papperskalender

Infört papperskalendern i livet igen

I två år har min digitala kalender varit mer eller mindre tom. Det är en väldig skillnad mot hur det var före husbilslivet.

Kalendern styrde mitt (Annas) liv, jag skrev in allt. Precis allt! Jag litade inte på mitt huvud, utan kalendern blev min extra hjärna. Jag hade notiser som poppade upp på väldigt viktiga händelser (alltid jobbrelaterat) och så kollade jag kalendern mer än en gång om dagen i datorn och telefonen.

Digitaliseringen var nödvändig

När jag jobbade så mycket som jag gjorde då var det nödvändigt att ha kalendern digital. Att ha notiser. Att få hjälp att hantera alla möten och löften. Att räkna ut restid och få en vettig planering av allt. För jag har aldrig missat en deadline, aldrig dubbelbokat mig eller kommit försent. Oavsett hur mycket jag har haft att göra.

Att använda en digital kalender som synkades till alla mina enheter var verkligen en kanonbra lösning för mig. Dessutom hade Roger likadant så vi delade ut varandras kalender och jag kunde därmed ha full koll på vilka helger det var Formel 1 och när han hade planerad övertid till exempel. Han kunde se när jag planerat in möten i Göteborg och hade inbokade kvällsaktiviteter. Vi hade ju knappt tid att prata med varandra om såna triviala saker. Då. Så det var ju bra att det alltid fanns till hands i våra telefoner.

När jag drev bolaget och hade all kundkontakt samt producerade allt själv var kalendern och projektverktyget min livlina.

Kastat ut den digitala kalendern

Men nu använder jag inte den digitala kalendern längre. Roger har kvar sin. Men han behöver prata med mig om det han lägger in där om det är något som rör mig, eftersom jag inte längre ser det.

Något möte här och där har vi, men inte alls på samma sätt som tidigare då jag ofta hade 15 möten varje vecka av olika typer. Potentiella kunder, befintliga kunder, leverantörer, nätverksmöten, andra entreprenörer, idémöten… digitala eller fysiska. Nu har vi bara möten med befintliga kunder och de fyller inte kalendern på samma sätt.

Själv använder jag numera en papperskalender. Det passar mig utmärkt att ha en liten analog bok, vilken jag försöker få till en rutin för, att titta en gång i varje dag.

Jag tittar hellre i den analoga kalendern än att öppna telefonen. För varje gång jag öppnar telefonen kollar jag även mejlen och Facebook. Samt kanske kollar vädret och spanar in någon ny webbplats. Så genom att ha bytt till en analog kalender minskar jag min skärmtid. Något jag tycker är viktigt. Detta är också en åtgärd för att leva långsammare, att sitta och bläddra i en papperskalender långsamt, mycket långsammare än att klicka in i kalendern.

Tillägg: Att faktiskt använda papper och penna emellanåt känns viktigt, så jag inte tappar handskrivningen helt i allt digitalt jag gör.

Använder du en digital eller analog kalender? Eller kanske båda delarna?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

26 svar till ”Infört papperskalendern i livet igen”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Kul att du tar upp det, jag/vi behöver både och, pappers kalender där ser vi allt som blir inplanerat. Den digitala påminner mig????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härlig kombo! Men det kräver ju dubbelt arbete 😀

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Sedan ett par år tillbaka använder jag bara mobilens kalender. Ibland får jag rysningar när jag tänker på hur sårbart det är. Lite cyniskt brukar jag säga; försvinner telefonen försvinner mitt liv.
  Trots pensionärslivet var min kalender tämligen full och med planer långt fram i tiden, över en natt blev den plötsligt så gott som tom.
  (Visst kan jag ibland sakna min analoga kalender. Jag gjorde några år en med egna bilder, som varierade med årstiderna. Så kul!)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så var mitt liv förut, utan telefonen hade allt krackelerat. Kul att göra egen kalender, det ska jag googla lite om! Tack

 3. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Numera sedan jag lämnat ”uppstyrt och väldigt digitalt jobb” för att ta busskort och bli timanställd bussförare så är det papperskalender som gäller igen ????Mycket lustfyllt eftersom jag gillar att skriva och anteckna! Innehåller mina arbetstider förstås men annars bara privat planering och också en plats för att snabbt skriva ner idéer för framtiden (kan vara allt från en vacker plats jag ser från bussen som skulle vara värd en utflykt till saker som ska göras i trädgården nästa vecka).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att du också uppskattar det analoga som omväxling. Noteringar fortsätter jag nog med digitalt ett tag till, får ju räcka med en förändring i taget så jag inte tappar rutinerna helt 😀

 4. Profilbild för Jeanette Ritze'n

  Alltid analogt. Har en hel kartong med gamla kalendrar så jag kan gå bakåt många år. Även en 5 års kalender, vilket är bra för saker som bilbesiktning förra året eller när hunden löpte sist tex. Tycker det är mycket lättare att hitta än i en digital.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Älskade verkligen mina analoga kalender, så känns kul att ha påbörjat det igen!

