I två år har min digitala kalender varit mer eller mindre tom. Det är en väldig skillnad mot hur det var före husbilslivet.

Kalendern styrde mitt (Annas) liv, jag skrev in allt. Precis allt! Jag litade inte på mitt huvud, utan kalendern blev min extra hjärna. Jag hade notiser som poppade upp på väldigt viktiga händelser (alltid jobbrelaterat) och så kollade jag kalendern mer än en gång om dagen i datorn och telefonen.

Digitaliseringen var nödvändig

När jag jobbade så mycket som jag gjorde då var det nödvändigt att ha kalendern digital. Att ha notiser. Att få hjälp att hantera alla möten och löften. Att räkna ut restid och få en vettig planering av allt. För jag har aldrig missat en deadline, aldrig dubbelbokat mig eller kommit försent. Oavsett hur mycket jag har haft att göra.

Att använda en digital kalender som synkades till alla mina enheter var verkligen en kanonbra lösning för mig. Dessutom hade Roger likadant så vi delade ut varandras kalender och jag kunde därmed ha full koll på vilka helger det var Formel 1 och när han hade planerad övertid till exempel. Han kunde se när jag planerat in möten i Göteborg och hade inbokade kvällsaktiviteter. Vi hade ju knappt tid att prata med varandra om såna triviala saker. Då. Så det var ju bra att det alltid fanns till hands i våra telefoner.

När jag drev bolaget och hade all kundkontakt samt producerade allt själv var kalendern och projektverktyget min livlina.

Kastat ut den digitala kalendern

Men nu använder jag inte den digitala kalendern längre. Roger har kvar sin. Men han behöver prata med mig om det han lägger in där om det är något som rör mig, eftersom jag inte längre ser det.

Något möte här och där har vi, men inte alls på samma sätt som tidigare då jag ofta hade 15 möten varje vecka av olika typer. Potentiella kunder, befintliga kunder, leverantörer, nätverksmöten, andra entreprenörer, idémöten… digitala eller fysiska. Nu har vi bara möten med befintliga kunder och de fyller inte kalendern på samma sätt.

Själv använder jag numera en papperskalender. Det passar mig utmärkt att ha en liten analog bok, vilken jag försöker få till en rutin för, att titta en gång i varje dag.

Jag tittar hellre i den analoga kalendern än att öppna telefonen. För varje gång jag öppnar telefonen kollar jag även mejlen och Facebook. Samt kanske kollar vädret och spanar in någon ny webbplats. Så genom att ha bytt till en analog kalender minskar jag min skärmtid. Något jag tycker är viktigt. Detta är också en åtgärd för att leva långsammare, att sitta och bläddra i en papperskalender långsamt, mycket långsammare än att klicka in i kalendern.

Tillägg: Att faktiskt använda papper och penna emellanåt känns viktigt, så jag inte tappar handskrivningen helt i allt digitalt jag gör.

Använder du en digital eller analog kalender? Eller kanske båda delarna?

/Anna & Roger