december

December (Dezembro) 2022

Ännu en månad har passerat och det självaste julmånaden! Den första vintermånaden har bjudit på allt möjligt både vädermässigt och i andra avseenden.

På bloggen har dag 1-24 inneburit en julkalender där jag låtit dig som läsare utmanas varje dag. Jag summerade sedan julkalendern och beskrev hur jag själv anammat utmaningarna.

Vissa dagar har jag skrivit om något annat än själva utmaningen och varje dag har jag också bjudit på julmusik från min spellista, en del låtar som var nya för många, även mig.

Sista veckan i december gick bloggen åter till sitt normala där inläggen fick en varierad karaktär igen.

Skidor & skidskytte

Jag har ägnat en del tid i december åt att titta på sändningar från både längdskidor och skidskytte. Samtidigt har jag stickat, virkat, pusslat eller gjort macramé. Ibland fick jag sitta med dubbla skärmar…

Den här sysselsättningen fortsätter hela vintern, lagom till Formel 1 tar över och Roger intar soffan några timmar på helgen igen.

december
Dubbla skärmar för skidskydde och längdskidor
Väldigt god rödbetssallad

Julförberedelser

Jag har pyntat, bakat lussekatter och glutenfria chokladkolakakor, gjort julgodis av kikärter och andra av egentillverkad marsipan av portugisiska mandlar och svenskt florsocker, båda varianterna har vi sen doppat i choklad. Gjorde rödbetssallad och hovmästarsås från grunden.

Här kan du läsa om hur vår jul blev.

Odling & trädgård

Har rensat ogräs i gruset, allt regn har gjort att jag inte kunnat bespruta med vinägerlösning. Så jag får ägna mig åt att rycka för hand och sedan trötta ut med vinäger när det kommer tillbaka. Redan andra året märks en stor skillnad (på andra ställen i köksträdgården). Har beskurit några fruktträd. Men annars är det skörd jag sysslat med i december (vitkål, morötter, rödbetor, paprika, chili, persilja, koriander och sallad).

Här ett inlägg om hur mycket jag skördat under året.

Chili har jag torkat i torkugnen och lagt i glasburkar för kommande behov. Kommer inte odla chili nästa sommar, då jag har massor i frysen och nu även torkad.

Delad chili som ska in i torkugnen
Ogräs som tränger igenom. Mesta borta nu 🙂

Utflykter och vänner

Vi fick besök av vänner i husbil en söndag eftermiddag. Vi har inte setts sedan i våras så det var kul att ta igen och stämma av läget igen. I mellandagarna träffades vi igen då i Ermidas-Sado där de bor nu på vintern.

En annan dag tog vi med oss våra belgiska vänner till United Kitchens of India i Vilamoura och därefter behövde vi alla fyra besöka shoppingcentret i Guia. Det blev en heldag tillsammans.

Sen vår tripp till Porto Covo på julafton då! Översta bilden är från den utflykten. Här är några till..

Vädret

Efter att ha fått (nödvändigt och tråkigt) regn i princip varje dag i en månad (halva november och halva december) njuter vi nu äntligen av sol och blå himmel igen!

180mm på en månad.. ja det är vi tacksamma för men… 🙂
Trots att det regnat så har vi haft sköna temperaturer, oftast mellan 15-20 grader.
Vintern är alltid fuktig här, men så klart är det extra fuktigt när det regnat så mycket. Så fort solen lyser så minskar det drastiskt på dagtid (blå linje).

Bilder

Jag har lagt in tre bilder på min tidslinje i bilder. Här hamnar det både sånt som jag bloggar om, men även annat… De flesta bilder hamnar dock i inläggen, särskilt de där jag samlar upp ”överflödiga” i arkivet, här från oktober.

Nyårsaftonsmeny

December (och året) avslutas med en nyårsaftonskväll. Vi har i flera år valt att fira det ensamma. Vi planerar och handlar för att laga en 3-rätters middag tillsammans. Och på självaste nyårsafton så sätter vi igång. Det ska alltid vara nya rätter, sånt vi inte har gjort förut och som kanske kan bli lite nya favoriter. Vi tweakar alltid, så det passar våra smaker.

