Vi har skrivit om alla möjliga delar i serien där vi jämför plåtis med husbil. Men den viktigaste – att bo på heltid – kommer idag!

Nu har vi inte lika lång erfarenhet av att bo på heltid i en plåtis som vi har av att bo på heltid i en husbil. Så kanske det här inlägget skulle sett annorlunda ut om vi har fler månader i bagaget med Vega. Dagens inlägg inkluderar även det som vi inte fått med i de tidigare inläggen.

Stå i våg

Efter två år med FrankieBoy så investerade vi till slut i hydrauliska stödben. Vi var trötta på att vara på ett skepp som gungade hela tiden och att hålla på med klossar för att ställa honom i våg. Sen hann vi inte njuta av det så länge eftersom vi, snabbare än planerat, bytte bil 3 månader efter installationen.

Med Vega sa vi att vi väntar med att installera stödben, kanske inte behövs, samma resonemang som vi hade med Frankie. Nivåklossar glömde vi köpa. Men det är inte alls lika viktigt att stå i våg med Vega. Det är bra när vi duschar att vattnet rinner ner i avloppshålet, men annars spelar det mindre roll. Det är helt enkelt inte alls lika illa att inte stå i våg med Vega.

Hon gungar inte heller på samma sätt som Frankie gjorde. Hydrauliska stödben kommer vi troligen aldrig köpa till plåtisen. Kanske vi däremot investerar i ett par klossar. Kanske inte.

Ekonomi

Vega var billigare i inköp än Frankie, så vi fick pengar tillbaka. Rent kapitialmässigt är det alltså en bättre ekonomi då mellanskillnaden nu är investerad. Driften av Vega är också billigare, lägre bränsleförbrukning 0,95 mot FrankieBoys 1,2 liter i snitt. Att hålla värmen och få varmvatten i Vega är billigare både på grund av att det är diesel som driver pannan, men också för att bilen är mindre. Dessutom kostar boplatserna mindre då priset styrs av bilens längd på många ställen.

Städa

Det går snabbt att städa! Det är enklare att städa badrummet. Vi har mer lös textil i Vega vilket dammar ner mer. Mattan i hytten är svår att få ren, där fastnar skiten lätt och vi har fel munstycke med oss till dammsugaren för att lätt få bort det. Men annars är städningen väldigt enkel.

Miljö

I FrankieBoy använde vi duschens utrymme för återvinning av plast, papper, glas etc. I Vega har vi inte plats för det på ett enkelt sätt. Vi skulle kunna ha en påse i garaget eller bakom de vända förarstolarna. Men det har istället blivit så att vi direkt går iväg med det som ska återvinnas. Vilket vi faktiskt tycker är en bättre rutin.

Den lägre förbrukningen av bränsle är också bättre för miljön. Vega väger mindre än Frankie vilket gör mindre slitage på vägarna och det gick åt mindre material att bygga henne.

Garaget

Det är omständligt att gå till garaget och hämta grejer, särskilt om det är mörkt, ”kallt” och sent på kvällen. Vi får ju inte plats med allt inne i bilen. Vi är vana från Frankie med att vi behöver komma åt bakdörrarna när vi parkerar, även om vi behövde mer space bakom FrankieBoy för att få ut cyklarna än vad vi behöver med Vega för att komma åt ex. klädnyporna.

Så här har vi ofta dörren. Ni kan se flugfönstrens smarta magnetlist samt effekten av de tonade rutorna.

Privat

Med de tonade rutorna känner vi att det är mer privat i Vega än i Frankie. Folk kan gå förbi utan att se oss innanför fönstren. Den stora dörren kan öppnas på glänt, vilket ger en skön svalka eller vädring vid matlagning utan att för den delen bjuda in hela ställplatsen att se rätt in i vårt hem.

Däremot öppnar vi upp för full insyn när vi öppnar bakdörrarna. Inga problem eftersom de bara öppnas när vi ska. hämta nåt där. Vi har ju fönster, som är tonade, i bakdörrarna vilka vi öppnar när vi behöver mer luftcirkulation. Och självklart öppnar vi upp sidodörren på full bredd ofta, men vi kan välja.

Varmt i bilen?

Nej! Svart plåtbil kanske skulle bli varmare än en vit plastbil men nej så är det inte alls. Vi tycker klimatet i Vega är många gånger bättre än i FrankieBoy. Kanske har det med storleken att göra, kanske med plåten. Vi vet inte. Men det är inte varmt i Vega. vi kan stå i gassande sol med takluckan öppen och dörren lite på glänt utan att det är för varmt att vara inne.

Jalusin i framrutan är väldigt mer värmeavstötande än FrankieBoys plåtjalusi, vilken snarare samlade på sig värmen från solen. I FrankieBoy hade vi ju ett effektivt sommartäcke som vi istället använde mot solvärmen.

Kondens

I FrankieBoy hade vi en boosterfläkt som vi kunde sätta på när det blev kondens på vindrutan. Den kan vi sakna ibland när det är lite kallare nätter. Men vi torkar bort kondensen på morgonen eller låter solen torka bort den. Med andra ord inga större problem.

Flugfönster

Vi har flugfönster i alla fönster, och i stora dragdörren. Det i dörren ska vi byta när vi kommer till Sverige, för det hann inte komma hem innan vi åkte. Eftersom Vega stått i visningshallen länge så har många dragit och testat den, men den funkar hyfsat tills vidare.

Fönstren däremot – wow – det är en magnetlist mellan mörkläggningsgardinen och flugfönstret. Inga glipor, smidigt och väldigt enkelt att både stänga och öppna. Grymt bra!

Bo på heltid i plåtis eller plastis?

Ni har nu fått åtta olika inlägg där vi specificerat hur vi upplever skillnaderna mellan husbil och plåtis. Eller rättare sagt, mellan FrankieBoy och Vega. Det är så klart väldigt individuellt hur en upplever saker och det är väldigt olika beroende på vilka bilar en jämför. Och – vår jämförelse gäller endast i varmt klimat. Alltså där vi spenderar mer tid utomhus än inomhus.

Krocksäkerheten hävdar vissa är större i vanen än i en plastis, men det verkar inte vara fastställt. Så. Vi låter det vara utom tävlan.

I vår sammanfattning av köket, köregenskaperna, driften, förvaringen och även för de flesta punkterna i detta inlägget är Vega utsedd som vinnare. Frankie vinner badrummet och sovrummet. Och när det gäller att bo på heltid så är ju onekligen badrummet och sovrummet två viktiga faktorer!

Men eftersom vitsen med att bo på hjul faktiskt är kunna förflytta sig så tycker vi definitivt att Vega vinner den här lilla tävlingen. Sängarna kan vi lösa med en extra investering så de blir skönare och vi nyttjar duschar mer på boplatserna nu när vi har Vega än vad vi gjorde med FrankieBoy. Med de åtgärderna vinner Vega med hästlängder, utan de åtgärderna vinner hon bara 😀

Jätteglada att vi bytte och vi ser ingen anledning till att byta till en stor husbil igen.

/Anna & Roger

Andra inläggen med jämförelser

Del 1 – köregenskaperna
Del 2 – sovrummet
Del 3 – köket
Del 4 – driften
Del 5 – badrummet
Del 6 – förvaring
Del 7 – salongen