Projekt: Plantera träd på ängen

Det här projektet har vi planerat för ända sedan vi köpte huset. På ängen bakom huset fanns nämligen inga träd alls.

Att ha ett öppet fält utan ett endaste träd tyckte vi var dumt. Både för oss, utsikten, luften och naturen. Men också för fåren när de hälsar på.

Här i Alentejo planteras träd på vintern, helst i januari. Då är marken ordentligt mättad av vinterns regn och de sovande träden får en chans att etablera sig lite innan heta och torra sommaren kommer.

Så här såg åkern ut innan plöjning och plantering

Började med att plöja

Fernando kom med sin traktor och plöjde upp vår åker, tanken var ju att ha grisar där egentligen men det blev inte så. Traktorn plöjde ner allt ogräs, så det blev som en gröngödsling.

Eftersom det är blött i marken och jorden vänd så var det ”lätt” att gräva. Tungt så klart, men jorden var åtminstone inte som betong (vilket den är på sommaren). Men det gick ju inte att plantera exakt där vi ville eftersom det är mycket sten i marken, så vissa hål fick vi överge och börja om.

Fernando plöjer

Planterade träd

Du kan se på översta bilden hur vi placerat träden på ett ungefär. Jag gillar ju ordning och reda, men jag gillar också busigt och osymmetriskt. Särskilt i trädgården. Så tanken med placeringarna är att träden skulle kunna vara självsådda men ändå så att det går att köra med traktorn runt dem.

Vi ska plantera tre agaveplantor samt 5 blåbärsbuskar också. Samt att vi nästa år ska få ner fler träd tänker vi, behöver bara göra ett mikroklimat först, då vi tänker prova avokado.

Johannesbröd / Carob

Ceratonia Siliqua

Alfarroba heter det här trädet på portugisiska. Vi har ett redan, men det är ett hanträd så det ger ingen frukt. Det vi nu köpt är ett hermafrodit, alltså tvåkönat träd. Det kommer nog ta några år innan vi kan skörda, det sägs att en planterar Alfarroba för sina barn. När en väl får frökapslar så kan de säljas ganska dyrt (då det tagit fart som en superfrukt). Vi har dock främst planterat det för att det är ett vackert träd som älskas av bina och det är ett inhemskt träd som inte behöver bevattnas efter etablering.

Carobträd

Aprikosträd

Prunus Armeniaca

Damasco (och även alperce) är aprikos på portugisiska, sorten vi köpt heter Beliana. Att göra min egen aprikosmarmelad från egen skörd är förhoppningen men också kunna torka frukter. Färsk aprikos har jag aldrig ätit, så det får jag ju prova kanske. Två träd ger ökad pollinering, men vi börjar med ett för att se om det funkar i vår jord. Det kanske är lite för lerigt och kompakt, då aprikosträdet vill ha mullrik jord. Vi tillsatte mull vid planteringen, men frågan är hur jorden är längre ner i mark. Kräver bevattning på sommaren, varje år.

Hasselnötsträd

Corylus Avellana

Aveleira heter hasselnötsträd på portugisiska. Själva nöten heter avelã. Jag äter rostade hasselnötter varje morgon på den grekiska yoghurten och visst vore det häftigt om de kunde vara från egen trädgård. Men inte säkert vi får några nötter då det krävs en kall vinter för det, våra få mornar med frost räcker kanske inte (fast i år har vi i alla fall en lång kall vinter). Vi har planterat två stycken av den franska sorten Fertile du Contard.

Hasselnötsträdet är ändå ett häftigt och vackert träd som med sina pollenfyllda hängen troligen kommer ge mig allergi. Trädet har både han- och honblommor, men kan inte befrukta sig själv, så det krävs två träd (helst olika sorter, men det kunde jag inte få tag i nu).

En knopp på ett av mandelträden

Mandelträd

Prunus Dulcis

Amendoeira heter mandelträd på portugisiska. Själva mandeln heter amêndoa. Jag äter en del mandel så blir spännande att se om vi kan få egen mandel. Men det är också blomningen jag är ute efter. Vi har planterat fyra träd, två olika sorter, ”Lourencinha” och ”Molar da Fuzeta” tillsammans i en liten mandellund.

