bygga hus i portugal

Regler kring att bygga hus i Portugal

Vad är det egentligen som gäller när en vill bygga ett hus i Portugal? Den här videon förklarar och vi förtydligar vad som sägs.

Videon är två år gammal, men den bekräftar det vi kommit fram till när vi pratat med proffs på området. Filmen är på engelska, så lite direktöversättning gör vi under filmen, åtminstone på det viktigaste.

Allt du vill bygga kräver ett bygglov. Men det kan vara så att du slipper bygglov om du vill bygga ett Tiny House i ex. mellersta Portugal, för de vill gärna att folk flyttar dit. Men då behöver du ett dokument som säger att du slipper bygglov. Alltså behöver du ändå ett tillstånd att bygga.

Ett hus på hjul kan kanske stå på en din tomt i 365 dagar. Är det inkopplat på el, vatten och avlopp kan det räknas som permanent och kräver därmed bygglov. Oavsett – prata med din kommun så du får klara besked, även om det gäller hus på hjul.

För turiständamål

Om du vill bygga något för turister, om det så är ett tält, en husvagn, ett hotel, spelar ingen roll vilken omfattning. allt måste gå via kommunen och godkännas. Det finns regler för brandskydd, hygien etc. som måste beaktas. Dessutom handlar det om skatteintäkter.

Men hen fick ju bygga..

Det finns ingen regel som gäller för alla. Eftersom alla marker är indelade för olika ändamål så kan två grannar ha helt olika förutsättningar. Så vad som gäller för just mark A är alltså inte alls detsamma som gäller för mark B. Igen. Prata med kommunen!

Prata alltid med din kommun!

Oavsett vad du planerar – så prata alltid med kommunen först. Gör ingen investering utan att vara säker på att du kan genomföra det du vill göra. Alltid. Prata. Med. Kommunen. Först.

Eftersom han som pratar på videon bygger modulhus (vilka också behöver tillstånd!) så fick vi inte bekräftat vad som gäller för ruiner. Men vi följer ändå ovan regel. När vi hittat den marken vi tror blir rätt för oss så gör vi ingen affär förrän vi pratat med kommunen.

Så egentligen är det inte krångligt. Prata med kommunen helt enkelt.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Regler kring att bygga hus i Portugal”

 1. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Hej kom att tänka på Jan&Anna som vi hälsade på i Portugal
  På deras blogg https://www.portugal-alentejo.se/ som nu är slut skriven. Ni/Du kan hitta tips
  de levde många år i Portugal.
  Ni kan säkert ta kontakt med dem vet inte hur hälsan är för Jan.
  MEN som ett hjälp för er.

  1. Profilbild för Anna

   Jag har läst en del på deras blogg, tack!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.