rapsfält

Det finns alltid nåt positivt att fokusera på

Listan på alla ledsna och tråkiga effekter av den pandemi vi nu lever med kan göras väldigt lång. Men det finns faktiskt också en del positivt att fokusera på.

För oss är livet inte helt omkullvält, vilket vi berättat tidigare, då vi lever näst intill som vanligt. Men ändå, den här tiden är onekligen något vi kommer minnas med blandande känslor.

När vi framöver ser tillbaka på den här tiden i våra liv hoppas vi dock att vi mestadels kommer ihåg det positiva, därför vore det fantastiskt om vi kunde göra en lång lista på sånt som faktiskt är positivt trots allt. Och även om allt inte gäller alla, så finns det något positivt för var och en av oss. Hjälp oss fylla på listan!

Positivt med corona pandemin

 • Tid för reflektioner kring jobb, pengar, livsstil, relationer och allt annat i livet
 • Tid för sorgebearbetning av både stort och smått
 • Tid för vila & återhämtning
 • Familjemedlemmar har tid med och för varandra
 • Mer hemmalagad mat
 • Kvinnliga ledare får ökat förtroende (forskning.se)
 • Hektiska scheman ersatta med avkoppling och tupplurer
 • Luften är renare (forskning.se) tillfälligt eller permanent är oklart
 • Venedigs kanaler har kristallklart vatten
 • Biologiska mångfalden frodas (forskning.se)
 • Sjukvårdspersonal får förhoppningsvis högre status
 • Fler hobbies får rum
 • Mer njutning av t.ex dofter & uteliv
 • Slipper pendla
 • Färre och lägre utgifter – sparar pengar
 • Lärt sig ny teknik (ex. videosamtal eller nya programvaror)
 • Tid för att skriva den där boken en tänkt på länge
 • Läser mer böcker
 • Trädgården välskött
 • Effektivare studier
 • Semestern kan användas till att njuta istället för att renovera, anlägga eller bygga då det görs klart innan semestrarna börjar
 • Äldre mer mottagliga för tekniska hjälpmedel i framtiden för att kunna klara sig själva i sitt hem längre
 • Folk ställer upp för varandra (handlingshjälp, tillverkning av skyddskläder etc..)
 • Frågor för gemensamt ansvar har större utrymme
 • Ger fart till innovation globalt
 • Blir bättre på att hitta alternativa möjligheter att umgås, att konsumera, att resa etc
 • Se det nära i vardagen som en tillgång och inte ta allt för givet
 • Bra att bryta mönstret en smula
 • Kan plantera växter, örter och grönsaker och veta att det inte förstörs medan en är på annat håll
 • Att det är tydligt att vi kan vända klimatkrisen, om vi bara vill. På ett samhälleligt plan.
 • Lär känna sitt närområde bättre

Vad saknas på listan? Vad finns det för positiva effekter – i ditt liv eller i världen – av pågående pandemi?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till ”Det finns alltid nåt positivt att fokusera på”

 1. Profilbild för Kristina Svensson

  Jättebra initiativ, det är hög tid att försöka se positiva effekter! Nu vill inte jag vara en gnällis men ett och annat på listan kan visa sig vara temporära effekter som på lång sikt får motsatt effekt. Det där med att luften blev renare, nya rön lär vara att nu när Kina sparkat igång igen så kör de ännu mer än tidigare så på årsbasis kan de bli MER föroreningar än ett vanligt år, bara det att det spriddes ut på 9 månader istället för på 12. Det kanske visar sig vara falskt men den biten kan man nog se först efteråt.

  Något som jag dock tror blir permanent är att digitaliseringen av äldrevården tar fart. I många år har entreprenörer försökt att tillverka tekniska hjälpmedel som ska underlätta för äldre att bo kvar hemma och klara sig själva. Till exempel robotdusch, sensorer som håller koll på om de trillat, robot-butler som hämtar tidningen och liknande. Det mesta sådant som går att köra med joystick. Det har varit väldigt trögt för dessa entreprenörer. Media har alltid varit: ”fy, våra äldre är värda mer än att tas om hand av robotar”. Men jag tror att med denna pandemi så vill inte folk ha femton springvikarier som kommer och dammsuger hemma, eller hjälper till med hygienen. Man har hellre en teknisk pryl som man styr själv.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Kristina! Bra input 😀 Lägger till i listan.

