Köket -> plåtis kontra husbil del 3

Vi fortsätter serien med skillnader vi upptäckt mellan vår nuvarande plåtis och vår tidigare stora husbil.

Förutsättningarna i jämförelsen är alltså mellan FrankieBoy (Frankia) och Vega (Westfalia). Båda är byggda på Fiat-chassi. Våra reflektioner kan bero på storlek, utrustning, märke eller något annat. Dessutom bor vi på heltid i bilen så det ger ju en viss aspekt på saker och ting.

Idag ger vi oss in i hemmets hjärta. I alla fall i vårt hem då vi lagar alla måltider i bilen. Frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag. Vi har även en grill med oss så viss mat lagar vi på utsidan av vårt hem, när väder och boplats tillåter, men det är ju samma oavsett vilken husbil vi har så det lämnar vi därhän.

Laga mat

Tack vare den stora och tunga skärbrädan har vi en härlig yta att förbereda maten på. Bordsskivan under hade ju lika gärna kunna användas men eftersom vi är två långa personer är det extra skönt att få de extra centimeterna i höjd. Skärbrädan ger en yta vi inte behöver vara så försiktiga med och vi behöver aldrig plocka undan den. I Frankie behövde vi hålla på med plattor över spishällar för att få en yta att arbeta på, flyttade runt på saker mer på ytorna i Frankie. I Vega har vi alltid tillgång till ho, spis och bänkyta utan krångel.

Riktigt bra ytor där spis, ho (här i och för sig med locket på) och arbetsyta kan användas samtidigt.

I Vega har vi två gasolplattor, i Frankie hade vi tre. Det är en trängre spis, men vi saknar inte den tredje plattan. Vi upplever att spisen i Vega är effektivare, vi har en liten platta med svagare effekt och en större med kraftig effekt. I FrankieBoy hade vi Thetford och i Vega är det Dometic. Har fått köpa oss en mindre stekpanna för att kunna använda både stekpanna och kastrull samtidigt. Att rengöra spisen är något krångligare i Vega än i FrankieBoy, men å andra sidan har vi inga kanter i Vega mellan häll och bordsskiva där skit kan samlas.

Att stå och laga mat med den stora skjutdörren öppen är fantastiskt. Har en samtidigt utsikt är det helt magiskt. Vi har ingen köksfläkt eller taklucka med fläkt i. Matoset går ut genom den öppna dörren. Om det är lite kyligare väder så öppnar vi den bara lite grann så matoset kan smita ut genom dörren ändå. Ibland behöver markisen vara ute för att det regnar. I ett kallt klimat kan jag förstå om den stora dörren kan vara ett problem, men för oss har det bara varit en fördel att snabbt kunna vädra  bort matoset. Faktiskt effektivare än takfläkten vi hade i FrankieBoy.

Diska

Diskhon är i metall i Vega, det föredrar vi framför den vita plats som finns i FrankieBoy. Det är dock en liten diskho i Vega i jämförelse med Frankie. Varmvattnet kommer fort i Vega! I Frankie fick vi samla ca 1 liter kallvatten innan varmvattnet kom ur kranen.

Diskholocket är tjockt och slår sig inte om det är fuktigt i hon (vilket Frankian hade problem med). Dessutom kan det här locket användas som bricka också.

 

Locket från diskhon som bricka (ja det är sand överallt…)

Andra insikter

Vattnet smakar inte plats i Vega. Kanske beror det på att hon inte var helt ny när vi fick henne, utan hon har fått dofta av sig. Eller så är det en annan plast i tanken. Vi dricker i alla fall vattnet direkt ur kranen på Vega. Det gjorde vi aldrig i FrankieBoy.

Kylskåpet är pålitligt, lagom stort och inte alls beroende av att vårt hem står i våg. Det drivs enbart av 12V och det är ruskigt behändigt (vi har aldrig brist på el med vårt litiumbatteri och solcell)

Vi kan nog aldrig få för mycket bänkyta. Ingen husbil som vi sett har haft det, så varken Vega eller FrankieBoy gör oss nöjda på den punkten.