Kinesträd / Golden rain

Koelreuteria Paniculata

Ett gulblommande träd som inte blir så högt, kallas Golden Rain på engelska på grund av sina ljuvliga gula hängen av blommor. Tål torka. lerjord och vind bra så hoppas det ska trivas på vår äng utan att behöva bevattnas på sikt. Blomning i maj-juni ser vi fram emot och det blir förhoppningsvis bra skugga till fåren när de hälsar på.

Fina blad på Schinus Molle, eller hur?

Rosépepparträd

Schinus Molle

Peruanskt pepparträd heter det på svenska. Det kan bli 15 meter högt, blommar gult och vackert och sedan kommer det hängen med rosépeppar. Jag älskar både blad, blommor och fröna, ett självklart träd hos mig med andra ord. Kräver inte bevattning efter etablering, bra!

Bevattningen

Vi har förberett för att kunna bevattna med regnvatten via våra 12 vattentankar. Bevattningsslang har vi köpt begagnat för ett år sedan, så det finns vad som krävs för att lägga ut bevattningen så småningom.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Projekt: Plantera träd på ängen”

 1. Profilbild för Madde

  Åh vad roligt. Det kommer nog bli så fint. Kul att få följa det här.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas vi på! Ska försöka komma ihåg att berätta om träden nästa år igen 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Det här blir ett spännande projekt att följa. Färska aprikoser är såååå gott!
  P.s jag var heller inget skechersfan förrän jag testade modellen Go walk joy – sen var jag fast. Ha en bra torsdag! Nu jobba =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar! Återkommer om träden efter sommaren..

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  traktor låter lättare än grisar… spännande sorter. Aprikos eller persika har jag försökt med men på för torr plats på vårt berg, men mullbärsträd trivs 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar ju grisar.. så för mig hade det varit roligare. Men traktor är ju enklare, helt klart.

 4. Profilbild för Znogge

  Vilket roligt och spännande projekt och vilka fina träd ni har valt. Annorlunda än vad vi är vana vid här men så är klimatet inte heller det samma. Det är mycket att tänka på förstår jag för jordmånen ska passa men också nederbörden. Mandelträd har en fantastisk blomning har jag sett och färska aprikoser har jag ätit. Lite torra och inte så söta som jag trodde men är de solmogna och från eget träd lär de smaka annorlunda.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi få se hur det blir, hoppas de etablerar sig och trivs. Jordmånen kan jag inte göra så mycket åt så kanske inte alla överlever. Men testa är ju enda sättet att få reda på om det går, och här är träden relativt billiga.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilka härliga träd ni har valt, sådana vi bara kan drömma om. Blommande mandelträd är ju så vackert (de började på Teneriffa nu) och rosépeppar vet jag vi plockade från vilda träd i Spanien. Nu hoppas vi allt etablerar sig och så ser vi fram emot rapporter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de blommande mandelträden hoppas jag vi kan få njuta av varje jan/febr. Lovar att återkomma efter sommaren med statusrapport 🙂

 6. Profilbild för Cathinka

  Det blir spännande att se hur det går. Ängen kommer bli sagolikt vacker, särskilt på våren.
  Färska aprikoser är väldigt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att den gärna får bli precis så där vacker! Då hoppas vi att jag får chansen att smaka på egna färska aprikoser någon gång.

 7. Profilbild för Ditte

  Spännande och vackert! Fin variation. Men kan tänka mig att det tar ett tag för träden att växa till sig, men antar att ni inte köper dem i miniformat-
  Roligt också att se vilka träd som kommer att trivas bäst i den jordmån som finns

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas det blir bra 🙂 Vissa är mindre än andra. Vi har ingen brådska 🙂

 8. Profilbild för Kristina Nilsson

  Så roligt att få förmånen följa er vardag i Portugal! Mycket fina bilder och text som ger energi i vardagen. Lycka till med trädplanteringarna.