 5. Profilbild för Lena
  Lena

  Ja jag är ju galen????ALLTID en analog kalender för diverse ”komihåg” Sen en dagbok i husbilen en i båten och en hemma. Älskar att skriva. Skriver på allt då jag får en penna i handen????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det härligt att skriva – glömde ju den anledningen i inlägget, att faktiskt använda papper och penna ibland. Lägger till det direkt!

 6. Profilbild för Key
  Key

  Bara digital sköt veta att det piper till när något viktigt på gång. En del blir stressade av att titta på mobilen för mig tvärtom.
  Då kan jag ta det lugnt till det piper nästa gång
  Mvh Key

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Gläds åt att du kan ta hjälp av det digitala! Det var verkligen en nödvändighet för mig tidigare också.

 7. Profilbild för Kors och Tvärs

  Numera har jag bara kalendern i telefonen men när jag jobbade hade jag alltid en analog. En digital funkade inte alls då. Men jag gillade min papperskalender, den kändes mera lätthanterlig.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad kul att du vänt tvärtom 😀 Jag har ju så mycket digitalt att det är kul att ha något analogt numera.

 8. Profilbild för Gösta Evén
  Gösta Evén

  Jag använder alltid och endast en analog.

  Tycker att telefonen är så liten och att det är jobbigt att skriva med de små ”tangenterna”.

  När jag nu skriver här, så är det på min lapptopp eftersom jag då lätt kan använda alla fingrar på tangentbordet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Analog och digitalt i en blandning är en härlig mix tycker jag. Gäller att hitta fler analoga grejer, det är min utmaning i alla fall.

 9. Profilbild för Rolle o Carina

  Skriver analog dagbok sen många herrans år tebax!
  Bra om man funderar över nåt,bara att kika i den så
  ser man vad man gjorde o väder o vind med 🙂

  Ha det gott……..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Dagbok skrev jag som barn, men sen har jag aldrig gjort det igen. Bloggen är ju inte ens en dagbok 😀 Kalender och planering å andra sidan har jag alltid varit väldigt flitig med. Numera då analogt.

 10. Profilbild för Maggan och Ingemar

  Vi har en 10 års dagbok, den 2:a i ordningen. Ingemar vill gärna ha koll på väder och vind och även vart vi är och vad vi gör. Händer ofta att vi får en fråga om…. när och var det? Då är det bra med dagboken och jag fixar för det mesta med bloggen, kanske inte allt men mycket. Kan inte vara utan en kalender.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kikat på en sån typ av dagbok flera gånger, men jag skriver inte på det viset. Inte ens bloggen är en dagbok. Planering framåt däremot är mer min melodi 😀

 11. Profilbild för Anna

  Jag har aldrig kommit in i det där med digital kalender. Skriver alltid upp det i almanackan. Och jag är 28. xD

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Väldigt skönt att det finns lösningar som passar var och en! 😀

 12. Profilbild för Chatrine

  Jag kör digital kalender, tycker att det är skönt att bara ha en grej att hålla koll på. Är ju rätt bra på att lägga ifrån mig grejer lite här och där. Kan ibland längta efter ett miniboende där allt verkligen måste ha sin bestämda plats 🙂
  Håller dock med om att det i princip aldrig blir att gå in och bara kolla kalendern och sen lägga ner mobilen. Det var därför jag la in notiser i kalendern, då behöver jag aldrig lyfta mobilen för att kolla kalendern.

  Köpte förr fina almanackor, för jag älskar papper och strukturen i almanackor – men den glömdes för ofta för att det ska vara värt att ta den kostnaden. Däremot köper jag vackra block emellanåt, älskar dem.
  Kanske landar i en analog igen så småningom, mitt liv är inte särskilt statiskt. Om det är bra eller dåligt vet jag inte än 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag känner igen – det var för att jag aldrig fick med mig kalendern som jag gick över till digitalt för mååånga år sedan. Men i detta tiny space så ser jag den jämt, så det ska nog funka. Eller hur, vem vet, jag kanske går tillbaka till digitalt. Ditt arbete är mycket hands-on, det är inte mitt. Det är en stor skillnad att jag söker saker som är analoga, det behöver inte du på samma sätt tänker jag.

 13. Profilbild för Ama de casa

  När jag jobbade hade jag en filofax som var helt ovärderlig för att komma ihåg alla möten och annat som skulle göras.
  Nu har jag inte haft en papperskalender på många år. Vi har en gemensam digital som uppdaterar både datorer och telefoner. Vi gör det mesta tillsammans nuförtiden, så en gemensam är ju inte dum. Dom grejer vi gör var för sig har jag inget emot att se heller 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ni gör precis tvärtom mot oss 😀 Kan ju bero på att vi jobbar digitalt och känner behov av lite mer analogt i livet.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.