Förvaringen av kökssaker och andra grejer i vårt hem samlar vi ett eget inlägg framöver.

Vem får då poängen för köket, Vega eller FrankieBoy (inlägg om köket i FrankieBoy)? Otippat kanske, men Vega har en bättre struktur och allt vi behöver. Den fasta bänkytan vi valde genom att ha kylskåpet på golvet var viktig inför köpet och det har visat sig vara ovärderligt för oss. Så ja Vega får poängen för köket även om FrankieBoy också hade ett riktigt bra kök!

/Anna & Roger

Andra inlägg i serien om jämförelser

Del 1 – köregenskaperna
Del 2 – sovrummet
Del 4 – driften
Del 5 – badrummet
Del 6 – förvaring
Del 7 – salongen

Publicerat:

i:

,

14 svar till ”Köket -> plåtis kontra husbil del 3”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Nu är ju ni unga ännu, men hur är det att få ner kylskåpet på golvet jmf med ett större, högre? Och frys? Är det ett litet frysfack i kylen?
  Annars är ju bänkyta det viktigaste tycker jag och 2 plattor räcker allra oftast. Och med grill ute kan man ju komplettera om det nån gång skulle behövas mer resurser ????
  Kul att höra om skillnader /likheter

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahaha, ja vi är väldigt unga. Är inga problem att hämta grejer i kylen på golvet. Fick vi ju göra i Frankie Oxå om vi skulle ha något längst ner, även om hans kylskåp stod kanske 15cm över golvet. Ang. förvaring så tar jag det mer utförligt framöver, men ja vi har ett litet frysfack i kylen.

 2. Profilbild för Ove
  Ove

  Härligt att läsa er objektiva bedömning (så som jag uppfattar det), vilket fabrikat på kyl är det som funkar enbart på 12 volt?
  Kanske en bedömning av den längre fram då ni använt den längre.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kylen är av märket Vitrifrigo. Kan ta med lite åsikter om den i förvaringsinlägget längre fram.

 3. Profilbild för Lennart

  Följer er med stort intresse. En liten fundering angående den stora skärbrädan. Sitter den fast på bänken? Om ja hur? Om inte, är ni inte rädda för att den kommer flygande vid ett tvärstopp?
  Tack för en bra och trevlig blogg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul Lennart! Den ”sitter fast” med gummipluttar så den är helt stilla. Har flyttat sig några få cm på många kilometer på väldigt skakig väg. Den väger väldigt mycket så har inte tänkt att den kan flyga iväg. Men det kanske är bäst att lägga den på golvet när vi kör, för extra försiktighet. Tack!

   1. Profilbild för Lennart

    Tack för svar! Jag skulle absolut spänna fast den på något sätt. Kanske går med en rem som kan knäppas loss.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Det går inte. Legat på golvet idag då kan den inte flyga iväg.

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det där med skjutdörren i en plåtis gillar vi, mysigt! Vi har gjort tre resor med plåtis (Irland runt, Estland runt samt Istrien runt) så vi har testat. Gillar plåtis!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi gillar oxå plåtis, i alla fall Vega 🙂

 5. Profilbild för Alex
  Alex

  Hej ! Kull att läsa eran blogg. Hur mycket väger ni fullastat i fina Vega ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Alex! Vi vägde Vega i Helsingborg på väg söderut, o då vägde hon 3860 kg med fulla tankar och en hel del bunkrad mat. Hennes totalvikt är 4005 så vi har god marginal.

 6. Profilbild för Elisabet
  Elisabet

  Kul att läsa om ett byte till plåtis. Vi bytte tvärtom för ett år sen. Länge letade vi (framför allt jag) efter en större bil med skjutdörr och köket vänt som i en plåtis. Men fick ge upp. Saknar fortfarande känslan att stå vänd mot den stora öppningen och laga mat!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag kan förstå att du saknar det, älskar det också nämligen!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.