ruin Portugal

Det blir ingen ruin för oss

Vi har bestämt oss för att inte köpa en ruin. Det var ju inte heller vår plan från början, men sidospåret behövde undersökas och bearbetas.

När vi förstod att Portugal gärna vill att alla dessa ruiner tas om hand så kände vi att det kanske kunde vara något för oss också! Att renovera en ruin är dock ett väldigt stort, tungt och långt projekt.

Tungt kroppsarbete

Eftersom det är sten som ska hanteras krävs det styrka och uthållighet. Och det krävs kroppar som inte har det slitaget som våra tyvärr har. Även om vi gillar fysiskt arbete och rörelse så är det inte samma sak som att vi skulle klara den påfrestningen det innebär att hantera stora stenblock dagarna i ända. Och vår hälsa är viktig, därför kan och vill vi inte själva renovera en ruin.

Om du är sugen på att se och följa några som håller på och renovera en gammal stenlada kan du kika in på Indieproject på YouTube. Här nedan ser du första avsnittet i deras videoserie om renoveringen. (Vill informera om att det är mycket reklam i filmerna.)

Nån annan göra grovjobbet

Så då tänkte vi att vi ju kan köpa in den tjänsten. Att duktiga hantverkare bygger stommen på huset så kan vi ta över sen när stenarbetet är klart.

Vi frågade en portugisisk mäklare vad han gissade att det kostade att anlita duktiga hantverkare att bygga upp en ruin. Hans gissning var €600-1000/kvm, till färdig bostad.

Om vi hittade en ruin som var 40 kvm så betyder det att hans gissning skulle vara att det skulle kosta SEK 400 000,- ungefär att få huset klart att bo i.

Men nr 1. Vi kan inte byggreglementet i Portugal. Vi skulle inte vara en bra beställare, inga garantier att det blir ett bra slutresultat. Den tjänsten skulle vi också behöva köpa in av någon vi har förtroende för.

Men nr 2. Vi har inte heller tålamodet att vänta på hantverkare som ska bygga, för i det här landet kan det bli en lång väntan om bygget prioriteras ned av olika anledningar. Vilket verkar vanligt när vi lyssnar till andras erfarenheter. Och att helt vara i händerna på någon annan är inget som passar oss alls.

Så vi har bestämt oss för att det inte blir en ruin vi köper! Vad det blir i stället får vi se, men det här beslutet är taget i alla fall.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Det blir ingen ruin för oss”

 1. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Det är så intressant att följa era tankar och beslut. Lycka till med att finna er dröm!
  Här är grått och mulet, men varmt! 13,6 grader på min balkong den 15 november. För 25 år sedan detta datum var Göteborg täckt av snö och folk åkte skidor till jobbet!
  Kramar

  1. Profilbild för Anna

   Tack! Vädret i Sverige är verkligen varierande 🙂

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.