Borgholm öland

Det (6) viktigaste med en husbil

Vår uppfattning om vad som är det viktigaste med en husbil berättar vi idag. Ifall vi skulle köpa en ny nån gång är det dessa punkter som skulle avgöra vid första urvalet.

Visst finns det en massa lull-lull som är kul att ha i sitt hem på hjul. Men vad är det som egentligen är viktigt?

Nu är vi inte ute efter att byta husbil, men det är ändå kul att kika på nyheter och se om det är något som skulle kunna vara aktuellt. Hittills har vi inte sett någon som passar oss bättre än FrankieBoy och det är ju väldigt glädjande!

Viktigaste sex punkterna

För att bedöma om en husbil skulle vara för oss eller inte har vi sex punkter som direkt visar oss om husbilen ens är värd att fördjupa sig i. Bedömningen är ju väldigt personlig och utifrån förutsättningen att vi bor på heltid i vår husbil samt rullar en hel del men uppskattar att stå still 1-3 veckor när vi trivs.

Förvaring & lastvikt

För oss är det viktigt att vi får plats med våra cyklar i garaget (122 cm höjd), vill inte ha dem sittande på utsidan. Vi vill också känna oss ganska fria i att lasta det vi behöver och inte vara oroliga för att köra med övervikt. Eftersom vi hela tiden minskar vårt bohag är det inte så att vi behöver utöka lastvikten egentligen. Men med gott om marginal kan en göra de justeringar på husbilen som önskas.

Isolering & värmesystem

Nu vill vi ju inte vara i kallt klimat, så isoleringen behöver inte klara -40 grader. Men nog vill vi att husbilen är välisolerad så vi inte behöver elda för kråkorna. Att värmesystemet är vattenburet är viktigt för min (Annas) astma. Att kunna använda både el och gasol i uppvärmning känns viktigt för vår frihet.

Layouten

Det finns layouter som inte alls passar oss. Och det är något vi märker ganska snabbt när vi är i en husbil. Det kan vara att det är för trångt eller bara väldigt ogenomtänkt.

Köket

Vi vill ha så stort och rymligt kök som möjligt. Vi lagar i princip varje måltid hemma, vi bakar och odlar. Ja utrymmet i köket är en avgörande faktor för oss.

Hemkänslan

Så otroligt individuellt, men om vi ska spendera varje dag i husbilen (som vi gör idag) och göra det till vårt hem, så behöver det redan från början finnas en viss känsla i husbilen. Mycket går kanske att förändra och göra mer hemtrevligt men om t.ex. alla materialvalen är fel, i vårt tycke, så är det svårt att få en hemkänsla.

Priset

Allt har ett pris. Om priset är orimligt eller bara för högt för vår plånbok blir det inte ett köp. Då sållas husbilen bort i första urvalet redan.

frigiliana
Trånga gator i Frigiliana

Mindre viktigt

När första urgallringen är gjord utifrån ovan sex punkter kan vi börja kika på andra saker. Det är också punkter som är viktiga. Men inte lika viktiga.

Storlek & vikt

En vänjer sig vid att att köra en större bil och om en inte kommer fram till alla platser en vill besöka går det att komplettera med hyrbil och kollektivtrafik. Men visst är storleken viktig om livsstilen är att besöka små byar och klättra uppför bergen med hemmet. Så det finns nog många som tycker denna punkten kvalar in bland de fem viktigaste, men det gör det inte för oss. De husbilarna som är för små försvinner direkt i layoutpunkten ovan.

Utrustningen

Behovet av utrustning varierar. Därför är inte utrustningen i en husbil särskilt viktig, dessutom går det ju också att komplettera efter hand.

Innan vi köpte FrankieBoy hade vi en lång lista på vad som skulle uppfyllas. En sån lista skulle vi göra igen om vi skulle byta husbil. Men den ser nog lite annorlunda ut nu. Den ändras säkert för varje husbilsköp en gör, eftersom behoven ändras med tiden.

Del 1 – våra must have
Del 2 – våra must have
Del 3 – våra must have
Del 4 – våra must have

Idag är vi på Forsbergs och utför några garantiärenden, så då kommer vi kika in i ett antal husbilar och göra bedömningen utifrån de sex första och viktigaste punkterna. För att ha något kul att göra när vi väntar kommer vi utforska om det finns någon bil i deras lager som klarar vår första gallring.

Självklart kommer vi redovisa resultaten.

Översta bilden är från sommaren 2018 i Borgholm, på Öland.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

4 svar till ”Det (6) viktigaste med en husbil”

 1. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Vi väljer också bort lull-lull till förmån för rejäla saker i inredningen. Man ska ju kunna använda handtag mm utan att de går sönder hela tiden.
  En alltför stor husbil passar inte oss.
  Med åren har vi lärt oss vad vi behöver och Mackan blev bra för oss som har hundar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så roligt ni landat i den husbil ni vill ha. Det har vi också gjort 😀 Är väldigt nöjda med FrankieBoy!

 2. Profilbild för Gösta Evén
  Gösta Evén

  Hej!

  Anna, det är alltid intressant och roligt att läsa din blogg.
  Även om jag inte lämnar kommentarer så ofta så läser jag allt.

  Det två viktigaste sakerna för mig när jag bytte HB för två år sedan var:

  1. Stor avställningsyta i pentryt. Min nya HB har 53 x 53 cm avställningsyta till vänster om spisen plus ca 20 x 30 cm framför min gasspis med tre lågor. Har även en ugn.

  Jag lagar i princip all mat själv från grunden.

  2. Bra lastvikt. Ökade från ca 400 till ca 900 kg, enl registreringsbeviset. Sist när jag vägde hade jag 280 kg kvar till totalvikten på fem ton, när jag hade lastat allt som jag ville ha med, inkl full tank vatten och diesel.

  Skulle uppskatta en större dusch och bättre plats för benen vid toan.

  I övrigt är jag mycket nöjd med min Adria.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så roligt när du kommenterar Gösta, men förstår absolut att du inte gör det för varje inlägg 😀 Det är onekligen två väldigt viktiga punkter!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
14°
Soligt
07:0618:24 WET
TorFreLörSönMån
16°C / 4°C
15°C / 8°C
15°C / 8°C
16°C / 8°C
16°C / 6°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.