 2. Profilbild för Bertil Hagberg

  Kristina tar fram en väldigt bra synpunkt på förbättrad teknik hos de äldre som dels kan hjälpa både dem och personal. Vi har ju läst om flera fall där man inte upptäckt när någon behövt snabb hjälp i tid då tex larmet hamnat under någon som fallit och de har inte kunnat trycka på larmet. Detta hände min mor som då bodde hemma, det var tur att vi skiftades om att åka dit och fann henne i tid.
  Vad jag har önskat är att det skulle finnas social samvaropersonal eller vilken titel de nu ska ha, som har till uppgift att åka o hälsa på främst äldre som inte har familj minst 2 ggr per vecka. Personen ifråga kan tex ha ett antal äldre att sköta om, inte bytas ut hur som helst. Vara testad så det inte sprids sjukdomar. Deras uppgift är att vara umgänge, fixa fika och prata om allt. Jag kan tänka mig själv som har ett stort umgänge idag helt plötsligt en dag bli utan, det vore döden direkt. Vill inte att någon ska ha det så i Sverige.
  Har varit på besök på äldreboende där det saknas värme och det plågar mig.

  1. Profilbild för Kristina Svensson

   Bertil, jag tycker det låter som en utmärkt idé. Och detta är ungefär det enda som inte går att lösa med teknik utan det som människor verkligen behövs till. Som jag ser det så är det smart ur många skäl (inklusive smittspridning) att i mångt och mycket ha teknik som hjälpmedel för äldre. Så kan personalen fokusera på att vara social stöttepelare, inte på att fixa mat och dammsuga, det kan robot göra.

   Sorry om jag kidnappar tråden nu Anna…

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Tycker det hade varit fantastiskt om detta kunde bli verklighet! Att använda robotar som Kristina säger för att ge personalen uppdraget att umgås istället hade jag gärna röstat för. Och du kidnappar inte Kristina, älskar ju dialog så bara att delta där du tycker.

   1. Profilbild för Kristina Svensson

    Ja detta är något jag jobbade med i några år och jag känner att det vore så himla bra om det kunde bli verklighet. Kram!

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Håller med! Kram

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det finns inget ont som inte för något gott med sig. På ett personligt plan har vi fått mer tid för alla möjliga saker: fixa med husbilen och husbåten, får ordning på datorn etc. En annan bra sak är att vi (och många andra) blivit bättre på att upptäcka och njuta av naturen runt om oss!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja visst är det så, utforska närområdet lägger jag till på listan, tack! Det andra står redan tänker jag.. fast med andra ord. Eller?

 4. Profilbild för Bertil Hagberg

  Glad för dialogen och ännu gladare om det går att genomföra.
  Vi tar det gärna med oss ut och är beredd att lämna förslag till de politiker jag känner i Helsingborg, Höganäs m.fl. kommuner i NV Skåne.
  Med vänlig hälsning,
  Bertil

 5. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag tycker det känns lite som om vi får ta ”ett kliv tillbaka” och se lite hur det var förr. Gå ut i skogen, se på kottar och pinnar och knoppar som sväller och slår ut. Mycket sånt som vi tidigare bara ”sprungit förbi” i den stressade värld vi levt i. Som en andningspaus eller hur jag ska beskriva det….

  Det ger också möjlighet till en annan form av digitalisering som kan behövas, kanske främst inom äldreomsorgen En digitalisering som redan finns men kanske är för dyr att användas. Tänker tex på robotar som kan hjälpa till med många olika saker. Till en sjuk människa är detta fantastiskt – den kan få hjälp utan att behöva smitta någon annan. Samtidigt som personalen kan få tid att sitta och hålla någons hand, som idag räknas nästan som en lyx och inte som ett basalt behov.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja så tänker jag oxå. Och den delen gillar jag verkligen. Digitaliseringen i äldreomsorgen med robotar hoppas vi se mer av. Visst vore det fint om personalen kan få ta hand människorna, inte bara se till deras sjukdomar och kroppar.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.