kameraobjektiv-pocketkamera

Det är dags för nytt kameraobjektiv, men vilket?

Att använda rätt kameraobjektiv för rätt fotografi är en konst. Att fotografera är en konst. Att göra verkligheten rättvisa med en bild är en konst. Jag har gillat att fotografera i många år, men det är alltid den hobbyn jag väljer bort först när tiden inte räcker till. Saknar fotograferandet nu och vill utveckla min kompetens i tekniken kring det. 

Det finns så mycket kvar att lära vad gäller bländare, iso, slutartider etc. Men också mycket kring komposition. Ibland känner jag att mina bilder är fina. Men ofta tycker jag att de inte har det där lilla extra. Så i sommar är det fotograferingsfokus för mig!

En Canon 1000D är kameran jag använder. Jag har standardobjektivet 18-55 som följer med vid köpet, vilket jag nästan aldrig använder. Det som sitter på kameran för jämnan är mitt 50mm som jag verkligen älskar i de flesta sammanhang, hemma och för porträtt till exempel. Men inte när vi reser.

Köpte en kompaktkamera som jag tänkte ha på resor, men den gör inte det jag vill. Mer än att vara kompakt. När man reser får man liksom ta det ljuset som erbjuds där och då. I bilden ovan från Funchals linbana i Madeira till exempel så har jag varit tvungen att använda kurvor i Photoshop för att få till lite ljus och kontrast, ändå är bilden inte bra. Och för att jag inte kan alla inställningarna på kameran… erkänner att även det är något jag måste jobba med i sommar.

Köpa kameraobjektiv

För mina landskapsbilder när vi reser vill jag ha ett bättre objektiv. Men att då veta vilket kameraobjektiv jag ska ha, när jag inte kan tekniken fullt ut, det är inte lätt. Google finns ju och där kan jag hitta tester och få mängder av tips. Men det hjälper mig inte. Jag känner mig bara ännu mer okunnig.

Inget av mina två kameraobjektiv (eller kompaktkameran) ger den överblick och känsla jag vill förmedla med bilderna på resorna. Jag kan inte definiera vad som inte är bra, för jag vet ju för lite om tekniken och vad som gör det bra. Men det känns inte bra, tycker inte bilderna blir bra nog. Jag känner mig begränsad när jag fotograferar för jag inte kan få till det resultat jag önskar med de alternativ jag har.

Fattar att det inte sitter i kameran eller kameraobjektivet, det mesta är upp till mig.

Här behövs proffshjälp!

Jag gick in på Japanfoto i Göteborg och pratade med en väldigt tillmötesgående expert (utgår jag ifrån). Han visade mig några varianter på objektiv när jag beskrev vad jag kände. Han pratade siffror, gluggar, bländare etc och jag förklarade att jag inte förstod.

Jag visar dig istället!

Då sa han ”Jag visar dig istället” och började fotografera med olika objektiv inne i butiken (som ju inte är rätt motiv men det som fanns att tillgå) och jag fick se skillnader. Då var det så mycket lättare att förstå!

Som det känns nu så tror jag att jag ska investera i ett 10-22 objektiv (Canon 10-22 3,5-4,5). Bilderna vi tog i butiken med det kameraobjektivet var ljusa, krispiga och fick med mer av ”utsikten” än de andra vi prövade. Samtidigt är det ett lagom format på objektivet.

Jag vill ha de rätta förutsättningarna för att kunna göra en så bra landskapsbild som möjligt utan att bära med mig mängder av objektiv och utan stora investeringar.

Skulle bli väldigt glad om du vill bidra med dina erfarenheter! Vilken kamera/objektiv använder du till vilka foton? Har du erfarenhet av 10-22 objektiv? Vad använder du det till i så fall? Utifrån det lilla jag beskrivit, skulle du rekommendera något annat kameraobjektiv?

Publicerat:

i:

13 svar till ”Det är dags för nytt kameraobjektiv, men vilket?”

 1. Profilbild för Helena Roth

  Vilken pedagogisk säljare du träffade på hos Japanfoto!

  Jag är som du, kan för lite för att verkligen kunna… men älskar även jag fotograferandet, även om min systemkamera ligger i träda mestadels nuförtiden. Trist! Inspireras av dig och ska tänka på att använda den lite mer nu under sommaren!

  Lycka till – och låt mig (oss) veta var du landar och hur det känns!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja han visste vad han gjorde den där säljaren 🙂 Hoppas jag får se ett inlägg hos dig med fler bilder där du använt din systemkamera i sommar. Tack, jag lovar att berätta mer om fotograferandet och var det landar.

