om om inte fanns

Om om inte fanns – hur ser valen ut då?

Tänk om om inte fanns. De absolut bästa kvällarna är när vi sitter i soffhörnet med varsin kopp kaffe och pratar om våra drömmar och framtid. Om livet. Om oss och våra val. Vi nämner dock orden om och när emellanåt. Varför?

Tänk om om inte fanns

Om man inte fick använda om i tankar och prat om t.ex. framtiden. Hur ser det ut i våra liv då? Vad gör vi? Var är vi? Vad vill vi? Vilka träffar vi?

Det finns många frågor som jag tycker är viktiga att fundera kring. Jag skrev ju nyligen ett inlägg ”Om jag vann en miljon..” så jag tänker bevisligen med ett om i mina tankar. Om om inte fanns skulle jag nog tänka annorlunda.

Jag vill sluta tänka om. Om är begränsande. I tanken. Men också i verkligheten. Ett om sätter villkor på tanken.

Tänk om när inte fanns

När är lika illa. När jag blir pensionär ska jag. När jag fyller 50 ska jag. När jag får barnbarn. När jag… Ja du förstår vad jag menar. Man skjuter upp saker till när…

Varför gör vi så? Varför låter vi Om och När styra våra val? Förstår ju att orden inte kan försvinna ur vårt språk så klart. För de behövs i vissa meningar som t.ex. ”När kan du ses?” eller ”Jag tycker om dig!” Bilden valde jag t.ex. för jag tycker om den!

Jag vill i alla fall försöka sluta använda orden om och när i mina tankar och planer i mitt liv! Jag vill inte tänka att ”Jag ska gå El Caminon när jag blir pensionär”. Om jag vill gå den nästa sommar t.ex. så är det upp till mig att försöka lösa det. Inte tänka när.. Eller om…

Man har hela livet på sig

Att man har ”hela livet på sig” är en chimär. Vi har ingen aning om hur lång tid vi har på jorden. Jag har förhoppningsvis bara levt halva mitt liv. Det ger mig både förväntningar och skrämselhicka. Det kanske är en 50-års kris. Eller så är det bara jag.

För mig är det väldigt viktigt att inte lägga näsan i vädret och känna att orden om och när har hindrat mig att göra det jag vill. Eller prova det jag är nyfiken på. För jag vet inte alltid vad jag vill. Men jag är tillräckligt nyfiken för att prova. Var det inte rätt så får jag ta nya beslut.

Alla vägar bär till Rom sägs det, men i mitt huvud så leder alla vägar till något. Till nya utmaningar. Nya äventyr. Nya människor och till nya val.

Använder du om och när mycket i dina tankar och planeringar?

Publicerat:

i:

5 svar till ”Om om inte fanns – hur ser valen ut då?”

 1. Profilbild för Helena Roth

  Spännande fråga. Om och När är inte ord jag reflekterat så mycket kring. Måste, borde, skulle samt rätt och fel är däremot ord jag använder mycket restriktivt och medvetet. Men ska nog sätta mig och reflektera lite över Om och När och se vad som dyker upp. Tack!

  1. Profilbild för Anna

   Ja ordet ”måste” har jag försökt minska, men blev påmind nyligen om att jag använder det. Oavsett vilka ord vi använder är det nog bra att reflektera över dem ibland.

 2. Profilbild för Maria Björkman

  ”Om inte om fanns, vore jag kejsaren av Kina”, sa ofta min mormor. Hon i sin tur hade ärvt uttrycket, och det användes av henne lite sådär negativt raljant. Ungefär som att ”jaja, gå och dröm du!”.

  Själv börjar jag ofta med ”om”, och visar det sig att det jag uttryckt är något jag verkligen vill så ändrar jag så småningom till ”när”. Återigen detta med att lura hjärnan, vet du!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är nog invant i mångt och mycket. Och nästa steg är att ta bort även ”när” och istället tänka ”nu”? 🙂

 3. […] annat som jag kanske inte ens har kontroll över ska hända innan jag gör det jag vill göra. Bloggade i somras om tankar kring om och när på Webbtanten, ifall du vill läsa mer om just […]

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.