Ni är några som frågar oss om corona och det skrivs på alla möjliga ställen på nätet om hur var och en hanterar eller bör hantera denna märkliga situation vi alla är i. Så här resonerar vi.

Först och främst så turistar vi inte. Vi äter inte på restaurang och vi hänger inte med andra människor särskilt mycket. När vi gör det så är det självfallet med avstånd och flitigt tvättade händer. Vi har inte varit i fysisk kontakt med någon annan än varandra på över ett halvår. Inte ens våra allra närmaste fick en kram när vi var i Sverige. I Portugal umgås vi ännu mindre med andra människor.

För oss är det inte lika hälsosamt att vara i Sverige. Sen vi kom till Portugal har jag (Anna) inte behövt ta astmaspray. I Sverige, även under sommaren, fick jag ta flera gånger i veckan, ibland faktiskt flera gånger varje dag. Jag vet inte varför, men jag har nästan ingen astma alls i Portugal eller Spanien. Jag tror så klart det beror på klimatet samt på att maten (frukt och grönt mestadels) är friskare här där det mognat i solen.

Vi tror att corona är något vi kommer behöva leva med under en längre period och vi kan inte sätta vårt liv på vänt under tiden. Självfallet anpassar vi oss, men vi väntar inte. Vi agerar istället. Följer mantrat acceptera, anpassa och accelerera!

Portugal gick in i ny fas inatt

Vi tycker att Portugals ledare agerar hela tiden, tar snabba beslut när läge förändras. Och i natt gick de in i State of calamity med en del nya restriktioner. Här är senaste nytt med gällande regler!

Både Portugals och Spaniens ledare har sagt att de inte ska stänga sina länder igen. Hårdare restriktioner, men de kommer inte stänga ner allt igen. Vi litar på det.

PORTUGAL AND SPAIN REJECT NEW BORDER CLOSURE DURING PANDEMIC
”I believe that, at this moment, there is no justification for closing borders, we are in a completely different situation than we were in April,” said António Costa this Saturday, during the Portuguese-Spanish Summit yesterday. The heads of the governments of Portugal and Spain today ruled out the possibility that the pandemic could lead to a new closure of the borders between the two Iberian countries. Both the Prime Minister of Portugal, António Costa, and Pedro Sánchez, president of the Spanish government, asked the populations for greater individual responsibility in combating the covid-19. The statements were made during the 31st Portuguese-Spanish Summit that took place this Saturday in the city of Guarda. António Costa reminded of the second wave of infections that the whole of Europe is facing, “sometimes with a greater number of new cases than in the first wave”, adding that now “everyone is better prepared” and that it is not possible to repeat measures such as mandatory confinement.

Ovan är inklistrat från Safe Communities Portugals Facebooksida.

Om det ändå kommer hända så klarar vi oss. Vi behöver inte el. Tömning och fyllning finns gratis lite här och där i landet. Vi behöver inte någon camping, vi har allt med oss. Om UD avråder från resor till Portugal framöver så har vi kanske ingen försäkring. Men då får det vara så. Vi återvänder inte till Sverige i vinter om vi inte kastas ut ur landet.

/Anna & Roger