 2. Profilbild för Helena - Oh darling, let's be adventurers (en svensk reseblogg)

  Jag har inte använt ett 10-22mm objektiv. Men har ett 24mm som jag älskar trots att det väger bly. Och under resor så är det toppen! Speciellt i städer och till landskap då man vill få med mer i bilden. Och ibland ångrar jag att jag inte köpte en vidvinkelzoom istället. Provade en för några veckor sen när jag var i Lettland och fick låna en då. Så, tror du kommer bli nöjd med 10-22mm. Toppen av säljaren att visa också, så gör jag alltid när jag vill förklara något när det kommer till kameror och objektivskillnader.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Precis det är det där med att få med mer, och känslan. Ska suga på karamellen lite till, men det lutar fortfarande åt 10-22 🙂

 3. Profilbild för Dorotea Pettersson, tidscoach

  Ja det där är svårt helt klart. Jag köpte nyligen ett Sigma 18-35 som jag älskar. Klara bilder. Mitt 50 objektiv är absoluta favoriten dock men passar inte för det du önskar.

  Vad bra att du fick så fin hjälp. Själv tycker jag att Scandinavian Photo i Mölndal är oslagbara när det kommer till att ge rätt hjälp.

  Det blir spännande vad det blir för dig.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag älskar verkligen mitt 50mm oxå! Har 18-25 och tycker inte det är tillräckligt bra. Bra att veta att det finns en bra fotobutik i Mölndal oxå, fast det är åt fel håll för mig.

 4. Profilbild för Gunnar F Novik

  Reportage och dokumentärt – vidvinkel
  Porträtt – korttele.
  Fåglar – långtele.
  Natur och landskap – allt däremellan

  Tänk på att om du inte har fullformatsensor (vilket din kamera inte har), så ska du multiplicera med 1,6 för att förstå din nuvarande brännvidd jämfört med gamla analoga kameror. För förr sa en att 50-55 mm var normalobjektiv, lägre brännviddar är vidvinkel, högre än normal är tele.
  För din digitala kamera är alltså 35 mm ditt normalobjektiv.
  Vi gatufotografer älskar det gammaldags varje-dags vidvinkleobjektivet och för din kamera är det 22 mm (analogt eller fullformatsensor 35 mm). Det där med vilket du dels får med mer runt omkring, dels kan gå nära huvudobjektivet och få djup i berättelsen.
  Jag bär dagligdags mitt 24-105 mm zoomobjektiv till min fullformatare, kvällstid mitt fasta 35 mm (motsvaras av din 22 mm) – jättebra för den dokumentära känslan.

  Vill du veta mer är det bara att ringa (nej, det kostar inget 😉 )

  1. Profilbild för Helena Roth

   Wow – en kommentar full av information att spara tills det är dags för mig att köpa nytt objektiv!

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Varmaste tack Gunnar!!

 5. Profilbild för Gunnar F Novik

  *lätt rodnad*
  We aim to please…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fantastiskt! Och jag följer säkert upp din kommentar med fler frågor framöver. Först ska jag lära mig lite mer om hur allt hänger ihop med bländare etc. Så jag kan ta till mig din kunskap bättre.

 6. Profilbild för Kristina Svensson

  Å nej, inte det där objektivet. Ett sådant har jag haft. Jag blev – ehh – inte nöjd. Jag kanske fick tag i ett måndagsexemplar (eller snarare två för jag tror att det första byttes ut) men jag tror inte att jag lyckades ta en enda bild som jag har kunnat använda till böcker/kalendrar eller liknande. Jag kommer inte ihåg hela historien nu men jag hade klippkort på Canon centret i Krokslätt. Det slutade med att de justerade om mitt kamerahus så att det skulle passa till vidvinkelobjektivet. Då passade inte kamerahuset ihop med mina övriga fyra objektiv (som fungerade innan) så jag var inte särskilt nöjd. Numera har jag ett nytt kamerahus (som snart är dags att uppdatera) och inget vidvinkelobjektiv. Men jag kan ha haft otur. Jag köpte det eftersom en kompis rekommenderade det och hon är mycket nöjd.
  Saker som kan vara värt att tänka på är.
  1) Det är extremt vidvinkligt. Det går att göra väldigt konstnärliga och udda bilder med objektivet men är svårare att få till avbildningar av världen som den ser ut i verkligheten.
  Kul effekter uppnås om man fotar statyer eller byggnader underifrån och liknande. Det blir märkliga förvrängningar som kan bidra till en rolig bild. Vill man ha en snygg bild av en stadsmiljö så är min erfarenhet att man får greja rätt mycket i Lightroom för att räta upp skeva linjer. Tar du en närbild av en människa utan att byta objektiv får människan en jättenäsa.
  2) Det är inte speciellt ljusstarkt. Det är inte dåligt men finessen med att släpa runt på storkamera är ofta att den fixar de där ljusförhållandena som mobilen inte klarar av.

  Med dessa invändningar sagda så kanske du blir toppen-nöjd med objektivet. Själv så fotar jag alla vidvinkelbilder med mobilen istället. Det blir tillräckligt bra. Eller blev tills jag uppdaterade till ny Android-version och kameran la av. Men det är en annan historia.

  Sorry att jag inte var mer positiv. Här är en text när mitt objektiv var helt nytt.

  https://www.tomatsallad.nu/geekwalk-konst-pa-eriksberg-med-nya-vidvinkeln/

  https://www.tomatsallad.nu/3-rudbeckia-med-3-olika-objektiv/

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack snälla för din värdefulla input! Tar med mig det i mitt letande. Och när jag pratar med de i butiken igen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.