Tvätta för hand

Det där med att tvätta för hand

Tvätta. Har. Jag. Alltid. Gjort. I. Tvättmaskin. Nya vindar blåser i tvättkorgen!

Jag har inga ömtåliga kläder så jag har inte behövt tvätta ens enstaka klädesplagg för hand på väldigt länge. Vi har haft egen tvättmaskin och torktumlare i vårt hem alltid. Jag har inte varit beroende av en tvättstuga ens när jag bodde i lägenhet. En egen tvättmaskin har varit viktigt för mig.

I den här livsstilen har vi ingen tvättmaskin, jo de finns i vissa husbilar, men inte i FrankieBoy. Vi har tvättat på campingar och ställplatser, där det finns tvättmaskiner att använda. Det kostar €3-5,-/maskin. Finns också större maskiner att använda vid köpcentrum och det funkar ju galant om en passerar med husbilen. På cykeln är det inte så kul att ta med sig en massa tvätt.

Tvätta för hand istället

När vi kom till Setubal den 1 mars hade vi en hel del smutstvätt, men de har ingen tvättmaskin där. Däremot kar för handtvätt. Och det blåste så där perfekt för att torka tvätt.

handtvatta-klader
Utmärkt plats för handtvätt. Lite låg bara..ryggen är trött.

Så jag provade att tvätta för hand. För första gången nånsin. Började med underkläder och nåt linne för att se om det blev rent och om det hann torka. Så här gjorde jag.

 • Hämtade varmvatten i en 10-liters hink. Kände på det och det var ganska varmt så passande för underkläder.
 • La i tvättmedel som fick lösas upp i vattnet.
 • Därefter la jag i det jag ville tvätta och såg till att allt var täckt av vatten.
 • Rörde om och kramade på kläderna.
 • Gick in och käkade frukost – lät alltså kläderna ligga i blöt i ca 20-30 minuter.
 • Kramade igenom alla klädesplagg ordentligt, lät tvättvattnet passera kläderna flera gånger.
 • Bar bort hinken till tvättkaren och hällde ut tvättvattnet och kramade ur kläderna så mycket vatten som möjligt.
 • Sköljde rent hinken och hällde upp kallvatten i den.
 • Sköljde igenom alla kläderna minst tre gånger, vissa fler gånger. Fick byta vatten flera gånger. Men fyllde inte hinken med mer vatten än nödvändigt.
 • När allt var sköljt och urkramat hängde jag upp tvätten på tork på torkvindan.
Tvätta för hand
Torkar fint på torkvindan

Det torkade jättesnabbt i den härliga vinden och varma vädret, och det blev väldigt rent och fräscht. Så jag fortsatte med detta tills hela tvätthögen var ren. Kläderna vi använde under de 10 dagarna vi stod där fick jag tvättat upp innan vi reste vidare. Även en omgång med våra bra IKEA-handdukar tvättade jag för hand. Med mycket lyckat resultat!

Det här kommer jag verkligen göra igen! Så otroligt bra! Känns som det är ett mer hållbart sätt att tvätta, både för kläderna och för miljön, även om det går åt en del vatten vid sköljningen, som görs helt utan sköljmedel. Det tar tid, helt klart, men om en tar lite då och då blir det verkligen inte jobbigt.

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Det där med att tvätta för hand”

 1. Profilbild för Solan
  Solan

  Tvätta. För. Hand. Nä nu får jag sluta sätta punkt!!
  Som född på 40-talet är handtvätt bekant.
  I Spanien gillar vi Repsolmackar med tvättomater. Det gäller att inte samla på sig för mycket i tvättpåsen. Då blir det inget jätteprojekt. Husbilshälsningar/Solan?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Använt tvättomat för första gången häromdagen, när vi skulle köra en massa lakan och handdukar, det är lite omständligare med handtvätt då. Men annars fortsätter jag nog handtvätta en del. Det är kul! 😀

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Handtvätt är ju inga problem. Det jag jag gjort mycket under våra semestrar. Dock inte lakan för de är alldeles för stora att hantera. När jag var tonåring var det ”lite sport” att såpatvätta jeansen, så vi låg på bryggan vid havet och tvättade och skurade jeansen med rotborste!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Du är så rutinerad ju, tänk på att vi är nybörjare 😀 Ja lakan och stora handdukar har jag kört i stor maskin utanför Intermarche.

 3. Profilbild för Marita
  Marita

  Brukar lägga i vanish, det blir rent och fräscht när det får ligga en stund, vi är borta?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Funkar fint med vanligt handtvättsmedel, behövs inte starkare tycker vi 🙂

 4. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Vi rekommenderar handtvätt, något vi gör hela sommarhalvåret då vi ligger på ankare. Vi har en hink med lock för ändamålet och utanpå har vi skrivit TVÄTTMASKIN. För oss är det bra med ett lock för då kan vi fylla hinken med lite tvätt, vatten och medel och så sätter vi på locket och ger oss ut i skumpig sjögång. Då skakas kläderna runt lite grann och vi slipper stå där och knåda. Man får även en bättre respekt för hur länge man faktiskt kan använda kläder innan de behövs tvättas. Många gånger så byter man plagg mer för att man ledsnat än att de är smutsiga. Vi har lärt oss att värdesätta att vädra kläderna, något vi gärna gör med sängkläderna ofta. Torkvinda behöver vi ingen, hela båten är fyllt med vant och snören och stag där det går att sätta en tvättlina emellan. Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, jag gillar handtvätt! Lakan och stora handdukar har jag kört i maskin men jag fortsätter nog tvätta för hand så mycket jag kan. Köpte oxå en hink med lock, men den läcker och jag vill inte ha tvättvatten i hela bilen när vi kör så behöver hitta en ny. Och ja, vi använder kläderna mycket mer innan tvätt nu för tiden. Vädring är ju också himla bra! Eller bara skölja upp kläderna i kallt vatten, det räcker också ibland.

 5. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Håller med, kloka ord ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   <3

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.