air matters

Allergi – & luftkvalitets­varningar med Air Matters

Jag tror det är någon av er som kommenterar hos mig som tipsat om appen Air Matters. Och den är jättebra så är väldigt tacksam för det. Nu vill jag tipsa vidare!

Sedan vi flyttade till Portugal har min allergi förändrats (förbättrats!), det är ju ett annat klimat här och jag kan inte ens förvänta mig att pollen kommer på våren. Eftersom jag inte har särskilt mycket allergi längre tar jag inte någon medicin i förebyggande syfte. Tacksam för att slippa det numera, då jag tidigare i mitt liv till och med tagit cortisonsprutor mot allergin på vår och sommar.

Inte heller använder jag min astmaspray längre. Bara de få tillfällen då jag är förkyld. Som just nu.. (nackdel med att flyga tänker jag).

Men om det är rikligt med pollen så reagerar jag, och det är ju väldigt skönt att få en varning om det då!

Ett inlägg om min allergi och astma

Air Matters allergi

Med den här appen får jag alltså notiser om vilka pollen samt hur mycket som finns i luften i mitt område. Björk har vi aldrig hos oss, men däremot gräs vilket jag reagerar mot. Likaså al och gråbo.

Ambroisa och olivträd vet jag faktiskt inte om jag reagerar mot, det får jag se framöver. Inget jag reagerat på hittills i alla fall.

Air Matters luftkvalitet

Och inte nog med det, jag får även notiser om utifall luftkvaliteten inte är bra där jag befinner mig. Det tycker jag är strålande! Om luften fylls med föroreningar som kan påverka min hälsa vill jag gärna veta det så jag kan göra vad jag kan för att skydda mig.

En notis jag fick på Madeira, ingen fara på taket, men ändå en varning.
Den 14/2 gick jag in och kollade på en annan mätning på nätet och det var riktigt illa! Såg sen att det berodde på Saharasand som kom in över Madeira och det ska en ju undvika att andas in.
AQI nivåer

Här finns mer att läsa om partiklar som påverkar luftkvaliteten.

Här kan du läsa mer om AQI om du vill veta mer om värdet som det varnas om.

Har du redan appen kanske? Om inte, är det något för dig?

Bilden tycker jag är fin och frökapslarna (?) häftiga, men jag har ingen aning om vad det är för träd och om jag är allergisk mot dess pollen eller inte.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Allergi – & luftkvalitets­varningar med Air Matters”

 1. Profilbild för Madde

  Jag känner av att pollen börjar komma nu. Vi pratade just om det hemma igår att det kanske är dags att köpa hem lite allergimediciner igen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är ju alltid bra att ha allergimedicinen hemma.

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  För personer som är känsliga för pollen o.d. är den där appen ju väldigt bra!
  Saharadammet som kom hit var väldigt mycket när ni kom hit. Jag blev själv påverkad av Sahara med ögon som rann och så kändes det i slemhinnorna. Vänner runt omkring mig upplevde samma sak. Nu har det tack och lov lugnat ner sig, tack vare regnen som har fallit. Kan inte föreställa mig hur de har det längre söderut på Teneriffa och Kanarieöarna när Sahara delar med sig av sin sand. De lär ha det etter många gånger värre än vad vi har här.
  Tror du inte att du blev smittad här? Läser att du är förkyld nu så..? Givetvis kan det vara på flyget men du umgicks ju i förkylda kretsar innan dess. Jag har till all lycka klarat mig helskinnad tillsvidare och tror jag gör det också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det där dammet kan ställa till det även här. Visst kan vi fått förkylningen från umgänget på Madeira. Roger har varit sjuk i 8 dagar nu.. men är bättre. Jag trodde jag skulle klara mig men det slog till igår.

 3. Profilbild för Znogge

  En smart app som gör att man kan ligga steget före vilket är nog så viktigt för en allergiker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt bra tycker jag! Och det där med luftkvaliteten är ju extra bra.

 4. Profilbild för Marianne

  Den appen verkar användbar för de som är känsliga för pollen och annat som flyger i luften.
  Själv har jag inga allergier förutom hö som jag utvecklade då jag drev stallet.
  Men jag ska tipsa min syster som reagerar på flera olika saker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Allergiker har definitivt användning för den, men även för andra som är noga med vad de andas in 🙂

 5. Profilbild för Ingrid

  Det är ett elände med allergier och den där appen låter ju bra!
  Glad måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Appen är bra, för alla tänker jag egentligen eftersom alla påverkas negativt av olika partiklar i luften. Detsamma!