  Vänligen
  Kristina Nilsson

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att du hänger med Kristina! Tack!

 9. Profilbild för Ingrid

  Det var inget dåligt projekt och det kommer säkert att bli jättefint.
  Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas det blir finfint!

 10. Profilbild för Micke

  Riktigt roligt att få följa detta, ett projekt som tilltalar mig ypperligt.
  Stort lycka till med detta.

  Ha det bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska försöka återkomma till alla våra träd tror jag, verkar som fler än jag gillar träd 🙂

 11. Profilbild för Marianne

  Nu har jag googlat på vissa av dina träd, jag tänkte att Golden rain skulle vara något liknande gullregn, men så var det ju inte, de var imponerande och vackra, och man förstår varför rosepepparträden är självklart val på er äng.
  Hasselnötter är som ogräs här men jag har aldrig plockat några vad jag kan minnas, i så fall som barn.
  Johannesbröd är långsamväxande, hur är det med de andra träd ni valt? Man blir nyfiken på allt detta nu 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag får nog göra en trädinventering och berätta om de olika träden, har ju många fler än de vi precis planterat.

 12. Profilbild för Anni

  Vilken bra grej, att plantera träd är ju viktigt på många sätt! Om jag så här lite sent kan tipsa om något ni förhoppningsvis redan tänkt på så är det att stå inne i huset (på en plats där ni oftast är) och se hur placeringen av träden blir bäst. Så att inte mandelträden står i vägen för utsikten mot aprikosblommorna eller att någon siktlinje mot något vackert utanför er hage hindras av ett felplacerat träd.

  Här i Stockholm blommar hasseln nu och jag knaprar på mina antihistamin. Det tog några år innan jag insåg att det var hasseln som fick mina ögon att bli grusiga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Huset ligger högre än träden, så vi ska nog kunna få njuta av alla blomningar från balkongen eller köket. De högsta träden har jag i alla fall placerat längst bort 🙂 Jag är allergisk mot det mesta som växer, men här i Portugal klarar jag miv väldigt bra från att behöva ta medicin. 3-4 tabletter per år kanske. Och numera ingen astmamedicin alls.

 13. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Det kan hända att jag är ”ute och cyklar” när jag påstår att aprikos heter alperce på portugisiska? Men det kan vara så att färska aprikoser heter just alperce? Och torkade då heter damascos. Men detta kan du väl fråga någon i byn om?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det verkar användas båda två (och andra med). Det stod i alla fall Damasco på trädet. Men jag uppdaterar i inlägget. Tack för input!

 14. Profilbild för Susjos

  Så kul att plantera träd, ett spännande projekt, stort lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir kul att se hur det går 🙂

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Så spännande att kunna plantera så många andra sorters träd än dom som man kan plantera i Sverige. Det skulle vara underbart att kunna gå ut på sin egen tomt och plocka t ex avokado och mandel. Så praktiskt också att plantera träd som inte kräver en massa bevattning. De törstigaste träden jag någonsin har planterat var en lång rad med ganska stora björkar som vi grävde upp från skogen. Milde tid vad jag fick vattna😅 Men fint blev det! Jag blev nostalgisk när jag läste om erat planterande, för jag kom att tänka på hur många träd av många sorter som jag planterade på vårat förra ställe. Det finns en alldeles särskild sorts tillfredsställelse i att bruka sin jord, samt njuta av blomsterprakt, frukter och bär☺️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja björkar har jag aldrig sett här, av förklarliga skäl, de skulle nog inte överleva torkan. Det är ju nackdelen med träd, att en inte kan ta med sig dem när en flyttar. Men det är väl typ den enda 🙂 Ja precis så är det, en enorm tillfredsställelse.

 16. Profilbild för Lussan
  Lussan

  Hej! Kul med plantering av träd! Och så bra med översiktsbilden. Jag undrar var ni har tänkt ha poolen o garaget? Hälsningar från Quarteira, Lussan

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om du tittar på inlägget med drönarbilder så kan du se var pool och garage ska vara.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.