weekendresa thessaloniki grekland

Weekendresa till Thessaloniki i Grekland – annorlunda & prisvärt!

Thessaloniki, Split, Prag och Barcelona var städerna vi valde mellan när vi skulle bestämma resmålet för vår weekendresa över Kristi Himmelfärds helgen. Thessaloniki i nordöstra Grekland var obekant för oss, vi visste knappt något alls om denna historiska och stora universitetsstad vid Medelhavet! Dessutom har vi inte varit i Grekland tillsammans tidigare och det var avsevärt billigare än t.ex. Barcelona.

I Thessaloniki finns något för alla! En weekendresa hit ger inte bara miljöombyte och nya äventyr utan även möjligheter till bra shopping, lång intressant historia att fördjupa sig i, god mat, levande nattliv (sägs det – vi är inga nattsuddare) och ständigt nya gränder att utforska i ett riktigt angenämt klimat (trots att vi upplever väldigt mycket regn). Thessaloniki anses dessutom vara både lyxigare och modernare än Athen. Det är 3 timmar flygtid med Ryanair vilket gör resmålet väldigt lättillgängligt.

Thessaloniki är den perfekta weekendstaden! Shopping, historia, fantastisk mat och nattliv. Ni kommer komma tillbaka, här finns så mycket nytt att upptäcka.

Orden tillhör de två svenskarna vi träffar på en restaurang. De är i Thessaloniki väldigt ofta, de har en lägenhet här och har massor att berätta om sin favoritstad som vi mer än gärna lyssnar till!

De berättar bland annat att det är ca 10 mil till stranden. Så åker man hit mitt i den heta sommaren kan ett hotell med pool vara skönt, eller så kombinerar man stadsvistelsen med en hyrbil och kör till stranden en dag.

För att under en kort weekendresa få se så mycket som möjligt av Greklands andra största stad och uppleva dess historia åker vi sightseeing med en buss, dessutom skönt att komma ifrån regnet lite då vi inte hade sån tur med vädret, vilket syns på bilderna.

En annorlunda weekendresa

Thessaloniki skulle kunna bli det nya resmålet för weekendresan i Europa. Det är inte en stad full av turister. Än. Det pratas grekiska överallt omkring oss när vi rör oss på gator och torg. Väldigt sällan hörs ett annat språk. Höga röster i livligt gestikulerande dialoger, det är vardag för innevånarna men för oss är det lite exotiskt.

Ljudnivån är hög; bilar som kör fort, taxibilar som tutar, skrålande från restauranger och caféer men också en megafon där mannen i sin pickup ropar ut erbjudande om en kartong jordgubbar eller tre gurkor för 1€.

Kontrasterna i staden är slående! Ruiner från 400 e Kr., vackra gamla kyrkor, övergivna byggnader, fula 60-tals hus och dagsfärska klottermålningar blandat med moderna kaféer, marknader och lyxbutiker. Det doftar mynta, oliver och hav, det doftar Grekland, mitt i stan!

I Saloniki, som grekerna själva kallar sin stad, parkerar man verkligen precis som man vill. Vi fick veta att om man parkerar så att man stänger in en annan bil så lägger man en lapp med telefonnummer i rutan. Då är det bara för den som tycker man ska flytta bilen att ringa. Inga problem – bara lösningar!

Att gå över en gata kan vara farligt om man inte tittar på alla trafikljus. För det kan vara grönt att passera halva gatan, men inte över nästa halva. Så åker du hit måste du hålla utkik efter gröna gubbar!

Vad gör man i Thessaloniki?

Äter gott, tar en fika och insuper atmosfären

Vi sitter och tittar på folk från någon av alla uteserveringar, känner av människorna, deras beteenden och deras kultur. Vi väljer sällan caféet på trottoaren i den stora vägkorsningen utan letar oss in i den smala gränden.

