Bidde inget bra bak

Eller jo, om en frågar Roger så tyckte han det blev jättegott. Lussekatterna alltså. Men jag blev väldigt missnöjd med resultatet!

Roger älskar lussekatter, så jag bakar det till honom varje år, även om jag själv inte äter gluten. De jäser alltid så fint, blir stora och luftiga samt får en underbar färg vid gräddningen. De brukar till och med sitta ihop så det blir nästan som brytbröd, så mycket jäser de, i vanliga fall.

Fredagen den 16/12 skulle jag ge Roger den efterlängtade go-fikan. Men det gick åt fanders. Det var många fel i år, förra året gick det utmärkt så det måste bero på det här eländiga mjölet…

Mjölet, det står längst ner att en inte behöver tillsätta jäst.
 1. Här är vetemjölen ”self-raising”, det ska alltså inte tillsättas någon jäst. Så då tänkte jag att då gör inte det då, utan provar på portugisiskt sätt. Men det jäste jättedåligt, vet inte om det behöver jäsa längre eller i varmare temperatur, men de blev inte alls så luftiga och stora som vanligt.
 2. Mitt gamla recept hittar jag inte heller. Så jag använde ett med socker istället för vit sirap, vilket jag brukar använda. Tänkte att här finns inte sirap att köpa och det kanske krävs riktigt socker för att jäsningen ska funka med det mjölet.
 3. Av någon anledning fick inte bullarna någon färg, jag vågade inte ha inne dem längre för torra lussekatter är det äckligaste som finns.
 4. Det luktade inte nygräddade saffransbullar, ville ju få den där goa juldoften i huset, men den uteblev.
Här ligger de på plåten och ”jäser”.

Nästa år ska jag..

 • leta efter ett vanligt vetemjöl
 • använda färsk jäst
 • använda ett recept med vit sirap som ingrediens

Eftersom det gick bra förra året, så kommer det gå bra igen nästa år.

Roger njuter i alla fall

Smaken är det tydligen inget fel på, och även om de är lite mer kompakta än han är vad vid så njuter han av saffranssmaken. Och det är ju faktiskt huvudsaken. Men jag är ruskigt besviken ändå.

Trots att julen är utslängd så är inte alla lussekatter det, de ligger i frysen och han tinar ett par åt gången och kan njuta ett tag till. När det bara är han som äter dem så tar det ju lite tid innan de är slut, vilken han tycker är väldigt bra!

Publicerat:

i:

32 svar till ”Bidde inget bra bak”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är klurigt med farinha-n här. Jag håller med dig om den saken och det tog länge tills jag hittade ”mitt mjöl”. Nu har jag två olika vetemjölssorter jag gillar, båda från Madeira, ett fint som kräver jäst och ett grovt som också kräver jäst. Jag är alltid misstänksam till mjöl med färdigt jäsmedel i så det har jag inte ens testat. Min goda svenska granne gjorde det men har slutat använda sådant mjöl för hon var liksom du missnöjd med resultatet.
  Ett faktum är att man är nybörjare på det mesta här innan allt sitter som det ska sitta. Lycka till med mjölet till nästa saffransbullebakning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan inte låta bli att undra vad jag använde förra året, då funkade det utmärkt. Får leta upp ett mjöl utan jäst i och hålla tummarna 🙂 Skönt att läsa att även andra har problem med det, så jag vet att jag ska undvika det mjölet hädanefter. Ja vi får lära om mycket, kul!

 2. Profilbild för znogge

  Så snopet men det viktigaste var ändå att bullarna blev ätbara. Mjöl med jäst tycker jag låter väldigt skumt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja snopet är rätt ord .) Håller med, låter skumt, men ville prova. Nu vet jag att det faktiskt också är skumt.

 3. Profilbild för Kraka

  Låter ju lite knepigt med självjäsande mjöl. Jag har aldrig lyckats med torrjäst de gånger jag provat, trots att jag precis som man ska har haft varmare degvätska.
  Det blir säker bra nästa år, när du gör som du brukar. Ibland ska man inte avvika från ett vinnande koncept… 😀

  Nu är julhelgen över och fyra mellandagar ligger framför oss innan nyårshelgen. Jag har som vanligt planer, men just idag inga av det vidlyftigare slaget. Stillsam läsning bara.

  Ha en fin dag Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var knepigt, har aldrig provat med torrjäst så hade noll erfarenhet 🙂 Nä det har du rätt i, jag ska leta reda på riktigt mjöl till nästa år. Detsamma!

 4. Profilbild för Ditte

  Eftersom Roger uppskattade lussebullarna så är ju det ett tecken på att det blev bra. Men trist om inte saffransdoften eller smaken av den kom till sin rätt
  Har förr bakat saffransbullar i Spanien och de har liknande mjöl. Men jag har då, på inrådan av spanska grannar, haft i färsk jäst.
  Önskar dig fortsatt fina dagar. Även här är julen borta. Ja, den lilla som ens var framtagen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart det är viktigast att han tyckte de var goda. Nästa år provar jag igen 🙂 Detsamma!

