Bytt bank både i Sverige och Portugal

Vilken bank som är rätt beror ju på vem en är och vilka behov som finns. För oss ser behoven ut så här och därför har vi bytt banker i både Sverige och Portugal.

SEB, gratis bank i Sverige

Vi får vår tjänstepension utbetald till ett konto i Sverige. Vi hade tidigare ICA-banken (för att Forex såldes dit), men de tar 35,- per person/kontokort. Det är 70,- per månad för oss, inga jättepengar men en onödig utgift eftersom vi inte behöver något kontokort i den svenska banken. Jag har försökt få till en lösning hos ICA-banken, men det verkar inte gå eftersom vi vill ha andra tjänster. Till slut gav jag upp och kollade upp SEB, där vi var kunder i början av 2000-talet.

Våra behov på en svensk bank är:

 • kunna föra över euro till den portugisiska banken i en bra kurs, SEPA-betalning
 • kunna föra över SEK till utländsk bank, Revolut där vi växlar till andra valutor fördelaktigt
 • swish
 • bank-ID
 • kunna ha stående överföringar
 • internetbank

Alla dessa grejer är helt gratis hos SEB! Så vi har nu under våren stängt ner allt hos ICA och kommit igång med SEB och det funkar klockrent.

Vi har inget guld på banken, men guldfärgade insekter i trädgården!

Millenium, vår nya bank i Portugal

Vi är nu inne på tredje banken här i Portugal. Vi började med Crédito agricola (CA) men bytte till BPI, vilket jag bloggade om 2021.

Det har funkat rätt bra med BPI men jag tycker användarsnittet är kasst i appen och det är lite sämre ränta för sparande än hos Millenium vilket är den bank vi nu byter till. Det har även strulat med MB Way på BPI och det är svårt med språket då deras servicelinje med alla knappval bara är på portugisiska.

Våra behov på en portugisisk bank är:

 • mb way
 • kontokort – för att kunna ta ut kontanter och koppla till ApplePay
 • ApplePay
 • internetbank/app
 • autogiro (débito direita)
 • betala portugisiska räkningar manuellt
 • spara till bra ränta

Även om vi inte har behov av att ha konton för andra valutor är euro, eftersom vi har Revolut för det, så erbjuder Millenium det.

Anledningen att vi började titta på en ny bank här i Portugal är främst sparräntan. Vi har hittills sparat i Sverige, men vi kommer börja spara här också. Jag vill inte spara på börsen nu utan vill ha lite ränta på ett sparkonto istället. Milleniums sparränta är bättre än BPI och även om kostnaden per månad är 1 euro högre så byter vi till Portugals största bank Millenium.

Eftersom vi bara har pass och svenskt körkort som identifiering så behövde vi besöka ett bankkontor för att öppna ett konto och beställa kontokorten. Men alla andra bankaffärer kan vi göra i appen nu när vi är registrerade som kunder.

Översta bilden är en närbild på en jakaranda blomma i Castro verde, där närmsta Milleniumbank ligger för oss. Det blir mer av denna skönhet på fredag!

Publicerat:

i:

,

24 svar till ”Bytt bank både i Sverige och Portugal”

 1. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  I read this with great interest, Anna. I think you made a wise choice with Millennium. We were first with BPI, but they would not extend a loan to us when we wanted to buy property years ago, so although we kept the BPI account, we moved the bulk of our activity and have never been happier.

  So happy to hear that you and Roger have accomplished so much on your homestead, and look forward to seeing the next projects.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   We hope so, moving money and make sure all auto payments is changed is what we are doing right now. Glad you are happy with Millennium, and hope we will be the same!

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Bra jobbat! Vi pratade om att byta i höstas, men sen rann det ut i sanden. Jag har haft en och samma bank hela livet.
  Läckra bilder =) Igår fotade jag en bred trollsländ- en blå, men det blev dålig kvalitet på bilderna- den var inte samarbetsvillig. Ha en bra dag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar förändring, men att byta bank kräver ju en del arbete som jag inte gör i onödan. Åh vi har inte sett några trollslöndor än. Taskig den var som inte var samarbetsvillig 🙂 Kram

 3. Profilbild för Ingrid

  Jag har bytt bank, jag vet inte hur många gånger. Jag har t o m haft sparmedel på en bank som gått i konkurs. Custodia erbjöd 8% sparränta (det är ett tag sedan som du förstår) så jag flyttade över sparmedlen dit. Så läste jag att de såg ut att gå i konkurs och försökte ta ut pengarna, men det gick inte. Jag skickade inkassokrav och gjorde en ansökan om betalningsföreläggande, för man påstod att då betalade de, men jag fick ändå inte ut mina pengar. Det slutade med att jag fick ut dem via insättningsgarantin och det var inga problem. Jg fick ut både kapital, upplupen ränta och dröjsmålsränta och kostnader jag haft under mina försök att få ut pengarna direkt från banken.
  Med SEB slipper du nog sådant och förhoppningsvis med din portugisiska bank också.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men så bra du fick tillbaka varje öre via insättningsgarantin! Första gången jag hör talas om att någon behövt använda den, så jag är glad att det funkar som det ska 🙂 Varit en bra och solig dag idag.

