Fem frågor om ”Paus”

Idag är jag med i Elisamatildas veckorfrågor som hon kallar ”Fem en fredag”. Fast jag publicerar alltid mina svar på lördagen de gånger jag är med 🙂

Veckans frågor handlar om ”Paus”. Något jag tycker är både viktigt och bra. Att ta pauser under dagen alltså. För att ta paus från livet tycker jag är tokigt. Hörde just det uttrycket på en föreläsning en gång och det kändes som fel ordval för mig.

Här är ett 5 år gammalt inlägg om just det där att ”pausa livet”. Tycker det stämmer för mig än i dag.

Nu till Elsamatildas frågor om pauser

1. Vad har du just nu för favoritmellis?

Jag behöver inget mellanmål längre (tack vare planare glukoskurva). En kopp kaffe med mjölk på eftermiddagen är det som ibland slinker ner mellan måltiderna. Om jag vill ha något att tugga på till det blir det jordnötter eller ost, men oftast är det en slät kopp.

2. Vad gör du för att stänga av, om bara för en stund?

Sätter mig i solen eller skuggan. Beroende på vad det är jag gör som jag behöver en paus ifrån och hur vädret är. Att ta en promenad är effektivt men inte alltid möjligt då det tar för lång tid om jag är mitt i ett projekt av något slag. Det som jag oftast behöver en paus ifrån (inte stänga av) är kroppsligt trädgårdsarbete, särskilt där ryggen behöver vila. Då hade ett bad varit gött, men har inget badkar. Kanske det blir i poolen till sommaren!

Konstnär godkänt att jag använder bilden.
3. Hur länge kan du fokusera innan du behöver ett brejk?

Väldigt länge. Numera när jag jobbar deltid så är jag inte behov av pauser på samma sätt då jag lägger upp mitt arbete annorlunda. Brist på fokus har nog aldrig varit anledning till en paus för mig. Snarare tvärtom, jag blir för engagerad och behöver vila hjärnan. Men som sagt, det är inte längre ett problem i min livsstil.

4. Vad behöver du återuppta?

Först tänkte jag ingenting. Jag har en väldigt bra balans i livet tycker jag. Men så kom jag på att jag vill dansa mer. Jag ska försöka få in en vana att dansa till en bra låt här och där under dagen. Har högtalare i trädgården så det går utmärkt att dansa även där!

5. Vad behöver du pausa?

Här kan jag skriva ”ingenting”. Finns inget som jag gör för mycket tycker jag. Inget som upptar för mycket av min tankeverksamhet. Mina dagar är väldigt varierande av olika kreativa saker. En sak som jag redan beslutat och gör är att inte börja titta på några nya serier. Jag har så mycket andra saker jag vill ägna tid åt.

Fem en fredag frågorna hittar du varje fredag hos Elisamatilda och det är bara att hänga på om du vill.

Publicerat:

i:

25 svar till ”Fem frågor om ”Paus””

 1. Profilbild för Znogge

  Själv äter jag aldrig mellanmål heller men möjligtvis kan det bli en kopp te.
  Promenader tycker jag är avkopplande och bra men tiden finns alltid för ett längre avbrott. Sommartid sätter jag mig gärna i solen och läser en stund vilket fungerar utmärkt.
  Själv funderar jag på att återuppta simningen men än är jag bara på tankestadiet.

  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Simma är fantastiskt! Kanske jag gör det i poolen i sommar.. hahah 5×3 meter, blir många varv för att få ihop 1000 meter. Detsamma!

 2. Profilbild för Marianne

  Dessa ”Fem en Fredag” har jag sett hos andra, men har själv aldrig varit med.
  Om jag äter något mellanmål blir det några nötter, men för det mesta känner jag inget behov av det.
  Paus – då kommer krysstidningen eller ett sudoku fram, men oftast pausar jag inte alls. Att se på serier tar för mycket tid, men ibland vill man se något speciellt och då tittar jag, eller om jag mår dåligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är med ibland, när temat passar mig. Kul med lite inspiration till inlägg jag annars inte skrivit. Nötter är ett väldigt bra mellanmål! Sudoku är kul, men jag fastnar lätt och då blir det ingen kort paus.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Idag sätter jag mig kanske inte på altanen, i går fick jag skrapa bilen, slät kopp kaffe är inte riktigt min grej… inga wienerbröd men en skorpa i alla fall 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch och fy för att skrapa bilen. Vi har frost här på morgonen också nu. Men solen smälter ju bort det direkt.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  det finns Uppblåsbara badkar…. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vet jag. Men det vill jag inte ha.

