sommaraktivitet-sverige

De 19 bästa tipsen på sommaraktivitet, med eller utan barn

Det finns så mycket härligt att göra i sommarsverige! Här får du de bästa förslagen på sommaraktiviteter och resmål du kan göra/besöka i Sverige i sommar. Med eller utan barn!

Varje år gör jag och min guddotter en sommaraktivitet tillsammans och när vi skulle planera årets så var det totalt stopp på idéer. Vi fick ingen bra hjälp av Google heller. Så jag frågade mina vänner på Facebook, mina Instagramföljare och er mina fina bloggläsare. Det här är en sammanställning av alla fantastiska svar och förslag jag fick!

Hoppas du blir inspirerad att göra något nytt i sommar! Vi åker till Tom Tits i Södertälje och sedan vidare till Stockholm för övernattning där.

Dressin

Det finns många gamla järnvägsräls där man kan cykla dressin! Virserum, Hultsfred, Gävle är bara några exempel. Det här ligger överst på min önskelista i alla fall. Hoppas min guddotter tycker det vore roligt också.

Gruvor

Jag tycker gruvor är störtläskigt, har nog sett någon skräckfilm när jag var barn där folk fastnade i gruvor för det är min enda tanke när det handlar om gruvor. Att jag ska bli instängd. Falu koppargruva eller Grottvandring på Kullaberg kanske kan vara något för dig?

Tumlarsafari

Detta är också en spännande aktivitet tycker jag! Att åka en båttur, dag- eller kvällstur, och se tumlare tumla runt i vattnet. Inte behöver man åka utomlands för att se häftiga djur i vattnet inte.

Djurkurser/läger

Att spendera tid med sina barn i ett av deras största intressen kan ju vara ett minne för livet för båda. Finns säkert något läger om ditt barn är engagerad i ex. ridsport. Men Svenska Blå Stjärnan anordnar även fårläger!

Upptäck svenska fjällen

En populär aktivitet. Att uppleva svenska vackra fjällen i sommartid är helt säkert en höjdare. Finns organiserade varianter och så kan man göra sin egen tur.

Cykelturer

Att susa fram på cykeln genom skog, dal och landsväg ger en stor frihetskänsla. Var man cyklar kanske är ointressant egentligen. Vill man ha mer träningsliknande pass väljer man lite mer kuperad terräng kanske. Oavsett finns det hur mycket cykelvägar som helst i Sverige. Inspiration på platser att cykla på: Tjörn, Sydkloster Ven och tandem utmed Göta Kanal

EM i ridsport

Den 21-27 augusti är det EM i ridsport på Ullevi i Göteborg! Nåt för alla hästälskare!

Urnatur

Urnatur är en spännande plats i skogen i Ödeshög. Man kan bo i naturliga stugor och även gå deras kurser. De har en butik också. Exakt vad man erbjuds om man inte ska gå kurs tycker jag inte framgår av deras sajt, men den nyfiken blir jag!

Spökvandring

Vill man hänga inne i storstan i sommar passar väl en spökvandring i Gamla Stan i Stockholm alldeles utmärkt! Spännande och helt säkert minnesvärt. Om man vågar!

Hyra kajak/kanot

Spendera några timmar på vattnet, sitt still i båten i solnedgången och fängslas av tystnaden. Bara paddlarna hörs när man glider fram genom sjöar och hav, om man har tur. En fridfull upplevelse, som jag gjorde mycket som barn. Kanske läge att sätta sig i kanoten igen? I Göteborgsområdet kan man t.ex. hyra dubbelkajak på Styrsö.

Experimentanläggningar

Att vara inomhus och sysselsätta sig med spännande utmaningar är perfekt vid kallt och blött väder. Det finns flera anläggningar i Sverige. Här är de jag känner till: Tom Tits ExperimentFenomenmagasinet i Linköping och Universeum i Göteborg

Shoppa

Att ta sig en tur till Ge-kås i Ullared är för många en riktigt sommartradition! Självklart finns det shopping i hela Sverige men just Ge-kås spelar i en egen division. Eller vad tycker du?

