Idag är det dags för en ny ”Bloggbrudarnas 10:a”, och den här gången är temat köket. Vi fem bloggbrudar har ställt frågorna och idag svarar vi alla på dem i våra respektive bloggar, du finner länkar till alla längst ner i inlägget.
Det är väldigt roligt att tillsammans med dessa sköna brudar bestämma frågorna. Processen när vi tar fram vår 10:a är att vi brainstormar om teman och sedan röstar vi fram det vi vill skriva om. De ämnen som inte blir valda denna gången sparar vi till nästa omröstning. Vi använder WhatsApp, där vi har en grupp och det finns en röstningsfunktion där också, så det är väldigt smidigt.
När temat är bestämt skriver vi två frågor var och idag blev det även en bonuspunkt!

Bloggbrudarnas 10:a – köket
I det här temat hade vi nog kunnat samla ihop dubbelt så många frågor. Minst. Men nu är det 10 vi har bestämt att vi ska hålla oss till och här kommer vår lista om köket!
1) Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Jag har många härliga minnen från köket för det är en plats jag gärna hänger på, både hemma och hos andra. Har fina minnen då jag lyckats med något för första gången, t.ex. när jag gjorde gelé på svarta vinbär i Vimle.
Det absolut starkaste minnet från köket är när jag fyllde 30 år. Jag hade en ganska stor fest i min lägenhet i Jonsered. I två stora hinkar hade jag gjort bål med drinken San Fransisco (extern länk) som stod på stolar i köket.
Någon gång under natten så vältes en stol och den klibbiga oranga drycken fyller golvet, in under spis, kylskåp och skvätter ner precis allt. Jag minns inte hur vi tog hand om det där och då, men gissar vi hjälptes åt och fick bort det värsta. När jag flyttstädade ett år senare hittade jag fortfarande små fläckar av San Fransisco lite överallt.
2) Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Min största inspiration vad gäller mat är Jamie Oliver. Jag gillar hans värderingar, hans arbete med att lära ungdomar om mat samt hans många gånger enkla matlagning.
I slutet av 1990-talet inspirerades jag av Hugh Fearnley-Whittingstall, när det gäller att laga mat av egenodlat, då via TV-serien River Cottage.
Zeina har inspirerat mig till den bästa hummusen, falafel och andra maträtter med kryddor jag inte tidigare använt så flitigt.

När det gäller köksdesign och köksprylar kan jag inte komma på någon särskild inspiratör. Men jag har så klart inspirerats av bilder på nätet när jag designat de tre kök vi byggt tillsammans jag & Roger, varav två varit IKEA och det i Vimle var Vedumkök.
3) 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
Ost i flera varianter. Mild hårdost till smörgås, stark hårdost till pajer och matlagning, halloumi och fetaost. Vi älskar ost båda två och variationerna kan utökas med brie och grönmögelost (till Roger) emellanåt också.
Smör. För det är så otroligt gott. Vi äter smör från gräsbetande kor på Azorerna. Används på macka, till stekning i kombo med olivolja och till bakning.
Ägg. Om vi har ägg hemma kan vi alltid snabbt få mat på bordet och jag kan baka bröd när det behövs.
Grekisk yoghurt. Vår kvällsmat/middag består ofta av en tallrik yoghurt med nötter & tillgänglig skörd (kaktusfrukt, granatäpple. jordgubbar, blåbär, björnbär…).
Kefir. Jag börjar alltid mitt ätfönster med ca 1 dl kefir för att ge de goda bakterierna i tarmen mat så de kan föröka sig.
Creme fraiche. Jag gör gärna sour creme med cashewnötter, särskilt när det ska dippas grönsaker. Men vanlig creme fraiche använder jag till alla möjliga maträtter, så det vill jag alltid ha hemma.



Skördade grönsaker. Jag förvarar det mesta av det jag skördat i kylskåpet, långt ner. Tills vi äter upp det eller det behöver förädlas på något sätt eller frysas in för att inte bli dåligt. På bilden står en burk med pressgurka jag gjorde på zucchini & krondill.
