Det fuktiga klimatet på Madeira

Madeira var ett av alternativen för oss när vi skulle bosätta oss i Portugal. Men vi valde till slut bort det för att det är en ö, vilket känns för begränsande för oss. Nu är vi glada att vi inte flyttade dit, med tanke på fukten.

Det är ett subtropiskt klimat på Madeira, det blir aldrig extremt kallt eller varmt, utan det bjuds på jämna behagliga temperaturer året om. Det lockade oss!

Madeira är en grön ö, året om. Det är ljuvligt med all blomning, och trots att vi var där i februari så var det mycket färg i både natur och i trädgårdar.

Jo ett par blombilder blev det i det här inlägget, för det är ju tack vare fukten i kombination med temperaturen som gör att det är så vackert och blommar även i februari.

Grönt överallt

Men vi ser även på husen att det är fuktigt, mycket alger och puts som släppt. Det krävs gissningsvis ständigt underhåll för att hålla fasaderna hela och fina.

Dimman låg ofta tät på mornarna, vilket gav lite härligt mystiska bilder, men det gjorde oss också genomblöta när vi var utomhus.

Inomhus

Inomhusklimatet blir snabbt för fuktigt om en inte har lösningar för det. Avfuktare, ventilation, värme samt rätt byggmaterial är sånt som är viktigt för bästa inomhusklimat i ett så fuktigt klimat. Det märktes tydligt i studion vi hyrde att flera av de där punkterna kunde förbättras. Mer om det i inlägget om vårt boende som kommer så småningom.

Fukt undviker vi gärna

Jag gillar inte fukt så med facit i hand har vi konstaterat att det var bra att vi inte flyttade till Madeira, trots att det finns så mycket fint och positivt där. Men fukten är inte för mig.

Allt handlar ju, som vi numera lärt oss, inte bara om siffrorna på termometern, luftfuktigheten påverkar enormt mycket hur temperaturen känns.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Det fuktiga klimatet på Madeira”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Den här årstiden, vintertid, är fuktig och våt på just det sättet som du beskriver det. Om man inte har avfuktare eller någon annan installation, samt värme av något slag så mår varken människor eller byggnader bra. Därav mögel på väggarna, mossa på murar etc.
  Madeiraborna, ursprungsfolket, har anpassat sig. För dem är det naturligt att ha råkallt inomhus den här årstiden. De klär sig som om de var vid nordpolen istället, både inomhus och utomhus. Tittar stort på oss som går i linne och shorts i stort sett alla dagar om året. Det är ju ungefär som vår försommar hemma, när det är vinter här.
  Fuktigheten är hög året om men under andra årstider så hjälper förstås solen och värmen till att hålla fuktigheten borta på ett annat sätt.
  Vi i vår tur är glada att vi har flyttat hit, men så har vi också ordnat med att ha täta fönster, dörrar , avfuktare, värme etc., en nödvändighet om man ska ha det torrt och bra. Det subtropiska klimatet är också annorlunda beroende på vilken höjd man bor på. Vintertid är det fuktigare högre upp, svalare på sommaren än nere i t.ex Funchal.
  Som tidigare öbor känner vi förstås oss inte alls begränsade, den här ön är lika stor till ytan som Åland är men betydligt större i alla fall. Skulle man veckla ut den så blev den som en stor kontinent tror jag ;).
  Ha en fin söndag ni båda! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänk vad bra att vi alla är olika, vi hade ju inte fått plats varken här på landet eller på Madeira hela bunten 🙂 Och ert inomhusklimat är ju suveränt, där kändes ingen fukt alls. Även här är det fuktigt på vintern och därför vi har gjort liknande åtgärder som ni. Och hade ni inte bott på Madeira hade vi ju inte träffats, så jag är himla glad för det. Kram!

 2. Profilbild för znogge

  Luftfuktigheten kan påverka väldigt mycket ja. I kombination med höga temperaturer tycker jag den kan vara besvärande. Sedan tror jag att det delvis är en vanesak. Skulle det generera mögel är det däremot ett stort problem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är säkert en vanesak, men jag märker tydligt att min kropp inte gillar fukt. En av anledningarna att jag aldrig åkt till Thailand t.ex.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Känner som du, fukt är inget trevligt och inget jag skulle vilja bo med. Underbart med grönskande bilder i februari – tack för det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vassego 🙂 Och fukt går ju att åtgärda inomhus, men jag vill inte ha det utomhus heller.

 4. Profilbild för Marianne

  Fukt kan ställa till det för en på många sätt, men på Madeira gör den också nytta, jag tänker på nätet med levadorna, som jag otroligt blev imponerad av.
  Här där temperaturen sjunker långa tider, fryser en dubbelt så mycket i fuktig luft än i torr kyla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen, den gör massor av nytta, det är ju därför det är så vackert där. Men att ha det så fuktigt utomhus (och särskilt inte inomhus) är inget för mig.

   1. Profilbild för Marianne

    Men oj hur jag skrivit ☺

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag tror jag förstod dig 🙂

 5. Profilbild för Micke

  Det där med fukt vill man ju ha så lite som möjligt av, således rätt val för er.

  Bra tänkt tycker jag.

  Ha en fin söndag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt rätt för oss, men så klart inte för alla. Detsamma!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Fukt är väl på både gott ont! Den fuktiga miljön gör så Madeira är just den gröna ö som vi uppskattar så mycket. Däremot att leva i ett fuktigt klimat kan jag tänka inte är något vidare.
  Ni har säkert valt helt rätt, den vackra gröna ön kan förbli ett semestermål!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst ör det så, den vackra ön får förbli ett semestermål!

 7. Profilbild för Madde

  Förstår att Madeira var ett alternativ. Vi bara älskar den ön och pratade om att köpa något där. Nackdelen. Inte smidigt att ta sig dit märkte vi.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är absolut en fantastisk ö, men det är just en ö 🙂

 8. Profilbild för Jag

  Vilken ljuvlig bild på bougainvillean! Kan tro att allt växer och frodas i den fukten. Mina föräldrar hade hus i södra Spanien i många år och där klättrade bougainvillean på muren mot grannen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja för växtligheten är fukten fantastisk! Hade gärna haft en bougainvillea, men den skulle dö här då vi har frostgrader en stund på mornarna några dagar på vintern.

 9. Profilbild för Anita

  Älskar din bougainvillea-bild! Jag har också svårt för fuktig luft. Faktum är att till och med här (södra Stockholmsregionen) har somrarna blivit annorlunda för vi har börjat få så pass hög luftfuktighet. Det kan vara sol från klarblå himmel och nästan 100% luftfuktighet vissa dagar, i synnerhet mot slutet av sommaren. Jag som förut aldrig haft problem med värme har senaste åren börjat må dåligt av den. Enorm mossbildning på din nedersta bild.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Hoppla det visste jag inte att det blivit så fuktigt i Sthlm. Runt Gbg har det alltid varit fuktigt och värmen där är olidlig tycker jag.

 10. Profilbild för Anni

  Nej hu, fukt vill jag inte ha. Det där svenska ordet ”lagom” är rätt bra i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, lagom är ett himla bra ord!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
14°
Soligt
07:0618:24 WET
TorFreLörSönMån
16°C / 4°C
15°C / 8°C
15°C / 8°C
16°C / 8°C
16°C / 6°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.