grön el portugal

Bytt elbolag för att få 100% grön el!

När vi köpte huset så blev det EDP vi tecknade avtal med då den tidigare ägaren hade det och vår advokat hjälpte till med överflyttningen av det abonnemanget.

Funderade inte på att det finns alternativ då. Jag har kollat in fakturorna och där kan jag se var elen tas ifrån. För mig är det viktigt att det är förnyelsebar energi, men hos EDP är det lite blandat och även kärnkraft ingår i deras leverans.

Jag läser alltid nya inlägg hos Kristina på mittportugal.se, och före jul skrev hon ett inlägg om alternativa elbolag. Tack Kristina för sparken i baken, jag kollade in de två länkar hon angett och fastnade direkt för Goldenergy.

Varför Goldenergy?

 • 100% grön el (sol, vind, vatten & biomassa)
 • billigare än EDP (exakt hur mkt återstår att se)
 • de pratar utmärkt engelska (vilket EDP inte kan skryta med)
 • finns möjlighet att köpa solpaneler där också om vi vill framöver
 • tydlig och snygg webbplats
 • app för att rapportera förbrukning
 • enkelt byte (de sköter allt efter att de fått våra uppgifter)
 • bättre pris när en är ACP kund (vilket vi är)
 • deras värderingar (jämlikhet & transparens bland annat)

De har tariffer där det är billigare på natten också, men det är inte lönsamt för oss då vi båda är hemma dagtid, dagstarifferna är så pass mycket dyrare att det endast är lönsamt för de som jobbar borta på dagarna.

Två dagar efter första kontakten var kontraktet aktiverat hos Goldenergy! En slutfaktura från EDP kom och nu rullar allt vidare hos Goldenergy. App installerad och jag kan meddela mätarställning varje månad.

Första räkningen vi fick var för 23/12 – 21/1, den var på €157,- . Det har varit en riktigt kall månad så värmepumpen har gått hela tiden. Dessutom har vi varit fyra personer under ett par veckor samt att en husbil har nyttjat el när de önskat under en knapp vecka.

Det känns jättebra!

Photo by Mariana Proença on Unsplash

Publicerat:

i:

, ,

20 svar till ”Bytt elbolag för att få 100% grön el!”

 1. Profilbild för Znogge

  Det kändes som ett bra beslut att byta bolag. 100% grön el gillas självklart men jag hade också värdesatt att det finns personal som behärskar det engelska språket. En bra app ska heller aldrig underskattas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja såna grejer är ju viktigt att en förstår rätt och inte är i behov av tolk om något skulle hända. Så engelska i det sammanhanget känns viktigt för oss. Grön el är otrolig viktigt och det går ju att få här där solen lyser så mycket.

 2. Profilbild för Ingrid

  Grattis till det beslutet!
  Här i bostadsrättsområdet har vi ”gemensam el”, så den kan vi inte påverka själva. Vi får tacka och ta emot de avtal som styrelsen gör.
  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja i många fall är en ju ”fast” i andras beslut. Men vi som kan påverka vill ju göra det 🙂 Detsamma!

 3. Profilbild för Ditte

  Perfekt att det gick smidigt att byta elbolag. Och vad gäller språket brukar det ordna sig.
  Oj! 157 euro verkar mycket men att inte frysa och hålla fukten borta är värt mycket. Vi har vattenburen värme och det är helt suveränt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst kan det ordna sig med språket men känns tryggt att inte behöva ta hjälp av andra om det är något som skulle hända med elen. Nej det är inte mycket tycker vi, när värmepumpen gått dygnet runt, det är kallt här nu. Vi har också vattenburen värme, element i alla rum.

 4. Profilbild för Marianne

  Så bra att det var smidigt att byta, och en app där man kan följa förbrukningen är absolut toppen.
  Här betalar jag bara för hushållselen bergvärme och vatten ingår i hyran, det känns lite orättvist kan man tycka.
  Det är svårt att jämföra elbolagen här, men det kanske är lättare i Portugal?
  Guiden på Madeira berättade att det är lag på solpaneler när man byggde nya hus där, om jag inte missuppfattade det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt smidigt! Ja detta är typ den enda hyran vi betalar 🙂 + lite vatten då. Jag har inte jämfört priser, för det kan jag inte än. Men för mig är den gröna elen viktigast och de själva (och andra) säger att de är billigare så jag litar på det. Det är ju ett riktigt bra krav tycker jag, här finns ju ingen anledning att inte ha elpaneler när en bygger nytt.