Citroner. I perioder äter jag minst en citron om dagen. Pressar och dricker i mitt vatten. Men använder också citron mycket i matlagningen. Förvarar dem i kylen sommartid. På vintern kan de hänga på balkongen i en nätpåse.
Eftersom jag delar kyl med Roger så finns där alltid snus och coca-cola också.
4) Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då?
Jag har ju designat tre kök och det senaste här i Portugal är jag supernöjd med. Det är det bästa vi gjort hittills. Här kan du se renoveringen av vårt nuvarande kök, som vi senare satte in en extra bänk i och fler hyllor. Även planeringen av köket bloggade jag om.
Men om jag skulle göra något nytt här, så skulle det bli uteköket som skulle göras om. Det skulle installeras vatten och avlopp samt göras plats för ett kylskåp. Kanske byggas på en annan del av altanen, eller helt enkelt bygga om altan/veranda så uteköket kunde utvecklas. Ett kök som nedan hade ju varit superhärligt (fast att ha målade betongytor som arbetsbänk inte är praktiskt, det hade jag gjort annorlunda).

Det vore ett drömkök, men inget vi har planer på att göra. Känns inte relevant eftersom vårt utekök funkar superbra och vi ser ingen anledning till att spendera de pengarna och det enorma arbetet som skulle krävas för att åstadkomma det. Har bearbetat de tankarna och berättat om det här.
5) Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Det bästa är definitivt trivseln. Jag gillar designen, älskar kaklet, arbetsytorna, förvaringen med öppna hyllor och att det är öppet gentemot vardagsrummet.


Den öppna planlösningen passar mig utmärkt och även den stora golvytan i köket eftersom vi har det lilla köksbordet i vardagsrumsdelen (som vi bara använder när det är kallt, äter gärna ute året om när det går).
Det sämsta … är nog att jag inte får plats med en större frys (har en 90 cm bred amerikansk kyl/frys), hade gärna haft 60+60 kyl/frys. Lösningen var en frysbox i förrådet och det funkar utmärkt.
6) Berätta om ditt allra första kök i din första lägenhet. Hur såg det ut? Använde du det mycket? Spinn vidare som du vill.
När jag flyttade hemifrån flyttade jag direkt in i min pojkväns etta. Det var en vindsvåning i en öppen planlösning. Det var ett stort kök ändå, fyrkantigt med fönstret i en utbyggnad på taket, så det var fullhöjd i hela köket trots att det var en vindsvåning.
Men jag minns inte riktigt om jag använde det mycket, mat var inget jag var intresserad av då. Men vet att jag där stekte många pannkakor till min pannkakstårta när jag fyllde 22. Det var stekos överallt!

Ingen pannkakstårta, men goda pannkakor ändå. De här på bilden är glutenfria, det var de inte på min 22-årsdag. Alltså jag blir så sugen på pannkakor nu när jag skriver det här, så det får nog bli kvällsmaten idag med färska blåbär!
7) Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
Vi har väldigt sällan ett fullt kylskåp eftersom vi mestadels förvarar mejerivaror där och vi är bara två personer. Men visst, när det är skördetid av vissa grönsaker så fyller vi hyllplanen under en kort period.
”Varför använder du inte allt utrymme jag erbjuder dig?”
Det är vad jag tror kylskåpet skulle klaga på mest och med tanke på vad jag tycker om vår lilla frys så försökte vi faktiskt hitta ett amerikanskt kylskåp som var 30 cm kylskåp och 60 cm frys istället för som det är nu, tvärtom alltså, men det fanns inte.
8) Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Min Vitamix highspeed blender. Effektiv, en trogen följeslagare som funkar i vått & torrt (bokstavligt talat när det gäller blendern), klumpig, tar mycket plats och är högljudd.
9) När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader.. berätta om dina matinköp.
Jag handlar sällan, jag tycker det är tråkigt medan Roger tycker det är en helt okej syssla. Så han försvinner en förmiddag då han besöker 2-3 olika mataffärer i våra omgivningar. Olika affärer för olika matvaror. Exempelvis så handlas nötter på Lidl (Castro Verde), creme fraiche och halloumi på Pingo (Ourique) och kattmat och ost på Aldi (Ourique).
