Det här projektet har vi planerat för ända sedan vi köpte huset. På ängen bakom huset fanns nämligen inga träd alls.
Att ha ett öppet fält utan ett endaste träd tyckte vi var dumt. Både för oss, utsikten, luften och naturen. Men också för fåren när de hälsar på.
Här i Alentejo planteras träd på vintern, helst i januari. Då är marken ordentligt mättad av vinterns regn och de sovande träden får en chans att etablera sig lite innan heta och torra sommaren kommer.

Började med att plöja
Fernando kom med sin traktor och plöjde upp vår åker, tanken var ju att ha grisar där egentligen men det blev inte så. Traktorn plöjde ner allt ogräs, så det blev som en gröngödsling.
Eftersom det är blött i marken och jorden vänd så var det ”lätt” att gräva. Tungt så klart, men jorden var åtminstone inte som betong (vilket den är på sommaren). Men det gick ju inte att plantera exakt där vi ville eftersom det är mycket sten i marken, så vissa hål fick vi överge och börja om.



Planterade träd
Du kan se på översta bilden hur vi placerat träden på ett ungefär. Jag gillar ju ordning och reda, men jag gillar också busigt och osymmetriskt. Särskilt i trädgården. Så tanken med placeringarna är att träden skulle kunna vara självsådda men ändå så att det går att köra med traktorn runt dem.
Vi ska plantera tre agaveplantor samt 5 blåbärsbuskar också. Samt att vi nästa år ska få ner fler träd tänker vi, behöver bara göra ett mikroklimat först, då vi tänker prova avokado.
Johannesbröd / Carob
Ceratonia Siliqua
Alfarroba heter det här trädet på portugisiska. Vi har ett redan, men det är ett hanträd så det ger ingen frukt. Det vi nu köpt är ett hermafrodit, alltså tvåkönat träd. Det kommer nog ta några år innan vi kan skörda, det sägs att en planterar Alfarroba för sina barn. När en väl får frökapslar så kan de säljas ganska dyrt (då det tagit fart som en superfrukt). Vi har dock främst planterat det för att det är ett vackert träd som älskas av bina och det är ett inhemskt träd som inte behöver bevattnas efter etablering.

Aprikosträd
Prunus Armeniaca
Damasco heter aprikos på portugisika, sorten vi köpt heter Beliana. Att göra min egen aprikosmarmelad från egen skörd är förhoppningen men också kunna torka frukter. Färsk aprikos har jag aldrig ätit, så det får jag ju prova kanske. Två träd ger ökad pollinering, men vi börjar med ett för att se om det funkar i vår jord. Det kanske är lite för lerigt och kompakt, då aprikosträdet vill ha mullrik jord. Vi tillsatte mull vid planteringen, men frågan är hur jorden är längre ner i mark. Kräver bevattning på sommaren, varje år.
Hasselnötsträd
Corylus Avellana
Aveleira heter hasselnötsträd på portugisiska. Själva nöten heter avelã. Jag äter rostade hasselnötter varje morgon på den grekiska yoghurten och visst vore det häftigt om de kunde vara från egen trädgård. Men inte säkert vi får några nötter då det krävs en kall vinter för det, våra få mornar med frost räcker kanske inte (fast i år har vi i alla fall en lång kall vinter). Vi har planterat två stycken av den franska sorten Fertile du Contard.
Hasselnötsträdet är ändå ett häftigt och vackert träd som med sina pollenfyllda hängen troligen kommer ge mig allergi. Trädet har både han- och honblommor, men kan inte befrukta sig själv, så det krävs två träd (helst olika sorter, men det kunde jag inte få tag i nu).

Mandelträd
Prunus Dulcis
Amendoeira heter mandelträd på portugisiska. Själva mandeln heter amêndoa. Jag äter en del mandel så blir spännande att se om vi kan få egen mandel. Men det är också blomningen jag är ute efter. Vi har planterat fyra träd, två olika sorter, ”Lourencinha” och ”Molar da Fuzeta” tillsammans i en liten mandellund.
Kinesträd / Golden rain
Koelreuteria Paniculata
Ett gulblommande träd som inte blir så högt, kallas Golden Rain på engelska på grund av sina ljuvliga gula hängen av blommor. Tål torka. lerjord och vind bra så hoppas det ska trivas på vår äng utan att behöva bevattnas på sikt. Blomning i maj-juni ser vi fram emot och det blir förhoppningsvis bra skugga till fåren när de hälsar på.

Rosépepparträd
Schinus Molle
Peruanskt pepparträd heter det på svenska. Det kan bli 15 meter högt, blommar gult och vackert och sedan kommer det hängen med rosépeppar. Jag älskar både blad, blommor och fröna, ett självklart träd hos mig med andra ord. Kräver inte bevattning efter etablering, bra!
Bevattningen
Vi har förberett för att kunna bevattna med regnvatten via våra 12 vattentankar. Bevattningsslang har vi köpt begagnat för ett år sedan, så det finns vad som krävs för att lägga ut bevattningen så småningom.
Lämna ett svar