Konsert

På en filt i gräset, ståendes framför scenen eller sittandes på en halvtaskig stol.. Konserter kan upplevas på olika sätt beroende på var de framförs. Slår självklart ett extra slag för Sommaronsdagarna i Alingsås där Mustasch spelar 21/6, Hearts & Colors, Linnea Henriksson och Tjuvjakt den 28/6 och Magnus Carlsson den 5/7. Kom till Alingsås och ät samtidigt Hollanders Glass (om han har öppet vill säga)!

Hova riddarvecka

Den 8-16 juli är det traditionella riddarveckan i Hova, Västra Götaland med tornerspel och annat som hör riddartiden tid.

Spa

Det finns många spa runt om i vårt land, du hittar säkert det som stämmer bäst för dig/er. Men Mösseberg kurort med barnmassage i Falköping kanske kan vara ett alternativ för dig med barn!

Bo på lantgård

Ska man som jag ta med sig dottern till en bonde så lockar inte det här. Men för många andra, både vuxna och barn, är några dagar på landet en riktig avkoppling. Samtidigt som det är lärorikt att se hur djur har det och hur man sköter om dem.

Höghöjdsbana

Ingen för den här fegisen, men jag är helt övertygad om att min guddotter hade älskat detta. Men den aktiviteten lämnar jag till hennes familj att göra. Ser att det finns några att välja på när man Googlar höghöjdsbana, men vill nämna de jag har blivit rekommenderad: Accropark och Isaberg.

Nöjespark

Vad vore en sån här lista utan att nämna våra stora nöjesparker? Självklart är besök på Liseberg och Gröna Lund utmärkta aktiviteter på sommaren. Man måste inte åka alla karuseller, man kan ta lotter, köpa kaffe och sätta sig i gräset och njuta av folklivet och äta upp sin godisvinst.

Djurpark

Det samma känner jag med våra djurparker. Vi har många fina djurparker i Sverige. Här är några exempel där man kan få se och uppleva båda välkända och  mindre kända djurarter: Borås Djurpark, Kolmården, Skånes Djurpark & Nordens Ark.

Jag hoppas du hittar aktiviteter i sommar som du och de dina har stor glädje av, att ni skapar minnen och njuter av den svenska sommaren. Har du fler tips än dessa, använd gärna kommentarsfältet och dela med dig!

Publicerat:

i:

11 svar till ”De 19 bästa tipsen på sommaraktivitet, med eller utan barn”

 1. Profilbild för Lisa

  Spa, Djurpark och fjällvandring hade jag kunnat tänka mig. Nu hr jag ju inga små barn längre, men det hade varit skönt att lulla runt lite med maken på olika ställen. 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja lulla på är överhuvudtaget väldigt skön aktivitet på sommaren tycker jag 🙂

 2. Profilbild för Annica

  Jag rekommenderar Lycksele djurpark och Järvsö zoo. Men även svanselses vildmarkscamping.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för fler tips!

 3. Profilbild för Kristina Svensson

  Å vad bra lista. Jag såg din ursprungliga fråga och var på gång att svara men kom inte på något som var barnvänligt.

  Det där urnatur blev jag nyfiken på. Håller på med ett bokprojekt som bland annat innefattar Ödeshög. Blev inte Å mkt klokare av att läsa på deras webbsajt. En ”gå ut i skogen och plocka blad” -kurs. Får kanske åka förbi och skaffa mig en bättre bild.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja den hemsidan säger inte mkt. Fattar inte deras erbjudande riktigt.

 4. Profilbild för Lina
  Lina

  Men åh vad många bra tips, tack

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vassego 🙂

 5. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Det mesta av de aktiviteterna funkar jättebra även för ”vuxna barn”. Tack för tipsen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur! 🙂 Have fun!

 6. […] alla era härliga tips bestämde vi oss till slut för Tom Tits experiment i Södertälje, och i veckan var det dags för […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.