Vi (Roger) handlar med 7-10 dagars mellanrum. Det händer att vi behöver stödköpa t.ex. ägg eller mjölk, men det gör vi då i vår lilla butik i byn.
Handlingslistan gör vi i appen Påminnelser som vi båda har tillgång till. Där fyller vi på vad som ska handlas och så klickas det bort när det handlats. Jag kan med andra ord fylla på den listan medan Roger är i affären och då ser han det och kan få med det hem också.
Eftersom jag odlar nästan allt frukt & grönt vi äter så blir handlingens fokus på mejerivaror och köttprodukter till Roger.
10) Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.
Blendern. Jag använder blendern mycket till att mala. Kikärtor till mjöl och kardemummakärnor till krydda t.ex. Och så gör jag råsaft av kaktusfrukter och granatäpplen. Vår favoritpaj på pumpa kräver en bra blender för att få den riktigt krämiga fyllningen. Har en handmixer också, men blendern använder jag hellre.
Vakummaskinen. Nytt inköp för i år som är superduper bra. Används för att ta bort luften ur påsarna med mitt egenodlade som ska frysas, så det tar mindre plats och håller längre. Har hittills använt den för att frysa in kokta rödbetor, förvällda bondbönor, råa blåbär, rå zucchini i kuber, riven zucchini och zucchini fritters. Och det märks knappt i frysboxen, det tar ingen plats alls!

Kaffemaskinen. Varje dag gör vi kaffe, alltid en espresso på morgonen och ibland även en finkaffe på eftermiddagen.
Bonus: Dela med dig av ditt ”ess i rockärmen” recept.
En lista om köket kräver ett recept, så det blir en bonus i Bloggbrudarnas 10:a denna gången.
Receptet du vet alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid går till när inspirationen tryter. Kanske det är ett ”tager-vad-jag-haver” recept. Du vet vad som är ditt ess, berätta för oss!
Det jag först tänker på är tacos på belugalinser! Vi tycker båda det är bättre än alla andra varianter vi testat, inklusive köttiga sådana. Men eftersom jag redan delat med mig av det receptet tidigare så väljer jag ett till.
Halloumi carbonara är något vi gör när inspirationen tryter. Vi har alltid halloumi & ägg hemma och pasta med. En rätt vi båda uppskattar mycket. Använder Zeinas recept men brukar tweaka det efter behag och vi äter alltid en förrätt på grönsaker innan vi moffar i oss denna härliga pastarätt.
- Recept hos Zeina på Halloumi Carbonara (extern länk)

När det gäller gäster så bjuder jag nästan alltid på vad som finns i säsong i vår trädgård.
Häromveckan hade vi ett par kompisar på lunch och jag försökte bjuda på en måltid där så många av veckans 30 plantor ingick. Jag kom bara upp i 19, men det var ändå bra tycker jag. Väldigt kul utmaning och det var också uppskattat. Så det kanske är ett ess i rockärmen, att jag kan laga varierad mat av det vi skördar.
Hänger du på?
Vore roligt om du också vill svara på vår 10:a. Om du gör det så skriv en kommentar hos någon av oss så vi kan komma och läsa.
De övriga bloggbrudarna är Annika i Reston, Anna i Kolmården, Sara i Barcelona och Monnah på Sturkö
Om du missade vår förra 10:a hittar du den under etiketten för bloggbrudarna där jag samlar allt som har med vår härliga grupp med bloggare.

36 svar till ”Bloggbrudarnas 10:a om köket”
Hej Anna! En blender, haha det var roligt! Kul beskrivning av dig! Var nyligen hos osthyveln haha!
Jätterolig läsning! Hinkar med San Francisco och en välte!! Party party!! Där var det fest!! Haha men vilken mardröm! Den slog min värsting i köket!
Tack för recept… alltid kul med lite nytt! Zeina och Jamie Oliver har även jag fått många goda recept av! Zainas hummus är bara bäst! Älskar hummus!!