 5. Profilbild för Marianne

  Tack för receptet på den veganska pastejen, men då varken soja eller säd (havre) ingår i min kost så är det inget för mej 🙁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag äter inte havre längre så den ingår inte i min kost heller… men god är den 🙂

 6. Profilbild för Ditte

  Intressant att läsa dina svar men för min del skulle jag svara att ”det beror på”. Läste ditt gamla inlägg och vad gäller paus så är det ju mycket en definitionsfråga .Jag lever det liv jag vill i det finns det med som jag tycker är viktigt. Vad en sedan benämner som paus är inte viktigt för mig. Men att koppla från är jag bra på och ta vara på livet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är paus en definitionsfråga. Men betydelsen är ju samma som ett avbrott. Och att göra en 3-veckors seglats är inte ett avbrott i livet tycker jag, det är livet 🙂

   1. Profilbild för Ditte

    Kan nog tycka att en seglats på tre veckor absolut kan vara en paus för dem som annars lever ett ganska hektiskt liv. Ett avbrott från det. För en seglats kan en ju inte skynda på utan det är ju vindarna som styr. (Utgår alltså från att en i stort sett inte direkt använder motorn.) Sen kan det för andra vara just livet. För mig har det ofta varit det eftersom vi seglat mycket.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Visst är det en paus från ”det vanliga livet” men inte från livet. Livet upphör inte under tre veckor, det pågår ju för fullt, troligen ännu mer levande 🙂 Det är ordvalet som stör mig.

 7. Profilbild för Susjos

  Att dansa är ju härligt, och varför inte utomhus!
  Underbar bild med damen i badkaret och texten till!
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Har precis skuttat runt här hemma till lite latinolåtar. Ser fram emot att få ta del av din spellista, så kanske jag kan få in lite fler låtar att rocka loss till. Detsamma!

 8. Profilbild för Paula Merio

  Ja vi får alla snickra ihop vår tillvaro med den tid vi har till förfogande och med tanke på vilka mål vi har uppsatta. Jag har mycket få mål, efter ett hårt arbetsliv med två långa utmattningsperioder så kan jag nu helt koncentrera mig på att njuta av det enkla men fria livet. Men jag har många gamla spöken som fortfarande bråkar så jag behöver både pausa, träna på koncentration osv.
  Ha det gott i solen, den har även hittat upp till Dalarna idag, termometern visar på en plusgrad

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst snickrar vi på 🙂 Jag tror dock att många människor inte gör aktiva val utan bara åker med i farten, de har kanske inte hittat sin verktygslåda än. Härligt att ni solen även lyser i Dalarna!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Intressant främst att läsa ditt gamla inlägg. Som pensionärer lever vi ett liv vi definitivt inte behöver ta några pausar ifrån, samtidigt som dagarna har en variation mellan aktiviteter och vila.
  Tycker det skulle kännas märkligt att pausa t ex sociala medier någon dag i veckan…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är ju inte alls kvar i sociala medier längre, så pauser därifrån är inte aktuellt för mig heller 🙂 Huvudsaken är de aktiva valen tänker jag. Och livet går inte att pausa tycker jag. Det liksom pågår hela tiden.

 10. Profilbild för Kina

  Visst är det härligt med ett badkar! Det är det enda jag saknar i min lilla lägenhet. När jag hade det så brukade jag bada i massor av bubblor, sätta på musik och ställa ett glas martini på lagom avstånd. Det var avkoppling det! Det där med att dansa är faktiskt också avkoppling, och ack så härligt! Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Badkar är fantastiskt, bokar alltid det när jag bor på hotell 🙂

 11. Profilbild för Bokdamen

  kaffe dricker jag inte numera blev för tufft för magen men äter mellanmål för att få bra energi/orka mer. badkar har jag men använder det inte så mycket till att bada 🧼 i. Lite olika svar har vi som sagt… 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Olikheter berikar 🙂 Jag dricker bara kaffe 1-2 gånger per dag, så min mage har inte sagt upp sig än i af 🙂

 12. […] Debutsky, corkystyle, Karoleen, Anette, Violen, Ejmis, Ingrid, Susie, Tant Augusta, Lotten, Linda, Anna, Nina, […]

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.