 5. Profilbild för Bm
  Bm

  Undrar om använingen av solceller/paneler har ökat i Portugal ? I Sverige har många husägare installerat solceller(även företag och kommuner förstås).
  Men det är ju mera som ett komplement eftersom vi har höst/regn och vinter/snö inte så mycket sol/ljus då.
  Men i Portugal är det ju längre dagar mera ljus och sol även vintertid.
  Men det kanske är andra regler och kostnader med solceller i Portugal än i Sverige?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror jag, det byggs väldigt många solparker. Sen är det ju många som lever off-grid och behöver egen elförsörjning. Vet flera som har el från elbolagen och även kompletterar med solpaneler. Jag kan inte regler och kostnader. Men det lönar sig inte för oss i dagsläget i alla fall, det har vi kollat.

 6. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Det där med att byta leverantör av Internet, El och försäkring m.m. är något som jag numera aktar mig väldigt noga för att göra här i Portugal. När det gäller El så hade husets ägare ett kontrakt med EDP och då jag betalade el, vatten och hyra till honom så fortsatt jag så klart med EDP. Något år sedan så flyttade jag över samtliga kontrakt/abonnemang till mig och då blev det så klart intressant att se över kostnaderna. Eftersom jag hade MEO som leverantör av Internet, och dom nyligen gav sig in på elmarknaden, så bestämde jag att det skulle vara praktiskt att samla så mycket som möjligt under samma ”parasoll”. Så jag bytte då elleverantör från EDP till MEO. Då började det krångla, och inte lite heller! Fick dubbla räkningar som drogs automatiskt från mitt konto. Själv klarade jag inte av att lösa detta utan blev tvungen att be om hjälp av en mycket duktig bekant. Hon blev till och med tvungen att hota med ”Livro dos Reclamações”, som är portugal’s motsvarighet till det svenska konsumentverket. Trots detta så dröjde det ca. två månader innan dom slutligen betalade tillbaka pengarna till mig. Omedelbart efter denna mycket traumatiska upplevelse så gick jag in på EDP’s kontor och bytte tillbaka till dom. Det kan vara så att jag nog skulle kunna spara lite pengar genom att leta billigaste alternativet, men sinnesfriden är bara så otroligt mycket värt för mig så att byta leverantör kommer inte att vara aktuellt för mig längre. Betalar hellre lite extra för sinnesfriden och EDP har fungerat perfekt i alla år. Dessutom har dom ju ett kontor i nästan alla städer.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag måste säga att jag inte riktigt hade hamnat i samma läge. Jag köper inte försäkringar av banker eller el av telefonbolag. Det är som upplagt för problem. Vi har inte haft några problem alls med att byta elbolag i alla fall.

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  det är ett gissel och byta hela tiden, man kunde egna sig åt det på heltid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här var det enkelt 🙂 Tjofftjoff!

 8. Profilbild för Micke

  Såg något elbolag som utlovade enbart el från kärnkraftverk, vet inte ens om det är möjligt idag men detta var ett tag sedan.
  Naturligtvis ska man ha el som inte förstör vårt klimat, är själv inne på att kärnkraft är det bästa långsiktigt.

  Det gäller ju att ha koll på utgifterna och det har ju ni verkligen, bra jobbat.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar solel, vattenkraft och vindkraft. Och det får jag ju här, så är supernöjd.

   1. Profilbild för Micke

    Oj, har ju glömt fota våra promenader, de har ju inte varit så jättemånga men ändå, ska komma ihåg det nästa gång. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ser fram emot de bilderna!

 9. Profilbild för LillaSyster

  Alltid skönt när man pratar samma språk….speciellt när det gäller vissa saker. Att det sedan gick smidigt och lätt var ju en bra bonus =) Trevlig helg i stugvärmen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, såna här saker är skönt att kunna kommunicera på engelska. Tack och detsamma!

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.