KRAMAR till dig! Anna
Så rolig fråga och väldigt kul att läsa allas tolkningar. Ja det var party där. Hummus är underbart! Kramar
Fnissade då jag läste din beskrivning av dig själv. När du läser min förstår du kanske varför! 😂
Hehe, den där drinkfadäsen fick mig att spinna vidare. När amerikanerna åkt hem får jag nog sitta och blogga en hel vecka med alla roliga uppslag som jag kommit på nu när det funnits noll tid att sitta vid datorn.
Bra skrivet och välformulerat! Kram.
Skrattade gott åt din assistent! Det samlas lätt reflektioner på hög när en inte bloggar på ett tag. Ser fram emot att se vad du hittar på när tangenterna får jobba igen. Tack, kram
Gomorron fru Blender (haha, åt…”klumpig och tar mycket plats”…hälsar fru Träslev 🙂
Mardröm verkligen med den klibbiga San Franciscon som välte under natten… kan tänka mig hur klistrigt det blev att gå där 😀
En vacuummaskin verkar vara så smart tycker jag, min sons ”svärföräldrar” hade också en sån och dom snabbmarinerade kött där i som skulle tillagas, gillade det!
Blev inte förvånad över att vi handlar totalt motsatt, hihi… men samtidigt blir det ju annat när man bor som ni gör 🙂
Så roligt att designa sitt eget kök, det skulle jag gärna göra…helst med obegränsade resurser hehe…
Härlig läsning!!
Stor kram!
Så kul med den redskapsfrågan tycker jag! Alltså vacuummaskinen är guld värd, så bra! Just det, kan tipsa mannen om att han kan marinera sitt kött i den också. Inte alls konstigt ni handlar varje dag. Det är ju det där med obegränsade resurser och utrymme som är avgörande för att få ett drömkök. Tack, kram
Köket har verkligen förändrats under tidens gång. Från början bara ett rum där mat tillagades och oftast en kvinnlig domän för att numera vara husets hjärta där man gärna samlas. Jag gillar öppen planlösning men samtidigt så tycker jag det är lite opraktiskt.
Kan tänka mig att den utvälta drinken är ett minne som sitter kvar 😀
Kram
Det har du verkligen rätt i! Ibland kan det vara opraktiskt, när det gäller matos t.ex. Men jag använder oftast uteköket (året om) när det är sånt som osar, som t.ex. pannkakor. Kram
Fru Blender det var kul 🙂
Vilken pärs med drinkhinken, kan tänka mig allt kladd som blev.
Kaffemaskin används här om kvällen då dricker vi en finkaffe som vi säger.
Du är duktig du som hittar på en massa rätter av det du skördar i din trädgård.
Kram Carin
Det var en väldigt kul fråga! Finkaffe är så gott. Jag är glad att jag är kreativ nog för att använda det vi skördar. Kram
Drinken San Francisco minns jag, den var vår favoritdrink på 80-talet. Att få den över hela golvet lät inte roligt. Förstår att du hittade rester av den lite här och där långt efter.
Ni har verkligen ett smakfullt kök. Och det verkar fungera väldigt bra med ert utekök så jag förstår att ni inte har några planer på att bygga om det. Men jag tror det skulle bli väldigt fint om du fick designa det.
Tack på receptet på Carbonara med halloumi,
Kram
Nej det var inte kul med SF överallt. Men det blev ett minne i alla fall 🙂 Gillar båda våra kök, men visst finns det utvecklingspotential om en skulle vilja, tack! Hoppas du gillar receptet. Kram
Så skoj att läsa era frågor och svar! Numera har jag inget drömkök eftersom husbilskök måste vara ritade av en man??, men det fungerar. Min stavmixer är något sv det bästa redskap som finns och när vi bodde i lägenheten använde jag ofta sous vide. Markus Aujalay sa en gång att man alltid skulle ha kokt kall potatis i kylskåpet och jag kokar ofta några för mycket som alltid kommer till användning. Annars ska det finnas ägg och creme fraiche förutom ostar av olika slag.