Vi har inte en massa olika porslin att välja på, så maten försvinner på våra mörka tallrikarna och bilderna blir inte riktigt bra. Men oj vad gott det var!

Förrätt

Panerad fetaost
Vi la osten på en bädd av sallad och skippade honungen.
Ersatte vetemjöl med kikärtsmjöl.
Salladen från trädgården

Panerad fetaost på salladsbädd
Varmrätt

Fylld portabello med hasselbackspumpa och rödvinssås
Vi bytte ut potatis mot egenodlad butternutpumpa och inspirerades av det här receptet vid tillagningen av den.

Så gott!
Dessert

Päron från eget träd, inlagda i portvin. Serverades med vispad grädde och zest från en lime.

Mumsig efterrätt

Kollade fyrverkerier i byn och gick och la oss direkt efter.

Mest lästa inlägget

Det visar sig i statistiken att december inte varit kul att läsa hos mig. Har aldrig haft så få besökare under december något år. Nu gör jag ju som jag vill och anpassar mig sällan till vad läsare önskar, men tackar för den insikten i alla fall.

Det mest lästa inlägget i december var 3. Rensa bort något.

Alla inlägg i december kan du läsa här.

Publicerat:

i:

28 svar till ”December (Dezembro) 2022”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Vilken sagolik och inspirerande nyårsmeny ni fixade till!
  Panerad fetaost måste det bli här också, kanske redan idag när vi ändå ska äta ugnssötpotatis med andra grön-rotsaker.
  Så mycket man egentligen hinner med på en månad. Det ser man när man gör som du gör. Mandellikören är spännande…här gillade grannarna apelsinlikören jag gjorde så nu är jag på hugget med att fixa mera så det finns litet smakprov även åt er när ni kommer hit. Jag hade en extra flaska men blev övertalad om att dela den med mig åt andra 🙂
  God fortsättning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det var riktigt gott. Vi bytte även ut vetemjölet mot kikärtsmjöl, både för att göra det glutenfritt, men också för att ge en liten annan smak. Bakad sötpotatis är min favorit, vi har många kilon lagrade att äta upp..hhaha. Kan tänka mig apelsinlikören gick åt, vore så klart roligt att få smaka, men inte behöver du göra extra för oss, är övertygad om att vi kommer ha trevligt ändå 🙂

 2. Profilbild för Kraka

  Den menyn ser god ut. Men nu blir det vardagsmat ett tag igen. Här finns dessutom ingen ugn så man blir lite begränsad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den var riktigt god! Vi hade ingen ugn i vår van, tyckte det var väldigt jobbigt då jag gärna använder ugn i matlagningen, så förstår att det känns begränsande för dig.

 3. Profilbild för Znogge

  Vilken delikat nyårsmiddag ni lagade! Panerad fetaost är så otroligt gott.
  Ni hann verkligen med mycket under december som blev en bra månad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi njöt verkligen, så gott!

 4. Profilbild för Ditte

  Vad gäller vädret så rår en ju inte på det men förstår att blå himmel och sol är trevligare vart en än befinner sig.
  En lyckad och god nyårsmeny blev det och just att ta vara på det ni odlat är suveränt.
  Visst är det så att antalet läsare på bloggen går upp och ner och de flesta av oss skriver ju om det vi vill helt oavsett. Sen är en ju intresserad av olika saker.
  Visst är det lite intressant att fundera på mest lästa och minst lästa inlägg.
  Känns roligt nu med ett nytt år och sikta framåt och fylla det med ett förhoppningsvis givande innehåll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej, och alla väder är ju bra väder, på nåt sätt 🙂 Ja nu har vi ett blankt papper framför oss att fylla med alla möjliga kuliga saker!

 5. Profilbild för Marianne

  Nyårsfirande för två är det bästa, helst skulle jag vilja vara ensam men det skulle väl vara FÖR egoistiskt?!
  Fantastisk meny med det mesta egenodlat. Allt låter gott, hasselbackspumpa ska jag absolut testa, jag skippar helst potatisen så brukar göra annat till mej.
  Den översta bilden dröjde jag mej kvar längre vid, jag kan riktigt höra bruset från vågorna. Jag älskar trappan, min första tanke där var; wow, vilket träningspass! Har du räknat trappstegen? 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med, men nej, själv skulle jag inte vilja vara. Hasselbackspumpa var riktigt gott, snåla inte med kryddorna 🙂 Nej, har inte räknat trappstegen, inte ens gått ner för just de där heller. Men finns ju i varje vik och många trappsteg blir det.