När regnet faller som mest och det blåser på tvären, som en höstdag i Göteborg, hittar vi en mjuk soffa under en markis på ett café där vi serveras en makalöst god cappuccino, för 3€. Man får alltid en liten kaka till, så beställ bara kaffe ifall du bara vill ha nåt litet till.

När vi beställer ex. grillad halloumi så får vi det. Inget mer. I Sverige serveras maträtter med massor av tillbehör, här beställer vi själva vilka tillbehör vi vill ha. En skål med tzatziki är till exempel ofta lagom för att 2-3 personer skulle kunna dela på det. Att kika på priserna är ett bra sätt att vägledas av hur stor portionen är. Eller allra helst, fråga! Fast de som serverar är inte alltid så duktig på engelska dessvärre.

Bästa restaurangen vi åt på var Takadum i området Ladadika. En Marockansk/grekisk restaurang som vi blev rekommenderade av svenskarna vi träffade och som vi också själva tycker var en riktig höjdare. Glöm inte att beställa deras fantastiska Takadum sallad, ett tillbehör som hade räckt till 4 personer.

Besöker historiska byggnader

Bussturen vi började vår weekendresa med ger oss en överblick av staden men framför allt en insikt i att det finns mycket historia att både se och fördjupa sig i. En weekendresa räcker inte om man är historiskt intresserad.

Under promenaden från Galerius Triumfbåge (Arch of Galerius/Kamara) mot havet går vi förbi utgrävningsområden mitt i stan. Mängder av katter har invaderat området (och finns i stort antal i hela stan) och ett hjärtskärande jamande fångar vårt och många andras intresse. En liten kattunge sitter högt upp och vågar sig inte ner. Varje gång den försöker snubblar den till och vänder upp igen till sin trygga men helt ensamma hylla.

Kvarteret Ladadika

Trots att det finns massor av restauranger och affärer utmed de stora 2- & 4-filiga gatorna i city, så är det inte där allt händer. Vi letar som vanligt upp smågatorna och gränderna, i den här stan enda sättet att slippa trafikens oljud. Där hittar vi det mysiga och pittoreska Thessaloniki. Restauranger, marknader och butiker fyller gatorna med dofter av nybakat bröd, gyros och nybryggt kaffe.

Rekommenderar särskilt kvarteret Ladadika, där lokala greker, studenter och turister ger en störtskön atmosfär. Historiskt var området en marknadsplats för olivolja och området där många av alla judar som befolkade staden bodde fram till andra världskriget. Det finns tomma fastigheter som bara förfaller för att ägaren eller ättlingar inte går att få tag i. Före första världskriget fanns bordellerna här i Ladadika.

Idag är det är ett riktigt mysigt område som man inte ska missa när man är i Thessaloniki. Byggnaderna är vackra och även färgstarka, och färg är inte något man slösat med i den här staden.

Vita tornet är ett ”måste”

Vi vandrar långsamt från hamnen, som alltid varit och fortfarande är, en viktig hamnstad för transporter till Balkanhalvön, till det Vita tornet, en av Thessalonikis landmärken. Vi vet att det var ett otäckt fängelse en gång i tiden och fick av svenskarna vi träffade veta att vi även måste besöka det på insidan. Trots ihållande regn tar vi oss upp till terassen på toppen för att se och fotografera utsikten, som faktiskt är mäktigare än jag trodde. Man ser långt upp i bergen och ut över den stora och utbredda staden. På vägen ner stannar vi på varje våning och tittar på utställningarna.

TIPS! Missa inte att ta med er översättningsenheten från entrén – allt står på grekiska på utställningarna

Shoppa allt från marknad till märken

Från marknadsstånden inne på Modiano market kommer dofter av marinerade oliver & solmogna jordgubbar. Kläder, väskor, skor, skärp, nötter, frukt, grönt, kött, fisk mm finns i stånden vi passerar. När vi lämnar marknadsområdet och går mot havet åt sydost kommer vi till shoppingområdet där affärer med kända varumärken finns. Hela Thessalonikis citykärna är full av butiker med kläder och skor. Och som tur är finns det gott om caféer mellan butikerna så man kan pausa.