 5. Profilbild för Marianne Cargus

  Tråkigt att du inte blev nöjd med baket, men mannen blev nöjd i alla fall och det var väl huvudsaken?!
  Saffransbullar brukar ha en tendens att bli torra så de passar bäst i frysen tills man ska äta de.
  Konstigt med mjöl man inte behöver använda jäst till, är det svårt att få tag på ”vanligt” mjöl och jäst i Portugal?
  Jag bakade lussebröd utan gluten och jäst med bl.a kokosmjöl, fiberhusk och bakpulver, de blev kompakta och inte så gula och fina, men det var bra smak och jättegott att doppa i glögg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut är det huvudsaken att Roger gillade dem. Ja, de ligger alltid i frysen och tinas ett par i taget så han kan njuta av ”nybakat” varje gång. Har ingen aning om ifall det är svårt att få tag på vanligt mjöl, har inte letat.. tog det som stod i stora pallar i affären. Men ska nog hitta rätt i djungeln till nästa års bak.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  torrjäst är svårare, den färska jästen är inte heller som förr… Bakade små tomtebullar till barnbarnen med russinögon. Annars kan jag köpa EN lussekatt och dela med maken 💕

  1. Profilbild för Hanneles bokparadis

   använde råsocker och specialvetemjöl som innehåller mer protein… blir inte så smuligt. Man kan även lägga i äggvita för att öka proteinhalten, gulan penslar man med…

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack för tips om äggvitan!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Har noll erfarenhet av torrjäst så inte konstigt det blev alldeles dumt 🙂 Men gott tydligen.

 7. Profilbild för Ingrid

  Det är som vanligt Anna – Man lär av sina misstag!
  God fortsättning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, precis så är det 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Huvudsaken är väl att Roger är nöjd men jag förstår din frustration. Lussekatter är lurigt även med jäst och vanligt mjöl. Ett år blev våra torra eländen fågelmat medan de i år blev perfekta och fick strykande åtgång. Hoppas du hittar vanligt mjöl till nästa år!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så. Han njuter fortfarande av dem och det är ju som det ska vara! Ja torra lussekatter vill en inte ha! Det löser sig nog till nästa år, nu har jag ett helt år på mig att leta 🙂

 9. Profilbild för Micke

  Lite otur där men nästa år ordnar det sig nog, man lär av sina små små misstag.
  Här ska det bakas i dagarna, fast bara frallor, måste ju göra av med mjölet innan det och jästen ”går ut”.

  Ha nu en underbar inledning av mellandagarna. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, livet innebär ny kunskap, gärna varje dag. Gott med frallor! Detsamma Micke!

 10. Profilbild för LillaSyster

  Jag hade det här grundrecept i år och det är nog de saftigaste saffransbullarna jag någonsin bakat. Jag valde dock att fylla med riven mandelmassa.

  Men huvudsaken är ju att Roger är nöjd♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag har sparat ner det receptet! Ja, han är nöjd och njuter fortfarande av ”nybakta” nästan dagligen.

 11. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  När det gäller mjölet med ”jäst”, så är det INTE jäst så som vi är vana vid. Mjölet innehåller natriumbikarbonat och alltså INTE jäst! Med bikarbonat så ”jäser” ju degen genom att det bildas luftbubblor i det. Men jäser gör det ju inte.
  Alltså måste jäst tillföras om man vill få ett ”svenskt” bröd. Så här står det på innehållsförteckningen på ett sådant mjölpaket med ”fermento”. difosfato dissódico e bicarbonato de sódio) (3%).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för förtydligandet, jag ska alltså inte använda det igen (det har jag ju lärt mig den hårda vägen nu).

 12. Profilbild för Carin
  Carin

  Anna_Winer bakar glutenfritt och veganskt. Hennes snabba saffransbullar ser fantastiska ut 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte instagram så kan inte se hennes recept. Verkar inte ha någon webbplats heller.

 13. Profilbild för Susjos

  De smakade gott i alla fall! Lustigt med ett mjöl som har jäst i sig, eller om det nu var bikarbonat? Jag har också lussekatter kvar i frysen , det enda jag bakar till jul 😉
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Huvudsaken är ju att de var goda och det var de ju bevisligen. Men jag tycker det var tråkigt att de inte blev som vanligt, ska definitivt skippa det mjölet i framtiden.

 14. Profilbild för Lillan Kind

  Det behövs sannerligen inte mycket för att det ska gå fel när man bakar, men smaken är ju det viktigaste så tur att den blev bra. Hoppas att du får tag på de sedvanliga ingredienserna nästa år, och kan använda ditt vanliga recept😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det definitivt! Ja jag får planera ordentligt så ska det nog ordna sig med bakningen till nästa jul.

 15. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Tur Roger gillade dem i allafall. Jag brukar ha i lite kesella eller keso i min saffransdeg samt mera smör än det står i receptet. Då blir de inte torra. Ja det tar lite tid att hitta liknande produkter, som de vi är vana med. Men oftast hittar man rätt efter några misslyckanden ☺️😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Jag har provat med kesella för många år sedan, de var också goda! Jag lär mig 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.