara” mitt intresse. Men som sagt, att förebygga är ju avsevärt bättre både för mig och sjukvården än att vänta tills jag får symptom på en sjukdom.

 6. Profilbild för Susjos

  Låter som du har/haft kristallsjukan, bra att det känns bättre i alla fall. Å så fint att få den där glukosmätaren!

  Svar: Robotarna i kulverterna på mitt jobb brukar ha stora vagnar på sig, lastat med diverse saker, troligen både sjukhusartiklar och kanske även textilier.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Läkaren trodde inte det var kristallsjukan utan problem med nacknerverna då röntgen tydligt visade det

 7. Profilbild för BP

  Min man hade diabetes typ 1, så den och liknande mätare har han använt i över 40 år. Märkligt att man mäter i olika ”enheter”. Minns att man försökte införa det portugisiska mätsystemet i Sverige. Det funkade inte, så man återgick till det gamla vanliga. Å dina glukosvärden är ju helt okej!
  Det där med yrsel – det första jag tänkte på är kristallsjukan som jättemånga kvinnor i din ålder och äldre får. Jag känner fler kvinnor med samma problem. Just yrsel är inte roligt, det är handikappande…

  PS. Kul att du fick en mätgrunka av din läkare. I Sverige är ju nästan allt dyrare än i Portugal, men diabetes räknas som ”kronisk sjukdom” här, och allt inklusive insulin, sprutor/pennor med mera är kostnadsfritt här. DS.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mina värden är ff lite för höga för att jag ska vara nöjd och mitt insulinvärde var för högt i september så jag är nog insulinresistent och det vill jag reversera. Enligt läkaren var det inte kristallsjukan. Ja det är väldigt bra med gratis grejer för diabetiker i Sverige. Säkert något liknande här eftersom han gladeligen gav mig (som inte är diabetiker eller ens prediabetiker) en gratis.

 8. Profilbild för Ditte

  Skönt att bli ordentligt genomgången och få veta lite om orsaken till din yrsel och få en trolig förklaring.
  Jättebra med mätaren och att ha koll på glukosen och kunna förebygga högre värden. Vet att man även här kan få en liknande via vårdcentralen eftersom just det förebyggande är så viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra en kan få för förebyggande i Sverige, trodde en behövde en diagnos först. Glädjande besked!

 9. Profilbild för Ingrid

  Visst är det jobbigt med yrsel. Jag har då och då besvär med kristallsjuka och kan vara väldigt yr några dagar i rad, sedan brukar det ge med sig. När jag lägger mig kan jag ligga på höger sida utan problem, men om jag lägger mig på vänster blir det omgående en karuselltur. Men man ska ändå försöka sova på yrselsidan, så blir man fortare av med eländet.
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja att utsätta sig för yrseln är tydligen grejen och det går ju liksom emot vad en vill.. 🙂

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så härligt att du känner dig bättre vad gäller yrseln och skönt att få en genomgång så ditt lite för höga glukosvärdet upptäcktes innan det blev mycket förhöjt!
  Ha det fortsatt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, tacksam för att jag fick göra alla prover. En årsbesiktning av kroppen är inte fel 🙂

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  i Sverige år diabetiker mätare och stickor gratis, medicin är subventionerat, och man kan få billigare friskvård mm

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju jättebra! Vet inte hur det är här eftersom jag inte är diabetiker. Men glad jag fick mätaren ändå.

 12. Profilbild för Stipo
  Stipo

  Du blir nog bättre så småningom med kristallsjukan OCH man ser inget på en dator!!!! I Sverige hade vi INTE gjort en dator om diagnosen är klar! Tyvärr som läkare lite skeptisk till kompetensen där nere som gör att man tvekar med ”emigration” Vår dotter som är överläkare gick dåligt bemötande på sjukhus och ”VÅR” standardbehandling i Sverige kände man inte ens till!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hur kan du veta att det var kristallsjukan? Jag har inte berättat allt i bloggen. Intressant att du ifrågasätter kompetensen hos läkaren här nere när du själv sätter en diagnos utifrån ett blogginlägg. Ang kristallsjukan och röntgen så var det min slutsats, så tack för upplysningen att den inte syns där. Jag har blivit bättre bemött av portugisiska läkare än svenska. Jag förväntar mig inte att något alls är som i Sverige.

 13. Profilbild för Susanne wiksell
  Susanne wiksell

  Härligt att du är bättre Anna! Beundrar ditt sätt att ta hand om dig själv, ska försöka med det jag också🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen! Jag bollar gärna med dig om du vill!

 14. Profilbild för Stipo
  Stipo

  Jag ställer inte diagnos via tel eller hörsägen(avvarten med diagnos per tel i Sverige är skandalös!)Självklart kan en dator göras om det finns oklarhet MEN kristallsjukan är oerhört vanlig orsak till långvarig yrsel o det vanliga är det vanliga! Bra att de kollar upp ditt socker och reagerar på gränsvärde OM du nu hade 6’0 i fastevärde Följer man upp glukos tidigt kan man skjuta upp diabetesdebut många år!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är mycket tacksam att de tog mina problem på allvar direkt. Och att få glukosmätaren var toppen. Ja, jag hade 6.1 i fastevärde och tack vare dosan kan jag följa mina värdens utveckling (idag 5,1).

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.