 6. Profilbild för Marianne

  Vill du dela med dej av receptet på godis av kikärter?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är receptet! Jag tar mer kardemumma 🙂

 7. Profilbild för Anita

  Så trevligt det var att läsa din resumé av december. Och den översta bilden … den ser ju för härlig ut.
  Panerad fetaost, det har jag ätit på restaurang men aldrig prövat mig på själv. En brist känner jag nu när jag ser din bild. Det får bli en förrätt vid något tillfälle inte alltför långt borta.
  Att det inte blev så många besökare i december kanske berodde på att många var upptagna med annat. Jag vet inte men jag tyckte det var trevligt med din kalender även om inte heller jag hann in varje dag. Men jag vill tacka dig för att du gjorde den, tycker det är kul med kalendrar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anita! Jag tyckte det var riktigt gott med fetaosten på det viset. Med lite söt honung blir det nog ett extra lyft. Kul att du uppskattade min kalender!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilken härlig nyårsmeny, portobellosvamp är ju så gott! Även om regn är behövligt så visst är det härligt när solen skiner igen!
  Här har vi också fullt upp med skidor och skidskytte när det är säsong för det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en lyckad menu! Nu skiner solen igen!

 9. Profilbild för Veiken

  Oj vilken fest ni hade på Nyårsafton! Allt var i min smak! Fyllda portabellos är en favorit och fetaosten ska vi inte tala om!
  MUMS!
  Helt otroligt så mycket du har skördat. Toppen att ha för kommande dagar!
  GOTT NYTT ÅR till er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev en väldigt lyckad middag, helt klart. Ja vi äter egenodlat varje dag och har så gjort länge nu. Underbart lyxigt. Detsamma!

 10. Profilbild för Anki

  En trevlig sammanfattning på vad som hänt hos er under december och som alltid såå fina bilder! Nyårsmenyn ser fantastisk ut!
  God fortsättning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anki! Ja det var en himla god middag! Detsamma!

 11. Profilbild för Cathinka

  Här står också vinägern och väntar medan ogräset frodas på uppfarten. Kanske vädret nu äntligen stabiliserar sig. Hur ser stora dammen ut hos er, är den full?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu ska det ju bli soligt många dagar så då kan vi spruta på! Nej.. det är det långt ifrån. Undrar om det ens märks nån skillnad.. Inte varit där de senaste veckorna, men läst i tidningen att det fortfarande är lågt.

 12. Profilbild för Susjos

  Fina bilder och en god nyårssupé på tu man hand, kan väl inte bli bättre!
  God fortsättning på det nya året!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det var en väldigt bra kväll! Detsamma till dig!

 13. Profilbild för Hannas krypin

  Min decembermånad var också ganska dålig sett till bloggstatistiken förutom sista veckan. Då rasslade det till. Kul tycker jag och hoppas på att alla som hittat till mig vill stanna kvar. Kul att få läsa din sammanfattning från månaden. Ser ut som en riktigt bra månad med allt möjligt smått och gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det beror på att det var få lediga dagar den här decembermånaden, folk kanske var mer stressade än andra julmånader. Nåja, det spelar ju inte så stor roll. Jag bloggar för mig och för de som vill läsa 🙂

 14. Profilbild för Lillan Kind

  December ser otroligt mycket behagligare ut i Portugal än i Sverige, även om månaden också bjöd på välbehövligt regn. Jag skulle gärna tillbringa julafton vid havet med så underbar utsikt. Nyårmiddagen såg riktigt god ut! Kul att ni alltid lagar rätter som ni inte har gjort förut.
  Jag visste förresten inte att man kan bekämpa ogräs med vinägerlösning. Jag måste kolla upp hur man gör, för jag försöker så gott det går att undvika gifter på tomten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gäller att trötta ut ogräset och då funkar ättika lösning bra. Men inte om det är stora plantor, inte här iaf. Nä gifter vill en inte ha! Lycka till!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
21°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.