Vad sparar vi på att odla?

Jag har berättat att jag skördat totalt 265 kg under 2022. Det låter ju enormt mycket men vad motsvarar det i pengar?

Nu odlar vi inte för att spara pengar, även om det så klart är ett trevligt resultat av intresset. Om det nu är så.

Varför odlar vi?

Allt går ju inte att mäta i pengar, och vi odlar av helt andra orsaker faktiskt.

  • känslan av att hämta in mat direkt från köksträdgården
  • det meditativa i att sköta plantorna
  • vetskapen om var maten vi äter kommer ifrån
  • utbudet av ekologiska produkter är litet i affärerna
  • vetskapen om att det inte är några gifter i vår mat
  • hållbarheten är avsevärt mycket längre
  • tillgängligheten till färska örter t.ex
  • vill äta efter säsong
  • smaken är helt annan än köpta grödor
  • utmaningen i att variera kosten utefter skörd
  • vi äter mer grönsaker om det finns tillgängligt i trädgården
Har aldrig ätit en så söt passionsfrukt som vår första skördade. Hoppas på att få många fina passionsfrukter under 2023.

Besparing av egen skörd

Eftersom vi köpt massor av jord till våra sålådor så har vi ännu inte gått plus. Komposterna kommer ta tid innan de ger oss jord tillbaka och det kommer aldrig att räcka för att jordförbättra och fylla på i sålådorna. Vi kommer alltså alltid behöva köpa jord till våra sålådor (20 st), men förhoppningsvis mindre och mindre.

Jag väljer ekologisk jord, för det är så jag vill odla. Det är dyrare, men det spelar ingen som helst roll för mig. Jord med rätt näring krävs för lyckat resultat i odlingen.

Förutsättningar för min uträkning:

  • Dagspriser från den 30/12 2022
  • Priser från onlinebutikerna Pingo och Auchan.
  • Priser på ekologiskt och närodlat där det funnits

Utifrån dessa priser så har jag sparat ca €880,- genom att odla själv. Skörden hade kostat mig det om jag köpt det via e-butikerna dagen före nyårsafton.

€880,- är en missvisande siffra

Men den siffran är missvisande. För om jag inte odlat hade vi inte köpt allt det här. Vi hade valt andra grönsaker och frukter samt ätit mycket mindre av säsongsvaror. För det är inte roligt att äta zucchini var tredje dag under 3 månader, eller kål varje dag under vintern. Men med egenodlat så gör vi det!

Dessutom är ju priserna från en och samma dag, medan skörden är utspridd under året. Och alla grönsaker/frukter finns inte tillgängliga att köpa nu så där har jag fått gissa ett pris.

Vi handlar inte online (ingen vill köra ut till oss) så kanske priserna är högre där än vad de är i butiken eller på marknaderna omkring oss.

Jag odlar utan gifter (även om pluggplantorna jag köper säkert är hårt drivna) men hela växtens uppväxt sker i alla fall utan gifter. Priserna jag hittade var sällan på ekologiska produkter.

Fler blåbärsplantor planerade, äter massor av blåbär och det vill jag ju helst ha egna.

Sparat eller inte?

För året 2022 har vi inte sparat några euron alls på att odla, eftersom jorden kostat mer. Men kommande år kanske vi även kan spara en och annan euro, beroende på hur mycket jord vi behöver köpa och vilka grödor jag väljer att odla.

Oavsett så har det varit väldigt lärorikt för mig att se ekonomin i mitt intresse. Och att få se att det i alla fall inte kostar oss något, trots den stora utgiften på jord.

Snart är det dags att dra igång den första odlingssäsongen igen och det finns alltså inget krav att vi sparar pengar på odlingen, som du redan läst är det helt andra anledningar till att jag odlar.

Bananer kan vi inte odla, bilden är från en trädgård mitt i byn i Porto Covo.

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Vad sparar vi på att odla?”

  1. Profilbild för Madde

    oavsett kostnad så smakar ju den skörden så mycket godare. Sen smakar allt bättre hos er än här också. Passionsfrukt är ju så galet gott, men tyvärr väldigt dyrt att köpa.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Finns många fördelar med egenodlat verkligen och särskilt om det fått mogna på kvisten, så att säga.

  2. Profilbild för Hannas krypin

    Jag vill verkligen ha egenodlade grönsaker. Jag kan inte skylla på att jag inte har tid utan snarare på att jag prioriterar annat. Kanske när jag är pensionär haha.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Prioriteringen behövs så klart. Pensionärer har ofta mindre tid, eftersom de lärt sig under livet att allt inte behöver göras så fort och att njutning är en viktig del. Börja i liten skala, två 10-liters hinkar med kryddor till exempel.

  3. Profilbild för Znogge

    Att skörda egenodlat tycker jag inte är ett värde som kan mätas i pengar. Visst kan man beräkna den faktiska kostnaden men det är så många andra värden som uppfylls. Helt klar värt vartenda öre skulle jag vilja säga!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Exakt så, det är helt andra värderingar 🙂

  4. Profilbild för Marianne

    Egenodlat är alltid godare så bara det är en vinst, även om det blir dyrare i pengar sett. Att ha plats för bärbuskar och fruktträd skulle vara härligt, men man behöver ha en stor frys då också 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja så är det! En frysbox blir det när vi har fixat till det gamla hönshuset, ska dra in el där.

  5. Profilbild för Kraka

    Här hemma lönar det sig ju inte att odla. Det är en hobby som kostar. Precis när allt är klart att skörda är det som billigast att köpa. Men det är gott och trevligt med egenodlat.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag vet inte om det är många odlare som tänker att det ska vara en besparing, men jag gör det inte iaf. Jag njuter av allt annat.

  6. Profilbild för Susjos

    Mums med egenodlat såklart! Härligt att bo där ni bor så att ni kan odla en hel del! Lite gröna fingrar måste man väl ha? Ha det fint!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tänker intresset är det viktigaste, om en är engagerad så blir det alltid något ätbart att skörda.

  7. Profilbild för Micke

    Det är ju trevligt att äta sina egna produkter, här går vi ju minus varje sommar men så är ju våran odling av en lite lägre kaliber, men gott är det oavsett.
    Stort lycka till med fortsatta odlingar, kul att följa det här. 🙂

    Ha en fin söndag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är himla gott. Och egna tomater från balkongen är ju värt hur mycket som helst för er tänker jag. Detsamma till er!

  8. Profilbild för Ditte

    Har förstått att du har ett stort intresse av att odla och då överväger ju det. Ingen idé att fundera så mycket på kostnaderna utan mer konstatera hur det blir. Och att för din del förena nytta med nöje går ju inte heller att räkna i pengar.
    Ni bor ju fint för att odla och kan tänka mig att det är därför ni valt platsen och inte att kanske bosätta er vid havet där det är knepigare att få till odlingsmark i den storlek ni har.
    Och egenodlat smakar förstås allra bäst.
    Lyck till med kommande odlingar.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Intresse krävs om det ska bli någon odling, det kräver ju både mycket arbete och stort engagemang. Det är inte aktuellt att bo vid havet av flera anledningar. Tack!

  9. Profilbild för Bokdamen

    Egenodlat brukar vara jättegott, har en intresse för det som ni verkar ha så är det förstås givande.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är fantastiskt gott med egenodlat. Värt varje svettdroppe

  10. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Visst är det meditativt att jobba i trädgården!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är det verkligen!

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.