 4. Profilbild för Marianne

  Så bra att ni hittat en bank som verkar passa er och era det ni behov.
  Och tack för att påminner du mej om att gå igenom mina val.
  Önskar dej en fin Onsdag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir förhoppningsvis bra. Det känns bra att ha gått igenom det iaf, hoppas det blir detsamma för dig. Kram

 5. Profilbild för znogge

  Det gäller att se om sitt hus för många bäckar små. Dessutom så vill man att banken erbjuder det som man behöver. Vi har Handelsbanken samt SEB och är nöjd med båda. Har dessutom kort hos Klarna bank eftersom Visa är gratis hos dem. Vi brukar höra av oss till banken lite då och då vilket lönar sig. Nu när det är villkorsändring fick vi 1% lägre och det är inte fy skam.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det. Bra ni också håller koll på era villkor, finns ingen anledning att betala för saker i onödan.

 6. Profilbild för JoY

  Det är bra att vara om sig och kring sig.
  Vi har ett hemlarm sedan flera år, vi fick meddelande om att enheter behövde bytas ut och det skulle kosta oss nästan 4000:- Stopp och belägg, det var inget vi tänkte betala och började se oss om ett annat företag. Plötsligt fick vi samtal att någon hade gjort ett fel och vi behövde inte alls betala!
  Samma sak hände för våra grannar. Man kan ju undra hur seriöst företaget är, men vi har dom kvar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tycker vi också. Men vad konstigt.. känns nästan som de satt det i system när grannarna råkade ut för samma sak!

 7. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Idag är det inte samma sparränta som man fick förr. Hoppas den är bättre i Portugal än i Sverige. Jag sparar i fonder och det knallar på. Sen måste jag säga! Den rosa bilden! WOW WOW SÅ LÄCKER! Den kan du sälja som en tavla, otroligt vacker!

  Ha en fin onsdag! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ingen hög sparränta att prata om här heller, men lite pengar blir det i af. Jag har sparat i fonder och aktier, men nu vågar jag inte riskera ett fall till. Pengarna ska ju användas innan jag lägger näsan i vädret tänkte jag 🙂 Vad glad jag blir, jag är också väldigt nöjd med den! Kram

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det kan krävas lite detektivarbete innan man hittar en bank man blir nöjd med. Jag hoppas att ni nu ska bli riktigt nöjda och slippa leta mer. Jag hade den bank jag en gång arbetade på men efter att chefen på det lokala kontoret, där jag senare bodde, försökte skylla en felaktighet på kassapersonalen och att de hade låtit bli att bokföra den, då såg jag rött och bytte. Jag visste ju att inget lämnas kvar från kassapersonalens sida. Jag önskar att jag hade varit lite skarpare mot den kontorschefen men nu är det sedan länge nästan glömt.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas vi också att vi blir! Vilken tråkig upplevelse med chefen, det är inte lätt att stå upp gentemot en chef! Kram

 9. Profilbild för Annika

  Det där är ju en snårskog också, flytta och hitta en bra bank. Inte det allra lättaste. Jag hade väl rur på många sätt där som bara halkade in via Peter på den bank vi har idag.
  Nu hoppas jag att ni ska vara nöjda med alla byten och inget strul ska uppstå.
  Jakarandabilden är sååå fin!! De träden hade inte börjat blomma i LA ännu då vi var där. Blev lite besviken över det, men det får bli en annan resa dit då de blommar (i slutet av maj/början juni).
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det ju och vi kände att vi ville ha en i vår kommun. Nu har vi den i grannkommunen istället 🙂 Skönt att du kunde hänga på Peters bank, så mkt enklare. Jakarandan är en väldigt fin växt!

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  En guldbagge i trädgården eller flera av dem är lite vassare än att ha mycket guld på banken. Roligare på sitt sätt. Headern är outstanding..så ljuvlig.
  Vi har också Millennium och är jättenöjda…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, verkligen mycket roligare med guldbaggar i trädgården. Roligt att höra att ni är nöjda med Millenium. Varmt tack, nöjd med den själv!

 11. Profilbild för Hannele
  Hannele

  Viktigt att allt fungerar, det har varit svårt mellan Sverige och Finland, fast Nordea finns i båda länder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det ju, en får hålla lite koll.

 12. Profilbild för Micke

  Är ju bra när det fungerar, vi kör ju med swedbank men det är väl endast för att vi alltid haft det.
  Flyttar vi utomlands så hade jag följt era instruktioner, bra att ha lite koll.

  Ha nu en fin fredagskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju både viktigt och bra att det funkar! Swedbank har funkat bra för oss när vi bodde i Sverige, men lämnade den när pengatvätten blev känd. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.