Vad är det bästa med Thessaloniki?

Kontrasterna i till exempel byggnaderna

Att stadens alla olika historiska händelser syns och känns. Det är inte specifika områden av förfallna hus och sedan ett nytt område med nybyggda. Här kan det vara vartannat hus, det ena vackert och gammalt, nästa ett tomt och förfallet hus, nästa en kyrka, sen kommer klotter och sen dyker det upp ett nybyggt modernt hus. Alla dessa byggnader har sin del i Greklands och Thessalonikis historia. Kontrasterna är stora och fascinerande. Och vi fascineras allra mest av de gamla byggnaderna, särskilt gamla bostadshus.

Prisvärt

Vi har totalt betalat 13-14 000,- för hela helgen, det tycker vi är mycket prisvärt för en weekendresa i Europa en svensk långhelg. Genom att välja ett billigare hotell kan man få ner kostnaden ytterligare ett par tusen. Följande är inkluderat i vår sammanräkning:

 • flyg Ryanair med endast handbagage 2 pers
 • 4-nätters boende i juniorsvit på Anatolia (4-stjärnigt hotell i utkanten av citykärnan)
 • alla måltider/fikapauser 2 pers
 • inträden & turistbuss 2 pers
 • taxiresor till och från flygplatsen.

Vill du uppleva en genuin och livlig stad? Öppna dina sinnen och testa en weekendresa till Thessaloniki i Grekland!

Ps. Vad som hände med katten vet vi inte, vi gick vidare och hoppas den kom ner till slut.

Matochresebloggen har skrivit flera inlägg om hotell, restauranger och andra tips om Thessaloniki, så hoppa gärna över dit och fortsätt grotta ner dig i denna stad!

Källor

In Thessaloniki
Google maps
Wikipedia

Publicerat:

i:

10 svar till ”Weekendresa till Thessaloniki i Grekland – annorlunda & prisvärt!”

 1. Profilbild för Annica

  Alltså, jag vill verkligen utomlands igen. Men då till Assisi i Italien, påmindes väldigt mycket om det av din text. Var där på konfirmationsresan och glömmer det aldrig!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Italien gillar jag! Har inte varit i Assisi, skriver upp på utforskarlistan 🙂 Tack!

 2. Profilbild för Lisa

  Men vilken fantastisk weekendresa! Jag blir sjukt sugen på att kasta mig på första bästa plan! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt! Hoppas du gör det en vacker dag. Har sett att en annan bloggare har skrivit mkt om Thessaloniki senaste tiden så hon har nog oxå varit där. Finns nog en del tips att inhämta där.

 3. Profilbild för Gunnar F Novik

  The Saloniki. Häftig stad. Och det finns mycket i närområdet, inte minst Alexander den stores hemstad Pella (huvudstad i gamla Makedonien). Och inte heller farligt långt till t ex Edessa, Naoussa, Vergina eller de andra gamla antika städerna

  1. Profilbild för Anna

   Tack! Finns så mkt att utforska, glad att du bidrar med mer 🙂

 4. Profilbild för Hanna

  Wow, vilken stad. Jag blir jättesugen på att åka dit.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt! Hoppas du kommer iväg 🙂

   1. Profilbild för Jan
    Jan

    Hej
    trevlig artikel om Thessaloniki! Vi två 70+ och ska dit nästa vecka och ska följa dina förslag. Men hur är det på restaurangerna, jag försöker lära mig grekiska bokstäver men det är svårt, är menyerna på engelska/tyska? Vi vill undvika turistfällor.
    Jan o Barbro

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Hej! Tack, roligt att ni gillar 🙂 Inne i city var menyerna på engelska. I utkanten fick vi be personalen förklara, vilket inte alltid var lätt att förstå. Blev en upplevelse extra 😉 Hoppas ni får en fin resa!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.