Husbilars layout öht är nog ritade av män… det tänkte jag ofta när vi bodde i FrankieBoy. Jag kokar också alltid för mycket (men nu är potatisen slut för i år) bra för alla möjliga maträtter. Kul att höra vad du har i kylen.
Spännande annorlunda carbonara recept, får testas då den sortens ost finns hemma. Ha en bra eftermiddag! Och finkaffe sitter aldrig fel.
Det är så gott det receptet tycker jag. Varit en bra dag igen, först nu hamnar jag i soffan en stund. Finkaffe är mumma!
TACK för dagens garv!! DET där du beskriver dig själv som din mixer. LOVE it!!
Så kul, Anna!
Vilket roligt tema detta var. SÅ kul att knåpa ihop och fundera på.
Zeina, gillar henne mkt!!!
Det där uteköket du visar, what a DREAM!!!!!
Det där med SF-drinken — det är en hemskt . Kladdet, rubbet. Och att du hittade rester från det flera år senare.
Gillar ditt kök, Anna.
Visst är det trist att handla mat, jaaa usch … gör ju det varje söndag inför veckan. Tycker det är lite roligare med helgmaten. Skönt att Roger åker och handlar hos er.
TACK för recept och tack för KUUUUUL KUL tema. Får se vad det blir nästa gång, hihi!!!
STORA kramar från mig!!!!
Hahah, tack! Ett jätteroligt tema, vi är ett bra team som kommer på så bra frågor. Jag gillar också mitt kök, faktiskt båda två även om uteköket är mer spartanskt. Men har en fin utsikt över pool och planteringar när jag står där och grejar. Så glad att Roger sköter handlingen, det är för tråkigt. Stora kramar tillbaka!
San Francisco har helt klart väldigt mycket att stå till svars för. I början på 80-talet så välte en av mina kompisar en karaff med SF över hela min samling med LP-skivor. Innan jag hann ta hand om röran så ”tvingades” jag hänga med ut på stan för fortsatt firande. När jag kom hem senare på natten så satt allt ihop en i kladdig, ospelbar sörja…
Händelsen sitter fortfarande inetsad i minnet, men som tur är har jag lämnat det mesta av 80-talets musiksmak bakom mig. 😅
Nämen se där, det har den verkligen då! Kul ändå att få höra den historian även om den kanske inte är ditt mest positiva minne från 80-talet 🙂
Riktigt rolig läsning! 😁 Ser på den inledande bilden att ni har samma märke på kaffebryggare som vi (fast vår är mer latvariant: ställ dit en kopp och tryck på en knapp – under förutsättning att vatten- och kaffemagasin är påfyllda). Jag bävar för den dag då den går sönder. 😨 Den gör ju SÅ gott kaffe! Då blir det lite panik tror jag…
Så bra med en påminnelse om linstaco-receptet! Det har vi ju tänkt prova, men det har inte blivit av. Jag hintade lite fint nu att det vore bra om vi hade en utskriven version av det i köket, så jag hoppas att den snart dyker upp där. 😁 Belugalinser är ju rätt lika puylinser som är vår linsfavorit. Ikväll blir det paj med en sallad som innehåller bl.a. puylinser och sparris till. Mums!
Jag är rädd att vårt kylskåp skulle beklaga sig över att det är för trångt – det vill nog ha en kompis att dela bördan med! Det är lite svårt ibland det där med att begränsa sig i vad man vill/behöver ha hemma… 😇
Så härligt att du är så nöjd med ert nuvarande kök! Det känns ju väldigt bra när man får till något som man känner verkligen funkar! Mitt drömkök skulle ha en sak som jag saknar i vårt nuvarande kök: ett STORT skafferi som man kan gå in i! Varför vill folk så ofta ha en walk in closet för sina kläder? Tänk att ha ett skafferi där man kan förvara både prylar som används mer sällan OCH en massa rolig mat som inte behöver kylförvaras. 🤩
Kul du gillar! Vi behöver göra många steg när vi ska få en kaffe.. jag glömmer ibland något och då blir det inte bra.. Hahha. Vi har sparat den gamla kaffebryggaren, den får duga om den här går sönder. Lägger inte pengar på en sån dyr igen, men då var det ju en avskedspresent när vi la ner företaget. Har aldrig ätit puylinser. Håller med om att ett stort skafferi hade varit fantastisk! Walk-in-closet fattar jag inte alls grejen med, men det är väl för att jag inte har något intresse för kläder.
