Vi fortsätter serien med skillnader vi upptäckt mellan vår nuvarande plåtis och vår tidigare stora husbil.

Förutsättningarna i jämförelsen är alltså mellan FrankieBoy (Frankia) och Vega (Westfalia). Båda är byggda på Fiat-chassi. Våra reflektioner kan bero på storlek, utrustning, märke eller något annat. Dessutom bor vi på heltid i bilen så det ger ju en viss aspekt på saker och ting.

Idag ger vi oss in i hemmets hjärta. I alla fall i vårt hem då vi lagar alla måltider i bilen. Frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag. Vi har även en grill med oss så viss mat lagar vi på utsidan av vårt hem, när väder och boplats tillåter, men det är ju samma oavsett vilken husbil vi har så det lämnar vi därhän.

Laga mat

Tack vare den stora och tunga skärbrädan har vi en härlig yta att förbereda maten på. Bordsskivan under hade ju lika gärna kunna användas men eftersom vi är två långa personer är det extra skönt att få de extra centimeterna i höjd. Skärbrädan ger en yta vi inte behöver vara så försiktiga med och vi behöver aldrig plocka undan den. I Frankie behövde vi hålla på med plattor över spishällar för att få en yta att arbeta på, flyttade runt på saker mer på ytorna i Frankie. I Vega har vi alltid tillgång till ho, spis och bänkyta utan krångel.

Riktigt bra ytor där spis, ho (här i och för sig med locket på) och arbetsyta kan användas samtidigt.

I Vega har vi två gasolplattor, i Frankie hade vi tre. Det är en trängre spis, men vi saknar inte den tredje plattan. Vi upplever att spisen i Vega är effektivare, vi har en liten platta med svagare effekt och en större med kraftig effekt. I FrankieBoy hade vi Thetford och i Vega är det Dometic. Har fått köpa oss en mindre stekpanna för att kunna använda både stekpanna och kastrull samtidigt. Att rengöra spisen är något krångligare i Vega än i FrankieBoy, men å andra sidan har vi inga kanter i Vega mellan häll och bordsskiva där skit kan samlas.

Att stå och laga mat med den stora skjutdörren öppen är fantastiskt. Har en samtidigt utsikt är det helt magiskt. Vi har ingen köksfläkt eller taklucka med fläkt i. Matoset går ut genom den öppna dörren. Om det är lite kyligare väder så öppnar vi den bara lite grann så matoset kan smita ut genom dörren ändå. Ibland behöver markisen vara ute för att det regnar. I ett kallt klimat kan jag förstå om den stora dörren kan vara ett problem, men för oss har det bara varit en fördel att snabbt kunna vädra  bort matoset. Faktiskt effektivare än takfläkten vi hade i FrankieBoy.

Diska

Diskhon är i metall i Vega, det föredrar vi framför den vita plats som finns i FrankieBoy. Det är dock en liten diskho i Vega i jämförelse med Frankie. Varmvattnet kommer fort i Vega! I Frankie fick vi samla ca 1 liter kallvatten innan varmvattnet kom ur kranen.

Diskholocket är tjockt och slår sig inte om det är fuktigt i hon (vilket Frankian hade problem med). Dessutom kan det här locket användas som bricka också.

 

Locket från diskhon som bricka (ja det är sand överallt…)

Andra insikter

Vattnet smakar inte plats i Vega. Kanske beror det på att hon inte var helt ny när vi fick henne, utan hon har fått dofta av sig. Eller så är det en annan plast i tanken. Vi dricker i alla fall vattnet direkt ur kranen på Vega. Det gjorde vi aldrig i FrankieBoy.

Kylskåpet är pålitligt, lagom stort och inte alls beroende av att vårt hem står i våg. Det drivs enbart av 12V och det är ruskigt behändigt (vi har aldrig brist på el med vårt litiumbatteri och solcell)

Vi kan nog aldrig få för mycket bänkyta. Ingen husbil som vi sett har haft det, så varken Vega eller FrankieBoy gör oss nöjda på den punkten.

Förvaringen av kökssaker och andra grejer i vårt hem samlar vi ett eget inlägg framöver.

Vem får då poängen för köket, Vega eller FrankieBoy (inlägg om köket i FrankieBoy)? Otippat kanske, men Vega har en bättre struktur och allt vi behöver. Den fasta bänkytan vi valde genom att ha kylskåpet på golvet var viktig inför köpet och det har visat sig vara ovärderligt för oss. Så ja Vega får poängen för köket även om FrankieBoy också hade ett riktigt bra kök!

/Anna & Roger

Andra inlägg i serien om jämförelser

Del 1 – köregenskaperna
Del 2 – sovrummet
Del 4 – driften
Del 5 – badrummet
Del 6 – förvaring
Del 7 – salongen