 6. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Otroligt vilka bra hjälpmedel det finns! Krya på er båda två!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Tack, kram!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Lyckliga jag som tål det mesta, idag har jag klappat kaniner, kossor, hönor, får… med barnbarn, det är sånt de ska göra för att slippa allergier. Och de får krossade nötter i maten av samma anledning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra! Dessvärre funkar det inte på alla, men verkligen bra att gå all in och hoppas på det bästa!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Rekommendationer är såna bland läkare idag.

   1. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Barn på bondgårdar har alltid haft färre allergier.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Skönt för dem 🙂

   2. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är väl så allergivaccinet funkar om jag har fattat det rätt. Så bra att göra det IRL istället 🙂

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Den appen låter inte fel. Här har Lars jätteproblem när diverse gräs börjar blomma, men det finns ett aber, man måste titta på sina appar!
  Här hade vi ett helt otroligt fint norrsken utanför balkongen i går kväll medan vi satt i TV-soffan och degade. Vad hjälpte det då att vi har en Aurora-app som visar var norrsken kan ses när vi inte använder den😜🙄
  Vi gör ett nytt försök ikväll, kanske, kanske…..
  Tack för bra tips om appen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det går ju att sätta notiser på apparna, så en inte behöver titta utan blir varnad/påmind, borde finns på Aurora appen med tänker jag. Hoppas ni får se norrskenet ikväll!

 9. Profilbild för Anette

  När vi bodde i Asien hade vi alltid koll på luftkvaliteten, det var ett måste.Hade lite olika appar.
  Pollen behövde jag inte bry mig om trots att jag haft pollenallergi hela mitt liv. Faktum är att allergin gav sig lite och inte heller här hemma är den särskilt jobbig längre. I Italien känner jag inget.
  Olivträden är många söderut allergiska mot.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan tänka mig det var nödvändigt i Asien. Skönt att ha växt ifrån allergin lite. Då hoppas jag inte att jag utvecklar allergi mot olivträden!

 10. Profilbild för Susjos

  Så bra med dessa appar! Här hemma kollar man in ”pollenkollen”, tror appen heter så också! Båda våra killar har bekymmer med pollen ..äldsta sonen mest tidigt om våren..al, hassel? Och yngsta sonen mot björk, lyckan var när han bodde ett par år på Malta, då slapp han allergibesvären!
  Jag har haft bekymmer med gråbo, men det har blivit bättre med åren.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt din allergi blivit bättre med åren. Ja det är en himla bra app tycker jag. Detsamma!

 11. Profilbild för Anni

  Jag har ingen app men brukar gå in på pollenkollen och liknande sidor vilket inte hjälper ett smack. När mina hasslar blommar för fullt så mina ögon kliar står det på alla sajter att det inte finns pollen i luften. Jo pyttsan. Välkommen till min trädgård säger jag då. Tackolov är det bara hassel jag reagerar på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var ju väldigt kassa appar som inte känner av pollen i din trädgård! Ingen av mätpunkterna är i vår omgivning heller, men tänker de åtminstone ger en hint om vad som är på gång 🙂

 12. Profilbild för Sol Sanna
  Sol Sanna

  Tack för tipset! Har önskat en app för detta, har tidigare haft en sida på internet öppen men då ska man som nån sa tidigare komma ihåg att kolla på den också :p
  Det som dock var bra med den andra sidan var att man fick info om markozon, det har jag inte hittat någon annanstans och jag har märkt sen jag började spendera all denna tid i Portugal att jag är lite känslig mot det. Hade aldrig hört talas om det innan och det är svårt att hitta information om det.
  (har glömt vilken sida, för jag ”lyckas” stänga den fliken ibland och är det ett fasligt bekymmer att hitta på den igen.)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad intressant om markozon. Det skulle jag ju gärna vilja veta mer om, så googlade lite. Men hittade inte någon webbplats med aktuella mätningar. Om och du hittar den igen får du gärna skicka mig en länk! Vi har låga föroreningar där vi bor så jag hoppas markozonen är låg här, det krävs både föroreningar och sol om jag förstått det rätt.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.