Jag är imponerad av att ni hittade unika frågor allihop men kanske kollade ni det innan listan blev klar. Det är så mycket man inte tänker på om köket. Det mesta sker rutinmässigt och det som finns där är bara en del av inredningen som man bara använder utan att reflektera. Det här fick mig att fundera lite över mina köksvanor. Att du gillar ditt kök lyser igenom. Att frysen kunde ha varit större löste ni med en extra frysbox. Jag har också haft en likadan kyl/frys och jag gillade den. Men den var lite för liten ibland.
Kram
Vi kastar ur oss våra frågor och justerar om någon blir lite för lik någon annans. Vi är väldigt glada i vårt kök båda två och har bra lösningar tycker vi. Kram
Jag har också en vacuummaskin som jag gillar väldigt bra och använder till det mesta som ska frysas ner eller marineras. Min heter AutoMax. Är jättenöjd.
Kaffemaskinen förstås…
Roligt att läsa era frågor och svar. Ska vandra vidare bland er bloggbrudar nu.
Kram
Grym maskin är det verkligen! Kul du läste våra frågor och svar. Kram
Att du är en blender hade jag nog förstått ändå skrattade jag högt. Härligt! Grädde i carbonaran kan nog räknas som hädelse för en italienare även om det är en vegetarisk sådan. Kanske snor jag också era frågor denna gång med. Kul ju!
Hahah, härligt! Grädde är ju gott ju. Jättekul om du svarar också!
När jag läste om ditt minne från 30-årsfesten så påmindes jag direkt om min 40-årsfest, jag var nyskild och flyttat till lägenhet på tredje våningen. Jag hade gjort bål i en jättestor glasflaska, den skulle stå på balkongen till det var dags, när den ställdes ner gick bottnen ur och hela balkongen samt grannarnas under fylldes med klibbig bål.
Redskap jag inte skulle klara mej utan är mixerstav, den lilla assistenten och min juicepress, den senare gav upp förra veckan så det måste bli en ny inom den närmaste tiden.
Kram
Men åh vilken grej att du skvätte ner alla andras balkonger också! Jag har inte gjort bål sedan min händelse med SF, har du? 🙂 Kul att höra om vilka redskap du använder mest. Kram
Nej, det har inte blivit någon bål sen dess, nu minns jag att en bålskål med slev tillhörde inventarierna i mitt första riktiga kök, så skulle det vara på den tiden, men den fanns inte kvar så många år, den stod mest och tog upp plats.
Kram
Samma här, inga fler bål sen dess, men jag blir lite sugen på att göra det faktiskt 🙂 Kram
Vad trevligt med nya frågor!
Så många fina bilder du visar. De pannkakorna gör mig så sugen!
Så fint kök nu har. Mysigt och med fint kakel. Vi har även en frysbox i källaren och en extra liten kyl. Där finns även ett förråd med maskiner som används sällan. Framför allt min man gillar att skaffa… t ex en Sous vide som inte vi har framme särskilt ofta mer än i början. 🙂
San Fransisco på 80-talet även här… klassiker.
Såg att du svarat, har läst (på mobilen) men inte kommenterat än. Det kommer. Pannkakor är så otroligt gott! Vi stortrivs i vårt kök och med frysboxen i förrådet så har vad vi behöver.
Roliga frågor och kul att läsa dina svar. Får se om jag får tid att göra en egen lista. Funderar febrilt på vilket redskap som bäst beskriver mig… Den var inte helt lätt. Jättekul att läsa alla era val. 🙂
Tack! Kul om du hänger på, det var en klurig fråga för många, för mig kom svaret direkt just på den frågan.